LiveWell_Fly
Bari15_Fly

הדבק שמסוכן לבריאות

מאת: ציונה מלמן, שפית ומנחת סדנאות בישול בריא
זמן קריאה: 2 דקות
אז מהו גלוטן וכיצד הוא פוגע בבריאותנו, ואילו מרכיבים נוספים בדגנים, ובמיוחד בחיטה, גורמים לבעיות עיכול רבות כל כך ונחשבים לבעלי השלכות בריאותיות ארוכות טווח?
SmartKish_In

אין לי צליאק ולמרות זאת אני נמנעת מאכילת דגנים שמכילים גלוטן, אפילו דגנים כגון: חיטה, שיפון או כוסמין שהסירו מהם את הגלוטן ונחשבים ל"נטולי גלוטן".

מדוע? מפני שגלוטן הוא מרכיב שפוגע בבריאות ועשוי לגרום לבעיות רציניות כגון מחלות לב, סוכרת סוג 2 ואפילו סרטן.

גלוטן הוא חלבון שמצוי בדגנים כמו חיטה, שעורה, שיפון וכוסמין. המילה "גלוטן" מקורה  במילה הלטינית "GLUE". כולנו זוכרים שכילדים נהגנו לערבב קמח ומים במטרה ליצור דבק. הגלוטן בקמח הוא המרכיב שגורם לו להיות דביק והוא זה הממצק את הלחמים והעוגות. אולם איכויות אלו בדיוק, עושות אותו לקשה לעיכול והופכות את תהליך העיכול כולו לבעייתי. תכונות אלו גם מקשות על הגוף לספוג את חומרי ההזנה מהמזון שאנו צורכים, במיוחד כאשר אנו אוכלים ארוחה שמכילה כמות גבוהה של גלוטן.

גלוטן שאינו מתעכל יכול לגרום לבעיות במערכת החיסון, כיוון שהוא עשוי להיצמד לדפנות המעי הדק ולגרום לתופעות כגון עצירות, שלשול, כאבי בטן וסימפטומים אחרים. עם הזמן, הנזק מחמיר ועשוי להשפיע גם על ספיגה של חומרים כדוגמת סידן וברזל – דבר שעשוי לגרום לאנמיה, אוסטיאופורוזיס ובעיות אחרות.

ומה עם הלקטינים?

אולם זו לא הבעיה היחידה. מרכיב בשם לקטין (LECTIN)  עשוי להיות אפילו הרסני יותר. לקטינים הם הדרך של הטבע להגן על צמחים מפני התקפה של חרקים,  ציפורים (ובני אדם). כאשר צורכים כמות מוגזמת שלהם, הם גורמים לבעיות עיכול, כך שחרקים וכו' יעדיפו להימנע מהם או לאכול אותם בחסכנות וצמצום בלבד. עלינו לנהוג כמותם.

באופן בסיסי לקטינים הם חלבונים דביקים שנקשרים לפחמימות. בין היתר, מסייעת להם תכונה זו, להיקשר לדפנות המעי, ובמיוחד למעי הדק. במקרים  מסוימים הלקטינים דולפים מחוץ למעי ("סינדרום המעי הדולף") ונעים בגוף, שם הם נקשרים לכל סוג של רקמה בריאה וגורמים לטווח רחב של בעיות רציניות. הלקטינים קשורים למגוון רחב של הפרעות אוטואימוניות כגון: IBS (תסמונת המעי הרגיז), קרוהן, קוליטיס, פיברומיאלגיה, סינדרום העייפות הכרונית, ארטריטיס ועוד.

בעיה בריאותית אחרת הקשורה ללקטינים היא יכולתם לגרום מצבים מקדימים לסוכרת והשמנה. שתי תופעות ששכיחותן בישראל עלתה בצורה דרמטית בשנים האחרונות, כמו גם בכל הארצות המערביות, שתזונתן עשירה במזון מעובד, דגנים וסוכרים.

חיטה מלאה לא פותרת את הבעיה

אחד מהמזונות שמכילים ריכוז גבוה של גלוטן ולקטינים הוא חיטה, ובמיוחד חיטה מלאה! החיטה שנוהגים לצרוך כיום, היא מאוד שונה מזו שאכלו אבות אבותינו. קמח לבן מעובד, כפי שאנו מכירים, נטחן רק במהלך 200 השנים האחרונות. הרבה מהמזון שאנו אוכלים במערב, מבוסס על קמח מעובד. חשבו לרגע כמה קמח אתם ובני משפחתכם נוהגים לצרוך ביום ממוצע. דגני בוקר, לחמים, פיתות, עוגות, עוגיות, בייגלה, פסטה, פיצה, בורקס, פתיתים. ורשימה זו אינה כוללת מקורות אחרים נסתרים לחיטה כמו שניצלים מעובדים ומזון מעובד אחר.  מעולם לא צרך המין האנושי כמות כה גדולה של פחמימות, כפי שהוא נוהג לעשות כיום.

החדשות הטובות הן שישנן דרכים קלות ופשוטות להמעיט או להימנע לחלוטין מצריכת דגנים אלו. אני לא חסידה של אכילת דגנים שהסירו מהם את הגלוטן, בשל הבעייתיות עם הלקטינים, אלא מעדיפה להשתמש בדגנים או זרעים שאינם מכילים גלוטן מראש, כגון: קינואה, דוחן, אורז, כוסמת ואמרנט וכן קמחים כדוגמת קמח חומוס, אורז או טפיוקה.

ההחלטה על בריאותנו היא בידיים שלנו. מאד קל ללכת למרכול ולקנות פסטה לארוחת ערב, אבל מה המחיר שכרוך בכך? עם הידע והכלים הנכונים, זה קל באותה מידה ללכת לחנות טבע ולעשות בחירות טובות ובריאות יותר.

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. אמנון בצלאל

    שלום

    אני נהנה לקרוא את המאמרים שלכם. המאמר האחרון של ציונה מילמן היא טורחת לשכנע אותנו שגלוטן וכל מאכל אחר שמכיל אותו הם רעים לבריאות.
    היא מציינת במפורש את הכוסמין שמכיל גלוטן.
    יחד עם עם היא אומרת שבסדנה "נלמד להכין לחם דומה לפוקצ'ה, תוך שימוש בקמח כוסמין וקמח אורז".
    האם אין סתירה בדבר?

    תודה

  2. נא לא להכליל

    האם מיליוני אנשים שאוכלים חיטה מידי יום כפריט בסיסי בתזונתם טועים? נהיים חולים מזה? איפה ההוכחותך? לדעתי, כמו שיש אנשים שמוצרי חלב לא טובים להם יש אנשים שגלוטן לא טוב להם, אך זו הטעייה להכליל וכתוב משפט גרנדיוזי על גלטון "מסוכן " לבריאות. קצת פרופורציות, או לפחות מחקר עם הוכחות

  3. מתילדה

    אשרי המאמין לכל אסופת הבדותות הללו. וכל זאת, בשביל לשכנע אנשים להירשם לסדנה?

  4. סנגורית הגלוטן

    מערכת העיכול האנושית היא דרך פתלתלה של רמות חומציות שונות, אנזימים, ותרכובות אחרות המסייעות בעיכול של המזון. באדם בריא ללא צליאק, או רגישות חיסונית לגלוטן, המעי מפרק את הגלוטן לדי וטרי פפטידים הנספגים ככל החלבונים. זה נכון שאין להפריז בפחמימות פשוטות, אך לא בגלל שהגלוטן כה מסוכן לבריאות. אם תקשרי אותנו למאמרים מדעיים אמיתיים המראים קשר בין המחלות אשר תיארת, אל הגלוטן עצמו- אסיר בפנייך את הכובע.

  5. יבגני ש

    בתור דיאטן לעתיד ברצוני לומר שאני מאוכזב מאוד ולא מהכתבה אלא מהאתר עצמו שנועד לשרת אוכלוסיה שרוצה לשמור על בריאותה. כיצד אתר כמו זה מאפשר לפרסם בו כאלו קשקושים חסרי תוכן שלא הוכחו מדעים באף מחקר אקדמי ואף דיאטן לא יאמר לאנשים להמנע מגלוטן, מלבד אלו הסובלים מצליאק.

    לסיכום בזיון

  6. יאיר צורף

    המאמר צודק-הרי זה ידוע שהגלוטן הנו רעל-העובדה שמי שאוכל אותו הרבה משמין וזה גורם לכבד שומני וזה גורם לצירוזיס ולסרטן…..
    זה שאין אף מחקר שמוכיח את דבריה שהגלוטן הנו רעל ושדבריה הם קשקוש-אז מה ? וכי יש מחקרים מדעיים רציניים שמוכיחים את דברי דר קרת שסטטינים מסוכנים לבריאות ???ושההדיוטות שקוראים להם רופאים מקבלים שלמונים כדי לרשום אותם מחברות התרופות !!!!
    זה שהתחלואה והתמותה ממחלות טרשתיות של כלי הדם פחתו במקומות שמטפלים בסטטינים ושחל שיפור באיכות החייםושתופעות הלואי קטנותזה לא איכפת לו .
    ושטהטיפול הרפואי כולל פעילות גופנית-אכילה מאוזנת עם הרבה ירקות-הגבלה בשומנים רוויים-הורדה במשקל-איזון יתר לחץ דם וסוכרת-.
    הפיטוסטרולים וסיבים מסיסים מורידים את הכולסטרול הרע רק במעט.
    הסטטינים בהרבה.
    הניאצין מעלה את הכולסטרול הטוב במעט.
    כל זה שמעתי מ 2 רופאים שהגיבו לכתות של גברת רעל גלוטן ודר קרת.

  7. שי

    זו טעות הקלדה, הכוונה במאמר לפוקצ'ה מקמח כוסמת, לא מקמח כוסמין.