MyShemenP_Fly
metabolix_Fly

חזרה לאיזון

מאת: עדי סוקול-קצירי, מאמנת תזונה ובריאות בגישה האינטגרטיבית
זמן קריאה: 4 דקות
עם סיום החגים והחזרה לשגרה, נרצה להחזיר את גופינו לאיזון. מתי נחוש שאנחנו מאוזנים? ומה אנחנו יכולים לעשות כדי להשיב את האיזון הפנימי שלנו כאשר הוא מופר? עדי סוקול-קצירי תפתח בפנינו מספר נקודות להתבוננות בנושא.
MyShemenP_In

"אם רוצים לצמצם לפעמים צריך להרחיב
אם רוצים להחליש לפעמים צריך לחזק
על מנת להפיל דבר יש לרוממו תחילה
כדי לקבל צריך קודם לתת
בעזרת חכמת האור
הרך על הקשה יכול לגבור
אבל הכי טוב בשביל הדג
זה לא להתרחק מהמים"/ לאו צה, ספר הטאו

החגים כבר מאחורינו וזוהי העת לשוב לשגרה של עשייה. אני מוצאת בשגרה משהו מנחם, מוכר ומרגיע. זהו גם הזמן המתאים ביותר כדי לשוב ולתור אחר מציאת האיזון הפנימי שלנו,לשוב אל שגרה של פעילות גופנית, ולהרגשה כללית טובה יותר עם גופינו.

רוחות הסתיו מתחילות לנשב והשווקים מתמלאים בניחוחות פירות ההדר. הטבע, בסנכרון מופלא, מעמיד לרשותנו את מה שהגוף שלנו צריך מידי עונה, ולכן אין זו מקריות שבעונה זו יש שפע של פירות הדר העשירים בויטמין C, אשר נועדו לחזק את המערכת החיסונית שלנו ולהכינה לקראת החורף. זה הזמן הנכון גם כדי לשתול את שתילי הירקות החורפיים כמו גם את צמחי התבלין לתה, ולחוות את העונג שבחילוף העונות בצעידה או רכיבה בחוץ, בחיק הטבע.

הפעם אני רוצה לשפוך מעט אור על נושא המעסיק אותי מאז שהתחלתי לאמן אנשים בשינוי ובמעבר לאורח חיים בריא, והוא נושא האיזון. מתי נחוש שאנחנו מאוזנים? ומה אנחנו יכולים לעשות כדי להשיב את  האיזון הפנימי שלנו כאשר הוא מופר? 

הנטייה הטבעית של הגוף היא לשמור על איזון (הומיאוסטזיס), זאת כאשר כל המערכות בגוף פועלות במקביל במטרה לאזן אחת את הפעילות של השנייה. ראו את הסרטון הממחיש זאת בצורה נפלאה של הנפשת "הגוף כמפעל תעשייתי". ניתן לומר שכל יום אנחנו עושים פעילויות, לרוב לא מודעות, בכדי להשיב לעצמנו את האיזון, כך לדוגמא: כשאנחנו אוכלים בשר, לפי הרפואה הסינית נחשב כמאוד yang- בעל השפעה מכווצת ולחוצה, נשתוקק לרוב למשהו מתוק, Yin- אנרגיה מתפשטת ומתרחבת, כשקר לנו אנחנו לובשים סוודר בכדי להתחמם, וכשאנחנו עייפים אנחנו מפצים את גופינו בשינה וכיוצא בזה.

ניתן לומר שאין דבר כזה איזון מוחלט ולמעשה מדובר בכוחות דינאמיים בעלי השפעה מקרבת או מרחיקה. אנו יכולים להתבונן בעצמינו ולבחון בכל רגע נתון האם אנחנו מתקרבים או מתרחקים מן האיזון. אני מאמינה כי ברגע שנדע לזהות מהם אותם כוחות המקרבים ומרחיקים אותנו, נוכל באמת לקבל בחירות מודעות שיובילו לעבר האיזון המבוקש.

הנה כמה נקודות מומלצות להתבוננות:

•  הקפדה על תזונה מאוזנת, הכוללת בעיקר ירקות ופירות, עלים ירוקים כהים, דגנים מלאים, קטניות, מעט מזון מן החי ושומנים בריאים – כשאנחנו מדברים על תזונה מאוזנת, אנחנו מתכוונים לרוב לאכילת מזונות שאינם קיצוניים, בכך שאינם משפיעים משמעותית על רמת הסוכר בדם. מזונות אלו יוצרים הרמוניה ומרגיעים את מצב רוחנו. ניכר כי עם הזמן החולף הסימן שאנחנו מאוזנים הוא צורך מופחת לנשנש ותחושה של שובע, שביעות רצון ואנרגיה בתום כל ארוחה.

• שגרת יום– הגוף שלנו הורגל עוד מהיותנו תינוקות לשגרת יום מסודרת. הגוף הוא "חיה של הרגלים" והוא מתפקד ביעילות בשעות מוגדרות. ההמלצה היא לבנות שגרת יום במהלכה אנחנו קמים באותה שעה, אוכלים ארוחת בוקר כשעה לאחר הקימה, ארוחת צהרים בשעה קבועה וארוחת ערב מוקדמת. ללקוחותיי אני אף ממליצה לנסות ולקבוע שעה קבועה בה מסיימים את היום והולכים לישון. הגוף והנפש צריכים את שנת היופי שלהם כדי להתחדש. לרוב הצורך שלנו בנשנושים בשעות הלילה נובעים מעייפות ולכן שינה מוקדמת מסייעת למנוע תנודות אנרגיה אלו. בדרך זו של שינה והתעוררות מוקדמת אנחנו חוזרים למעגל הטבעי של היום ולהרמוניה עם הטבע.

• התבוננות במזון הראשוני, אותם דברים בחיים שלנו שמזינים אותנו ברמה עמוקה ולא מופיעים על צלחת. מציאת המתיקות בחיים במקום בצלחת, מציאת הזמן במהלך היום להירגע, ללכת בפארק או בים, לצאת לשמש, לעשות דברים שאוהבים, לעסוק בעשייה יצירתית, להקיף את עצמינו בסביבה אוהבת ותומכת. כאשר המזון הראשוני שלנו מאוזן, האוכל הופך להיות ממטרה (במצב של אכילה רגשית) – לאמצעי לחיים מלאים.

• מחשבה מלאת כוונה– אני מאמינה שכוונה יוצרת השפעה ולכן כל יום לפני הקימה רצוי להקדיש שתי דקות למחשבה מה ברצוננו ליצור עבורנו היום ואיך היקום, והסביבה הקרובה, יכול לספק לנו אותם? אותה מחשבה הנזרקת לאוויר הפתוח הנאמרת בכוונה ומחויבות יוצרת מציאות. היו ערים לכך והיווכחו בעצמכם. 

כיצד נדע שאנחנו מתקרבים לאיזון?

כאשר אנחנו חשים קרובים לעצמינו. במהלך היום אנחנו נמצאים בנוכחות מלאה בכל דבר שאנחנו עושים, קשובים ומפוקסים. התחושה היא של קרקוע וקרבה לאדמה. אנחנו חשים בשליטה והולכים בדרך סלולה לקראת המטרות שהצבנו לעצמינו. אנחנו חשים טוב בגופינו, במשקל אופטימאלי ובתחושת אנרגיה לאורך כל שעות היום.

כיצד נחוש שאנחנו מתרחקים מאיזון?

כאשר אנחנו חשים איבוד שליטה ותחושה תמידית של חוסר הספק וחוסר זמן. התחושה היא גם לרוב של לחץ וחוסר שקט. לעיתים אנחנו "מרחפים" ולא מחוברים לאדמה, עם רמת קשב וריכוז נמוכה לאחרים ולעצמינו. לרוב נחוש פיזית לא טוב, עייפות גוברת, נפיחות ועלייה במשקל, ולעיתים הגוף יסמן לנו בצורת מחלה שתופיע. חשוב מאוד שנהיה קשובים לסימני אזהרה אלו ולא להתעלם מהם.

הבשורה הטובה היא שקל לנו להבחין קודם בעצמינו וגם באנשים שלידינו, מתי אנחנו קרובים לאיזון ומתי התרחקנו מהאיזון. האתגר הוא בהחלטה נועזת להתבונן בבחירות שלנו ולעשות צעדים מודעים ולשנותן לקראת האיזון שעובד עבורנו, מומלץ מאוד לעשות זאת בליווי של איש מקצוע ותמיכה של הסביבה הקרובה.

בחודש הקרוב לקחתי על עצמי אתגר בנושא איזון במסגרתו אני מתכוונת לערוך סעודה חגיגית הכוללת בחירה של מנות המייצגות את חמשת האלמנטים ברפואה הסינית (עץ, אדמה, אוויר, מתכת ומים), באיזון מושלם. כל מנה גם תכלול איזון אופטימאלי בין חמשת הטעמים. אשמח לשתף אתכם בפעם הבאה בחוויה ובמנות שהכנתי.

שלכם,
עדי

דייסה מאזנת

חזרתי באופן רשמי לדייסה האהובה עלי בבוקר. אחרי החודשים החמים של הקיץ בהם נהניתי בעיקר מהשייק הירוק שלי, אני מחפשת כעת משהו יותר חם, משביע ומחזק.


דייסת שיבולת שועל עם תפוח וגויבה

להלן המתכון לדייסה האהובה עלי. זמן הכנה 5-7 דקות:

חצי כוס שיבולת שועל גסה
תפוח עץ מגורר
חצי בננה פרוסה וחצי גויבה חתוכה לקוביות
כף דבש גולמי, לא מחומם
קמצוץ מלח אטלנטי
מעט קינמון טחון
חופן אגוזי מלך

מחממים בסיר קטן את שיבולת השועל, מוסיפים 3/4 כוס מים ומחממים על אש בינונית.
מביאים לרתיחה ומורידים לאש הקטנה ביותר, מוסיפים תפוח העץ מגורר, דבש, קמצוץ מלח, מעט קינמון ומבשלים עוד כמה דקות עד לקבלת מרקם דייסתי.
מגישים את הדייסה בקערה ומפזרים מעל אגוזים, פרוסות פירות טריים ומעט קינמון. 

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. דני מרשק

    כתיבה טובה הנושא מאוד רלבנטי למציאות שבה אנו חיים,הרגשתי שהתוכן תורם לי,והמתכון מעורר חשק.