עשרת המכות של הבריאות
עשרת המכות של מצרים עברו חלפו אך עדיין קיימות מכות של העולם המתועש בו אנו חיים. תוכלו להימנע מהן אם תכירו אותן ותאמצו לכם אורח חיים בריא, והרי הן לפניכם:
1. מכת מתח: מתח הוא אבי אבות המחלות- יכול אדם לאכול בריא ולבצע פעילות גופנית סדירה ועדין להיות חולה אם הוא במתח מתמיד. הגוף מפריש הורמונים בזמן מתח וכאשר ההורמונים הללו מופרשים על בסיס יומיומי נוצר מצב דלקתי סמוי בגוף, מערכת החיסון נחלשת, ומכאן הדרך למחלה קצרה.
הפתרון? מצאו דרך להירגע- כל אחד בדרכו: ביצוע פעילות גופנית, שיחה עם חבר/ה, עיסוק בתחביב כלשהו, שימוש בטכניקת נשימות מרגיעה, האזנה למוזיקה, אפיה… עשו כל שביכולתכם כדי להימנע מהמתח.
2. מכת סוכר: כמה תהליכים עבר קנה הסוכר עד שהופקו ממנו הגרגרים הלבנים הלא תמימים הללו: הם יוצרים תהליכי דלקת בגוף, מזינים תאי סרטן, מחלישים את מערכת החיסון, גורמים נזק לדופן כלי הדם, מעייפים ומחלישים את הלבלב, גורמים להשמנה ועוד.
הפתרון: תחליפי סוכר טבעיים: סטיביה, מולסה, סילאן, סוכר קוקוס (נמצא בבתי הטבע), מייפל אמיתי, דבש לא מחומם.
3. מכת הממתיקים המלאכותיים: מדובר בחומרים כימיים ולא טבעיים שהגוף לא מכיר ועל כן לא מצליח להפריש מהגוף: כך הם מצטברים ברקמות המעי ומהווים חלק מהרעלים במערכת העיכול. לכל ממתיק יש השפעה רעה אחרת על הגוף: כאבי ראש, נזק לכליות, סרטנים מסוגים שונים, הפרעות עיכול ועוד. והם אפילו לא תורמים לשמירה על המשקל אלא להיפך!
הפתרון: שימוש בסטיביה שהיא נטולת קלוריות וטבעית. ולמי שאין סוכרת יכול להשתמש בממתיקים טבעיים כפי שפורטו לעיל.
4. מכת שומני הטראנס: גורמים ליצירת רדיקלים חופשיים בגוף אשר יוצרים תהליכים סרטניים. שוקעים בכלי הדם, מחלישים את מערכת החיסון ועוד. שומני טראנס יש במרגרינה, מחמאה, חטיפים, עוגות קנויות, מלוואח, בורקס, שוקולדים מסוימים, דגני בוקר, שמנים מזוככים (כגון קנולה, סויה, חמניות) ועוד מוצרים קנויים.
הפתרון: שימוש בשמן זית ושמן שומשום מכבישה קרה לתיבול, ושמן קוקוס מכבישה קרה ואפילו חמאה או גהי (חמאה מזוככת) לבישול ואפיה.
5. חוסר פעילות גופנית: הישיבה מול הטלוויזיה או המחשב, שלל מכשירי האלקטרוניקה שמבצעים עבורנו עבודות שפעם עמלנו עליהן בגופינו (כגון כביסה, טחינה ועוד), חוסר בזמן ובחשק לפעילות גופנית, לא מיטיבים עם גופינו. פעילות גופנית הוכחה כמועילה לאיזון סוכרת, מניעת מחלות לבביות, עייפות, טיפול בעצירות, פיברומיאלגיה, אלצהיימר, הפרעות קשב וריכוז ועוד.
הפתרון: נסו להתרגל לפעילות כלשהי- ההתחלה תמיד קשה אך אם מתרגלים ההנאה מובטחת וזה אפילו יכול למכר! ההמלצה היא על 150 דקות של פעילות גופנית בשבוע.
6. צבעי מאכל: יפים ומושכים את העין – וזו מטרתם- למשוך אנשים ובעיקר ילדים חפים מפשע….אך מזיקים מאד- מדובר בצבענים המופקים מנגזרות של נפט וגורמים להפרעות מוחיות, זיכרון לקוי, הפרעות קשב וריכוז, מעי רגיז וסרטן. התרחקו מכל מוצר שברשימת מרכיביו יש צבעי מאכל. המסוכנים ביותר הם צבע מאכל כחול, כסף ואדום.
הפתרון: צבעי מאכל טבעיים. היום כבר ניתן למצוא ממתקים עם צבעי מאכל המופקים מפירות וירקות. למען בריאות ילדיכם הביטו ברשימת הרכיבים ובידקו את מקור הצבענים. בחנויות הטבע יש "נחשי גומי" מרכזי פירות, סוכריות על מקל מדבש וסוכר קנים ללא צבעי מאכל ואף קרטיבים טבעיים.
7. מוצרי חלב פרה: החלב של הפרה מכיל הורמונים ולעיתים אנטיביוטיקה, עיכולו קשה לגוף האדם ויש קשר מובהק בין אכילת מוצרי חלב פרה בילדות לבין התפתחות סוכרת נעורים וסרטן שד. שימו לב שמוצרי חלב שדלים בשומן מכילים יותר סוכר…
הפתרון: מוצרי חלב צאן אורגניים או תחליפי חלב כגון חלב שקדים, חלב שיבולת שועל, חלב סויה אורגני.
8. חומרי ריסוס והדברה: מדובר בחומרים שהשימוש הנרחב בהם בשנים האחרונות הביא לבעיה כלל עולמית של חוסר פוריות. מעבר לכך שיש להם קשר להתפתחות סרטן ומחלות מוחיות.
הפתרון: איכלו מזון נטול ריסוס שזמין היום וזול יותר מבעבר. השקיעו עוד 20-40 שקלים בשבוע לסל ירקות אורגני ותחסכו אלפי שקלים של ימי מחלה, תרופות ואישפוזים.
9. משקאות מתוקים: שתיית מיצים שקולה לזריקת סוכר הישר לתוך הוריד! בכל כוס של משקה מתוק יש בין 4-8 כפיות סוכר. חוץ מסוכר יש בחלק מהמיצים חומרי טעם וריח מלאכותיים, צבעי מאכל, חומרים משמרים.
הפתרון: מים- מי שלא רגיל מומלץ להתחיל בהדרגה ולהגיע לפחות לכוס מים כל שעתיים. ניתן לסחוט לתוך המים לימון או תפוז כדי להעשיר את הטעם. ואם מדי פעם הילדים מבקשים שתיה ממותקת- תוכלו למהול מיץ במים- רוב הילדים לא ירגישו בכך!
10. מכת המלח: הידעתם שחטיף ממוצע שילד אוכל מכיל את כל כמות המלח שמותר לצרוך ביום אחד? ושבקופסה אחת של קוטג' יש יותר מלח מהכמות המומלצת ליום? הבשר והעוף מומלחים, דגני הבוקר מכילים מלח, עוגות ועוגיות קנויות מכילות מלח ואפילו בחלק מהמשקאות המתוקים יש מלח! ואנחנו עוד מוסיפים מלח למזון שאנו מכינים… ורובנו משתמשים במלח שולחני דק שמכיל חומרים מונעי התגיישות שבתוכם יש אלומיניום הגורם למחלות מוחיות כגון אלצהיימר, פרקינסון ודמנציה. המלח מעלה לחץ דם ומזיק לכליות, שימוש יתר במלח נמצא כמקדם תהליכים סרטניים בגוף.
הפתרון: שימוש במלח טבעי כגון מלח אטלנטי ומלח הימלאיה המכילים פחות נתרן ויותר מינרלים חיוניים כגון מגנזיום ואשלגן. גם שימוש במלח גס עדיף כיוון שהוא לא מכיל חומרים מונעי התגיישות. בנוסף, הימנעות ממאכלים קנויים וחטיפים ולכל היותר לא לאפשר לילד לאכול חטיף שלם- מקסימום רבע שקית של חטיף, לא יותר מפעם בשבוע.
לסיכום: תעשיית המזון איננה תמימה כלל, וכצרכנים כדאי להיות מודעים לרכיבי המזון על ידי קריאת רכיבי המזון ושימוש במידע. זה הזמן לצאת מעבדות העולם המתועש המזיק אל חירות בריאותית על ידי אימוץ הרגלים חדשים ובריאים שייטיבו עם הגוף והנפש ויעניקו חיוניות, מרץ והרגשה טובה.
מרכז "תרפא" ישמח ללוות אתכם ביעוץ לתזונה נכונה ולאורח חיים בריא.
כדי להתמודד טוב יותר עם המכה הראשונה שצויינה במאמר לעיל, המאמר בקישור הבא עונה על השאלות מה זה מתח נפשי? מה התסמינים של מתח נפשי? וסוקר כלים מתחום היוגה והמדיטציה להגברת המודעות למתח נפשי ושיפור ההתמודדות עמו.
https://simply-yoga.co.il/yoga-and-stress/
בהמשך למכה החמישית שצויינה במאמר לעיל…
תרגול יוגה מחזק, מחטב ומגמיש את כל שרירי ומפרקי הגוף, משפר את היציבה והבריאות ומביא לשקט ושלווה.
בקישור הבא מידע על כ 150 תנוחות יוגה שניתן לתרגל בבית. המידע כולל תמונה, אופן ביצוע, יתרונות התנוחה, מתי אסור לתרגל ודרגת קושי.
https://www.simply-yoga.co.il/yoga-asanas/
תרגול יוגה יכול להוות תרגול מלא בפני עצמו או תרגול משלים לכל פעילות אירובית.