תזונה נכונה ואלרגיה
תזונה נכונה ואלרגיה
כיצד תזונה בריאה יכולה לסייע לאנשים הסובלים מאלרגיות? אורח חיים בריא לא רק מסייע לכם להימנע מהופעת האלרגיות, הוא גם יכול לסלק אותן לחלוטין או לפחות לאפשר לכם לשלוט בהן ביתר קלות. יתירה מזו, העצות שתקראו מיד יכולות לסייע לכם לטפל בכל בעיה בריאותית אחרת. לדוגמה, ראיתי כיצד מחלות כמו סוכרת ויתר לחץ דם נעלמות או משתפרות באופן דרמטי, בעזרת תזונה פשוטה ואיבוד משקל. הדבר נכון גם לגבי אלרגיות.
ירקות ופירות: קרוטנואידים ופלבונואידים
אתם זוכרים שבילדותכם אמכם הכריחה אתכם לאכול את כל הירקות שעל הצלחת? מסתבר שאימא שלכם צדקה. ירקות ופירות, בעיקר אלה שצבעם עז ובוהק, עשירים בקרוטנואידים ובפלבונואידים. קיימים כ-600 קרוטנואידים שונים, אולם רק 14 מבין החומרים האלה, המסיסים בשומן, חשובים לבני האדם.
התזונאים סבורים שהקרוטנואידים החשובים ביותר הם אלפא-קרוטן, בטא-קרוטן, לוטאין, ליקופן וזאקסנתין. קרוטנואידים ופלבונואידים לא רק מפחיתים את תסמיני האלרגיה. מדובר בנוגדי חמצון רבי עוצמה המצויים בפירות ובירקות רבים. סבורים שיש לחומרים אלה תפקיד חשוב במניעה של מחלות לב, קטרקט (ירוד) וניוון מקולרי (תהליך ניווני של אזור ייחודי ברשתית העין, שנקרא מקולה לוטאה – "הכתם הצהוב").
קבוצה של חוקרים מאוניברסיטת אוקלנד שבניו-זילנד בחנה נתונים שנאספו מ-65 מדינות שהשתתפו במחקר בינלאומי שעסק באסתמה ואלרגיות בילדים. החוקרים מצאו ש"קיים דפוס עקבי של ירידה בתסמיני דלקת האף והלחמית המופיעות ביחד (Rhinoconjunctivitis) וכן בתסמיני האקזמה האטופית אצל ילדים שצרכו יותר קלוריות שמקורן בדגני בוקר ובאורז, חלבונים שמקורם בדגני הבוקר, אגוזים ועמילן וכן מרכיבי תזונה שמקורם בירקות ובפירות. אם הצריכה הממוצעת של מזונות אלה ביום תעלה, יש להניח שתתרחש ירידה משמעותית בתסמיני האלרגיה ובשכיחותם".
הצהרות מסוג זה מדברות בעד עצמן. אכלו יותר דגנים וירקות וקרוב לוודאי שתסמיני האלרגיה שלכם יפחתו. זה כל כך פשוט!
פלבונואידים: קוורצטין
פלבונואידים, פיגמנטים מסיסים במים המצויים בצמחים, הם נוגדי חמצון חשובים. הם אף מסייעים בספיגה של ויטמין C בגוף. הפלבונואידים פועלים כחומרים נוגדי אלרגיה, אנטיהיסטמינים, נוגדי חמצון ונוגדי נגיפים, והם גם פועלים נגד תאי הפיטום (תאי מסט). פעילותם זו נובעת מכך שהם יכולים לשנות את חילוף החומרים של החומצה האראכידונית.
בין הפלבונואידים הפופולאריים ניתן לכלול קוורצטין (המצוי בבצל) וגניסטיין (שניתן למצוא אותו בסויה למשל). פלבונואידים מצויים גם בתפוחי-עץ, פירות הדר, יין ותה. במקרים רבים הם האחראיים לסגולות הריפוי של צמחי המרפא.
הקוורצטין הטבעי מתהדר במגוון של תכונות. הוא פועל כנוגד דלקות, אנטיהיסטמין, נוגד חמצון, נוגד ניוטרופילים (סוג של תאי דם לבנים) ונוגד סרטן. הקוורצטין נמצא בתפוחים, שעועית, תה ירוק ושחור, צמחים רבים, ירקות ירוקי עלים ובצל. הקוורצטין משמש לטיפול באלרגיות, טרשת עורקים, אסתמה, בעיות בכלי דם וסוכרת. הקוורצטין פועל כחומר נוגד אלרגיה מאחר שהוא מעכב הפרשה של לויקוטריאנים והיסטמין – חומרים המהווים גורמים מרכזיים לסדרה של תגובות שרשרת המובילות להופעתה של האלרגיה.
במספר מחקרים שנערכו על בעלי חיים נמצא שפלבונואיד זה יכול למנוע הלם אנאפילקטי (תגובה אלרגית מסכנת חיים) שמקורו בהיסטמין. קיימות הוכחות מדעיות רבות לכך שלקוורצטין יש תפקיד בטיפול באלרגיות. אולם עד היום נעשו רק שני מחקרים בבני אדם שבדקו את ההשפעה של הקוורצטין על אלרגיות.
במחקר שנעשה ביפן נמצא שלעיתים הקוורצטין יעיל פי 2 במניעת השחרור של ההיסטמין מתאי הפיטום אצל אנשים הסובלים מדלקת אף אלרגית, בהשוואה לתרופה קרומולין-סודיום/סודיוום-קרומוגליקאט (קרונאז תרסיס לאף, לומודל טיפות אף/נבולייזר, וכן טיפות עיניים אופטיקרום, ויוידרין, קרומולין 2% וקרומופטיק) שמקובל לתת לטיפול באלרגיות.
במחקר אחר שנערך ברוסיה דווח כי "קוורצטין נמצא יעיל לטיפול בילדים הסובלים מקדחת השחת". שני המחקרים שפורסמו בשנת 1995 בביטאון הרפואי Journal of Allergy and Immunology, מצביעים על
כך שקיים צורך במחקרים נוספים, במיוחד לאור העובדה שלהיסטמין יש חלק גדול בתגובה האלרגית.
מינון פלבונואידים: עשו כפי שאימא ביקשה מכם ואכלו פירות וירקות. קיימים סוגים שונים של תוספי פלבונואידים ומומלץ ליטול תכשיר המכיל פלבונואידים שמקורם בפירות הדר, במינון 1,000 מ"ג ביום.
קוורצטין: לאנשים הסובלים מאלרגיות המינון המקובל הוא 400 מ"ג 3-2 פעמים ביום, כ-5 עד 10 דקות לפני הארוחה.
עוד סיבות טובות לאכול פירות וירקות
פירות וירקות מכילים אומנם את כל אותם קרוטנואידים ופלבונואידים המסייעים למנוע אלרגיות, אבל כאן לא מסתיים הסיפור. אותם ירקות ופירות עשירים מאוד במרכיבי תזונה חיוניים כמו הוויטמינים A, C ו-E שיכולים לסייע בטיפול באלרגיות.