Liat_Fly
SmartKish_Fly

הכל קשור בהכל

מאת: דני מרשק, גנן חובב ובעל מאפייה בריאה
זמן קריאה: 2 דקות
דני, הגנן החובב שלנו, מספר לנו כל מה שרצינו לדעת על קומפוסט וכיצד ניתן להתחיל לייצר אותו בעצמנו משאריות המזון האורגני שאנחנו אוכלים. כך הפסולת שלנו מייצרים תהיה מאוזנת עם הטבע כי בטבע הכל קשור בהכל.
SmartKish_In

חברים רציתי להקדיש את הטור לקומפוסט ונתחיל מהסוף.

שתיל שמקבל קומפוסט כמו שצריך יגדל ויהפוך לירק בריא וחזק שיכול להתמודד טוב יותר מול מזיקים והתוצאה הסופית הוא ירק בריא ועשיר במינרלים ויטמינים והכי חשוב טעים.

הקומפוסט הוא האוכל של הצמח, ללא הקומפוסט סביר שהירק לא יתפתח למשהו אכיל.

מה זה קומפוסט?

קומפוסט היינו דשן אורגני המיוצר משרידי צמחים ובעלי-חיים, אשר עוברים תהליך פירוק ביולוגי בעזרת מיקרואורגניזמים וחמצון. הקומפוסט מכיל מינרלים חשובים לטיוב הקרקע ולהתפתחות הצומח. הרעיון הכללי: להחזיר למחזור הטבע ולקרקע את החומרים שנלקחו מהם (מתוך הידיעון הגינה האורגנית)

איך הופכים זבל לזהב ומפחיתים עד 50% מהפסולת הביתית:

דבר ראשון מפרידים זבל בבית מתחת לכיור יש שני פחים האחד לשאריות אורגניות, כגון ירקות קטניות ושארי אוכל למיניהם, רצוי לא בשר.
לאחר מכן חופרים בור של מטר על מטר ושופכים את שאריות המזון, מפזרים עליהם שכבה עבה של עלים יבשים ואפשר גם ירוקים וכן הלאה עד שהבור מתמלא. מדי פעם לערבב עם טורייה ובימי הקיץ להרטיב את הבור, שישמור על לחות ולא יתייבש.

מעכשיו הטבע מתחיל לעשות  את העבודה, כל מיני יצורים קטנים אוכלים את הפסולת שזרקנו ועושים את צרכיהם.
לאחר כ- שלושה חודשים יש לנו קומפוסט אורגני שניתן להשתמש בגינה לגידול הירקות.
ההמלצה שלי היא לעשות שתי בורות למלא אחד ולתת לו לעבוד שלושה חודשים עד שיש קומפוסט, כאשר בזמן הזה נמלא את הבור השני.
אפשרות נוספת היא לקנות קומפוסטר שזה מכשיר מאוד נוח ליצירת קומפוסט בייתי, או לקנות קומפוסט אורגני במשתלה.

אופן השימוש:

לפני ששותלים נצניע קומפוסט בקרקע, או נקודתית באזור השתילה או בכל האזור שמגדלים.
במהלך הגדילה של השתיל ניתן לו לפחות 3-4 פעמים קומפוסט עד שיצוצו הפירות הראשונים, מה שיגדיל את הסיכויים להצלחה בגידול וגם ישפר את התוצאות, כלומר ירק שנראה טוב וטעים.
לפני כל עונה מומלץ לנקות את הקרקע מכל הגידולים לפזר ולהצניע קומפוסט בקרקע.

איזון בטבע

בטבע אין שום דבר מיותר והכול קשור בהכול ומשמש את כולם. העלים והפירות שנושרים מהעצים נופלים לאדמה, שם הם עוברים תהליך פירוק ע"י אורגניזמים קטנים, אשר הפסולת שלהם מפרה את הקרקע שבה העצים גדלים.
בעוד שאנחנו בני האדם יוצרים פסולת שלוקח לה מאות שנים להתפרק וכך מפרים את האיזון של הכול קשור בהכול.

השמירה על האיזון היא אתגר לא קטן, במיוחד שישנם הרבה מוצרי צריכה מפתים שמקנים נוחיות וגם נותנים ריגוש רגעי בשעת רכישת המוצר ויתכן גם קצת אחרי, אך בסופו של דבר את הריגושים הגדולים והמתמשכים ניתן לקבל מחוויות שרכשנו ולא בהכרח ממוצרים.

 

שיהיה שבוע של חוויות מרגשות וממלאות.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. לאה רזניקוביץ

    זה זמן מה שאני מחפסת חומר כתוב שיכוון אותי כיצד לשתול גן ירק אורגני בגינת ביתי. אודה לך מאוד אם תמליץ לי היכן אוכל לקבל עזרה זו.
    תודה מראש

    לאה רזניקוביץ