SmartKish_Fly
LiveWell_Fly

בישול ברוח איורוודה

מאת: דורית דן, שפית לבישול הוליסטי
זמן קריאה: 6 דקות
דורית דן בכתבה הבאה תתייחס לתזונה ברוח איורוודה. דורית תסביר לנו על המאפיינים השונים של טיפוסי הגוף ותתאים לנו מאכלים מומלצים המותאמים לסוג טיפוס הגוף שלנו, בליווי מתכונים טובים.

צילום: pixabay

Bari15_In

הבישול האיורוודי הינו בישול פשוט והמצרכים נמצאים בכל בית, מה שכן כדאי להבין כמה דברים בנוגע לאיורוודה לפני שניגש למטבח. איורוודה משמעו "מדע החיים" הכוללת רפואה מונעת, טיפול במחלות, תזונה נכונה, אורח חיים, היחסים שבין הגוף לנפש והאינטראקציה שבין האדם לסביבתו.

הרישים בהודו חקרו ותעדו את האנטומיה והפיזיולוגיה של האדם כבר לפני 5000 שנה. מדע הרפואה הזה הוא ראשוני ונמצא כנכון גם להיום. השיטה השפיעה על הרפואה ביוון הקדומה, מצרים והרמב"ם אף הוא שאב ידע משיטה זו. מדע זה עוסק גם בווטרינריה, ידע הטבע, התרחבות התודעה הקוסמית והרחבת התודעה.

"יהיו מזונותיך תרופותיך"/ היפוקראטס

התזונה נחשבת לכלי הריפוי הכי חשוב.
בעשור האחרון נחשפנו לשפע של שיטות ריפוי שונות ומדהימות, אך בהעדר תזונה נכונה הריפוי לא מועיל, לפחות לא כפי שיוכל היה, אילו דבקנו בתזונה נכונה. כמובן שתזונה נכונה הינה מזון בריא.

מזון הינו תרופה. כל דבר שהטבע ברא וחשוב לציין את המילה טבע, כיוון שישנם מזונות שהאדם ברא עם הרבה תחכום ותוספים כימיים, נחשב לתרופה. אנו זקוקים לאוכל בריא למען תפקוד המוח, תפקוד האיברים הפנימיים ובריאות הנפש.

מזונות "סטווים" קלים לעיכול

מכיוון שאנחנו שונים מעט אחד מהשני בטיפוסי גוף שלנו כפי שהאיורוודה מאבחנת, יש מזונות שמתאימים לאחד ולא לאחר. בתזונה האיורוודית אנחנו רוצים לאזן את הספיגה, קליטה של המזון ויציאה. המטרה היא לאכול מזון המתעכל בקלות.

כדי להבין מה מתאים לנו, כדאי למצוא את "הדושה", טיפוס גוף שלנו. אך לפני כן רצוי להיות קשובים לתאבון שלנו, לעיכול, וליציאות. על כן נתחיל בצריכת מזונות "סטווים" – מזונות טריים, ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים ולהימנע ממזונות "טמסיים" – בשר, אלכוהול ומזונות מעובדים (למידע נוסף אודות תזונה סטווית).

תבחנו לאילו טעמים אתם נמשכים: מתוק, מלוח, חמוץ, מר, אפיץ או חריף. לכל ששת הטעמים יש תכונות שונות ומשפיעים על הגוף בצורה שונה. האם זה מרגיע אתכם או ממריץ? האם זה מחמם אתכם או מקרר?
השאלות האלו חשובות.

חמשת היסודות באיורוודה:

נתייחס בקצרה לחמשת היסודות באיורודה כדי להבין את בסיס האבחון של טיפוסי גוף.
היסודות הם חלק מהיקום וגם חלק בלתי נפרד מהגוף שלנו. היסודות הן חלק חשוב להבנה של איורוודה, הבנה של הטעם, מודעות וכל תפקודי הגוף.

1. חלל- ריק וחסר צורה, מייצג קלילות, מעודן, בכל מקום כולל הכול בתוכו.
החלל מאפשר לכל שאר היסודות להתקיים. בתחילה היה ריק ולתוכו התגלו שאר היסודות.
החלל בגופינו מתקשר לשלפוחית השתן, ריאות, חלל הבטן וחלל בתוך התאים.
ללא חלל יהיה קשה לנוע ולהתקיים. אנחנו צריכים חלל כדי ל"חנות" במימד הזה.

2. אוויר-  חסר צורה, צלילות, תנועה, קור, יובש.
האוויר נע מהר וחסר מנוחה, משתנה במהירות ולעולם לא נח. הוא קר, לח, קל ויבש. האוויר הוא החלל בפעולה. הוא קשור בכל פעולות הגוף. הוא מזיז חומר ותהליכים בגוף. הוא קשור לתפקוד המוח ומערכת העצבים. החושים מופעלים על ידי מערכת העצבים השולחת פקודות לתפקודי הגוף השונים. הרוח היא השליח לכל פעולות הגוף ולמעשה גם שליח של כל היסודות. אם האוויר מתחת לקו האיזון בגוף, זה מתבטא בחסימה וחוסר קומוניקציה. אם הוא בפעולת יתר אזי האדם בריצה מתמדת.

אוויר

3. אש- מטבוליזם, חום, חדות, חדירה, תנועה כלפי מעלה, בעלת צורה, פיזור. טרנספורמציה, הופכת ירקות טריים לתבשיל. זה הכוח לעכל. אש העיכול. כמות נכונה של אש בגוף מאזנת את כל היסודות ואנחנו מסוגלים לעכל טוב. יותר מידי מזון בגוף יכול לשבש את מהלך העיכול, לגרום לדלקות ובעיות אחרות. האש מחממת אותנו. יכולה לשמר או להרוס. אש היא פעולה יצירתית ומחדשת. אש מביאה ברק לעיניים, בהירות למוח וחום לגוף. השמש היא האש של היקום. האש מעוררת או מדרבנת ושורפת החוצה את הזרע, לדוגמא אחרי שריפה יוצאים ניצנים של זנים שכמעט נכחדו.

אש

4. מים-  קור, זרימה, לחות, כובד, צמיגות, נוזלים, שמנוניות.
למים יש תפקיד חשוב ביקום, הם תופסים מקום נכבד על פני כדור הארץ. כמו כן הגוף שלנו מכיל כמות גדולה של נוזלים בצורות שונות, דם, ליחה, לימפות, מיצי עיכול. כשהמים טהורים ונקיים החיים שלנו מנוהלים בזרימה ובהנאה. כשהמים לא טהורים מערכת החיסון נחלשת, מערכת הדם נחלשת והכליות צועקות "הצילו". כשיש יותר מידי מים אנחנו יכולים להיסחף בזרם, להאט את התפקוד ולקרוס. כשיש מעט מידי מים התאים יכולים להתייבש ולהזדקן טרם זמנם. מים זה כוח מזין ותומך בגדילה. מים מטהרים ומנקים. כשהמים בהרמוניה עם שאר היסודות נוצר גשם, טל, לחות וצמיחה. מים צריכים להיות בזרימה מתמדת. המים  משקפים לנו את מה שאנחנו צריכים לראות.

 מים
5. אדמה- כבדה, קשה, בעלת צורה, מוצקה, יציבה, איטית, סופחת ואוגרת.
האדמה שעליה אנחנו חיים היא כוח מייצב, הבית שבו אנחנו גרים. האדמה לא משתנה במהירות על כן נותנת לנו בסיס יציב. האדמה היא החומר המוצק בגוף, עצמות, שיניים, ציפורניים ועור. כשאין מספיק אדמה (חוסר יציבות), עצמות נשברות ושיניים נופלות. כשיש יותר מידי אדמה הכול נתקע, קל לחזור על אותן טעויות שוב ושוב. השינויים לא באים בקלות לאדמה היא צריכה עזרה של האוויר, אש ומים כדי להזרים.
מזון באופן כללי הוא יסוד אדמה, אם נאכל הרבה הוא יהפוך למסת שומן ויאט את אש העיכול.

מכאן אנחנו למדים שכל חמשת היסודות תומכים ונתמכים אחד בשני על כן רצוי שיתפקדו בהרמוניה ובאיזון מושלם.

היסודות קשורים לטעמים ול"דושות"

יסוד טעם דושה
חלל             מר Vatta
אוויר חריף, מר, אפיץ Vatta
אש חמוץ, מלוח, חריף Pitta
מים מתוק, מלוח Kapha, Pitta
אדמה מתוק, מר, אפיץ Kapha

 

טיפוסי גוף (דושה)

כל הדושות קיימות בכל אדם אולם דושה אחת או יותר יכולות להיות יותר דומיננטית.
טיפוסי גוף (דושה) מתייחס לגוף הפיזי, למחלות, לעור, לגוף המנטאלי ועוד.

Vatta

מאופיינים בדרך כלל בעלי מבנה גוף כחוש ורזה, לעיתים חוסר פרופורציה בגוף.
הליכה מהירה, דיבור מהיר ואף לא ברור, תפיסה מהירה וזיכרון קצר טווח, חדות חושים. עיניים קטנות ושקועות, בעלי תקשורת מצוינת.
חסרי תיאבון, בעלי דמיון מפותח, רוחניים, זקוקים למרחב מחייה.
סובלים מיובש בגוף, עצירות, קור, חרדות.
במצב קיצוני לא מאוזן הם נכנסים לתחושת בדידות, חרדות וריקנות, הפרעות קשב וריכוז, בעיות בשלד גוף, אוסטיאופורוזיס, חולשה, שחיקת סחוס, מחזור בלתי סדיר, כאבים בגוף.

Pitta

בעלי מבנה גוף ממוצע, צבע עיניים בהיר, שיער דק בהיר, נמשים.
כריזמטיים, מנהיגים, אינטליגנטיים, בעלי ראייה חדה וחודרת, ביקורתיים, בעלי זיכרון מצוין, יכולת למידה גבוהה בעל פה, בעלי מזג חם, מתרגזים בקלות ושוכחים מהר.
סובלים מבעיות במערכת העיכול, עור, פריחות, אקנה, דלקות, תחושת בערה בגוף, כשיש חוסר איזון הכעס משתלט עליהם.

Kapha

בעלי מבנה גוף רחב, מסת גוף גדולה, נטייה לעודף משקל.
סימפטיים, סבלניים, מתחשבים, בעלי חמלה, סלחניים, איטיים, יציבות, כובד ראש.
אוהבים לישון, מתקשים לקום בבוקר.
קשה להם לתפוס חומר לימודי אבל מהרגע שנקלט יישאר בזיכרון לטווח ארוך.
בחוסר איזון הם נכנסים לאובססיה, היקשרות לחפצים, רכוש, דעות ואמונות.
סובלים מבעיות במערכת הנשימה, כאבי ראש ומגרנות, נטייה לעודף משקל, לחות בגוף, דיכאון, צורך בשעות שינה מרובות, עצלנות.

מזונות מומלצים לפי טיפוסי הגוף

מזון לאנשי Vatta

דגנים מלאים בשל היובש של ואטה, הם צריכים יותר סיבים תזונתיים. עדשים ושעועית מש. שעועית על כל סוגיה בגדול כבדה לעיכול. כל הירקות למעט מייצרי גזים, עדיף ירקות מבושלים. שמנים, אגוזים וזרעים, מוצרי חלב, עוף ודגים. בשר אדום לא מומלץ. מעט תבלינים. כל הממתיקים למעט דבש.

מזון לאנשי Pitta

אלו, עדיף שיהיו צמחוניים.
דגנים ובמיוחד שעורה ואורז כי זה מקרר ומשתן. קטניות, ירקות במיוחד ירוקים, פירות מתוקים, הדרים לא מומלץ. מזון מטוגן ושמנוני וכל סוגי השמנים לא מומלץ. שמן קוקוס כן טוב כי הוא מקרר. אגוזים וזרעים במידה. גבינות רכות. בשר ובמיוחד דגים לא מומלץ.
כל התבלינים למעט מלח. הרבה מים. אלכוהול ממש לא מומלץ.

מזון לאנשי Kapha

שעורה, שיפון, תירס ודוחן. אורז וחיטה לא מומלץ כי הם לחים. קטניות מכל הסוגים. כל סוגי הירקות למעט בטטה ותפו"א. פירות במידה. במידה גם שמן זית, קנולה, שומשום וחרדל. בגדול שמן לא טוב לקאפה. מוצרי חלב לא טובים למעט גי (חמאה מזוקקת) וחלב עיזים. דגים וביצים ללא חלמון, שאר מוצרים מהחי לא מומלץ. כל התבלינים למעט מלח. מים ותה צמחים. דבש.

מתכונים לפי סוג טיפוס הגוף:

לביבות בטטה – אנשי Vatta

מצרכים:

1 ק"ג בטטה קלופה וחתוכה לריבועים גדולים
1 כוס קמח
1 כף סויה
1 כף נבט חיטה או סובין
1/2 כפית קינמון
1 כף מייפל, אגווה או כל ממתיק אחר (אופציה)
מלח ופלפל
שמן קנולה

אופן הכנה:

1. מרתיחים מים בסיר ומבשלים את הבטטות עד שמתרככים מסננים ומעבירים לקערה.

2. מוסיפים את כל שאר החומרים למעט שמן, מועכים יחד במועך של פירה עד לעיסה חלקה.

3. מחממים שמן במחבת כ-1/4 ס"מ. יוצקים כף מהתערובת ומטגנים עד שהלביבות זהובות.

4. להגשה מערבבים גביע יוגורט עם שן שום כתושה, שמיר קצוץ דק ומעט מלח.

תבשיל לאקסה – אנשי Pitta

מצרכים:

1 כף שמן זית
4 ענפי לימון – גראס
1 כפית צ'ילי ירוק או אדום
6 שיני שום קצוץ
1/2 כפית כורכום
1 כף סוכר חום
1/2 כפית תמרינד או רכז רימונים או 1 כף מיץ לימון
1 קופסת חלב קוקוס
2 כוסות מים
3 כוסות ירקות חתוכים
ג
זר, שעועית, נבטים, אפונה
1 חבילה טופו חתוך לריבועים
כוסברה טרייה לקישוט

אופן הכנה:

1. לחמם בסיר שמן להוסיף שום, צילי, כורכום, למון גראס וגזר ולטגן כמה דקות.

2. להוסיף סוכר תמרהינד, חלב קוקוס ומים ולהביא לרתיחה.

3. להוסיף את שאר החומרים למעט כוסברה.

4. להגיש חם ולפזר כוסברה טרייה. אפשר להגיש עם אטריות אורז או אורז מאודה.

פולנטה – אנשי Kapha

מצרכים:

3 כוסות מים
1 כוס קמח תירס
1 כף גי (חמאה מזוקקת)
1/4-1/2 כפית מלח

אופן הכנה:

1. מרתיחים את המים בסיר בינוני עם מלח, מוסיפים קמח תירס ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב.

2. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל תוך כדי ערבוב כ-5 דקות.

3. מורידים מהאש ומוסיפים גי (חמאה מזוקקת)

4. לשטח את התערובת על תבנית. כל צורה שתיצרו עם התערובת תתקשה ותשמור על צורתה. אני אוהבת לערוך אותם לתוך חישוקים גדולים של עוגיות.

5. ניתן להגיש תוספת למנה כדוגמת ירקות מוקפצים/ מנגולד ותרד מוקפצים בשום וסויה. את התוספת יש להניח מעל הפולנטה ולהגיש חם.

לאתר של דורית דן, לחצו כאן

 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. זמן מבוזבז

    לפי סוג הדם עליי להימנע ממאכלים כמו שועית כרוב ולצרוך בשר…לפי הדרך חיים האיורוודית אני צריך להימנע או לצרוך מוצרים אלה בהתאמה מנוגדת…איזה בילבול

  2. רונית

    כל אסכולה בתחום התזונה יכולה להיות שונה בהמלצותיה, שווה לראות מה מתאים עבורך

  3. אילת

    לא צריך להתבלבל. לוקח קצת זמן להבין את החשיבה המורכבת של האיור וודה כי היא מתחשבת בהמון גורמים. בזכות הרזולוציה הגבוהה הזו היא מותאמת אישית לכל אחד ונותנת תוצאות מעולות. קראו בספר של וסאנט לאד הוא מסביר מצויין – יצא ע"י הוצאת פוקוס.

  4. Marina Povolotsky

    אני לא מבינה כשאומרים שיש ״ טיפוסי…״ אני מבינה שבכל אדם קיימים כל שלושת הדושות. אצל כל אדם יש דושות יותר דומיננטיות ויש פחות, והן גם מושפעות מתקופות בחיים, מחזורי השעות וכו׳… וכך הדומיננטיות מתחלפת.
    קראתי שאין תזונה ״ נכונה״ לכולם, לא מין הסתם יש להתאימה אישית ההתאם לקריטריונים ברורים, אז בעצם למרות שאנחנו שונים ומאמינים באהבה קבלה של האחר, מתקיים דגם של האדם המושלם- השלם- המאושר- המאוזן- שיחיה הרבה זמן באיכות והנאה ממין, מתקשורת, וכו… קיצר- מואר..
    אגב, משעשעת אותי ההקבלה של המילה ״ דושה ״ שפירושה ברוסית :״ נפש/ נשמה״

  5. Marina Povolotsky

    אני לא מבינה כשאומרים שיש ״ טיפוסי…״ אני מבינה שבכל אדם קיימים כל שלושת הדושות. אצל כל אדם יש דושות יותר דומיננטיות ויש פחות, והן גם מושפעות מתקופות בחיים, מחזורי השעות וכו׳… וכך הדומיננטיות מתחלפת.
    קראתי שאין תזונה ״ נכונה״ לכולם, לא מין הסתם יש להתאימה אישית ההתאם לקריטריונים ברורים, אז בעצם למרות שאנחנו שונים ומאמינים באהבה קבלה של האחר, מתקיים דגם של האדם המושלם- השלם- המאושר- המאוזן- שיחיה הרבה זמן באיכות והנאה ממין, מתקשורת, וכו… קיצר- מואר..
    אגב, משעשעת אותי ההקבלה של המילה ״ דושה ״ שפירושה ברוסית :״ נפש/ נשמה״

  6. שרה

    האם יש טיפול בחוסר איזון בבלוטת התריס?
    בתודה מראש,
    שרה