LiveWell_Fly
Bari15_Fly

דילמת הסויה: כן או לא?

מאת: לימור עברון גילת, מטפלת משפחתית ומנחת קבוצות הרזיה
זמן קריאה: 2 דקות
אחרי שנים ארוכות של חרם מוחלט על סויה לימור עברון גילת התחילה שוב לפלרטט עם הקטניה השנויה במחלוקת. אז מה אתם אומרים - סויה זה טוב או רע? ויש גם 3 מתכוני טופו
Jeliat_In

אני זוכרת עד היום את המילים שסוננו בשנאה מפיה של תומכת הלידה האגדית שלנו הדי הרפז כשניסתה לשכנע אותנו, בעוד כרסנו בין שינינו, שלא לתת לתינוקות שייוולדו תחליפי חלב בכלל וכאלה שעשויים מסויה בפרט. המילים היו: האפקט הפיטואסטרוגני.

עד היום שתי המילים הלא ברורות הללו מעבירות צמרמורת קרירה במורדות עמוד השדרה שלי. והנה, אני מסיימת שנה שנייה בלימודי הנטורופתיה ועדיין אינני יודעת להגדיר בדיוק מהו אותו אפקט פלאי ונסתר שגרם לי להתרחק מסויה למשך כל כך הרבה שנים.

משהו לא מובן לי, סויה טובה לבריאות, או לא טובה לבריאות?

מצד אחד, היא עשירה בסידן, בחלבון, יש בה פיטואסטרוגן שקרוי גנסטאין שנמצא במחקרים רציניים כחוסם פעילות של מולקולות שהן חיוניות לפעילות סרטנית, או בקיצור – הוא אנטי סרטן, הוא גם מבטל פעילות של רדיקלים חופשיים שגם הם קשורים להתפתחות סרטן. מחקרים ארוכי טווח הראו שסויה הורידה שכיחות של סרטן הערמונית וגם שיפרה צפיפות עצם. מחקר גדול שנערך על 5000 נשים בסין הראה בצורה מובהקת שכאלה שצרכו סויה, חלו ב- 30% פחות בסרטן מחברותיהן שלא צרכו סויה כלל.

הפיטואסטרוגנים, דומים במבנה המולקולרי שלהם להורמון האסטרוגן. בשילוב הורמונים אחרים הם מאזנים את רמות האסטרוגן בגוף. גם במצבי עודף וגם במצבי חוסר.

מלבד זאת, הידעתם שיש פיטואסטרוגנים גם בירקות? בתפוח למשל, באגוזים, למה עליהם לא הוטלה הקללה הנוראית?

מקטרגי הסויה טוענים שהיא קשורה בתחלואה של סרטן אברי הרבייה וגם קשורה לבשלות מינית מוקדמת בבנות.

גדולים ממני ניסו להתמודד עם השאלה. קטונתי מלפסוק בעניין אבל אחרי שנים ארוכות של חרם מוחלט על סויה, על צורותיה השונות, לאחרונה, בעקבות לימודי, התחלתי לפלרטט עם הקטנית המסקרנת הזאת.
אלא שנותרו לי כמה שאלות.

מהונדס או לא מהונדס?

איך מבחינים בין סויה מהונדסת לכזאת שאינה כזאת? אני מניחה ומקווה שאלה המכונות אורגניות, אינן מהונדסות.

ניסיתי לאחרונה לאכול טופו כממרח. למרות נסיונותי (מתכון יינתן בהמשך), אין מה לומר, הטופו פחות טעים מגבינה (לפחות לדעתי), אבל הוא בהחלט אכיל ויותר מכך, עלי להודות שבגוף הוא הרגיש לי מצוין.

ובפינת הכסת"ח: אין בטור הזה כדי להמליץ באופן גורף על סויה בלי הגבלה או מחשבה. גם מטפלים מנוסים ממני מהססים וידם אינה קלה על ההדק. באופן אישי, אני צורכת סויה על בסיס יומיומי וכשאני עושה כך – גופי מודה לי. לילדי למשל, אני לא נותנת סויה ולו בגלל הסיבה הפרוזאית הפשוטה שהם פשוט לא אוהבים סויה ונגזרותיה ולי לא ממש בא להתעקש על זה.

איש איש ושיקוליו, חששותיו וההחלטות שאיתן הוא שלם.

הנה שלושה מתכונים עם טופו:

תבשיל טופו וירקות

המצרכים:

נתח טופו אורגני חתוך לרצועות דקות
2 כפות סויה
כפית דבש
2 כפות צ'ילי מתוק
2 כפיות שמן קוקוס או חמניות אורגני
קישוא
בצל
כרשה
גזר גדול
3 שיני שום

אופן ההכנה:

במחבת רחבה, מקפיצים את הירקות, שום, בצל וכרשה לפרוסות והיתר – בג'וליאן קאטר לרצועות. לאחר מספר דקות, מוסיפים את הטופו ואת חומרי הרוטב ומקפיצים עוד כמה דקות.

ממרח טופו ירוק

המצרכים:

חצי נתח טופו רך אורגני
2 שיני שום
צרור פטרוזיליה
2 מלפפונים  טריים על קליפותיהם
כפית חרדל
מעט מלח
מעט פלפל

אופן ההכנה:

מכניסים הכל למעבד מזון קטן ומבלנדרים.

ממרח טופו אדום

המצרכים:

חצי נתח טופו אורגני
שן שום
כפית מיונז קל כלשהו
2 פלפלים אדומים קלויים

אופן ההכנה:

מכניסים הכל לבלנדר קטן ותוך מספר שניות יש ממרח בהחלט חביב ובריא.

לימור עברון גילת

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. אלון מרבר

    אני גם פעם הייתי מאוד נגד סויה.עם הזמן הבנתי שלא הכל טוב לכולם וההיפך.צריך לבדוק אם יש אלרגיה לסויה ואם אין בהרבה מקרים הסויה עושה ממש טוב.

    אלון מרבר
    נטורופת-טק
    נטורופתיה בטכנולוגיה מתקדמת 0523-965749

  2. בן

    לימור צודקת – בעצם לא נמצאו שום עובדות כנגד שימוש בסויה לתזונה. משרד הבריאות קבע כבר לפני מספר שנים על קצובה במתן סויה לילדים ונוער עד גיל 18 של עד פעמיים בשבוע. גם כשפניתי אליהם לבדיקה מדוע הם יצאו עם ההנחיה הזו, לא קיבלתי תשובות עד היום…בכמויות שאנו אוכלים אין השפעה מכרעת של הסויה על גופינו אלא כפי שגם אמרו ב FDA "כחלק מדיאטה מאוזנת" ואז נהנים מחלבון הסויה.

  3. שרה חמו

    מכיון שלסויה על כל צורותיה יש השפעה הורמונלית כדאי שילדים יאכלו ממנה מעט ולעיתים רחוקות. מבוגרים יכולים להעזר בטופו למניעת סרטנים על רקע הורמונלי אבל לא יותר מ-25 גרם ליום בערך. כמות גדולה עלולה ליצור את האפקט ההפוך ולהגדיל את הסיכון לסרטן.

  4. ענת אסיה

    שרה והאחרים, מי אמר שמסרטן? חיפשתי וחיפשתי באינטרנט ולא מצאתי משהו ממשי על זה. אולי חברות החלב מפיצות השמועה? או אפילו מממנות מחקרים כאלו? בתחושת הבטן שלי חלב יותר מסוכן למי שאינו עגל

  5. אידה

    האם מישהו יודע על התפרצות מחלת עור כתגובה אלרגית לסויה?

  6. לימור עברון גילת

    אידה, סויה כן ידועה בתור אחד האלרגנים המוכרים כיום ברפואה המערבית וגם במשלימה. היא, לדעתי, יכולה לבוא לידי ביטוי בעור. כאן נכנס מרכיב של גוף נפש, למה דוקא בעור, בשיא השטחיות אני יכולה לומר לך שאנשים שהעור שלהם נפגע, מתקשים לשמור על עצמם מפני העולם. כמובן שלגבי כאלה, מומלץ להימנע. שיהיה המשך חופש נעים

  7. אסף

    יופי של מתכונים ויופי של פוסט!
    1. סויה היא הקטניה היחידה שמכילה את כל חומצות האמינו החיוניות המרכיבות חלבון מלא עבור גוף האדם. זה נתון מאוד חשוב למי שמעדיף לצרוך חלבון צמחי הן מסיבות בריאותיות מוסריות או של טעם
    2. המחקרים מראים יתרונות בריאותיים לסויה אבל גם מעלים כמה חששות, כמו תמיד בתחום התזונה ניתן להוכיח כל דבר שרוצים לגבי הסויה, כמו שלימור אמרה הפיטו אסטרוגן שבסויה וגם עוד כמה חומרים שלא לגמרי ברורה השפעתם ארוכת הטווח עלינו (כמו עידוד סוגי סרטן שקשורים במערכת המין ומנגד עיכוב תהליכים של הסתיידות עורקים ומחלות אלצהיימר) ולכן השורה התחתונה היא שההמלצה לגבי סויה היא לא לצרוך מעבר ל 2 מנות סויה ביום לגברים ובנים ו 12 מנות ביום לנשים ובנות (מנה זה כוס תחליף חלב סויה או חצי כוס טופו או כוס אדממה) וכן לצרוך את הסויה בצורה קרובה ככל האפשר לצורתה הטבעית (אדממה, טופו וכו)
    3. רוב מוחלט של הסויה בעולם מיוצר מזרעים שהונדסו גנטית כאשר רק מוצרים אורגניים או כאלה שכתוב עליהם GMO FREE הם בטוחים מהבחינה הזו. כדאי להמנע ככל האפשר מסויה שמקורה אינו ידוע
    מידע על נושא ההנדסה הגנטית אפשר למצא בשפע באינטרנט חפשו GMO FREE

  8. אליזבט

    האם רשמת שתים עשרה מנות סויה ביום לבת או חצי מנה ?
    בתודה !

  9. אסף

    רשמתי 12 מנות
    אני ממליץ לחפש מידע ולקרוא בעצמך על הנושא מכיוון שאינני עוסק בתחום הזה בצורה מקצועית וכל הידע שלי נסמך על מקורות מידע זמינים לכל(ואמינים בלבד) ככל שיכולת השיפוט שלי מאפשרת

    1 מנה = חצי כוס טופו

  10. נוימן

    חבל שלא צוין פה בצריכה של סויה\טופו לגברים היא לא טובה מהסיבה הפשוטה שהיא מעכבת ייצור של הורמון הנקרא טסטוסטרון…שימו לב