המלח חשוב לבריאות
מלח (נתרן כלורי / sodium chloride / NaCl) הינו אחד ממוצרי המזון שיש לגביו לא מעט חילוקי דעות וחוסר הבנה. במערב התעמולה כנגד צריכת מלח ממשיכה ובעצם זוהי שגיאה תזונתית- בריאותית שמביאה בסופו של דבר לחוסר איזון בגוף. גופנו דורש מלח טוב לבריאותנו!
מלח הינו מוצר חיוני לבריאותנו! למרות הפרסומים הרבים כנגד צריכה מרובה של מלח, מחקרים מראים כיום כי ירידה בצריכה של מלח אינה נקשרת לעלייה בתוחלת החיים או לירידה בתחלואה של יתר לחץ דם. לעומת זאת מראים מחקרים כי תרבויות אשר צורכות תפריט אשר עשיר בכמויות מלח גדולות כמו במטבח היפני, אינן חולות ביתר לחץ דם יותר מאשר תרבויות אחרות. מחקרים נוספים מוכיחים כי צריכה מועטת של מלח בתזונה הובילה לבעיות בריאותיות.
מרבית האנשים אינם מודעים לחשיבות שבצריכת מלח ובעיקר אינם מודעים לאיכות המלח ולמשמעות הגדולה שיש לצריכה של מלח באיכות טובה.
כמה מלח צורכים רוב בני האדם ביום?
צריכת מלח שולחני בעולם המערבי הינה מגפה. האדם הממוצע בארה"ב צורך כ- 8.5 גרם מלח שולחני ביום, כמות זו הינה ממוצעת לאנשים מעל גיל שנתיים, על כן סביר כי אנשים בגיל העמידה אשר אינם מודעים לתזונתם צורכים הרבה מעבר לכך! לשם ההבהרה, הצריכה המומלצת של נתרן (sodium) במשרד הבריאות האמריקני לאנשים בריאים (DRI) בגילאי 9-50 היא כ 1.5-1.3 גרם של נתרן (sodium) שהם כ 3.5 גרם מלח (מעט יותר מחצי כפית). הצריכה המכסימלית המומלצת (DRI upper limit) הינה 2.4 גרם ליום למבוגר לכל היותר (שהם מעט יותר מ 6 גרם מלח, ככפית ליום).
כמות זו, המומלצת ע"י משרד הבריאות האמריקני, היא גבוהה ביותר יחסית להמלצות אחרות בעולם (ארגון הבריאות העולמי ומקורות נוספים הממליצים על צריכה מקסימלית נמוכה מהנ"ל). גבול עליון זה נקבע מראש בכדי לעמוד בסטנדרט המזונות האמריקני ובדיאטה הממוצעת העתירה במלח יחד עם גישה סלחנית כלפי תעשיות המזון בארה"ב.
רוב המלח (כ- 80%) מגיע דווקא ממזונות מתועשים, משומרים, ממזון מהיר ומוכן מראש, מרטבים מוכנים, אבקות תיבול וכמעט כל מוצר מזון מתועש. דבר נוסף שחשוב לציין הוא התרגלות חוש הטעם למזון מלוח שהיא בעצם סוג של התמכרות למלח, שבה כל מזון אחר ללא כמות נכבדת של מלח טעמו תפל.
מלח חיוני גם למערכת העצבים
כאמור, מלח ונתרן בפרט (sodium) הינו מינרל חשוב ביותר לבריאותנו. המלח הינו מרכיב חשוב בפלסמת הדם, בנוזלי הלימפה ובנוזל החוץ תאי. המלח עוזר למלחים אחרים ולחומרי הזנה להיכנס ולצאת מהתאים אל הנוזל החוץ תאי ולדם, חיוני לאיזון לחץ דם, חיוני לתפקוד תאי המוח ובעיקר לזיכרון לטווח ארוך וחיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים ולהעברת פולסים עצביים, חיוני לתקשורת של מערכת העצבים והשרירים וחיוני להרפיה של שרירים. נתרן חיוני גם לבניית מעטפת המיאלין העוטפת את העצבים והוא הכרחי גם ליצירת מרה ואנזימים הנדרשים לעיכול שומנים, וכן לאיזון מאזן חומצה- בסיס בגוף.
כלור / כלוריד (chloride) הינו אניון הכרחי ביותר. הוא חיוני לאיזון חומצה- בסיס, לתפקוד השרירים, הכרחי ליצירת חומצה הידרוכלורית (HCl) שהיא חומצת הקיבה העוזרת בפירוק המזון.
במקרה של חוסר בנתרן, הכליות "יחזיקו" נתרן ולא ישחררו אותו בשתן. כאשר ישנו עודף נתרן ישחררו הכליות עודפי נתרן בשתן. במקרים רבים ישנם מצבים אשר למרות עודף נתרן הכליות אינן מסוגלות לשחרר את העודף בשתן. מצב זה יוביל לעודף נתרן בדם ולמשיכת מים אל תוך הדם בכדי לדלל את המלח, מקרה זה מוביל לעלייה בנפח הדם וללחץ דם גבוה. מקרים אלו מתרחשים כאשר השימוש הוא במלח שולחני.
רגישים לנתרן
ישנם אנשים שרגישים לנתרן יותר מאחרים. לאנשים כאלו נטייה להחזיק עודפי נתרן בגופם מבלי יכולת לשחררם. עליהם חלה חובת צריכת מלח נכון אף יותר מהאחרים!
חוסר במלח או חוסר בנתרן (מצבים פחות קיצוניים מאשר היפונתרמיה) הינו מצב מסוכן ולו השלכות רבות כמו בחילה, עייפות, חולשה, כאבי ראש, בלבול, חוסר איזון במערכת העצבים, בעיות במתן שתן, חולשת שרירים, דלדול רקמת העצם ועוד
מלח ולחץ דם: לא קשר ישיר
מחקרים רבים אשר ניסו להוכיח את הקשר בין צריכה מרובה של מלח ליתר לחץ דם נכשלו. מחקר מעניין אשר התפרסם ב JAMA והקיף כ-3681 משתתפים מאירופה בגיל העמידה בדק גם הוא את הסוגיה. המשתתפים במחקר חולקו ל-3 קבוצות. קבוצה שצרכה כמות מלח גדולה, קבוצה שצרכה כמות מלח בינונית וקבוצה שצרכה כמות מלח נמוכה. לאחר 8 שנים נבדקו התוצאות. באופן מפתיע, הקבוצה שצרכה כמות מלח נמוכה סבלה פחות ממקרי מוות עקב מחלות לב ושבץ מוחי וסבלה פחות מלחץ דם גבוה. למעשה, הקבוצה שצרכה כמות מלח גדולה סבלה ב 56% יותר ממחלות לב מאשר הקבוצה בעלת הצריכה המינימאלית.
אחת השאלות המעניינות הינה מדוע בכל זאת ארה"ב ממשיכה לדגול במדיניות הורדת המלח באצטלה של בריאות ואחת התשובות המרתקות לשאלה זו הינה הניסיון להוריד מסדר היום את הגורם המרכזי והאמיתי ליתר לחץ דם והוא צריכה מוגברת של הסוכר המזוקק, הגלוקוז אשר נחשב גידול כלכלי ביותר (בצורת תירס אשר משמש ליצירה של סירופ תירס). אך זהו נושא למאמר אחר… ואפשר להעמיק יותר במאמרו של גרי טאובס – "The (Political) Science of Salt"
רק לא מלח שולחני
רוב צרכני המלח משתמשים במלח שולחני רגיל. מלח זה הינו נטול כל ערך בריאותי! המלח השולחני עבר תהליכים כימיים רבים בכדי לנקות אותו, להלבין אותו ולהפוך אותו ליבש ובעיקר כדי שיהיה בצורתו הנוחה לשימוש כפי שהוא כיום. מלח זה הינו רחוק מלהיות מלח טבעי והוא מזיק לבריאות!
בתהליך בו נוצר מלח שולחני רגיל, ישנו שימוש רב בחומרים כימיים. חומרים אלו מטרתם להפוך את המלח הרטוב שצבעו אינו לבן למתאים ונוח לשימוש. חלק מחומרים אלו נשארים במלח גם כאשר הוא על המדף בחנות (קלציום קרבונט, מגנזיום קרבונט, אלומיניום הידרוקסי). מלח זה מנוקה מכל המינרלים הטבעיים שבו, מיובש, מולבן ונשאר בו כ- 98.5% נתרן וכלור!
בתהליך התעשייתי של הפרדת הנתרן והכלור מן המלח הטבעי נדרשים מים רבים וחומרים תעשייתיים רבים, על כן לאחר העיבוד של המלח נשארים החלקיקים במלח בצורה קשה להמסה בגוף, כזו שדורשת אנרגיה רבה לפירוק ושימוש במינרלים שנותרו.
צריכה מוגברת של מלח שולחני תגרום ל"גניבת" נתרן ממלחי המרה, ליצירה של אבנים בכיס המרה ולשיבוש האיזון במלחי המרה. שיבוש זה באיכות מלחי המרה יביא לבעיות עיכול רבות, לעלייה ברמות הכולסטרול והשומנים בגוף ולעודף חומציות ברקמות. עודף חומציות הוא מצב הרסני הגורם לחמצון ולהרס של רקמות, להתגבשות מינרלים בכליות וליצירת אבנים, לעליה בלחץ דם, לדלדול רקמת העצם ועוד. שימוש במלח שולחני הוא שיגרום לעלייה בלחץ דם!
למה מלח סלעים הוא המלח הכי בריא?
ישנן אלטרנטיבות בריאות יותר כמו מלח ים אטלנטי (אשר צבעו אפור ולו מרקם לח) או מלח סלעים.
מלח הימליה או מלח סלעים ( saindhava lavana), הינו ללא ספק המלח העשיר ביותר על מדף המזון. מלח זה מקורו בהרי ההימליה אשר בהודו ובנפאל וראשיתו בים הקדמון. מלח זה צבעו ורדרד עדין והוא מגיע טחון דק או גושי ואפשר למוצאו בכל חנות טבע כיום.
מלח זה אשר לו צבע ורדרד, מכיל כ- 85% נתרן כלורי והשאר הם 84 המלחים. מלחים אלו נמצאים בצורה קולודיאלית (הצורה הלא מגובשת של החומר) ועל כן ספיגתם קלה ביותר. בין המלחים הללו אשר כמותם גבוהה נכללים: מגנזיום, סידן, אשלגן, מנגן, נתרן , יוד ועוד.
יתרונותיו של מלח הסלעים
מאזן את משק המים והמלחים בגוף, גורם לאיבוד מועט יותר של נוזלים
מקדם בסיסיות בגוף
מאזן רמות סוכר
משפר את העיכול והספיגה
מונע התכווצות שרירים, מאזן את ההולכה החשמלית בגוף
מסייע לחיזוק עצם
מסייע לשינה טובה
יחד עם מים הוא הכרחי לייצוב לחץ דם מאוזן
הכרחי לייצור מלחי מרה ולעיכול תקין
הכרחי לפעילות מוחית תקינה ולפעילות תקינה של מערכת העצבים
מלח באיורוודה
האיורוודה מדגישה את השימוש בששת הטעמים ומנחה אותנו להשתמש בתבונה בכולם. שימוש מושכל כזה יביא לאיזון הגוף!
הטעם המלוח הנו טעם חשוב ביותר. הוא מורכב מניגודים ומכאן חשיבותו. מלח מורכב מאלמנט האש ועל כן נחשב כחומר המזרז עיכול וחילוף חומרים, מזרז תנועה וזרימה בגוף, "פותח" ומחמם. המלח מורכב מאלמנט המים על כן נחשב מזין, מרכך רקמות, מרגיע, מלחלח רקמות.
לפי הידע האיורוודי, מלח, בשימוש מתון, יאזן את יסודות האוויר והמרחב (ואטה) אך יעלה את המים ואת האש (פיטה) בשימוש מופרז. בשל גורם המים שלו, המלח משמש כמשלשל, משתן, מלחלח רקמות ובעיקר את רקמת המעיים, מייצב, מביא לאיזון מצב הרוח ולאיזון פעילות עצבית, מביא לזיכרון טוב יותר ובעיקר זיכרון לטווח ארוך, מסייע לשינה טובה, מביא לבסיסיות הגוף ומונע התכווצות שרירים. הטעם המלוח הוא קרמינטיבי (משפר עיכול), ואנטי ספזמוטי (נוגד כיווץ), מייזע ומרכך ומפנה ליחה. בכמות גדולה הוא עשוי לעורר הקאה.
אש ומים
הודות לגורם האש שבו, הוא מפחית עוויתות וכאבים במעי הגס, משפר את העיכול, ממריץ את פעילות מערכת העצבים ואת התקשורת העצבית, יביא לערנות ומרץ, יאזן הולכה חשמלית בגוף ויסייע בפעילות הכבד, ניקוי הרעלים, פתיחת ערוצים ועיכול. מלח גם יעזור לחומרי המזון להיספג ולהתפזר היטב בגוף.
כשצורכים אותו במתינות, הוא מעודד צמיחה ושומר על איזון האלקטרוליטים במים. המלח גורם להפרשת רוק, משפר את טעם המזון ומסייע לעיכול, לספיגה ולסילוק הפסולת מן הגוף. הטעם המלוח מוריד את האנרגיה מטה ונחשב כתרופה טובה לעצירות ולעיכול קלוקל, לקידום וסת ומחזור חודשי ולשיפור פעולת הכליות ומערכת השתן.
הטעם המלוח תומך בכליות, בלבלב ובטחול. כאשר נאכל מלח במתינות, נחזק את הכליות אשר אמונות על הכוח של גופנו ומשפרות את מערכת העיכול כולה!
הטעם המלוח אם כן מרגיע את ההכרה, מביא סיפוק לחושים, ביטחון, אומץ, התלהבות ועניין, יצירתיות ודמיון.
ומה קורה כשמגזימים עם מלח?
צריכה עודפת של מלח בתזונה עלולה לגרום להצטברות רעלים (אמה) ולעודף צמיגיות בגוף ובעיקר משפיע על רעילות ועל חומציות עודפת ברקמת הדם. עודף בצריכת מלח מזיק גם לעור. בעיות כגון תחושה של חום, עילפון, קמטים ויובש בעור, התקרחות, צמא ויובש ברקמות עלולות להיגרם עקב העדפת יתר של הטעם המלוח. המלח עלול לגרום לעצירת מים בגוף ולבצקת. אובדן שיער לא סדיר, כיבים, הפרעות דימום, פריחה בעור וחומציות יתר – כל אלה עלולים להיגרם עקב צריכת יתר של מלוח.
האיורוודה מציינת חמישה סוגים של מלחים, וביניהם מלח הסלעים (saindhava lavana) אשר נחשב הטוב ביותר.
מלח סלעים אינו מחמם כמו שאר המלחים, האנרגיה שלו היא מצננת ופה טמונה איכותו מאחר והוא לא יעלה את איכות האש (פיטה) כמו שאר המלחים. מלח סלעים אינו נחשב ככבד על כן מתאים במידה גם לטיפוסי האדמה (קאפה).
באיורוודה משמשים מלחים בכלל ומלח סלעים בפרט כחומר מרפא מרכזי. הן בתזונה כפריט מזון פונקציונאלי והן בהרבליזם האיורוודי כחלק מפורמולות צמחיות מסורתיות רבות ללקיחה פנימית והן למריחה חיצונית בשמנים מסוימים.
האיורוודה גורסת כי הטעם חשוב לבריאות! על הארוחה להיות טעימה בכדי לספק את כל החושים ובייחוד את חוש הטעם.
הוסיפו טעם למזונכם, הוסיפו מלח איכותי למזון, במידה כמובן!
כאן תוכלו לראות את האנליזה הכימית של החומרים במלח הימליה.
אמבט מלחים לניקוי רעלים
חומרים:
450 גרם מלח סלעים או מלח אנגלי (אפסום, מגנזיום סולפט) לרכוש בכל חנות טבע או בית מרקחת
הכנה:
1. המיסו את המלח באמבט מלא מים חמימים. אפשר להוסיף מעט שמנים אתריים (טפטוף של כ- 5-3 טיפות על המלח) היעילים לניקוי כמו: רוזמרין, ג'ינג'ר, לימון, קורנית, אורן, מנטה ועוד.
לפני הכניסה לאמבט, שפשפו את הגוף עם ספוג גס (ליפה) בתנועת הברשה ארוכות ונעימות, מקצות הגוף לעבר מרכז הגוף (לב).
הברשה זו תאפשר לאמבט ניקוי רעלים להיות עוצמתי ואפקטיבי יותר ע"י הורדה של כל תאי העור המתים והמרצת זרימת הלימפה.
2. שבו ונוחו באמבט כ- 15 דקות. דאגו לשתיית מים רבים לפני האמבט ולאחריו.
אופציה נוספת הינה לעשות אמבט זה לכפות הרגליים בלבד.
מלח אנגלי, מגנזיום סולפט, הינו מלח טבעי העשיר במגנזיום. המגנזיום גורם להרחבת כלי הדם והרפיית השרירים. המגנזיום והגופרית מועילים לספיחת רעלים ומתכות אל מחוץ לתאים, להרפיית השרירים וכאבי שרירים, האמבט הנ"ל מרגיע מאד את הגוף ומועיל במצבי מיגרנה, בצקות ועוד.
כתבה זו מכילה גיבוב של חצאי אמיתות ונסיונות הטעיה משונים. מישהו כאן מנסה לקדם מכירה של מלח ״בריאות״ כלשהו במסווה של מומחה. תעשו לעצמכם טובה ותדלגו על קריאת הכתבה הזאת. אין אפילו טעם להתחיל להתווכח עם מה שנכתב כאן! דיאטנית קלינית מזועזעת.
חבל שהמחבר לא ישב עוד קצת זמן כדי לבדוק ולדייק. ממש לא מקצועי ונראה לגמרי כמו פרסומת.
יש גם טעות בתוצאות המחקר: דווקא אלה שצרכו יותר מלח פחות סבלו מבעיות. אחרת התוכן לא מסתדר.
הגוף צריך לקבל את המינרלים החיוניים מפירות, ירקות, אגוזים ושאר מזונות צמחיים שנועדו למאכל אדם. באלו, ורק באלו, המינרלים נמצאים במצב הכימי הנכון והמאוזן.
מעבר לכל מה שנכתב כאן, ונניח שתעשיית המלח המודרנית עושה שימוש בחומרים מלבינים ומייבשים (תוך עמידה בתקני משרד הבריאות)- הכי שמלחים מופקים כיום מהים ויש בהם פוטנציאל זיהום של מתכות כבדות ומזהמים אחרים, בדיוק כמו הטענה הנשמעת נגד אומגה 3 ממקור דגי ודגי ים (אטלנטי) בכלל. אם כבר לדבר על מלח ים עתיק- אז יש מכרות מלח במקומות שונים בעולם כולו ואין צורך להתפס (או לפרסם) למלח ההרים ההימלאי הורוד שקיבל תפילות וברכות מאיזה נזיר בכתום (ומהמשווק הזריז).
אשמח לקבל הפניות למאמרים מדעיים המעניקים גיבוי לכתוב במאמר זה .
תודה .
זה בידיוק מה שההומופטאטית שלי אמרה לי
פשוט פלאים מה שהמלח האפור עשה לי בגוף
ולדיאטנית קלינית שהגיבה סליחה אבל יש לך הרבה מה ללמוד כי אתם באמת לא יודעים כלום
איך הוא שייך לשאר המאמר, אף אחד לא אמר שמלח לא נחוץ, רק הכמות המקסימלית שלו חשובה, גם אם היא מלווה במרכיבים אחרים, בקיצור כל קודמי צודקים, זה נראה כמו פרסומת סמויה
הכותב טוען שאין קשר ישיר בין צריכת מלח ליתר לחץ דם,ואילו המחקר שהוא מציג מוכיח ביוק את ההיפך.
מרבית המידע הכתוב אכן נכון.
המלח השולחני המתועש מזוקק מיתר מרכיביו המינרליים, שורט את כלי הדם וגורם להפרת ההומיאוסטזיס בתריכה מוגברת ואף יצירת רובד טרשתי.
מלח זה אינו בריא ועל כך אין ויכוח.
במתכונת לימודי התזונה הקלינית מלמדים תזונה מערבית
וברבים מן המקרים מקור המידע בטעות (מכוונת או לא).
על בסיס מידע זה חולים אינם משתקמים ממחלותיהם על אף הסיוע שמקבלים מדיאטניות קליניות במרכזים הרפואיים ומחוצה להם.
עבורם מלח הוא מלח הוא מלח, וסוכר לא משנה מה מקורו הוא סוכר הוא סוכר
ודגים הם מזון בריאות, ועוף מקור מעולה לחלבונים ושמן קנולה מזוכך ומעופש מועיל לאדם,ושמן קוקוס מזיק, ופירות רעים לסוכרתיים וקפה נחשב מעורר וכו'…
יחד עם זאת הבאת המקור מ JAMA נכתב (ככל הנראה ) בטעות..מציע לכותב להסתכל שוב ואף לבקש מהמערכת לתקן.
לבריאות בחרו את המטפלים הנכונים והמנעו ממיתוסים ממסדיים ומתועשים.
לרכישת מלחי אפסום (מלח אנגלי) במחירים הטובים בישראל, ניתן לקבל פרטים דרכי
052-7022049 ארז