Bari15_Fly
LiveWell_Fly

TED – הדיאטה האידיאלית עבור בני אדם

מאת: גלית גולדפרב
זמן קריאה: 7 דקות
אני כאן כדי לשתף אתכם בתזונה הבריאה לאדם, לספר לכם שיש אחת כזו ושאם צורכים אותה, יש באפשרותנו להפוך מצבי חולי, לשנות את המצב הבריאותי שלנו ולרדת במשקל באופן טבעי

גלית גולדפרב

Bari15_In

תמלול ותרגום ההרצאה של גלית גולדפרב ב-TED:

היי, שמי גלית גולדפרב וככה (ראו בהרצאה) אני שולחת את בנותיי כל יום לבית הספר, מכיוון שאני רוצה לוודא שהן יאכלו מזון בריא. זה לא תמיד קל להן, הן שואלות למה הן לא יכולות לאכול את האוכל שילדים אחרים אוכלים, אז אני מסבירה שאם הורים אחרים היו יודעים את מה שאני יודעת, כנראה לא הייתי צריכה לשלוח אותן עם אוכל לבית ספר כי היו מגישים להן את האוכל הזה שם.  ולכן אני כאן. כי לא תמיד ידעתי את מה שאני יודעת עכשיו, ובדיעבד אני מצטערת שלא ידעתי!

1.9 מיליארד בני אדם סובלים מעודף משקל בעולם כיום. זה יותר מרבע מאוכלוסיית העולם! ואין לזה רק קשר לכמות הקלוריות שאנחנו צורכים, אני מבטיחה לכם.

7 מתוך כל עשרה אנשים סובלים ממחלות כרוניות, 50% מאוכלוסיית העולם לוקחים תרופות על בסיס יומי, ורובנו לוקחים אף יותר מתרופה אחת ביום.

אבל למה?

בגלל שחברות גדלות עם רווחים גדולים מובילים אותנו להאמין שמה שאנחנו אוכלים היום הוא נורמלי, אבל זה לא.

אנחנו מקבלים מוסכמות חברתיות ונותנים לחברות גדולות למכור לנו “דברים” שאנחנו ממש לא רוצים לאכול.

אני כאן כדי לספר לכם על התזונה“הדיאטה” האידיאלית עבור בני אדם, לספר לכם שיש אחת כזו ושאם צורכים אותה, יש באפשרותנו להפוך מצבי חולי, לשנות את המצב הבריאותי שלנו ולרדת במשקל באופן טבעי.

אך תחילה, אולי יש לכם קונוטציה שלילית עם המילה “דיאטה”, כפי שלי הייתה, אז ברצוני להבהיר כי המילה “דיאטה” היא למעשה ייחוס לבחירת המזון שלנו, וכשאני אומרת “הדיאטה אידיאלית לבני אדם”, אני מתכוונת לבחירות המזון האידיאליות עבורנו כבני אדם. עבורכם, עבורי ועבור כולנו.

איך אני יודעת שזאת הדיאטה האידיאלית? ובכן תנו לי לספר לכם קצת על איך הגעתי לתחום הזה לפני שאני נכנסת אתכם לכל הפרטים של התזונה עצמה.

במשך 26 שנים בחיי חיפשתי את הסודות לבריאות וירידה במשקל. בגיל 16 הורי התגרשו ולאבי שאתו גרנו, היה אישה חדשה בחייו. היא בישלה אוכל שונה לחלוטין מזה שהייתי רגילה אליו. היא נהגה להשתמש בהרבה חמאה ושמנת והרבה מלח במנות שלה. הן היו ממש טעימות אבל שמתי לב שאני מתחילה להשמין, וכילדה בשנות העשרה שלה זה לא היה כיף. הביטחון העצמי שלי צנח ומהר מאוד נכנסתי לעשור וחצי של הפרעות אכילה, בולימיה. שנאתי את עצמי ושנאתי את הגוף שלי!

החלטתי ללמוד על בריאות ותזונה והתחלתי לימודי אקדמיה בנושא ביוכימיה ותזונה לתואר ראשון. לאחר מכן למדתי על חקר מערכת החיסון, וגם למדתי וקיבלתי מספר תעודות ברפואות אלטרנטיבית למיניהם.

באותו הזמן ילדתי את שתי בנותיי הבכורות, שנולדו עם פגם גנטי שגרם להן לסבול מפיגור שכלי ואפילפסיה קשה. חשתי שכל עולמי חרב. לא ראיתי את האור בקצה המנהרה, אך עם מעט האנרגיה שנשארה לי החלטתי ללמוד מדעי הרפואה בכדי לעזור לבנותיי ולי להבריא ממחלה.
סיימתי תואר שני במדעי הרפואה עם הצטיינות בבית ספר לרפואה באוניברסיטת תל-אביב

והמשכתי ופתחתי קליניקת בריאות והורדה במשקל. אך לאחר זמן מה שמתי לב שהלקוחות שלי, הבנות שלי וגם אני משיגים רק תוצאות זמניות וזה תסכל אותי מאוד.

ואז מה שקרה נראה כמו עוד קללה בחיים שלי, אך למעשה זה שינה לי את חיי לטובה בצורה דרמטית. בגיל 40, אובחן אצלי סרטן. באותה עת הייתי כבר אימא ל-4 בנות ולא הייתה לי שום כוונה למות. התמסרתי למצוא את הסוד לבריאות ואריכות ימים ולרפא את עצמי.

בתקופה ההיא כבר הבנתי שהסביבה של התאים שלנו יוצרת את גורלם של התאים שלנו. סביבת תא בריאה תאפשר לתאים לשגשג, וסביבת תא לקויה תוביל את התאים לחולי שבסופו ימצאו את מותם. הבנתי שסביבתם של התאים שלי כנראה לא הייתה בריאה במיוחד. אבל לא ממש ידעתי מה אני עושה לא נכון. חשבתי שאני חיה חיים די בריאים עם כל אשר למדתי. אז למה נהייתי חולה?

בשלב זה ידעתי שישנם מרכיבים רבים שמשפיעים על סביבת התאים שלנו כולל כמות שעות השינה שלנו, לחץ, דפוסי חשיבה, פעילות גופנית וכמות רעלים בסביבתנו. אבל בעצם התזונה שלנו היא זו שלמעשה מרכיבה את הסביבה התאית שלנו על ידי החומרים המזינים שתזונתנו מספקת או נכשלת בלספק עבור התאים שלנו. למעשה התזונה שלנו קובעת את העתיד הבריאותי שלנו אפילו יותר מאשר הגנים שלנו, מכיוון שהגנים שלנו יכולים להיות מבוטאים או שלא, תלוי גם בבחירות המזון שלנו ובבחירת אורח חיים שלנו. גם סביבת המעי שלנו עם חיידקי המעיים תלויים במזון שלנו.

אבל מה היא הדיאטה האידיאלית שלנו? עם כל הלימודים שלי, עדיין לא ידעתי.

אז החלטתי לעשות את המחקר בעצמי ובאמצעות שילוב של כל הממצאים של הפקולטות המדעיות הרבות והשונות יחד, הדיאטה האידיאלית הופיעה. תחילה, קראתי לה “דיאטת גורילה” מכיוון שחשבתי שהתזונה שלנו צריכה להיות דומה לזאת של הגורילות כי התפתחנו מהקוף בגלל הדמיון הגנטי הרב. אך כשהתחלתי ממש להעמיק בהתפתחות האנושית הבנתי שזה לא המקרה ושיניתי את השם ל”דיאטת גרילה”, כמו מלחמת גרילה. מכיוון שהייתי צריכה להילחם בכל מה שידעתי, כל מה שאמרו לי וחשבתי שבריא בשבילי.

אז מהי הדיאטה האידיאלית?

ובכן, המסע מתחיל לפני 3.5 מיליון שנה כאשר מאובנים מראים לנו שהפכנו להולכים על שתיים כאשר אבות אבותינו חיו ביערות הגשם של אפריקה. השינוי ההתפתחותי הגדול הזה בא לטובתנו בעיקר מיליון וחצי שנים לאחר מכן כשהחל עידן הקרח. עידן הקרח גרם ליערות הגשם באפריקה להתכווץ בגודל, מה שהוביל ליותר תחרות על אוכל. בתור הולכים על השתיים, יכולנו לעזוב את יערות הגשם ולעבור לסוואנה שצמח בגודלו כשיערות הגשם התכווצו.

זמן קצר לאחר המעבר, מאובנים של בני אדם היסטוריים מראים שהחלו שינויים גדולים במבנה האנטומי והפיזיולוגי שלנו. איבדנו את שיער הגוף, השיניים שלנו נהיו קטנות יותר, דומות לאלו של האדם המודרני, הבטן הבולטת שדמתה לזו של הקופים, הצטמצמה (ובכן, לפחות לחלק מאתנו 😉 , הכוונה במבנה האנטומי.) המעיים שלנו נהפכה למעיים של האדם המודרני והמוח הכפיל את גודלו ולאחר מכן, כאשר למדנו לשלוט באש, שילש את גודלו. בכדי ששינויים כאלה גדולים יתרחשו באופן טבעי, שינוי גדול היה צריך לקרות. השינוי הזה היה באוכל שלנו.  האוכל שהיה זמין ביערות הגשם באפריקה פשוט לא היה אותו האוכל שהיה זמין בסוואנה. האוכל בסוואנה אפשר לנו לחיות אט אט חיים ארוכים ובריאים יותר.

למעשה, מחקר על ידי פרופסור ג'יימס ר. קארי מראה כי בני האדם הקדמונים הללו חיו חיים ארוכים, למעלה מ -70 שנה, אם הם הצליחו לשרוד את גיל הילדות. והנשים חיו אחרי גיל המעבר כבר לפני 1.8 מיליון שנה.

המזונות שאכלנו דאז אפשרו לנו לחיות חיים ארוכים ובריאים. למה? מפני שהם מזונות שגופנו נועדו לצרוך.

אז מה היינו אוכלים בתור ציידים מלקטים בסוואנה?

ובכן, אם תשאלו את רוב האנשים, הם יאמרו שאכלנו בשר כי הסוואנה מלאה בבעלי חיים. אבל, החיות בסוואנה היו רזות כמעט ללא שומן על גופם אך בעלי רמות גבוהות של חלבון. וכאשר חלבון נצרך על ידי האדם בכמות שעולה על 250 גרם ליום, אנו לא יכולים לעכל אותו ואמוניה, תוצר הלוואי של פירוק חלבונים, מתחילה לעלות בדמנו ואנחנו נסבול מאובדן יסודות ומינרלים דבר שיוביל בסופו של דבר למוות. חשוב לציין כי 250 גרם של חלבון שווה פחות מ -1000 קלוריות, אשר לא מספיקים אפילו להזין עובד משרד מודרני ליום שלא לדבר על ציידים לקטים שחיים על אדמת הסוואנה החמה ביום והקרה בלילה.

יתרה מזאת, פרופסור לאנתרופולוגיה ג'ון ד. ספט ציין כי בני שבט ההדזה, ציידים-לקטנים בני זמננו, היו מצליחים במשלחות הציד שלהם רק  3% מהזמן. הוא גם ציין כי כאשר הם סוף סוף הצליחו לצוד בעל חיים, לא תמיד היו משתפים את כל בני המשפחה אלא בעיקר עם הציידים האחרים. הוא הגיע למסקנה כי ציד של חיות גדולות בעיקר שימש למטרות חברתיות ופוליטיות מאשר לאספקת מזון למשפחה.

לכן בשר לא היה יכול להיות מקור המזון היציב והשופע שאפשר שינויים אנטומיים ופיזיולוגיים כה קיצוניים בגוף האדם, במיוחד לא שילוש גודל המוח.

אז מה הם המזונות הטבעיים שלנו?

היו 4 מזונות נגישים בסוואנה בשפע:

1. דגני דשא.
2. ירקות עם איברי אחסון תת קרקעיים. לירקות שורש אלה לא היו מתחרים אחרים בסוואנה כי הם גדלים בעיקר מתחת לפני האדמה ולא קלים למציאה. ירקות אלו כוללים ירקות שורש כגון קסווה, תפוחי אדמה, בצל, סלק, גזר, וכדומה..
3. כל סוגי קטניות.
4. עצי פרי כולל תאנים, אגוזים ובאואבב, אם כי הייתה תחרות גדולה יותר על פירות ואגוזים אז צרכנו אותם בכמות פחותה.

יש לשים לב כי כל המזונות הללו עשירים בפחמימות מורכבות הנדרשות כדי להזין את המוח המתפתח אשר צורך יותר מ -20% מההוצאה האנרגטית שלנו במנוחה.

ומה בנוגע למוצרי חלב?

ובכן, אנחנו התחלנו לצרוך מוצרי חלב רק לאחרונה, בערך לפני 6500 שנים, באוכלוסיות שעזבו את אפריקה והגיעו לצפון אירופה. בשל מחסור במזון, בני האדם החליטו לביית פרות עבור החלב שלהן. אך במהרה הם שמו לב שלא יכולים לנצל את החלב שלהן בשל רמות הלקטוז הגבוהות, הסוכר שנמצא בחלב. יונקים מאבדים את היכולת לעכל לקטוז לאחר גיל הינקות. אז בני האדם מצאו דרך להפחית את רמת הלקטוז בעזרת הפיכת החלב לגבינה, אשר מפרקת את הלקטוז בתהליך. ולמרות זאת, החלבון בחלב הפרות שונה מהחלבון שבחלב האם של בני אדם. לפרות יש קזאין כחלבון העיקרי שלהם שהנו מולקולה גדולה בהרבה מאשר חלבון מי הגבינה הנמצא בחלב האם האנושי. מולקולה גדולה זו עלולה לפגום במערכת העיכול שלנו. חלב אם הוא למעשה נמוך מאוד בחלבון ובכמות הסידן אך עשיר בפחמימות ושומנים בריאים. זה רק מצביע על מה שאנחנו צריכים להתמקד בתזונתנו.

למעשה, היראה שלנו לחלבון מן החי החל בשנות ה-1900 המוקדמות עם מחלה בשם קוושיורקור. המהפכה התעשייתית הפכה עיבוד דגנים לפופולרי בגלל הקלות לאחסון ושינוע של דגנים מעובדים. דגנים אשר במקור סיפקו שפע של חומרים מזינים כולל גם חלבון, הופשטו מהשכבות הבריאות שלהם והפכו לדגן לבן מעובד עם  יכולת הובלה קלה ויכולת אחסון למשך שנים, אך סיפקה ערך תזונתי נמוך ביותר עם כמות גלוטן גדולה. הדבר גרם לאוכלוסיות רבות, שהיו תלויות בדגנים מעובדים, לפתח מחסור בחלבון. אוכלוסיות אלה שבו לקו הבריאות לאחר שתזונתם הושלמה עם חלבון מן החי. ארגון הבריאות העולמי מצא תוצאות אלה לחמורות ביותר והכריז על המחסור בחלבון מן החי כמשבר עולמי. אך אם האוכלוסיות הללו היו ניזונים מדגנים ומזונות מלאים אשר גדלים באופן טבעי במקום מגוריהם, לעולם לא היה מתפתח מחסור בחלבון מלכתחילה.

על ידי שינוי התזונה שלי באופן אישי אל עבר לתזונה האידיאלית עבור בני אדם, ריפאתי את עצמי מסרטן ללא טיפול בהקרנות. אני נקייה מסרטן כבר 4 שנים ואיבדתי את כל המשקל העודף שלי באופן טבעי. אבל למה איבדתי את המשקל העודף שלי? כי כאשר אנו צורכים את התזונה האידיאלית שלנו בצורתו הטבעית, אנחנו יוצרים לתאים שלנו סביבה בריאה, מזינה ועשירה בחומרים מזינים ועם מעט רעלים בכדי לאפשר לתאים שלנו לשגשג, וזה מפחית באופן טבעי כל תשוקה למזונות ולאכילת יתר ורעב מוגבר.

אני בטוחה שיש לכם עכשיו בראש את השאלה המטרידה הזו – "האם לכל בני האדם יש את אותם צרכים תזונתיים"?

ובכן, מחקר שנערך על ידי פרופסור מרקוס פלדמן מאוניברסיטת סטנפורד מציין כי כל בני האדם החיים כיום חולקים רצף דנ"א זהה ב- 99.9 אחוזים. לכל בני האדם המודרניים יש דנ"א דומה ביותר, שהוא לכל היותר בכמה מאיות אחוזים שונה מזה של אבותינו. לכן, על פי רוב, לרובנו יש את אותם צרכים תזונתיים, בדיוק כפי שהיית מצפה שלשני בעלי החיים מאותו המין יהיו את אותם צרכים תזונתיים.

עכשיו כשאתם חושבים על זה, עם כל ההתקדמות הרפואית שיש לנו היום, זה פלא שאנחנו בממוצע חיים בערך רק עד אותו גיל שהאדם הקדמון חי במידה ושרד את הילדות.
אנחנו צריכים לחיות חיים בריאים ואנרגטיים הרבה מעבר לגיל 100, ואם נאכל את התזונה הטבעית שלנו, אין צורך להתפשר על פחות.

ויתרה מזאת, התזונה הטבעית שלנו היא גם התזונה הזולה ביותר. כל הפריטים – דגנים מלאים, קטניות, ירקות ומים נקיים הם זולים, אבל לא רק עבור הכיס שלנו, אלא גם עבור כדור הארץ שלנו. כאשר אנו צורכים את התזונה האידיאלית שלנו, אנו מצמצמים את שחרורם של גזי חממה, מפחיתים כריתת יערות, מפחיתים את מצוקת הרעב העולמי, וזיהום של מקורות המים, האוויר והקרקעות וגם חוסכים סבל רב לבעלי חיים.

ובכן…. עכשיו אנו מגיעים למקבל ההחלטות הסופי שלנו… הטעם? אין ויכוח כי למזון לא בריא יש טעם טוב יותר, כי הוא מיוצר כך. חברות המזון הגדולות משקיעות מיליארדי דולרים בידע מדעי כדי ליצור חוויה אכילה מהנה ביותר עבור כל החושים שלנו אשר גורם לנו להתמכר אליו. אבל מזון לא בריא יגרום לכם להרגיש טוב רק כאשר אתם אוכלים אותו, ואילו המזונות הנכונים והבריאים, יגרמו לכם להרגיש טוב זמן רב ביותר לאחר הארוחה.

בתנ"ך כתוב: "חיים ומוות ביד הלשון”. זה נכון, חיים ומוות אכן בידי בחירות המזון שלנו.
זכרו כי יש לנו גוף אחד וכדור ארץ אחד, בחירות מזון טובות יותר תרפאנה את שניהם.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו