LiatBook_Migdal
ECO_CU_FLYR

צמחונות?

מאת: ד"ר קולין קמפבל (P.hD) ותומס קמפבל מתוך הספר מחקר סין בהוצאת פוקוס
"אתם לא אוכלים בשר?" התעניינה אחותו של החבר בתמימות. הייתה זו הפעם הראשונה שבני נאלץ להצדיק את הרגלי האכילה שלו. הוא פשוט אכל את מה שהוגש לו בבית, ולכן, לא היה רגיל לענות על שאלה כזו. כתבה מתוך מחקר סין.
ארוניה

צילום: pixabay

כשבני הצעיר ושותפי לחיבור הספר, טום, היה בן 13, היינו בשלבים הסופיים של המעבר המשפחתי האיטי שלנו לצמחונות. יום אחד, טום חזר ממסיבת פיג'מות אצל חבר טוב שגר לא רחוק מאתנו, וסיפר לנו סיפור שעדיין זכור לי.

ערב קודם לכן, החבר ובני משפחתו שאלו את טום שאלות רבות אודות הרגלי האכילה של משפחתנו.

"אתם לא אוכלים בשר?", התעניינה אחותו של החבר בתמימות. הייתה זו הפעם הראשונה שבני נאלץ להצדיק את הרגלי האכילה שלו. הוא פשוט אכל את מה שהוגש לו בבית, ולכן, לא היה רגיל לענות על שאלה כזו. הוא ענה בשלילה, מבלי להוסיף כל הסבר.

LiatBook_Article

הילדה לא ויתרה. "אז מה אתם אוכלים?" היא המשיכה לשאול. טום משך בכתפיו והשיב: "אני חושב שרק…צמחים". "אה…" היא אמרה, וזה היה סופה של השיחה.

הסיבה לכך שאני נהנה לספר את הסיפור הזה בכל פעם מחדש היא העובדה שתשובתו של בני – "צמחים" – הייתה כה פשוטה. הייתה זו תשובה נכונה, אך היא הוצגה בצורה בלתי קונבנציונאלית לחלוטין. כשאתם מבקשים ממי שיושב לידכם בשולחן להעביר אליכם את הבשר עם הרוטב, אתם לא אומרים "תעביר לי את ישבנה של הפרה, בבקשה", וכשאתם מבקשים מילדכם לסיים את מנת האפונה והגזר, אינכם אומרים לו "סיים בבקשה את הצמחים". אולם, מאז שמשפחתי ואני שינינו את הרגלי האכילה שלנו, התחלתי לחשוב על אוכל במושגים של צמחים או בעלי חיים. דרך החשיבה הזו תואמת לחלוטין את השקפתי אודות חשיבותו של מידע פשוט וזמין ככל האפשר בנושא תזונה.

ירקות  צילום:נמרוד גנישר

ירקות  צילום:נמרוד גנישר

תזונה ובריאות אינם נושאים פשוטים כלל ועיקר. לעיתים קרובות, אני נדהם ממורכבותם של ספרי הדיאטה השונים. למרות שהמחברים מתפארים בקלות השימוש בדיאטות שלהם, המציאות שונה לחלוטין.

הקוראים שמנסים ליישם את ההנחיות התזונתיות המופיעות בספרים צריכים לספור קלוריות, נקודות, מנות או רכיבים תזונתיים, או לאכול כמויות מסוימות של מזונות מסוימים, המבוססות על יחסים מתמטיים מסוימים.

יש כלים שבהם הם צריכים להיעזר, תוספי תזונה שאותם הם צריכים ליטול ודפי עבודה שעליהם למלא. אין פלא שדיאטות מצליחות רק לעיתים רחוקות.

האכילה צריכה להיות חוויה מהנה ונטולת דאגות, ולא להתבסס על תחושת תסכול ורעב. אם אנחנו רוצים ליהנות מהמזון שאנו אוכלים, חוויית האכילה שלנו צריכה להיות פשוטה ככל האפשר.

אחת המסקנות המשמחות ביותר שעלו מתוך הררי המחקרים התזונתיים שבהם נתקלתי, היא העובדה שאוכל טוב ובריאות טובה עשויים להיות פשוטים ביותר. ההיבטים הביולוגיים של הקשר בין מזון ובריאות מורכבים ביותר, אך המסר העולה ממנו פשוט למדי. ההמלצות המבוססות על מחקרים מדעיים פשוטות כל כך, עד כי אני יכול לסכם אותן במשפט אחד: אכלו מזונות מלאים מן הצומח, ובה בעת, הקטינו ככל האפשר את צריכת המזונות המזוקקים, המלח והשומנים.(ראו בטבלה להלן)

קטגוריה כללית

דוגמאות

    פירות

תפוז, במיה, קיווי, פלפל אדום, תפוח, מלפפון, עגבנייה, אבוקדו, זוקיני, אוכמניות, תותים, פלפל ירוק, דלורית, דלעת, מנגו, חציל, אגס, אבטיח, חמוציות, קישוא, פפאיה, אשכולית, אפרסק

פרחים

ברוקולי, כרובית (סוגים מעטים בלבד מהפרחים הניתנים לאכילה אכן נאכלים)

גבעולים ועלים

תרד, ארטישוק, כרוב, חסה, מנגולד, סלרי, אספרגוס, עלי חרדל, כרוב ניצנים, עלי לפת, עלי סלק, בוק צ'וי, ארגולה, בזיליקום, כוסברה, פטרוזיליה, אצות

שורשים

תפוחי אדמה, סלק, גזר, לפת, בצל, שום, ג'ינג'ר, כרשה, צנון

קטניות (צמחים נושאי זרעים בעלי תכונות של קיבוע חנקן אטמוספרי)

שעועית ירוקה, פולי סויה, אפונה, בוטנים, שעועית אזוקי, שעועית שחורה, שעועית מנומרת, שעועית אדומה, שעועית לבנה, עדשים,

פטריות

שמפיניון, פורטבלו, קרמיני, שיטקי, ירדן

אגוזים

אגוזי מלך, שקדים, מקדמיה, פקאן, קשיו, אגוז לוז, פיסטוק

דגנים מלאים
(בלחם, פסטה וכו')

חיטה, אורז, תירס, דוחן, דורה, שיפון, שיבולת שועל, שעורה, טף, כוסמת, אמרנט, קינואה, קאמוט, כוסמין

הפחיתו ככל האפשר

פחמימות מזוקקות

פסטות (מלבד פסטות מחיטה מלאה), לחם לבן, קרקרים, סוכר, ורוב העוגות ודברי המאפה

תוספת שמנים מלאכותיים

שמן תירס, שמן בוטנים, שמן זית

דגים 

סלמון, טונה, קוד

הימנעו לחלוטין

בשר

סטייק, המבורגר

עוף

עוף, הודו

מוצרי חלב 

גבינה, חלב, יוגורט

ביצים 

ביצים ומוצרים שמכילים כמות גדולה של ביצים (כגון מיונז)

 

למידע נוסף אודות הספר "מחקר סין" בהוצאת פוקוס

השאירו תגובה: