Sequoia_Fly
Sequoia_Fly

המרגיע הלאומי זרעי פרג

מאת: דורית שור, נטורופתית מוסמכת R.na
זמן קריאה: 2 דקות
למה להסתפק בלפזר פרג רק על לחם כשאפשר לפזר אותו על סלטים, לעבות איתו רטבים, להכין ממנו שייקים סמיכים וטעימים או להכין ממנו משקה טעים לנדודי שינה
Liat_IN

כבר מהאלף הרביעית לפני הספירה האדם תרבת את הפרג והשתמש בו כמרכיב במזון ולהפקת שמן לאור ולמאכל. רק אחר כך הוא למד על תכונותיו הרפואיות והנרקוטיות של הצמח, שאחראי לקיומן של תרופות כגון אופיום, שממנו מופקים גם המורפין והקודאין. אבל אל חשש, אם תתחילו לפזר פרג על הסלט שלכם, שום דבר לא יקרה לתודעה שלכם, מלבד אולי (אם תפזרו מספיק) תחושה נעימה ומרגיעה קלות.

זרעי הפרג היוו סמל של כבוד ושפע בימי קדם. השרף שלהם נמצא בקבריהם של הפרעונים המצריים, שהכינו מהפרג תרופות להשקטת כאבים ולהרגעה.

אבות אבותינו השתמשו בפרג להפקת שמן ולתיבול מאפים. שמן הפרג שימש להדלקת נרות וחנוכיות. ביוון העתיקה הכינו תמצית של פרגים עם אלכוהול לריפוי פצעים.

נסים קריספיל בספרו "רפואה העממית" מספר כי יהודי תימן היו מכינים מהפרי תה מרגיע לנדודי שינה ולטיפול יעיל בשעלת בישלו חלב ובו זרעי פרג.

יהודי פרס והודו משתמשים במשרה שמופק מפרי הפרג כתרופה לכאבי בטן, שלשולים ונדודי שינה. יהודי אלג'יר כותשים את הזרעים, מערבבים במי תפוז או יסמין ומכינים מהעיסה תחבושות להנחה על הראש כתרופה לכאבי ראש ונדודי שינה. יהודי מרוקו משתמשים בפרג לטיפול בילדים קטנים המתקשים להירדם. לא קשה להבחין אם כן כי כל התרבויות שעשו שימוש בפרג הבחינו בתכונתו הבולטת: הרגעה והשריית שינה.

1000 זרעים

עשרה ימים אחרי הפריחה מבשיל הפרי (הלקט) שבתוכו נמצאים כ-1000 זרעי הפרג  בצבעי שחור-אפור-לבן. בתוך ההלקט ישנו שרף שממנו מפיקים את האופיום. גם הגבעול והעלים מכילים אלקלואידים (שהם רכיבי האופיום). האופיום המופק מהפרג משמש בעיקר לצרכים רפואיים וממנו מופקים כאמור גם המורפין, הקודאין וההרואין.

בזרעים עצמם אין את אותם חומרים שנמצאים בשרף, המשפיעים בצורה כה חזקה על מערכת העצבים, לכן אפשר לאוכלם או להפיק מהם שמן ללא חשש.

למרות זאת, בדיקת שתן לאחר אכילת זרעי פרג יכולה בהחלט להראות תמונה של נטילת סמים על בסיס אופיום.

זרעי הפרג שאנו אוכלים מופקים מצמחי פרג תרבותי – מה שלא תרבותי או חברותי בכל הענין הוא ניקוי השאריות מהשיניים לאחר אכילתם.

טעמו של הפרג הוא מעט אגוזי והוא משמש במאכלים רבים עוד מתקופות קדומות. הוא מצוין בעוגות, מעל לסלטים, מאפים, כחומר עיבוי לרטבים, בלחמים, פשטידות וכמובן בשייקים, שכן הוא מעניק לשייק מרקם סמיך ואגוזי.

מה מכיל הפרג?

כמות גבוהה ביותר של סידן, ב-100 גרם זרעי פרג יש 1,500 מ"ג סידן !!

אבץ בכמות נכבדה שמסייעת לחיזוק מע' החיסון, ריפוי פצעים וחיזוק הפוריות.
סיבים תזונתיים שמסייעים בהרזיה, מונעים עצירויות. וכן מגנזיום, מנגן, נחושת, אשלגן, זרחן וויטמיני B.

זרעי הפרג, כמו זרעי הפשתן והשומשום, עשירים בשמן. רצוי לקנות זרעים שלמים ולטחון בבית או במקום הקניה ולשמור בקופסא סגורה במקפיא. עדיף לקנות בחנויות תבלינים שם התחלופה רבה ולא בשקיות אטומות של המרכולים כי פרג  לא טרי יכול לקלקל את טעמו של כל מאכל שאליו הוא יתווסף.

שייק פרג נפלא של תמי צרי מעץבעיר

חומרים:

חצי כף/כף פרג טחון (תלוי עד כמה אתם משוגעי פרג)

חצי כוס מי תמרים (מים שהושרו בהם תמרים לכמה שעות, או פרי יבש אחר, או, אפשר להוסיף פשוט תמר מגולען אחד או יותר, לפי כמה אנחנו רוצים את זה מתוק, ומים)
בננה אחת
מוסיפים עוד מים לפי כמה שרוצים את זה דליל (אם לא מוסיפים מים, מקבלים מוס!)
מערבלים בממחה… ו – וואו! טעים!!

הפרג נותן למשקה מרקם חלבי-אגוזי וניקוד שחור מקסים

משקה לנדודי שינה

לנדודי שינה בשלו כוס חלב עם כף גדושה של פרג ומעט אגוז מוסקט. המתיקו במעט סוכר חום או כל המתקה אחרת שאתם אוהבים. גם אגוז המוסקט וגם הפרג מרגיעים ומסייעים לנדודי שינה. את החלב ניתן להמיר בחלב אורז, חלב שקדים או חלב שיבולת שועל

דורית שור-נטורפתית מוסמכת. R.na
dorshure@netvision.net.il

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו