קטרקט (ירוד) (Cataracts)
כדי לאמץ תזונה שתסייע למנוע התפתחות של קטרקט או לשפר את מצב הקטרקט, נחוץ, לפחות בהתחלה, הרבה כוח רצון. לאחר שקבעתם הרגלי אכילה בריאים, לא רק שבריאות העיניים שלכם תשתפר, אלא אף תקטינו את סיכונכם לפתח כמעט כל מחלת עיניים שאנו נוהגים לייחס לגיל המבוגר.
מזונות מומלצים
בססו את התזונה שלכם על פירות וירקות במגוון צבעים. זהו המקור הטוב ביותר לנוגדי-החמצון הלוחמים ברדיקלים החופשיים. מבין נוגדי-החמצון, הקרוטנואידים הם החשובים ביותר לטיפול בבעיות עיניים. מקורות טובים לקרוטנואידים הם: ירקות עליים, דלעת צהובה, גזר, עגבנייה, סלרי, תפוז, ענבים אדומים, מנגו ומלון.
אכלו תרד וכרוב. ירקות אלה עשירים בקרוטנואידים לוטאין וזאקסנתין. נמצא שקרוטנואידים אלה מפחיתים את הסיכון להתפתחות קטרקט.
גם חלמון הביצה עשיר בקרוטנואידים.
ויטמין C וביופלבונואידים לוחמים יחדיו בנזק שיוצרים הרדיקלים החופשיים. בנוסף, הם משפרים את בריאות הרקמות והנימים המצויים בעין. להלן מספר מקורות טובים לביופלבונואידים: פירות יער (אוכמניות, דומדמניות, חמוציות), דובדבנים, עגבניות ושזיפים. הרבו באכילת פירות הדר המכילים ויטמין C.
מזונות שיש להימנע מהם
הרחיקו מארוחותיכם מזון מטוגן ומזונות המכילים שומן רווי, מוקשה או מוקשה חלקית. הימנעו גם ממזון מעובד כמו קמח לבן. כל המזונות האלה עשירים ברדיקלים חופשיים, אותן מולקולות ההורסות את תאי גופכם ואת הראייה שלכם.
הימנעו משתיית משקאות חריפים. אלכוהול מטיל מעמסה כבדה על הכבד שלכם ופוגע ביכולתו לנקות את הדם מרעלים.
חלק מרופאי העיניים שמו לב לקשר שבין התפתחות קטרקט לבין חוסר יכולת לעכל כראוי את סוכר החלב.
למרות שלא הוכח שקיים קשר בין צריכת מוצרי חלב לבין בעיות בעיניים, כדאי לאנשים הסובלים מקטרקט לנהוג במשנה זהירות ולהוציא מתזונתם את מוצרי החלב.
המלצות לתזונה בריאה בנושא קטרקט – ירוד מתוך הספר "תרופות סיניות ביתיות" מאת ד"ר ליהוא וואנג בהוצאת פוקוס
כיצד תנהגו בחיי היומיום?
• ממחקרים עולה, כי שתייה של לפחות 5 ספלי תה ירוק ביום, מפחיתה את הסיכון לפתח יָרוד.
• הקפידו על נטילת ויטמין C וויטמין E בכמות מספקת.
• הרבו באכילת מזון העשיר באבץ, כגון בוטנים, גרעיני שומשום, מוצרי שעועית, דגים וחסילונים.
מה אסור?
• אל תאכלו מזון מטוגן ואל תרבו באכילת ממתקים.
• אסור לעשן.
טיפול תזונתי
• תה העשוי מחרצית לבנה:
המצרכים: 7 גרם חרצית לבָנָה
אופן ההכנה: הוסיפו את החרצית ל-1.5 כוסות מים והרתיחו. הנמיכו את עוצמת הלהבה ובשלו במשך 10 דקות. סננו את התמצית ושתו, פעם ביום.
• מרק אפונה ותירס:
המצרכים: 60 גרם אפונה, 60 גרם תירס.
אופן ההכנה: הוסיפו לאפונה ולתירס 2 כוסות מים ומלח להכנת מרק. שתו פעם ביום.
• חלב סויה עם שומשום שחור ואגוזי מלך:
המצרכים: 30 גרם גרעיני שומשום שחור, 30 גרם אגוזי מלך, 300 מ"ל חלב סויה, דבש.
אופן ההכנה: חממו בבחישה את גרעיני השומשום ואת האגוזים על חום נמוך במשך 2 דקות, וטחנו אותם. לאחר מכן הוסיפו את חלב הסויה. הוסיפו 1 כפית דבש. מומלץ לצרוך פעם ביום.
• שעועית שחורה, תמרים כהים ,שעועית לבנה יבשה
המצרכים: 30 גרם שעועית שחורה, 10 תמרים כהים, 30 גרם שעועית לבנה יבשה.
אופן ההכנה: השרו את השעועית במים למשך הלילה. הוסיפו מים בכמות מספקת לכיסוי כל המצרכים והרתיחו. הנמיכו את הלהבה ובשלו עד שהשעועית תתרכך. אִכלו כחטיף מדי יום אחר הצהרים.
לקריאה על תזונה נכונה לניוון מקולרי, לחצו כאן.