supherb_Fly
Thymoquin_Fly

איך נציל את עצמנו מנזקי המזון המתועש?

מאת: עדי זוסמן - RD, תזונאית ומפתחת של הגישה המשולבת לבריאות מערכת העיכול, מחברת רב המכר "דרך הבטן" You Gut This, מנהלת המרכז וביה"ס "דרך הבטן"
זמן קריאה: 2 דקות
סיכום הרצאתה של עדי זוסמן בכנס "אוכלים בריא 14" שעסקה בהשפעת המזון המתועש על חיידקי המעיים וכללה טיפים לשיקום הנזק

איך נציל את עצמנו מנזקי המזון המעובד? איור: pixabay

Bazelet_Article

מחלות מערכת העיכול נפוצות רק בעולם המערבי.

ככל שהארץ הופכת להיות מערבית יותר, כך שיעור המחלות בה משלש ומרבע את עצמו.

לדוגמא, השכיחות של מחלות מעי דלקתיות בשנות ה-70 של המאה הקודמת עמדה על 7 מקרים לכל 100 אלף.

כיום, היא עוברת את ה-700!

בישראל מתקרבים ל-1% מהאוכלוסייה.

שכיחות מחלות תפקודיות, כמו עצירות כרונית, תסמונת מעי רגיש, רפלוקס וכד׳ עוברת את ה-30% מהאוכלוסייה.

הסיבות לתופעה

מה שמאפיין חברה מערבית הוא דפוס האכילה המכונה ״התזונה המערבית״, המאופיינת באחוז גבוה של מזונות מתועשים, המכונים מזון אולטרא מעובד.

תזונה מערבית טיפוסית. צילום: 123RF

תזונה מערבית טיפוסית. צילום: 123RF

מה הנזקים מדפוס אכילה כזה?

כיום, משרדי הבריאות במדינות מפותחות נאלצים להודות שדפוס האכילה הזה מוכח כאחד הגורמים העיקריים להתפתחות המחלות המודרניות.

לדוגמא, נמצא שצריכת משקאות דיאט קשורה לעליה במקרי שבץ ומחלות לב. כנ״ל לגבי מחלות מערכת העיכול.

המתווך שדרכו מתרחש הנזק הוא המיקרוביוטה – מטה – אורגניזם של חיידקים, וירוסים, שמרים וחד תאיים שמאכלס את הגוף האנושי מבחוץ ומבפנים.

הנזק שהמזון המתועש גורם מתבטא בשני אופנים עיקריים:

א. פגיעה במערך התקין של הרכב, מספר ומגוון המשפחות המיקרוביאליות, מה שמוביל לדיסביוזיס (מצב של חסר בחיידקי מעי).

ב. שחיקת רירית המעי הבריאה והיווצרות תופעת המעי הדליף שמאפשר זליגת מולקולות גדולות לזרם הלימפה והדם, והפעלת מנגנוני דלקת שונים.

צריכת משקאות דיאט קשורה לעליה במקרי שבץ, מחלות לב ומחלות מערכת העיכול. צילום: pixabay

צריכת משקאות דיאט קשורה לעליה במקרי שבץ, מחלות לב ומחלות מערכת העיכול. צילום: pixabay

כיצד ניתן לשקם את המצב ולהחזיר את  אאוביוזיס = מערך תקין ומאוזן של המיקרוביוטה?

שורה של גורמים נמצאו יעילים, מהריון ועד הגיל השלישי.

ביניהם:

מחקר לדוגמה

מחקר בבעלי חיים בדק את המנגנון של הפעולה של פורמולת צמחי מרפא סיניים.

במחקר קבוצות הניסוי נחשפו יתר על המידה לקור.

קבוצה אחת עברה רק חשיפה, הקבוצה השנייה עברה חשיפה לקור בשילוב נטילת צמחי מרפא, והיתה גם קבוצת ביקורת.

הממצאים הראו שבקבוצת חשיפה לקור בלבד נרשמה ירידה במספר ומגוון חיידקים טובים, והופעת המעי הדליף.

לעומת זאת, בקבוצה שעברה חשיפה לקור תוך שימוש בצמחי המרפא, נשמר ואף השתפר מגוון החיידקים הטובים.

כמו-כן, דופן רירית המעי נשמר במלואו ולא נרשמה כלל תופעת המעי הדליף.

עדי זוסמן בהרצאתה בכנס "אוכלים בריא 14". צילום: ליאור שני

עדי זוסמן בהרצאתה בכנס "אוכלים בריא 14". צילום: ליאור שני

כיצד תקטינו את המזון המתועש בתפריטכם ותגדילו את חלקו של המזון הטבעי הביתי?

 להורדת טיפים חינמיים לבריאות מערכת העיכול – כנסו כאן

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו