הירק שאינו זקוק לאדמה או לשמש
כשחושבים על מזון בריא, בדרך כלל מתמקדים בפירות וירקות – עגבניות, מלפפונים, פלפל, ברוקולי, כרוב, ירקות עליים, תבלינים וכד'. אבל יש קבוצה שלמה של מזון, שמרבית האנשים נוטים להותיר מחוץ לסל הקניות והצלחת – הנבטים.
הם עשירים בחלבון, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. מכילים כמות קטנה של פחמימות (בהשוואה למשל לזרעים וקטניות לא מונבטים) שהופכות לסוכרים ונחשבות קלות יותר לעיכול. במשך שנים נעשה בהם שימוש במטבח האסייתי בתבשילים שונים וגם לטיפול רפואי במחלת הצפדינה – שהייתה גורם התמותה העיקרי של מלחים שלא נחשפו לפירות וירקות בהפלגות ממושכות.
במלה"ע השנייה גילה גם העולם המערבי את נפלאות הנבטים בזכות רופא אמריקאי בשם קלייב מקקי (CLIVE MCKAY) שעודד את השימוש בנבטים, במיוחד נבטי שעועית, הודות לפשטות היחסית של גידולם, ערכם התזונתי הרב, והעובדה שאינם דורשים שמש, קרקע ומסוגלים לגדול בכל אקלים ולאורך כל עונות השנה.
גם בשיטת הריפוי של אן ויגמור, אומצו הנבטים בחום והוגדרו כ"מזון הטוב המעולה ביותר לאדם, בהשוואה לכל מזון אחר, הואיל וערכם התזונתי גבוה ביותר".
הנבטים הם למעשה קטניות, זרעים או גרעינים שעברו תהליך של הנבטה בן מספר ימים, בעקבותיו הוציאו שורשים, גבעולים ועלים. ויש מי שמגדיר אותם בשם "צמחים צעירים". ערכם התזונתי הגבוה מגיע מחומרי המוצא שלהם שמספקים מרכיבים אופטימליים להזנה שלהם.
למרבה השמחה, קיים כיום במרכולים ורשתות השיווק, היצע מגוון של נבטים, שלכל אחד מהם יתרונות בריאותיים שונים:
נבטי אלפלפא
הנבטים הידועים ביותר הם נבטי האלפלפא – בדרך כלל אנו חושבים על אלפלפא בהקשר למספוא לבע"ח, אבל היא מהווה מקור תזונתי חשוב גם לבני האדם. נבטי אלפלפא דלים בקלוריות (23 קלוריות ב 100 גרם), מכילים ויטמינים כדוגמת ויטמין K (38% מהקצובה היומית המומלצת – לכן לאנשים הנוטלים מדדלי דם מומלץ להמעיט בצריכתם), ויטמין C (14% מהקצובה היומית המומלצת), ויטמיני B (ניאצין, תיאמין, ריבופלאבין, חומצה פולית, 6B), מנגן, נחושת, אשלגן, אבץ, סיבים תזונתיים, חלבון ועוד. בנוסף, קיימות עדויות לפיהן נבטי אלפלפא עשויים להפחית את הסיכון לתחלואה בסרטן השד – שכן מהווים מקור לאיזופלאבונים ופיטואסטרוגנים אחרים שמחקים את פעילות הורמון האסטרוגן בגוף. ואף ותסמינים של מנופאוזה ודימום מוגבר (הודות לויטמין K). בנוסף מסייעים בהפחתת רמות הסוכר והשומנים בדם. באופן מסורתי שימשו גם לטיפול במחלות במערכת הנשימה, כגון ברונכיטיס, אסטמה, שפעת, צינון וזיהומים בקטריאליים.
נבטי ברוקולי
ירקות ממשפחת המצליבים עומדים בראש רשימת המזונות המסייעים במניעת סרטן. גם נבטי הברוקולי, מכילים חומר חשוב בשם GLUCORAPHANIN שמשמש חומר מוצא ליצירת נוגד חימצון חשוב בשם SULFORAPHANE(SFN). נבטי ברוקולי מכילים SFN בכמות המוערכת ע"פ מחקרים כפי 50 מזו הקיימת בירק ברוקולי בוגר. רכיב זה נחשב לאנטי סרטני, המעורב בהשמדת תאי גזע של סרטן (האחראיים להמשך ההתפתחות של גידולים). החוקרים אף ממליצים לאכול ברוקולי בשילוב נבטי ברוקולי, כדי להעצים את השפעתם האנטי סרטנית של הרכיבים. רכיב זה נמצא גם כעשוי לסייע בטיפול בחיידק הליקובקטר פילורי ולטיהור הכבד מרעלים.
בנוסף נקשר שמם של נבטי הברוקולי לרשימה של יתרונות בריאותיים כדוגמת יתר ל"ד, אוסטאוארטריטיס, מחלות לב, אלרגיות, כיבי עיכול, נזקי קרינת UV ועוד.
נבטי צנונית
יש הטוענים שלנבטי צנונית יש אפקט אנטי סרטני שעולה אפילו על זה של נבטי ברוקולי. בנוסף, מכילים נבטים אלו חומצה פולית וויטמין B6 – החיוניים לשמירה על בריאות מערכת כלי הדם והלב. כמות של 100 גרם נבטים מספקת 43 קלוריות, ויטמין C, ויטמין A, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, אבץ, נחושת ואפילו מעט סלניום.
נבטי שעועית מש
שעועית מש, המכונה באנגלית בשם MUNG, שייכת למשפחת הקטניות ונחשבת למקור נפלא לחלבון, סיבים תזונתיים, נוגדי חימצון ופיטונוטריינטים. וכך גם נבטי המש. כוס נבטי מש מספקת 31 קלוריות בלבד. ומכילה ויטמין K (34.4 מק"ג), ויטמין C (13.7 מ"ג), ויטמיני B, מנגן, נחושת, ברזל, חומצה פולית, חלבון, פחמימות, סיבים תזונתיים ומעט שומן.
נבטי חמנייה
רובנו נהנים לפצח גרעיני חמנייה או לפזר אותם מעל לסלט טרי, אבל שילוב שלהם יחד עם ירקות נוספים מעניק לסלט מרקם קריספי. יחסית לנבטים אחרים. הם מספקים שומן, חלבון, סיבים תזונתיים, ברזל וקלוריות בערך של 50 קלוריות ל 100 גרם וכן סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, אבץ, ויטמיני B (במיוחד חומצה פולית) וכן ויטמין E.
כאשר רוכשים נבטים, מומלץ להקפיד לבחור כאלו שייראו טריים (שורשים ועלים) וידיפו ריח טוב. יש לאכסן אותם בקירור ולשטוף היטב טרם השימוש.
ניתן לשלב את הנבטים בכל תפריט וארוחה – להוסיף אותם לסלט, תבשילים, תוספת לכריכים, מילוי לדפי אורז ועוד. וכן כחלק מתכנית להפחתת משקל וטיהור הגוף מרעלים.
עלי מיקרו
שחקני חיזוק נוספים בצלחת הסלט שלכם עם עלי המיקרו. עלים קטנטנים ורעננים, הנמצאים אי שם בין שלב הנבט לעלה הבייבי ונחשבים לעשירים בוויטמינים ונוגדי חימצון. קיימים סוגים שונים ומגוונים כדוגמת עלי מיקרו ברוקולי, עלי מיקרו מיזונה, עלי מיקרו חרדל, עלי מיקרו צנון, עלי מיקרו אפונה, עלי מיקרו בזיליקום, עלי מיקרו רשאד ועוד. ניתן לשלב אותם בכריכים, לקישוט מנות ועוד. ואין כיום מסעדה מובילה, שאינה מתהדרת במנות הכוללות גם שימוש בעלי מיקרו מסוגים שונים.
בפעם הבאה שאתם חולפים על פני מדפי הירקות במרכול, אל תשכחו להוסיף לעגלת הקניות שלכם גם כמה חבילות של נבטים ועלי מיקרו.