LiveWell_Fly
Jeliat_Fly

אילו פחמימות בריאות?

מאת: ד"ר ויליאם דיוויס, M.D.
זמן קריאה: 2 דקות
אחרי שהרחקתם את החיטה מהתזונה שלכם, מה נשאר? גם פחמימות אחרות עשויות להיות מקור לבעיה, אף על פי שבהיקף קטן בהרבה בהשוואה לחיטה
SmartKish_In


סלקו את החיטה וכך תרחיקו את המקור הבעייתי הבולט ביותר בתזונה של בני אדם שמקפידים בדרך כלל על תזונה בריאה.

החיטה היא באמת הגרועה שבגרועות שבין הפחמימות. אבל גם פחמימות אחרות עשויות להיות מקור לבעיה, אף על פי שבהיקף קטן בהרבה בהשוואה לחיטה.

כולנו שרדנו תקופה בת 40 שנה של צריכת פחמימות מוגזמת. התלהבנו מכל מוצרי המזון המעובדים החדשים שהגיעו למדפי הסופרמרקטים משנות ה-70 והלאה, והתמכרנו למזונות עתירי-פחמימות בארוחות בוקר, צהריים, ערב, נוסף על החטיפים.

כתוצאה מכך נחשפנו, במשך עשורים רבים, לתנודות חדות ברמת הסוכר בדם ולסכרור, לתנגודת חמורה, מחמירה והולכת לאינסולין, להצטברות שומן בטני ולתגובות דלקתיות; וכל אלה גרמו ללבלב שלנו להתעייף, והוא כבר אינו מסוגל לעמוד בדרישות לאינסולין.

האתגר המתמשך של הפחמימות, שנאכף על הלבלב שמתקשה לתפקד, מוביל אותנו לעבר קדם-סוכרת וסוכרת, יתר לחץ דם, אנורמליות בליפידים (HDL נמוך, רמה גבוהה של טריגליצרידים, כמות גדולה של חלקיקי LDL קטנים), דלקת מפרקים, מחלות לב, שבץ, וכל שאר התוצאות של צריכת פחמימות מוגזמת.

משום כך אני מאמין שיש תועלת רבה בהפחתה כוללת של כל סוגי הפחמימות, נוסף על הרחקת החיטה. כך תוכלו להשתחרר מכל התופעות שכרוכות בהתמכרות לפחמימות, שטיפחנו כל השנים האלה.

אם אתם רוצים לבטל את ההשפעות של מזונות אחרים, פרט לחיטה, שמגרים את התיאבון, שפוגעים בתפקוד האינסולין ושמעלים את רמתם של חלקיקי LDL הקטנים; או אם הפחתה משמעותית במשקל היא בין יעדי הבריאות שלכם, כדאי לכם לשקול להפחית או להרחיק את המזונות הבאים:

• עמילן תירס וקמח תירס – מוצרי קמח תירס, כגון טאקו, טורטיות, צ'יפס תירס, לחם תירס, דגני בוקר ורטבים מעובים עם עמילן תירס.

• חטיפים – צ'יפס, עוגיות אורז, פופקורן. מזונות אלה, כמו אחרים שעשויים מעמילן תירס, מעלים את רמת הסוכר בדם ישר בחדות.

• קינוחים – פאי, עוגות, עוגיות, גלידה, שרבט ועוד קינוחים מתוקים – בכל אלה יש יותר מדי סוכר.

• אורז – לבן או חום; אורז פרא. מנות קטנות לא מזיקות, אבל גדולות (יותר מחצי כוס) משפיעות לרעה על הסוכר בדם.

• תפוחי אדמה – לבנים, אדומים ובטטה, שמשפיעים בדומה לאורז.

• קטניות – שעועית שחורה, שעועית לבנה, שעועית לימה; גרגרי חומוס; עדשים. בדומה לתפוחי אדמה ועדשים, מזונות אלה עלולים לגרום לעלייה של רמת הסוכר בדם, בעיקר אם המנה גדולה מחצי כוס.

• מזונות נטולי-גלוטן – עמילן תירס, עמילן אורז, עמילן תפוחי אדמה ועמילן טפיוקה, שנעשה בהם שימוש במקום הגלוטן שבחיטה, גורמים לעלייה תלולה ברמת הסוכר בדם, ולכן צריך להימנע מהם.

• מיצי פירות, משקאות קלים – גם אם הם "טבעיים," מיצי פירות לא כל כך טובים עבורכם. אמנם הם מכילים מרכיבים בריאים כגון פלבנואידים (Flavnoids, תרכובות נוגדות-חמצון בצמחים) וויטמין C,

אבל מעמסת הסוכר פשוט גדולה מדי. מנות קטנות של 100-50 ג' הן בסדר בדרך כלל, אבל כמות גדולה יותר עלולה להשפיע על רמת הסוכר בדם. משקאות קלים, בעיקר תוססים, מזיקים מאוד לבריאות, בעיקר משום שנוספו להם סוכרים, סירופ תירס עתיר-פרוקטוז וצבעי מאכל, והם חומצתיים מאוד בגלל הוספת חומצה גופרתית.

• פירות יבשים – אוכמניות, צימוקים, דבלים, תמרים, משמשים.

• דגנים אחרים – דגנים שהם לא חיטה, כגון קינואה, סורגום, כוסמת, דוחן, ואולי גם שיבולת שועל, אינם משפיעים על המערכת החיסונית ואינם גורמים להתפתחות אקסורפינים במוח.

אולם הם גורמים למעמסה כבדה של פחמימות ובעקבות זאת לעלייה תלולה ברמת הסוכר בדם. אני מאמין שדגנים אלה בטוחים יותר מחיטה, ומנות קטנות (פחות מחצי כוס) מפחיתות את השפעתם על הסוכר בדם.

אם אנחנו מדברים על הקלת ההשפעות השליליות של החיטה, אין צורך להגביל את צריכת השומנים. אבל לכל אדם כדאי להימנע משומנים וממזונות שומניים מסוימים.

אלה כוללים שומנים שעברו הידרוגנציה (Hydrogenation, שומני טראנס ) במוצרים מעובדים, שמנים מטוגנים שמכילים תוצרי-לוואי רבים של חמצון ותוצרים סופיים של סכרור מתקדם (Advanced Glycation End-Products), ובשרים מעובדים כגון נקניקיות, נקניקים וכן הלאה (אלה מכילים נתרן חנקתי ותוצרי סכרור).

 

תגיות:
רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. רותי בלו

    קראתי את הכתבה ןאני בהלם
    לפי דעתי קצת הגזמתם
    לא נשאר מה לאכול הייתי
    מציעה לבדוק יותר לעומק
    את ההצעות שלכם
    תודה

  2. דורית

    מעניין אם כותב הספר באמת מתנזר מכל המזונות האסורים הללו, ואני לא מערערת לרגע על צדקתם. ??????

  3. גרוסמן

    צריכה מוגברת של שומנים בעיקר רווים על חשבון דגנים, קטניות ושמנים לא רווים. כדאי להקשיב לו, הספר שלו הוא בראש רבי המכר כבר מעל 3 שנים. מי שמוריד בשר ושומנים מהתזונה שלו נשאר עם מזון מאוד גרוע מבחינה תזונתית ומבחינת נזקים שעלולים להיגרם על ידי אכילה של מזונות שאינם מותאמים לבני אדם.

  4. אוסי

    לפי הכתבה הזו כדי שנפסיק לאכול לחיות ולהנות יאלה השתגעתם די לקצוניות שכל אחד ישים לב למה הוא אוכל מה עושה לו טוב ומה לא ויאלה תהנו

  5. פליאו ישראל

    וזו הגדולה של הספר שהוא שובר לחלטין את המיתוסים על שומן רווי ושומנים בכלל פרט לכמה מזיקים. הספר הוא ספר פרו פליאו לחלוטין. רק חבל שזיהמו אותו עם הקדמה הזוייה של תל אורן שנוגדת את כל מה שרשום בתוכן הספר.! מומלץ מאוד לקריאה ומשנה לחלוטין את תפישת הבריאות כפי שנתפשת על ידי רבים היום

  6. עידן

    הכותב של הספר הוא קרדיולוג בעל שם, הספר שלו נמצא בראש רשימת רבי המחר כבר מעל 3 שנים.

  7. דני

    מה כן לאכול?
    פשוט מאוד, פליאו!

  8. דרומי

    מחצית מהדברים את קורא במקום במאמר אחר באתר שהם בריאים ופתאום אתה קורא דברים כאלה…

  9. אביה

    היי אני מתאמן ומתקשה לעלות במשקל, אפשר המלצות לפחמימות בריאות (לא זבל) שטובות לעלייה במשקל אצל מתאמנים?
    תודה