Jeliat_Fly
SmartKish_Fly

פלפל שחור

מאת: ד"ר מרדכי הוכברג Ph.D - תזונאי מתוך מגזין "תזונה פלוס"
זמן קריאה: 3 דקות
מחקרים שנעשו לאחרונה לימדו כי לפלפל שחור יש ערכים בריאותיים הרבה מעבר להיותו נותן טעם למזון. החומר הפעיל שבפלפל שחור, פיפרין, נבדק לגבי יכולותיו נוגדות הדלקות.
SmartKish_In

מחקרים שנעשו לאחרונה לימדו כי לפלפל שחור יש ערכים בריאותיים הרבה מעבר להיותו נותן טעם למזון. הוא נמצא משכך כאבים, מפחית דלקות, ועוזר נגד ארטריטיס. גילויים אלו באו בעקבות גילויים מוקדמים יותר, שהראו שפלפל שחור מונע סיבוכי סוכרת, הוא אנטיאוקסידנט רב עוצמה ועוזר כנגד סרטן המעי הגס. הוא עוזר להפיק תועלת מתוספי מזון שנלקחים ומגביר את השפעתם. כך, מסתבר שלפלפל השחור יש תועלת בריאותית רבה.

החומר הפעיל שבפלפל שחור, פיפרין, נבדק לגבי יכולותיו נוגדות הדלקות וארטריטיס. נמצא שיש ביכולתו להפחית צורך במשככי כאבים. הוא מונע את ההתבטאות של אינטרלוקין-6 מעורר הדלקות ושל הגן MMP13, גן המעורב בהתפתחות ארטריטיס וגם גרורות סרטניות. בנוסף, החומר מונע  יצירת פרוסטגלנדין מעורר דלקות וזאת הוא עושה גם במינונים מאוד נמוכים. בניסוי עם חולדות הוא צמצם במידה רבה מצבים דלקתיים וביטוי של כאבים אצלן. בדיקת רקמות הראתה שהוא הפחית במידה רבה דלקות במפרקים שלהן.

סכרור של חלבונים הוא תהליך בו נקשר סוכר למולקולות של חלבונים ללא מעורבות של אנזימים. התוצאה היא עלייה ברמת הנזק של סוכרת והזדקנות טרם עת. בחיפוש אחרי תכשירים טבעיים נוספים המונעים סכרור נמצא שגם לקינמון יש פעילות דומה וכמותו לזנגביל, כמון ותה ירוק. לכולם יש יכולת רבה למנוע תהליכי סכרור.

אותו צוות חוקרים בחן את היכולת של צמחים למתן את הפעולה של אלדוז רדוקטאז, אחת מהדרכים המובילות לסיבוכים המשניים של סוכרת. אם כי פותחו תרופות כימיות רבות הבולמות את הפעולה של אלדוז רדוקטאז, אף אחת מהן לא הייתה יעילה בטיפול בחולים.  לעומתם, 10 מתוך 22 מיצויים של צמחים הראו יכולת מניעה רבה לגבי יצירת אלדוז רדוקטאז, ובהם, מיצויי הצמחים היותר יעילים היו שומר, לימון, ריחן, כמון, פלפל שחור ותרד.

פלפל שחור הינו נוגד חימצון רב עוצמה

נוגדי חימצון המגנים בפני יתר לחץ-דם  וסוכרת נמצאו בקבוצת הפוליפנולים. הם גם מספקי הגנה כנגד סרטן ומחלות לב.  חוקרים מהמכון הלאומי למחקר תזונה בהודו הוציאו לאור נתונים על הפעילות האנטיאוקסידנטית של פנולים המצויים בצמחי מאכל שהצריכה שלהם בהודו שכיחה וכן כדי לקבוע עד כמה היכולת נוגדת החמצון שבהם קשורה לפוליפנולים.

הם בדקו קבוצות של מזונות כמו דגנים, קיטניות, צמחים מכילי שמנים, ממשפחות צמחים שונות, וכן ירקות, כמו תרד וירקות שורש, ירקות עלים ופקעות. לפלפל שחור הייתה היכולת נוגדת החמצון הגבוהה ביותר מכל המזונות שנבדקו  וכן גם הרמה היותר גבוהה של פנולים. הרמה היותר נמוכה של נוגדי חימצון הייתה בשמן חמניות. נמצא קשר הדוק בין רמת הפנולים שבצמחים לבין היכולת נוגדת החמצון שלהם.

פלפל שחור מונע שגשוג של תאים סרטניים במעי הגס

מחקר שנערך באוניברסיטת סנט לואיס מיזורי בדק את יכולת מניעת השגשוג של תאי סרטן המעי הגס שיש לפלפל שחור, רסרבטרול מענבים וקינמלדהיד מקינמון. לפלפל השחור הייתה פעילות נוגדת שגשוג של תאים כאלו  בבדיקות שנערכו  24, 48 ו-72 שעות אחרי נתינתו.

השפעת הפלפל השחור על העיכול ועל בריאות המעיים

חומצה מלחית המצויה במיץ הקיבה דרושה לעיכול חלבונים ומרכיבים נוספים המצויים בתפריט. מרבית הפרעות העיכול נובעות מחוסר חומצת קיבה ולא מעודף שלה. פלפל שחור מגביר את הפרשת מיץ הקיבה ומשפר את העיכול. אם אין עיכול טוב של המזון, הוא נשאר בקיבה פרקי זמן ממושכים וגורם לצרבת ולהפרעות עיכול. מזון שלא עוכל טוב בקיבה יכול לעבור למעיים ולגרום שם להתרבות בקטריות מזיקות, גזים, גירויים, שלשול או עצירות. פלפל שחור הוא גם משתן וגם מונע נפיחות בבטן. החומר פיפרין שבו מסוגל גם לפרק תאי שומן ובכך לעזור להרזיה. הפלפל השחור מגביר גם את הזמינות הביולוגית של רכיבי תזונה שונים המצויים במזון ובתוספי מזון.

הפיפרין מגביר את הספיגה של חומצות אמיניות בדפנות המעי, מפעיל אנזימי עיכול ומונע דליפת חומרים חיוניים מתוך תאים. כל אלו עוזרים לכניסה טובה יותר של רכיבי מזון לתאים והישארותם שם עד לניצולם המלא. פלפל שחור מגביר במידה רבה את הפעילות של כורכומין, החומר הפעיל שבתבלין כורכום.

הכורכום מוכר בפעילויותיו נגד סרטן, דלקות, כאבים ואינפקציות. עם פלפל שחור, פעילותו של הכורכומין מוגברת פי עשרים. לאורך כל ההיסטוריה, פלפל שחור זכה להערכה רבה כתבלין מרפא. השימוש בו לא היה רק כתבלין, אלא כצמח מרפא. בעבר הרחוק נתנו  פלפל שחור כתמורה לתשלום מיסים במקום כסף.

את הפלפל השחור ניתן להשיג כגרגרים, מעוך או כאבקה. הרצוי ביותר הוא לקנות פלפל שחור כגרגרים ולטחון אותו לבד, מדי פעם כמות לא גדולה. כך הוא מכיל יותר פיפרין. כך גם ניתן להבטיח שלא הוסיפו לו חומרים זרים. אין לבשל אותו אלא רק להוסיף אותו אחרי  בישול. בישול גורם  לאובדן חומרים פעילים שונים המצויים בו ובכללם ויטמין C. עדיף לקנות אותו מגידול אורגני. יש לשמור אותו בכלי זכוכית במקום חשוך, קריר ויבש. פלפל שלם ישמור על ערכיו משך זמן ארוך יותר. הקפאה יכולה להוסיף לערכו בכך שהיא משמרת היטב את כמות הפיפרין שבו. הוא מתאים לשילוב עם מיצי ירקות, סלטים ותבשילים. הפיפרין כשלעצמו נמכר כתוסף מזון. יש תבלינים שמלכתחילה מעורב בהם פלפל שחור.

לקריאה נוספת על תבלין הכורכום לחצו כאן.

מקורות:

1) Arthritis Research and Therapy, March 30 2009.
2). British Journal of Nutrition, November 6, 2008.
3) Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition 14(4):420-427, 2005.
4) International Journal of Food Science and Nutrition, June, 2007.
5) Growth Inhibition of Human Colon Cancer Cells by Plant Compounds.
Clinical Laboratory Science, Summer, 2008.
6) Planta medica. May 1998.

 

למידע נוסף אודות מרדכי הוכברג

 

בואו לדבר על פלפל שחור בפורום תזונה בריאה

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. יששכר - באר שבע

    כתוב שהכוכומין מכפיל כוחו בערבוב על פלפל שחור.
    באיזה יחס יש לערבב את הכורכום עם פלפל שחור
    תודה מראש על התשובה!!!

  2. ציון

    1 פלפל
    2 כורכום

    מומלץ לקחת כף כורכום טהור וכפית פלפל שחור שנטחן זה עתה לערבב עם מעט שמן זין וליצור מעין משחה,יעיל מאד כנגד כל סוגי פטריות העור

  3. מנחם

    הייתי שמח לדעת מה היא כמות הצריכה היומית המומלצת