Meteg_Fly
HimalayaSkin_Fly

איך עובדת מערכת השליטה בתיאבון?

מאת: - הוצאת ספרי הבריאות הגדולה בישראל
האם שאלתם את עצמכם אי פעם כיצד גופכם מווסת את משקלו? כיצד אתם יודעים מתי לאכול ומתי להפסיק לאכול? מה גורם לתחושות הרעב או השובע שלכם? התשובה לכל השאלות זהה – מערכת השליטה בתיאבון

איך עובדת מערכת השליטה בתיאבון? צילום: pexels

amorphicalMag_In

מערכת השליטה בתיאבון היא מערכת מורכבת של השפעות כימיות הדדיות בין המוח, מערכת העצבים, ההורמונים המטבוליים, תאי שומן מסוימים והמערכת החיסונית.

ניתן להגדיר זאת כקשר בין מערכת העיכול, המוח ותאי השומן.

תהליכים כימיים הדדיים אלה מודיעים לנו האם אנו זקוקים למזון נוסף, ולמעשה, מכריחים אותנו לאכול.

כאשר המערכת פועלת כשורה, היא מתפקדת באלגנטיות.

היא מתריעה בפנינו אודות הצורך באנרגיה ומבקשת מאתנו לצרוך קלוריות כדי שנוכל לספק לעצמנו את האנרגיה החסרה לנו.

אולם, כאשר המערכת משתבשת ויוצאת משליטה (ואכן, האקלים התזונתי הנוכחי שלנו עלול לגרום לשיבושים רבים…), היא גורמת לנו לאכול כאשר אין אנו רעבים, מה שמוביל להשמנה ולרוב הבעיות הבריאותיות המוכרות לנו.

אוכלים למרות שאינכם רעבים? המערכת יצאה משליטה... צילום: pexels

אוכלים למרות שאינכם רעבים? המערכת יצאה משליטה… צילום: pexels

השליטה בתיאבון היא מנגנון מתוזמן היטב, בדיוק כמו קצב הלב או הנשימה שלנו.

תארו לעצמכם את ההשפעה של אכילת 100 קלוריות עודפות ביום, במשך שנה.

3,500 קלוריות הן שוות ערך ל-½ ק"ג של שומן.

במשך שנה, האדם הממוצע אוכל 900,000 קלוריות.

אם הצריכה הקלורית שלנו תהיה גדולה ב-2% מהדרוש לנו (18,000 קלוריות), עד סוף השנה ייווספו לנו למעלה מ-2.5 ק"ג.

בגיל 55, האמריקאי הממוצע שוקל כ-9 ק"ג יותר, בהשוואה למשקלו בגיל 25.

עלייה זו נובעת מתוספת של 0.3% בלבד לצריכה הקלורית היומית השנתית שלו, במשך 30 שנה.

ההבדל הקטן הזה משפיע באופן משמעותי על המשקל שלנו לאורך זמן.

רובנו עולים במשקל עם הגיל עקב שיבוש במערכת השליטה בתיאבון.

אכילה עודפת "קטנה" לאורך זמן, מובילה לעלייה עקבית במשקל. איור: pixabay

אכילה עודפת "קטנה" לאורך זמן, מובילה לעלייה עקבית במשקל. איור: pixabay

מדוע שלא נספור קלוריות?

אילו כמות הקלוריות שאנו צורכים הייתה הגורם היחיד המשפיע על משקלנו, היה זה אכן הפתרון היעיל ביותר.

אולם, האם אתם באמת יכולים לספור במדויק את הקלוריות בתפריט שלכם?

מחקרים שנערכו בקרב תזונאים מהשורה הראשונה בתחום, מצאו כי אפילו הם אינם מצליחים להעריך בצורה מדויקת את כמות הקלוריות שהם צורכים ביום.

אם כן, כיצד ניתן לצפות מאתנו לספור קלוריות, כאשר המומחים עצמם אינם יכולים לעשות זאת?

ספירת קלוריות אינה מדויקת וגם לא תמיד מועילה. צילום: pixabay

ספירת קלוריות אינה מדויקת וגם לא תמיד מועילה. צילום: pixabay

גם אם היינו מצליחים לספור במדויק את הקלוריות בתפריט היומי שלנו, הבעיה לא הייתה נפתרת.

כפי שכבר ציינתי, לא ניתן לשלוט בתחושת הרעב שלנו באמצעות כוח הרצון בלבד.

כאשר הגוף שלנו מודיע לנו שזה הזמן לאכול – אנחנו נאכל, גם אם כוח הרצון שלנו יורה לנו אחרת.

המפתח לשליטה בתיאבון הוא יצירת הרמוניה בין כל מרכיבי חילוף החומרים המעורבים במנגנון זה..

כך עובד התהליך

מחקרים מדעיים החלו לאחרונה לפענח את המסתורין סביב השפעתן של המולקולות השונות על תחושות השובע והרעב שלנו.

החוקרים מנסים לגלות אלו מולקולות גורמות לנו להרגיש רעבים או שבעים, היכן הן מיוצרות, מה מפעיל או מכבה אותן וכיצד תהליכים אלה מווסתים את האכילה שלנו.

עד כה, החוקרים הגיעו למספר מסקנות ברורות.

כאשר הקיבה שלנו ריקה, היא מפרישה הורמונים שמאותתים למוח ולגוף שאנחנו רעבים.

כתוצאה מכך, המוח שלנו מכין את הקיבה לקבל "משהו טוב" (בדומה לכלבים של פאבלוב, שהפרישו רוק למשמע קול הפעמון).

גם אם אנחנו רק חושבים על אוכל, הגוף שלנו מתחיל להפריש אינסולין.

רק המחשבה על אוכל גורמת לנו להפריש אינסולין. צילום: 123RF

רק המחשבה על אוכל גורמת לנו להפריש אינסולין. צילום: 123RF

כאשר אנחנו אוכלים, המזון נכנס למעיים וגורם להפרשה נוספת של הורמונים, כהכנה לתהליך העיכול.

כאשר מרכיבי המזון עושים את דרכם למחזור הדם, מסרים נוספים משפיעים על חילוף החומרים שלנו ומאותתים ללבלב לייצר אינסולין.

בתגובה, תאי השומן שולחים מסרים הורמונליים בחזרה למוח, כדי להורות לנו להפסיק לאכול.

במקביל, הקיבה שלנו שולחת איתותים למוח, כדי לסמן לו שהיא כבר מלאה.

בשלב הבא, הכבד מעבד את השומנים ואת הסוכרים ומסייע לתהליכי האחסון או השריפה.

מבחינתנו, כל התהליך הזה מתרחש בצורה בלתי נראית ובלתי מודעת.

כאשר התקשורת משתבשת, היא זורעת הרס בכל המערכת.

אנחנו חשים רעבים מייד לאחר האכילה, מאחסנים שומן במקום לשרוף אותו, הגוף שלנו מתעלם מהאיתותים הטבעיים של מנגנון התיאבון וחילוף החומרים והתוצאה הסופית היא – השמנה ומחלות.

לשיבוש במערכת השליטה בתיאבון השלכות שליליות על בריאותנו. איור: pixabay

לשיבוש במערכת השליטה בתיאבון השלכות שליליות על בריאותנו. איור: pixabay

אתם יכולים להשפיע ישירות על המנגינות המורכבות של המערכת ההורמונלית שלכם בעזרת 6 צעדים:

אם יש לכם בעיה בתחום זה והתיאבון שלכם שולט בכם, אתם יכולים לשנות את התמונה.

יישמו את 6 המסלולים והחזירו לעצמכם את השליטה בתיאבון.


המידע לקוח מתוך הספר "חילוף חומרים מנצח" מאת ד"ר מארק היימן, בהוצאת פוקוס. הספר ינחה אתכם בצורה מפורטת ליישום צעדים אלה.

 

רוצה פרטים נוספים על הספר?



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו