Bari15_Fly
LiveWell_Fly

ירוקים זה לא רק חסה

Jeliat_In

ירוק מנצח

אם הירקות הם המרכיב הנדיר ביותר בתזונה המערבית המודרנית, הירקות העליים הירוקים הם הנדירים מכול. אם אתם מעוניינים בבריאות ארוכת טווח, עליכם ללמוד כיצד לבשל ולאכול ירקות עליים ירוקים. הירקות העליים מסייעים לבניית יערות הגשם הפנימיים שלנו והם מחזקים את מערכות הדם והנשימה. הצבע הירוק מתקשר לאביב, לזמן של התחדשות, רעננות ואנרגיית חיים. ברפואה הסינית, הצבע הירוק קשור לכבד, ליציבות רגשית וליצירתיות. מבחינה תזונתית, ירקות עליים עשירים בסידן, מגנזיום, ברזל, אשלגן, זרחן, אבץ וויטמיני A, C, E ו-K. הם מלאים בסיבים תזונתיים, חומצה פולית, כלורופיל ועוד הרבה פיטוכימיקלים ורכיבים תזונתיים אחרים.

היתרונות שתשיגו באמצעות אכילת ירקות עליים בצבע ירוק כהה כוללים:

טיהור הדם
מניעת סרטן
שיפור זרימת הדם
חיזוק המערכת החיסונית
אנרגיה קלילה, עדינה וגמישה
שיפור מצב הרוח
שיפור אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במערכת העיכול
שיפור בתפקוד הכבד, המרה ושלפוחית השתן
ניקוי חסימות, במיוחד בריאות, והפחתת ליחה

כשרוב האנשים שומעים את המושג "ירקות עליים ירוקים", הם חושבים על חסה אייסברג, אך החסה הרגילה והבהירה המשמשת להכנת הסלטים המוגשים במסעדות אינה מכילה את שפע הרכיבים התזונתיים החיוניים שנמצאים בירקות ירוקים אחרים.

תוכלו לבחור את הסוגים האהובים עליכם מתוך מגוון רחב של ירקות עליים, כולל החסה הערבית. הברוקולי זוכה לפופולאריות רבה בקרב ילדים ומבוגרים כאחד. כל גבעול שלו דומה לגזע של עץ והוא מטעין אותנו באנרגיה חזקה ויציבה. אולם, זכרו שכדאי לכם להיות הרפתקנים. נסו לאכול ירקות ירוקים שלא אכלתם מעולם. אכלו לסירוגין בוק צ'וי, כרוב סיני, קייל, גרגיר הנחלים, עלי חרדל ועוד. 

גם הכרוב בחגיגה

כרוב ירוק נחשב אף הוא לירק עלי וניתן לאכלו בצורת כרוב כבוש, שמספק לגוף אנזימים חיים. רוקט, ארוגולה, אנדיב, עולש, ראשד וחסה נאכלים בעיקר חיים. אכלו תרד, מנגולד ועלי סלק בכמות מתונה, שכן, הם מכילים כמות גדולה של חומצה אוקסאלית, הגורמת לבריחת סידן מהעצמות והשיניים. בשלו אותם עם מזונות עשירים כמו טופו, זרעים, אגוזים, קטניות, חמאה, מוצרי מזון מן החי או שמן, כדי לאזן את השפעתה של החומצה האוקסאלית.

התרגלו להוסיף ירקות עליים ירוקים לתפריט שלכם לעיתים קרובות ככל האפשר. אם תזינו את גופכם בירקות אלה, סביר להניח שתאכלו פחות מזונות שמזיקים לכם וגורמים לכם לחלות. נסו זאת למשך חודש ותראו את התוצאה.

נסו מגוון שיטות הכנה כמו אידוי, הרתחה, טיגון קל בשמן, בישול במעט מים, בישול ללא מים או חיתוך לסלט. הרתחה גורמת לירקות העליים לקבל נפח ורכות. אני ממליץ לכם להרתיח אותם במשך פחות מדקה, כדי שהרכיבים התזונתיים לא יאבדו במים. אם אתם משתמשים בירקות אורגניים, תוכלו גם לשתות את מי הבישול בתור תה או משקה בריאות מזין. האידוי מעניק לירקות העליים מרקם סיבי ומהודק/צפוף, מה שמועיל במיוחד לאנשים שמעוניינים לרדת במשקל. גם סלט ירקות חי הוא מזון נהדר. הוא מרענן ומקרר ומספק לגופנו אנזימים חיים.

דרך נהדרת להטמעת כמות גדולה של עלים ירוקים לגוף היא באמצעות שייקים ירוקים. השייקים הללו משלבים עלים ירוקים עם פירות מתוקים, שומן איכותי, ומים. על אף צבעם הירוק המטעה, השייקים הללו מתוקים ואפילו ילדים אוהבים אותם לאחר שהם מתרגלים לצבע.

הנה מתכון לשייק לדוגמה. זכרו להשתמש בעלים ופירות עונתיים. הרגישו חופשיים לשחק עם עלים ופירות שונים ומינונים שונים לפי טעמכם האישי. בהדרגה תגלו שתוכלו להפחית בכמות הפירות ולהגדיל את כמות העלים. הקפידו להשתמש בשמן קוקוס איכותי. אפשר להוסיף לשייק גם כלורלה, אצת מים מתוקים עם סגולות בריאותיות רבות או ספירולינה.

סמודי (שייק) ירוק-מתוק של זוהר צמח וילסון

זמן הכנה: 5 דקות
זמן בישול: ללא בישול
4 מנות

2 עלי חסה ערבית
2 גבעולי סלרי
1/2 צרור פטרוזיליה
2 תפוחי עץ
1 בננה
1תפוז
2תמרים מגולענים
1 כף גדושה שמן קוקוס
4 כוסות מים

• שוטפים היטב את כל המוצרים.
• מקלפים את קליפת התפוז.
• חותכים את תפוחי העץ ונפטרים מהליבה והגרעינים.
• קוצצים את כול הפירות והעלים.
• מכניסים הכול למערבל המזון (בלנדר) וטוחנים עד לקבלת מרקם קטיפתי.

ג'ושוע רוזנטל הוא מייסד המכון לתזונה אינטגרטיבית, בית הספר הגדול בעולם לתזונה בו ניתן ללמוד גם מישראל.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מיכל

    נכון לרגע זה, זה הספר הכי טוב בעברית בנוגע לשייקים ירוקים ותזונה בריאה.

    ואם על הדרך מפסיקים לנצל, לרצוח ולהתעלל בפרות, דגים ותרנגולות חפים מפשע, אז מה טוב.