BIO_FLYL

Powered by WP Bannerize

HB_KATEDRA_R

Powered by WP Bannerize

סגולות השום השחור

מאת: מיטל קלרפלד, נטורופתית מוסמכת
השום השחור נכנס כרכיב חדש במטבחם של השפים הגדולים וגם ברפואה הטבעית. איך מפיקים אותו ? האם הוא שומר על כל סגולותיו? אולי הוא אפילו עדיף על שום רגיל?
שום שחור, מגדלים איקה חקלאות

צילום: pixabay

כמו רבים מהמזונות הצמחיים, גם לשום סגולות בריאות הידועות זה אלפי שנים ונחקרות כיום מדעית כדרך להבנת מנגנונים היכולים לשמש את הרפואה המודרנית.

השום עשיר בתרכובות צמחיות עוצמתיות וברכיבים כמו מנגן, סידן, סלניום, ויטמיני C ו- B6, רכיבים החשובים למשל לבריאות בלוטת התריס כמו גם העצמות והשיניים.

השום ידוע ביכולת טיפול של כ- 150 מחלות הודות לכמות הפיטוכימיקלים (נוגדי החמצון) שבו,החל מהפחתת דלקת, שיפור תפקוד מערכת החיסון, הגנה מפני סרטן ושיפור בריאות מערכ ת הלב וכלי הדם ובנוסף, תורם לסילוק מתכות כבדות מהגוף כמו עופרת, כספית, ארסן וקדמיום.

4 התכונות העיקריות של השום

1. הפחתת דלקתיות – נמצא כמפחית את הסיכון לדלקת מפרקים ניוונית.

2. חיזוק מערכת החיסון – לשום תכונות אנטי בקטריאליות, אנטי פטרייתיות, ואנטי פרזיטיות (כנגד טפילים).

3. שיפור בבריאות לב וכלי דם – הגנה מפני קרישיות יתר, שיפור זרימת הדם, שיפור ברמות השומנים בדם והפחתת יתר לחץ דם.

4. הגנה מפני סרטן – השום נמצא כיעיל עבור 14 סוגי סרטן שונים ביניהם מוח, ריאות, שד ולבלב ומשערים כי הסיבה היא כמות גדולה מאוד של נוגדי חמצון הקיימים בשום.

הנשק הסודי של השום: אליצין

אחת התרכובות הכי ידועות ונחקרות של השום היא האליצין (allicin). זוהי תרכובת עשירה בגופרית האחראית בין היתר לסגולות השום כנגד פטריות, וירוסים וטפילים.

האליצין למעשה לא קיים מלכתחילה בשום. הוא נוצר כאשר השום נחתך או נמעך, אז נוצרת פעילות אנזימתית בתוך השום ונוצר הרכיב אליצין.

הסיבה הטבעית לכך היא בעצם היכולת של השום לשמור על עצמו מפני מזיקים ואז כאשר הם נוגסים בו, נוצר החומר שתוך שניות גורם גם להרחקתם.

מחקרים מצאו כי לאליצין יכולת אנטיביוטית חזקה אך כדאי לדעת כי פעילותו של האליצין נהרסת בתוך כשעה מרגע שהשום נמעך.

בנוסף, קיימות למעלה מ 100 תרכובות שונות שנמצאו בשום ופעולתן המלאה עדיין לא ברורה לגמרי ונחקרת.

שום משודרג, שום שחור

מקורו של השום השחור בקוריאה ולא, אין מדובר בזן חדש של שום שהתגלה, אלא, בדרך טיפול בשום שמפיקה את צבעו השחור וסגולותיו הייחודיות. מחקרים חדשים מגלים כי לשום השחור תכונות בריאותיות מעניינות.

את השום השחור מכינים על ידי לקיחת ראשי שום שלמים טריים והתססתם בתנאי לחות וחום מבוקרים למשך 30 יום. בתום 30 הימים, מניחים את ראשי השום במקום מאוורר ונקי לעוד 45 ימים.

התהליך הארוך הזה גורם לשום לפתח את צבעו הכהה, השיניים הופכות לרכות והטעם מזכיר חומץ בלסמי או רוטב סויה.

למרות שהתהליך מתואר כתסיסה, אין הכוונה לתסיסה בקטריאלית (כמו למשל בכרוב כבוש) אלא מדובר בתהליך שעיקרו אנזימתי – הפעילות האנזימתית בשום היא שגורמת לשום להתקרמל ולקבל את צבעו המיוחד.

בתהליך זה משתנות התרכובות שהיו בשום הטרי ונוצרות תרכובות חדשות, שבהן כמות נוגדי החמצון הכללית עולה פלאים.

איפה מוצאים שום שחור?

לאחר שבעבר היה ניתן להשיג את השום השחור רק בחו"ל ומחירו היה יקר מאוד, כיום ניתן להשיג אותו בישראל במחיר נוח יותר אצל חקלאים המגדלים אותו בעצמם ומתסיסים אותו בצורה מבוקרת והוא נמכר בשווקים השונים ובחנויות מזון גדולות כמארז או כראשי שום בודדים.

איקה חקלאות – משק חקלאי ישראלי המתמחה בגידולי שורש מיוחדים, טריים ובריאים מאז 1917, ובראשם השום השחור השייך למשפחת מזונות העל.

איך משתמשים בשום השחור?

דמיינו שום שעבר תהליך צליה או בישול בסגנון "קונפי" והוא רך ונימוח – זהו מרקמו של השום השחור. ניתן למרוח את שיני השום הרכות על פרוסות לחם קלויות, לשלב עם ירקות קלויים בתנור, למעוך יחד עם פירה ולמעשה כל מה שהייתם עושים עם שום רגיל רק עם תוספת הטעם המיוחדת של השום השחור.

לשום השחור גם מתקתקות מעודנת ואחת הדרכים המומלצות להינות ממנו היא פשוט לנשנש אותו כמו חטיף אנרגיה, ממש כמות שהוא.

מתכונים נהדרים תוכלו למצוא בדף הפייסבוק של איקה חקלאות.

יתרונות הבריאות של השום השחור

מחקר יפני שנעשה ב-2009 מצא כי השום השחור היה אפקטיבי יותר מהשום הרגיל בהקטנת גידולים.

במחקר אחר, נמצא כי בשום השחור יש פי שניים יותר נוגדי חמצון מבשום הטרי, מסתבר שתהליך היישון שהשום עובר מכפיל את כמותם.

השום השחור עשיר בתרכובות גופרית, במיוחד תרכובת אחת הנקראת SAC (s-allylcycteine) ולה נקשרים תכונות של הפחתת ייצור כולסטרול ואפילו יש עדויות על פסוריאזיס שנעלם בתוך 4 ימים של אכילת חצי ראש שום שחור ביום. היתרון של התרכובת SAC היא ביכולת הספיגה שלה בגוף ובעיקר בעמידות שלה, לעומת האליצין.

צרו קשר עם איקה חקלאות
* שדות חובה
שלחו
השאירו תגובה: