Bari15_Fly
Bari15_Fly

זה לא הטיים לאספרטיים

מאת: - ליווי אישי או קבוצתי לאורח חיים בריא
הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן של ארגון הבריאות העולמי פרסמה אזהרה בנוגע לשימוש בממתיק המלאכותי אספרטיים והכריזה עליו כרכיב שעלול לסרטן. במה נמתיק את האוכל?

זה לא הטיים לאספרטיים. צילום: pexels

Liat_IN

אספרטיים (aspartame) הוא תרכובת תעשייתית המשמשת כממתיק מלאכותי.

אספרטיים מכיל חומצה אספרטית, פנילאלנין ומתנול.

חומרים אלו מצויים גם בטבע, אך לא נמצאים בשילוב שכזה במזונות מהטבע.

התרכובת מתוקה פי 160 מהסוכר ה"רגיל".

היא מגיעה בצורה של אבקה גבישית הנמסה במים והיא חסרת ריח או טעם לוואי.

עובדות אלה מיצבו את האספרטיים כתחליף המועדף הן על תעשיית המזון והן על הצרכנים.

לאורך השנים אספרטיים כבש מקום של כבוד כתחליף לסוכר הלבן במשקאות ומאכלים רבים והוא נחשב לבטוח.

מיליוני אנשים בעולם צורכים אותו מדי יום והוא מהווה פתרון זמין לא רק למי שרצו לשמור על תזונה דלת קלוריות אלא גם לחולי סוכרת.

כעת השימוש באספרטיים מעורר תהיות והבטיחות שלו מוטלת בספק, ועל כך כבר אמרו: "אם יש ספק, אז אין ספק".

חייבים מתוק?

לרבים מאיתנו קשה לדמיין את החיים בלי משהו מתוק, אפילו קצת מתוק מדי פעם.

רבים מאיתנו יודעים שאנחנו משלמים מחיר על התשוקה למתוק, בין אם זה "מחיר" קלורי ובין אם זה בבריאותנו הכללית או בבריאות השיניים (עששת).

צורכים מתוק למרות המחיר. צילום: pexels

צורכים מתוק למרות המחיר. צילום: pexels

אחד הדברים שמאפיינים צריכה של סוכר לבן הוא שבטווח הקצר רמת הגלוקוז בדם עולה במהירות ויש תחושה של אנרגיה, אלא שדי מהר חלה צניחה דרסטית ברמות הסוכר והגוף דורש עוד.

המשמעות היא שבטווח הארוך הגוף נכנס לסחרחרה של דרישה לסוכר.

מכאן, הדרך קצרה עד שנתחיל לחוש ברע.

בעידן המודרני חלה עלייה דרמטית בשימוש בסוכר על צורותיו השונות בתעשיית המזון, ולאו דווקא לצורך המתקה.

במאכלים מעובדים רבים נעזרים בסוכר גם לתסיסה, שימור, תוספת צבע והתגבשות.

כשקוראים את הרכיבים על אריזות המזון לא תמיד מבינים שכשכתוב, למשל: גלוקוז, פרוקטוז, פקטין, קרמל או סירופ תירס, למעשה מדובר בסוכר (סוכרוז) המסתתר במזון והוא מזיק בדיוק כמו אותם גרגרי סוכר לבן בצורתם ה"טבעית".

להכניס מתיקות בריאה לחיים

אחד מהדברים החשובים באורח חיים בריא ותכנון תזונה נכונה הוא לאפשר לאדם מרחב בחירה ומגוון מזונות שיעזרו לו להתמיד לאורך זמן וישתלבו עם ההעדפות ורצונות.

זו הסיבה שגם למתוק יש מקום בתפריט, אך הוא יכול להגיע בצורות שונות.

כיום יש הרבה מאוד חלופות לסוכר הלבן.

הן טובות, טעימות ובעיקר בריאות הרבה יותר.

שימו לב, אם אובחנתם עם סוכרת כלשהי יש להתייעץ לגבי התחליף המתאים למצבכם.

סטיביה

ממתיק נטול ערך קלורי הניתן לשימוש בתמציות, אבקה או כעלים.

סירופ אגבה

ממתיק נוזלי המופק מקקטוסים במקסיקו.

פירות יבשים

יש לצרוך אותם במידה מכיוון שבתהליך הייבוש (תעשייתי או בשמש) הם איבדו מים וריכוז המתיקות בהם גבוה יותר מאשר בפרי טרי.

פירות יבשים - מספקים את התשוקה למתוק. צילום: pexels

פירות יבשים – מספקים את התשוקה למתוק. צילום: pexels

סירופ מייפל

ממתיק מרוכז המופק מעצי מייפל.

יש להשתמש בסירופ מייפל טבעי ואמיתי ולא בסירופ בטעם מייפל המכיל סוכר לבן בכמות גבוהה.

סילאן

דבש תמרים המיוצר ממיצוי תמרים ותוספת של מים עד ליצירת סירופ.

דבש

מופק באופן טבעי מצוף של דברים, טעמו מתוק ומשתנה בהתאם לפרחים.

דבש - עדיף מסוכר לבן. צילום: pexels

דבש – עדיף מסוכר לבן. צילום: pexels

למאמרים נוספים בנושא בטיחות ממתיקים:

עכשיו נזכרים? נזקי האספרטיים הוכחו במגוון מחקרים

סטיביה – מגלים את כל האמת

קפה עם סוכרזית?

תזונה בריאה היא קודם כל תזונה מודעת

כששמים לב מה אנחנו מכניסים לאוכל שלנו יש לנו שליטה על בריאותנו.

כשקונים אוכל מוכן, יש לשים לב למרכיבים שלו ולהימנע ככל הניתן מחומרים הידועים כמזיקים.

כשאוכלים ארוחות במסעדה – אל תתביישו לשאול כיצד הם מתבלים את האוכל ובאיזה רטבים משתמשים.

תתפלאו לגלות שהסוכר נוכח בהרבה מאוד דברים.

יחד עם זאת, אפשר וניתן ליהנות מאוכל בריא וטעים ואפילו מתוק אם עושים את הבחירות הנכונות והכי חשוב – כשעושים זאת במידה.

צרו קשר עם לוסי רבין - Coach4Health



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו