Bari15_Fly
LiveWell_Fly

המורפולוגיה של העור

מאת: דורית יוסף, נטורופתית ומתמחה בקוסמטיקה טבעית
זמן קריאה: 3 דקות
קצת חומצה פולית, הרבה ויטמין E ומלמעלה סלניום ביד נדיבה. הנטורופתית דורית יוסף עומדת על הקשר בין מחלות עור לתזונה ומזכירה מה כדאי לאכול בשביל עור בריא
Bari15_In

מחלות עור זה קצת כמו מורפולוגיה. כל סימן על גבי העור, המיקום שלו, הצבע, המרקם – מספרים את סיפורו של האדם, הבריאותי וכמובן התזונתי.

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגופנו אך גם הדק ביותר. במבנהו הוא משמש מעין שריון המגן מפני חדירה של פולשים, מקרינת השמש, שומר על חום גוף תקין, מייצר חומרי לחות המגינים מפני התייבשות, מגן מפני חדירה והוצאה של נוזלים ועוד ועוד.

מחסורים תזונתיים שונים יולידו תסמינים שונים שהחמרתם יכולה להפוך מסימן למחלה. אז מה חשוב להכניס לדיאטה בשביל לשמור על עור בריא ויפה?

חומצות שומן

העור הוא ליפופילי, משמע אוהב שמן ולכן לשומן יש תפקיד חשוב בבריאות העור. חומצות שומן חיוניות במיוחד הן אלו המשתייכות לקבוצת האומגה 3, חומצות שומן שהגוף לא יודע ליצר וחייב לקבל מהמזון. בין המעלות הרבות של חומצות אלו:  שיפור תפקוד מערכת החיסון במקרים של תופעות עור ויראליות, יבלות וכו'. משפרות פעילות אנטי דלקתית ולכן טובות ויעילות לטיפול באקנה, דרמטיטיס, סבוראה, אקזמה ואסטמה של העור. מסייעות באיזון הורמונאלי ולכן יעילות לטיפול במקרי עור  בעלי הקשר זה, כמו למשל פצעים שמופעים לפני ובזמן הווסת, אקנה בגיל ההתבגרות, אקנה רוזיצאה ועוד.

איפה מוצאים?

בדגים, בייחוד אלה מהים הצפוני כמו סלמון, הליבוט, מקרל. בשמנים מהצומח כמו שמן המפ, שמן פשתן וזרעי מרווה (צ'יאה). שמן נר הלילה מומלץ לשימוש פנימי וחיצוני כסרום לילה או לטיפול מקומי ממוקד בעור.

אבץ

סגולות האבץ לריפוי כל כך גדולות והמחסור בו בתזונה המערבית כל כך  נפוץ עד כי כמעט כל מחלה מעורבת במחסור זה באופן ישיר או עקיף. פצעים על גבי העור וביניהם אקנה מהווים סימפטום למחסור באבץ. האבץ פעיל  במערכת החיסון ועוזר לגוף בהתגוננות כנגד חיידקים ומצבים דלקתיים. האבץ הוא נוגד חימצון ובכך שומר על מבנה עור תקין ומסייע בעיכוב תהליכי ההזדקנות. הוא עובד בשיתוף פעולה עם אחד הוויטמינים החשובים לבריאות העור, הלוא הוא ויטמין A. מחקרים מצאו כי לאבץ חלק חשוב בייצור הקולגן. האבץ מסייע גם בזירוז ריפוי של פצעים וחתכים.

מומלץ  ליטול כשבועיים לפני ניתוח טבליות אבץ  כדי להבטיח ריפוי יפה של  צלקות.

איפה מוצאים?

במוצרי חלב ובשר רזה, קטניות, דגנים מלאים, טחינה, גרעיני דלעת, צנוברים ופיסטוקים

ויטמיני B
ויטמיני B קשורים ביניהם כקבוצה ולכן מומלץ ליטול קומפלקס של ויטמיני B כדי לסייע לשיווי המשקל בין הוויטמינים השונים.

ויטמין B6 – עובד בשילוב עם אבץ ומייעל את קליטתו בדם. יעילותם של השניים הוכחה בריפוי מחלות עור שונות. הוא מסייע גם בחילוף חומרים של  חלבונים.

איפה מוצאים?

בשמרי בירה, תפוחי אדמה, קטניות, בננות, עוף, טונה, אבוקדו, גזר, דגים כמו הליבוט, הרינג, טונה, טרוט, דגנים מלאים, זרעי חמניות.

B9 חומצה פולית – גם חומצה פולית  חסרה בתזונה המערבית  וקשורה למספר רב של מחלות ותסמינים הקשורים בעור. היא עוזרת בתחזוקת העור והשיער, מסייעת בחלוקה תקינה של תאים ובכך מאפשרת ריפוי יעיל של פצעים. מסייעת גם במניעת צילוק ובמטבוליזם של סוכר.

איפה מוצאים?

במזונות ירוקים.

סלניום – מכונה "מינרל היופי". סלניום מנקה את הגוף מחומרים רעילים וכידוע מרבית תופעות העור, כולל אקנה, ראשיתן בפינוי רעלים. הסלניום מעורב בחילוף החומרים בגוף ועוזר בייצור של תרכובת חלבונית קשה כגון שערות וציפורניים. הסלניום מעורב גם בשמירת השרירים במצב תקין, מה שעשוי להועיל בעיכוב סימני ההזדקנות וטונוס שריר נמוך. אך מעל לכל הוא נוגד חימצון יעיל ביותר.

איפה מוצאים?

באגוזי ברזיל, שמרי בירה, לחם מלא, בשר, שום, בצל, פטריות

בטאקרוטן  (ויטמין A) – מחסור בוויטמין זה יגרום לעור שלכם להיות יבש. בטאקרוטן גם מסייע בהגלדת פצעים. שילוב של ויטמין A , אבץ וויטמין E יקל מאוד על איחוי פצעים. ויטמין זה שומר על העור הרירי שלנו, כמו זה המצוי באוזן ולכן לדלקות אוזן יש קשר ישיר למחסור בוויטמין זה.

איפה מוצאים?

גזר, דלעת, בטטה, דלורית.

ויטמין E  – נוגד חמצון חשוב ואחד החשובים לבריאות העור. מגן על תאי רקמות הגוף מהתנוונות והזדקנות. אין מחלת עור שוויטמין E  לא ירפא. גם מחלות עור קשות לריפוי ועקשניות – מינון גבוהה של ויטמין E יעשה את מלאכת הריפוי קלה ומהירה. ויטמין E יעיל גם בשימוש חיצוני והוא יסייע בריפוי פצעים מוגלתיים. במקרים של יבלות על הרגליים ניתן לדקור קלות כמוסת  ויטמין E  ולרוקן את תוכנה על היבלת. יעיל גם במצב של גירוי, עור יבש או קרינת יתר של שמש וקמטים שמופיעים בטרם עת. שימוש חיצוני בקרם שמכיל ויטמין E יסייע בעיכוב תהליך ההזדקנות.

איפה מוצאים?

בנבט חיטה, בדגנים מלאים, באגוזים.

ויטמין C –  ידוע בשל חשיבותו למערכת החיסון אולם גם לעור יש לו תרומה רבה. ויטמין C פועל לייצור קולגן, מעין "מלט" חזק אך גמיש לחיזוק וייצוב העור. ויטמין C בשילוב ביופלבונואידים מחזק כלי דם,  משפר את עמידותם ולכן יהיה יעיל לאותם אנשים שסובלים מקופרוז או כלי דם בולטים.

איפה מוצאים?

בכל פירות ההדר, פטרוזיליה, פלפל ירוק, גמבה, קיווי, ברוקולי, חסה, תרד

מניתי רק חלק ממרכיבי התזונה החשובים לטיפול במחלות עור. זיכרו, כל סימן על פני העור יש לתרגם תרגום עמוק יותר. כל מרפא יודע שכל טיפול חיצוני במחלת עור היא זמני בלבד וללא מיקוד וטיפול עמוק בגורם לא ניתן להגיע לפתרון הבעיה באופן קבוע . הקשיבו לעור, למדו אותו ותזכרו: היופי מגיע מבפנים.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. מיכל ורד

    אתיקה בסיסית בבקשה: מוצרי בשר, ביצים וחלב הם מחוץ לתחום.

    חמלה היא לא משהו שיש להתבייש בו. את תהיי גיבורה על חלשים.

  2. ישראל

    בכתבה הוזכרו מקורות
    1. דגיים, המהווים אסון אקולוגי בעולם
    2 צמחיים מהסוגים המתחמצנים בקלות.
    ישנו מקור שלא הוזכר: שמן מרווה מרושתת (לא צ'ייה)
    עשיר באומגה 3, יציב להפליא, מכיל עוד יותר ממאה רכיבים חיוניים נוספים.
    ניתן להשוות עוד ולהתרשם באתר: https://www.omega3-ala.com/

  3. דליה

    בתגובה לתגובה של דורית (1):
    דורית נתנה מידע, לא עצות מוסריות. לכן מוצדק בהחלט לציין כל המקורות, וכל אחד רשאי לבחור לעצמו מה מתאים לו.
    סלקציה מכל סיבה איננה הדרך הנאותה, ועלולה להוביל למידע מוטעה או מטעה.

  4. זוהר- לא פראיירית.

    מה גם שישנם מחקרים שמפריכים את הפרסומים על נפלאות שמן המרווה. לא מדובר באותן חומצות שומן שהגוף צריך ויכול לנצל. אין ספק שיש לכם מנגנון משומן של יחסי ציבור, אבל הציבור לא כל כך טיפש….

  5. רונית בן ארי

    שלום דורית,
    אני בת 42, מזה 3 שנים סובלת מגרנולומה אנולארי בגפיים
    בעיקר ברגליים זה מתפשט. האם יצא לך לטבל במחלה זו?
    בתודה רונית בן ארי
    054-4929367