האם האורז שלנו מורעל?
אורז הוא מרכיב דומיננטי בתפריט של רובנו. רבים לא יודעים כי אחוז גדול מן האורז הגדל בעולם מכיל ארסן.
ארסן הוא רעל כימי מזיק . זהו חומר מסרטן שיכול להוות סכנה חמורה לבריאות. בנוסף להיותו קשור לסרטן, כאשר יותר מדי ארסן מצטבר בגוף, זה עלול לגרום להרעלה.
לא הייתם חושבים להכניס אותו למזון או לשתייה שלכם, נכון? אך מבלי שנדע, הוא מסתתר במאכלים ובמשקאות שאנחנו צורכים, ולדאבוננו אפילו במזון תינוקות!
איזה רעל מסתתר באורז שלנו?
מחקר חדש שפורסם לפני מספר שבועות מצא כמויות גבוהות של ארסן באורז . במהלך השנים האחרונות, חוקרים דיווחו על ריכוזים גבוהים של ארסן בכמה אזורי גידול אורז ברחבי העולם. כעת, חוקרים מהודו ובריטניה מצאו קשר בין רמות גבוהות של אורז המכיל ארסן לנזק כרומוזומלי ברקמות אנושיות.
במסגרת המחקר בחנו נזק כרומוזומלי ב-400,000 תאים שחולצו מדגימות שתן ממתנדבים. החוקרים גילו כי בתאים של אנשים שצורכים כמויות אורז גדולות קיים נזק כרומוזומלי רב יותר. לדברי החוקרים, העבודה שלהם מעוררת חששות רציניים בנוגע להשפעות בריאותיות של צריכת אורז רבה.
פרופ' פוליה, ראש צוות החוקרים, אמר: "למרות שהחששות לגבי כמויות הארסן באורז הועלו כבר מזה זמן, למיטב ידיעתנו, זו הפעם הראשונה שנמצא קשר בין צריכת אורז שמכיל ארסן לביו נזק גנטי לתאים".
דובר מטעם הסוכנות להגנת הסביבה בארצות הברית הצהיר כי כל גידול בחשיפה לארסן מוביל לעלייה בסיכון ולשכיחות של סרטן.
האם קיימת רגולציה?
בארה"ב- קיימת הגבלה על כמות הארסן המותרת אותה ניתן למצוא במים בלבד, אך עדיין לא נקבעו כמויות מקסימליות מותרות של הרעלן הזה במזון. לאחרונה מנהל המזון והתרופות אמריקניות (FDA) הודיע כי הוא מתכוון לקבוע מגבלות על כמות הארסן המותרת במיץ תפוחים למשל.
בארץ נמצאו בעבר כמויות חשודות של ארסן בעופות, ועדיין לא קיימת רגולציה מוסדרת בנושא. הגיע הזמן לפעול!
איפה נמצא החומר הרעיל ארסן?
– במים.
– אורז ומוצריו:
• אורז לבן
• אורז חום
• דייסת אורז לתינוקות
• דגני בוקר מאורז
• חלב אורז
• סירופ אורז
– עופות
– מיץ תפוחים
– מיץ ענבים
כיצד נפחית את כמות הארסן במזון שלנו? קבלו כמה כללים בסיסיים:
הגבלת כמות האורז בתפריט: רצוי לגוון את הדגנים הנצרכים ולהחליף את האורז בגריסים, שיבולת שועל, דוחן וכוסמין.
שטיפת מוצרי אורז לפני הבישול יכולה להפחית את כמות הארסן במוצר.
עדיף להימנע ממוצרים הממותקים בסירופ אורז.
רצוי להעדיף מיצי פירות אחרים כמו פירות יער על פני מיץ תפוחים העשיר בארסן.
עדיף להימנע מדגני בוקר המכילים מוצרי אורז
במקום חלב אורז ניתן לצרוך חלב שקדים, חלב שיבולת שועל, חלב כוסמין.
אין צורך למגר את האורז לגמרי מן התפריט, אך מאוד מומלץ לגון ולאכול גם דגנים אחרים כתוספת, וכך נפחית את כמות הארסן בתפריט.
קבלו מתכון לריזוטו גריסי פנינה ופטריות טעים-טעים. מי אמר שגריסים זה רק למרק??
מצרכים:
• 1.5 כוסות גריסי פנינה, שטופים
• 2 כוסות מים
• כוס חלב שיבולת שועל או חלב סויה
• כוסות פטריות טריות מסוגים שונים, חתוכות לקוביות
• פטריות שיטאקה מיובשות, מושרות במים חמים לרבע שעה, מסוננות וחתוכות לחתיכות קטנות
• בצלים ירוקים, חתוכים לטבעות
• 2 כפות שקדיה
• 2 כפות אבקת שמרי בירה
• 2 כפיות מלח
• כפית פלפל שחור
• 1/2 כפית פפריקה
• 1/2 כפית אבקת קארי
ההכנה:
1. להכניס לסיר את הגריסים עם המים והחלב ולבשל עשרים דקות.
2. להוסיף את הפטריות והבצל ולבשל 50 דקות נוספות על אש קטנה.
3. לכבות את האש, להוסיף את התבלינים, השקדייה ושמרי הבירה. לערבב היטב. להשאיר את הסיר מכוסה רבע שעה ולאכול!
שיהיה יום בריא ושמח,
פאולה
לדף הפייסבוק של פאולה
לפינה מתוך התכנית "העולם הבוקר"
לא כתוב כמה כוסות פטריות וכמה בצל ירוק.
האם הארסן מצוי גם באורז בסמטי ובאורז אדום?
הבנתי שהגרזן באורז מגיע מהאדמה שהוא גדל האם כך גם לגבי המיץ? ומה יאכלו אלו שנמנעים מגלומן במקום אורז? האם כוסמת בסדר?
הרי זה רק עניין של זמן עד שימצאו רעלים גם בגריסי הפנינה האלה.
ומדוע הוא נטפל דווקא לאורז תפוחים וענבים? שמא גם החיטה, הקינואה ועוד מוצרים נגועים בארסן?
אשמח לתשובה, שלום
האורז קולט ארסן אורגני דרך המים והאדמה.ארסן אנאורגני נמצא מהקרקע בעיקר גידולים קודמים שרוססו בארסן כמו כותנה.הארסן מתרכז בעיקר בקליפה אורז חום עלול להכיל יותר ארסן מאורז לבן. מוצרים מאורז כמו פריכיות או חלב אורז עלול להיות ארסן תלוי במקור האורז
אפשר לקבל קישור למחקר/ים המדובר/ים בכתבה?