LiveWell_Fly
SmartKish_Fly

עוד מעט הילד שלכם יתחיל לנשנש פטרוזיליה...

מאת: גת וייס עבודי
זמן קריאה: 5 דקות
רויטל אדמוני כאן כדי לעזור לילדים שלכם לאמץ הרגלי אכילה טובים יותר! איך היא עושה את זה? זה כל הקסם

לוטם ביילין השתתף בתוכנית "אוכלים בריא" בבית הספר. צילום: רעות ביילין

Bari15_In

רויטל אדמוני עומדת מולנו עם פטרוזיליה ביד.

תוך כדי שהיא מסבירה לילדים מה עומדים להכין היא טועמת מעלי הפטרוזיליה, כאילו לא יכולה להתאפק.

הילדים מסתכלים ומסתקרנים. "רוצים לטעום גם? בבקשה…" היא אומרת ומחלקת להם עלים.

ההורים המומים – יש ביקוש לעלים של פטרוזיליה! הילדים שלנו רוצים, ממש מבקשים, לטעום. מי היה מאמין?

מילדה עם מעי רגיז למובילת מהפכה בחינוך התזונתי

רויטל אדמוני חוותה את יתרונות המעבר לתזונה בריאה על בשרה. צילום: אביבית אייזקסון

רויטל אדמוני חוותה את יתרונות המעבר לתזונה בריאה על בשרה. צילום: אביבית אייזקסון

לרויטל אדמוני, ששמה לעצמה למטרה לעזור לילדים שלכם לאכול בריא, לקח זמן להכיר בחשיבותה של תזונה בריאה.

"כילדה סבלתי מבעיות עיכול. הייתי צריכה להיות צמודה לשירותים כל הזמן, ואבא שלי נאלץ להיות המלווה הקבוע בטיולים השנתיים כדי לעזור לי בכך.

בכיתה ד' נסענו לרופא מומחה שקבע שאני סובלת ממעי רגיז.

במשך שנים חשבתי שככה זה, אין מה לעשות וזה המצב.

יום אחד קראתי מאמר שטען כי מוצרי חלב עלולים לגרום לרגישות בקיבה. החלטתי לעשות ניסוי ולהפסיק עם מוצרי החלב לשבוע.

לקחתי את הניסוי ברצינות: לא הוספתי חלב לקפה, נמנעתי מגבינות ומכל מוצר שמכיל חלב.

בתום השבוע קלטתי שלא היו לי כאבי בטן כל השבוע!

מכיוון שלא הייתי בטוחה שיש קשר, החלטתי בסוף השבוע לנסות לאכול את הקורנפלקס עם החלב שכל כך אהבתי. לא סיימתי את הקערה, וכבר רצתי לשירותים…

מאז לא יכולתי להרפות מהנושא. הלכתי ללמוד תזונה במרכז לרפואה רמב"ם, לקחתי קורסים ברידמן, הלכתי להרצאות וחקרתי בכל דרך שהיא את הקשר בין התזונה לבריאות שלנו.

באותו זמן לימדתי בבתי הספר שיעורי העשרה של כלכלת בית ובישול, במסגרת פרויקט של חברה חיצונית.

המתכונים בשיעורים כללו שימוש ברכיבים כמו סוכר לבן ומרגרינה… ואני שהבנתי יותר ויותר בהשפעתה של התזונה על הבריאות שלנו, כבר סירבתי להכניס את הרכיבים האלה לכיתה".

לילדים שלנו מגיעה תזונה טובה יותר

"הילדים שלנו נחשפים היום להיצע אדיר וזמין של מזונות מעובדים שאינם בריאים, וההשפעה על הבריאות לא מאחרת לבוא. מחלות שאפיינו בעבר אנשים בגיל מבוגר יותר, מופיעות היום גם בילדים צעירים: סוכרת, השמנת יתר ואפילו כולסטרול", מספרת רויטל.

"מהצד השני מתפתחת גם תופעה של בררנות אכילה – ילדים שמסרבים לטעום ולהתנסות במזונות טבעיים רבים, וכך נוצר מצב של חסרים תזונתיים".

גם אם אין השלכות מיידיות על הבריאות בגיל הילדות, הן יכולות להגיע בגיל מבוגר יותר, כאשר להורים פחות ופחות שליטה על תזונת הילדים.

"בנוסף", מספרת רויטל "כשאנו אוכלים בעודף בילדות, מיוצרים תאי שומן חדשים בגוף. מרגע שתאי שומן אלה קיימים הם תמיד ישאפו להתמלא".

אז הבנו למה חשוב להשריש תזונה בריאה כבר מהילדות, אבל איך עושים את זה???

רויטל אדמוני גורמת לילדים לטעום דברים שלא הייתם מאמינים. צילום: אייל קרן

רויטל אדמוני גורמת לילדים לטעום דברים שלא הייתם מאמינים. צילום: אייל קרן

כל הדרכים לצלחת של הילד שלכם

רויטל הבינה שיש שתי דרכים מרכזיות להגיע לצלחת של הילד שלכם ולהשפיע עליה – דרך ההורים ודרך בית הספר.

נתחיל דווקא בבית הספר…

"אם לא נטפל בילדים במערכת החינוך – אנחנו נתקל בהם יותר מאוחר במערכת הבריאות", אומרת רויטל שפיתחה תוכנית חינוך תזונתי שכבר פועלת בהצלחה בבתי ספר ברחבי הארץ.

בתוכנית, שנקראת "אוכלים בריא", היא השקיעה את כל הידע והניסיון שלה בתחום התזונה והילדים, ופנתה גם לד"ר מיכל אפרת – בעלת דוקטורט בתזונה, להעשרה ושיפור של התוכנית.

התוכנית מאושרת במערכת הגפ"ן של משרד החינוך כתכנית העשרה וכבר מוטמעת בעשרות בתי ספר ברחבי הארץ.

רוצים שיטמיעו את התוכנית גם בבית הספר שלכם? פנו לרויטל



    * שדות חובה




    מה אומרים המנהלים וההורים?

    איילה יצחקי, מנהלת בית ספר עתיד ברמת גן שיצאה השנה לפנסיה, מספרת כי כבר ביומה הראשון כמנהלת, בחרה להכניס את התוכנית של רויטל לבית הספר:

    "מדובר בתוכנית חיונית מאוד, שהרי נפש בריאה בגוף בריא! בתוכנית הילדים נחשפים למזונות בריאים, לומדים על הרכיבים התזונתיים שהם מכילים, ובכל שיעור גם מיישמים בעצמם ומכינים מנה מזינה וטעימה מחומרי הגלם.

    אבל מעבר לחשיבות של התוכן שלה – אני חייבת לציין שהצוות של התוכנית, רויטל והמדריכים שלה, נותנים שירות שהוא פשוט מעולה. הגישה שלהם לילדים, האנושיות והאיכפתיות, ההקפדה על הפרטים הקטנים… כל אלה הופכים את התוכנית למשהו יוצא דופן".

    התוכנית פעלה בבית הספר כ-11 שנה, עד שאיילה יצאה לפנסיה, והיא מספרת שבמהלך השנים האלה הם הקימו מטבח בבית הספר ואפילו גינה מושקעת עם צמחים ששימשו את הילדים כרכיבים למנות הבריאות.

    בעקבות התוכנית הוקמה בבית הספר גינת ירק. צילום: unsplash

    בעקבות התוכנית הוקמה בבית הספר גינת ירק. צילום: unsplash

    "רויטל עפה גבוה עם כל רעיון שהצעתי, פיתחה ושידרגה אותו. עשינו יחד ימי שיא בשבוע הבריאות ובחגים, והקמנו יחד אפילו מגמת בישול בריא מקצועית לילדי החטיבה, ששילבנו בה גם לימודי כימיה ומדעים שכללו, למשל, ניסויים בשמרים.

    הורים היו מספרים לי בתדהמה שהילדים פתאום התחילו לבקש בבית קולרבי, שעועית, חומוס… בנוסף, הילדים מכיתה א' פיתחו עצמאות: למדו לחתוך בעצמם, לערבב, לתבל, ללוש, להקפיד על היגיינה ועוד".

    דפנה פרטיאלי, ששני ילדיה נהנו מהתוכנית בבית הספר מספרת שהדבר מאוד תרם לעצמאות של הילדים שלה במטבח: "הם הביאו הבייתה מתכונים בריאים שלמדו בבית הספר, חתכו והכינו בעצמם ואני רק סייעתי עם הגז והתנור", היא מספרת. "אני ממליצה לכל בית ספר לשלב תוכנית כזו שמלמדת את הילד מה בריא ומה לא, ומעניקה לו בטחון במטבח".

    הסוף לבררנות האכילה

    הילה, אמא של ילדה שהתוכנית שולבה גם בבית ספרה השנה, מספרת כי הבת שלה מאוד בררנית באכילה, ולכן הופתעה כשבראש השנה היא ביקשה להכין לחג סלט כרוב, מלפפון וסלרי, כמו שלמדה בכיתה.

    "לולא התוכנית הזו, אין סיכוי בעולם שזה היה קורה.

    אני כבר ניסיתי את כל התוכניות האפשריות להתמודדות עם בררנות אכילה ורק השנה פתאום היא נפתחה".

    בנוסף, מציינת הילה לטובה את העובדה שיש התייחסות לכך שהילדה צליאקית וכי רויטל מקפידה על כך שתמיד יהיו לה רכיבים חילופיים ללא גלוטן.

    הילדים לומדים בכיתה ומיישמים גם בבית. צילום: pexels

    הילדים לומדים בכיתה ומיישמים גם בבית. צילום: pexels

    גם רעות ביילין מספרת בשבחי התוכנית:

    "יש לי ילד אלרגי לשומשום ואגוזים, ורויטל ביצעה את כל ההתאמות בתוכנית כדי שיוכל להשתתף.

    הילד לא נחשף לחומוס בעבר, כי בדרך כלל מוסיפים לו טחינה, אז רויטל לימדה אותם להכין ממרח חומוס מעדשים!

    בנוסף, הוא למד לאכול ברוקולי, חמוציות, פטרוזיליה וכוסברה – דברים שלא נגע בהם קודם.

    רויטל מדביקה את הילדים בהתלהבות שלה, ובזכות ההקפדה של רויטל הוא קיבל ביטחון שהוא יכול לסמוך עליה, ולאכול מהמזון בראש שקט, בלי לדאוג מאלרגנים.

    פתאום הוא התחיל לבקש ממני בבית להכין סלט חסה עם נענע… מילד בררן הוא הפך לילד פתוח שלא מפחד לטעום דברים חדשים.

    השנה עברנו בית ספר, ואני ממש מקווה שיטמיעו את התוכנית המעולה הזו גם כאן".

    מילד בררן לילד שפתוח לטעום דברים חדשים. פלג ביילין טועם חצילים. צילום: רעות ביילין

    מילד בררן לילד שפתוח לטעום דברים חדשים. פלג ביילין טועם חצילים. צילום: רעות ביילין

    אביחי רצון, מנהל בית ספר רמב"ם בראש העין, מספר גם הוא: "אנחנו בוחרים בתוכנית מידי שנה, לאחר שנוכחנו בערך המוסף הגדול של התוכנית.

    לילדים נדמה שאי אפשר לאכול גם טעים וגם בריא, ובתוכנית הם מגלים שאפשר להכין בצורה בריאה, את כל המאכלים שהם אוהבים.

    הם מכינים גלידה בריאה, אוזני המן מחרובים ועוד שלל מתכונים בגרסתם הבריאה.

    הילדים נחשפים למגוון ירקות, נבטים, קטניות…ויש מקרים שהילדים ממש משנים את התזונה בבית ההורים בעקבות התוכנית, מה שהופך את זה למשהו בעל השפעה קהילתית".

    רוצים שיטמיעו את התוכנית גם בבית הספר שלכם? פנו לרויטל



      * שדות חובה




      קורס דיגיטלי להורים שרוצים להטמיע תזונה בריאה בבית

      התוכנית לא בבית הספר שלכם? קודם כל, כדאי לשלוח את הכתבה הזו למנהל או מנהלת בית הספר.

      בנוסף, אתם יכולים להצטרף לקורס הדיגיטלי של רויטל שינחה אתכם איך לעשות את השינוי אצלכם בבית.

      הקורס מתאים להורים לילדים מגיל צעיר ועד כיתה ו' שרוצים שהילדים שלהם יאכלו בריא, בלי מריבות ובלי להכריח. ממש בקלות ובכיף!

      הוא כולל סרטוני הדרכה, כלים פרקטיים, מתכונים, מחקרים ותמיכה בקבוצת פייסבוק למשתתפים.

      לפרטים ורישום לקורס הדיגיטלי לחצו כאן

      ואם אתם רוצים טעימה ממה שהולך לחכות לכם שם, אתם גם מוזמנים להרצאה של רויטל אדמוני שתתקיים ביום שישי ה-25.11 ב-10:00 בבוקר, במסגרת כנס אוכלים בריא 13, בתיאטרון גבעתיים.

      שימו את הילדים במסגרות ובואו לפגוש את רויטל ולשמוע ממנה איך אפשר לגרום לילדים לאכול בריא ולאהוב את זה!

      לגולשי אתר EatWell מחיר מיוחד להרצאה: 40 ₪ בלבד, במקום 50 ₪ בהקלדת קוד קופון: 1313

      לפרטים ורכישת כרטיסים להרצאה היכנסו לאתר אוכלים בריא 13

      רויטל, יש לי שאלה בנוגע לתוכנית או לקורס הדיגיטלי



        * שדות חובה




        רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו