Bari15_Fly
SmartKish_Fly

כל האמת על האגבה

מאת: ציונה מלמן, שפית ומנחת סדנאות בריאות
זמן קריאה: 2 דקות
שנים רבות טוענים מומחים בתחום התזונה והכימיה שאגבה מסוכן יותר אף מה- HFCS, סירופ תירס עתיר פרוקטוז, הממתיק המושמץ התורם לסכרת ולהשמנת יתר ומשמש בתעשיית המזון האמריקאית משנות ה-70

צילום: pixabay

Jeliat_In


במאמר קודם התייחסתי לסכנות הטמונות בשימוש בסטיביה מעובדת, כאבקה וכנוזל. במאמר הנוכחי אסקור ממתיק נפוץ אחר, אגבה. אני בטוחה שרבים מכם הקוראים את המאמר הזה מתכננים להכין עוגות וקינוחים לרגל חג השבועות המתקרב, ועומדים להשתמש כממתיק באגבה. ובכן, אם יש ברשותכם בקבוק אגבה בבית, עדיף שתשליכוהו לאשפה ולא תקנו אחד אחר לעולם.

למרות הפופולאריות ההולכת וגדלה של אגבה בעשר השנים האחרונות, ולמרות מסעות הפרסום שטוענים כי אגבה בטוח לשימוש לאנשים הסובלים מסכרת, קנדידה וסרטן, האמת רחוקה מכך. שנים רבות טוענים מומחים בתחום התזונה והכימיה שאגבה מסוכן יותר אף מה- HFCS – סירופ תירס עתיר פרוקטוז, הממתיק המושמץ התורם לסכרת ולהשמנת יתר ומשמש בתעשיית המזון האמריקאית משנות  ה-70.


אז מה זה אגבה בעצם?


זהו סירופ המופק מקקטוס. הקקטוס ממנו מופק הסירופ, גדל בין היתר באריזונה, ובתקופת מגוריי שם, לא נתקלתי מעולם שאדם שניגש לקקטוס, עושה בו חור ושותה את הנוזל המופרש ממנו. כדי להפיק את הנוזל הענברי הנמכר לנו, גם הקקטוס עובר תהליכי עיבוד: הוא נגרס ומוכנס למכלים בהם הוא עובר חימום ב-OC60 למשך 36 שעות. במהלך החימום, מולקולות הפחמימות הארוכות נשברות למולקולות פרוקטוז קצרות, או אז החומר מסונן ונמזג לבקבוקים.

לכן, בשימוש באגבה, אנחנו מכניסים לגופנו, פרוקטוז, מוצר המוכר כתורם להשמנת יתר וסכרת. ואם לא די בכך, הועלו טענות כלפי היצרניות במקסיקו, על הוספת סירופ תירס לאגבה, זאת מאחר והוא מוצר זול יותר לייצור, אך ידוע כמסוכן לבריאות. סירופ האגבה מכיל כ- 90% פרוקטוז ו-10% גלוקוז, יחס שאינו קיים בשום מוצר בטבע. המוצר היחיד הקרוב לערכים הללו הוא סירופ תירס (55% פרוקטוז), מוצר הקשור ישירות למגיפות העולם המערבי – השמנה וסכרת.

 

מחקרים עדכניים קושרים את הפרוקטוז לשלל בעיות, ביניהן:

– המטבוליזם של פרוקטוז מתרחש בכבד. היום יודעים שקיים קשר בין תזונה עשירה בפרוקטוז לכבד שומני, מצב מסוכן ההופך לשכיח יותר.

– פרוקטוז מפריע למטבוליזם תקין של נחושת בגוף, מה שפוגע ביכולת הגוף ליצור רקמות חיבור כקולגן ואלסטיו. מחסור בנחושת גם יכול לגרום לאנמיה, בעיות מפרקים ושלד, בעיות פריון, רמות כולסטרול גבוה, התקפי לב ובעיות לוסת רמות סוכר בגוף.

– צריכת פרוקטוז מובילה לאיבוד מינרלים, במיוחד הפרשת ברזל, מגנזיום, סידן ואבץ (בהשוואה לצריכת סוכרוז).

– פרוקטוז יכול לגרום להשמנה בתהליך העיבוד שלו ע"י הכבד, הוא הופך לשומן בקלות יותר מכל סוכר אחר, בנוסף הוא מעלה את רמת הטריגיליצרידים בדם באופן משמעותי.

קיימים מקורות רבים באינטרנט בהם אתם יכולים להעמיק בנושא. אני ממליצה על הספר "הונאה מתוקה" שיצא בהוצאת פוקוס.

ציונה מלמן

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. שרה חמו

    תודה על המידע על האגבה אבל כל ממתיק מסוכן לחולי סוכרת וסרטן ויכול להפוך כל אחד למכור למתוק.

  2. חי

    כל אחד קורא כמה דפים באינטרנט
    וכותב שטויות .

    5 ק"ג פירות ביום ואין בעיה של כבד שומני
    אין סכרת
    אין אנמיה
    אין מחלות

  3. דוד

    שלום חי. אתה אולי לא הבנת כל כך את ציונה. היא לא מדברת על אכילת פרות אלא על משהו מעובד.גם אני כמוך אוכל טונות של פרות. אבל זה פשוט לא הנושא.אני מאחל לך המשך של חיים בריאים

  4. אלי

    השפעות של תזונה רואים אחרי עשרות שנים. איך אתה יודע שאכילה של 5 ק"ג ביום של פירות לא מזיקה לך בטווח הרחוק ? כמה זמן אתה חי בצורה כזו ? אילו סימוכין מדעיים אתה מכיר שכמות כזו של פרוקטוז לא מזיקה לכבד לאורך זמן ?

  5. ד"ר ערן אשחר

    זה שהאגבה איננה יכולה להיחשב כמזון אני מסכים.
    זה שהיא מעובדת ומחוממת ואיבדה בדרך הרבה מרכיבים גם נכון. זה שהיא מכילה פרוקטוז גם נכון, אבל זה לא הופך אותה לרעל כפי שמציינת הכותבת. ברור שאם יעשה שימוש בכמויות גדולות מידי יום אזי זה מתכון לחולי, אבל אין לשכוח שפירות אכן מכילים כמויות ענק של פרוקטוז וגלוקוז, אומנם בצורתם המלאה והשלמה, והם רחוקים מלהיות לא בריאים.
    לסיכום: לא הפרוקטוז והגלוקוז הם הבעיה, אלא המוצר שעבר עיבוד ואיבד הרבה ממרכיביו הטבעיים. לצערי ילדים ניזונים מידי יום ממוצרים הרבה יותר גרועים מאגבה ובכמויות ענק. מה איתם? הם נמצאים ליד הקופה בכל סופר כפתיון להורים ולילדים.

  6. ענת לשם

    בכתבה צויינו נזקי הפרוקטוז באגבה. האם אותו דין גם לגבי פרוקטוז טבעי המצוי בפירות?

  7. זהבה

    מידע חשוב ביותר
    תודה על השיתוף
    מאד אשמח אם תתיחסי לליצוף של טבעוני גם הוא על בסיס פרוקטוז האמנם גם הוא לא בריא?

  8. מיכל

    אמא שלי חולת סוכרת כבר שנים רבות. בשנתיים האחרונות היא משתמשת בסירופ אגבה להמתקת התבשילים והתה שלה.
    למרות שהמאמר נראה רציני, לאמא שלי לא עלה הסוכר בעקבות השימוש באגבה…

  9. דוד

    לפי מה שידוע לי.פרוקטוז גורם לנזקים אחרים למשל לכבד.

  10. li

    מה ההבדל בין פרוקטוז של פירות לפרוקטוז שנוצר בתהליך עיבוד? לדעתי אין הבדל כי אם קוראים למולקולה פרוקטוז היא בדיוק אותה מולקולה.

    מה ששונה זה מה שמסביב, אגבה פר סה הוא ממתיק ולכן יכול להשפיע לרעה על בריאותנו.

    כשאנחנו צורכים את אותו פרוקטוז בפרי, אנחנו מקבלים גם את החומרים היותר בריאים המצויים בפרי בין אם מדובר בויטמינים, מינרלים, חומרים נוגדי חמצון וכו'.

    גם פירות, בכל מקרה, צריך לצרוך באופן מגוון לפי העונה ובמתינות, כי לא טוב לאכול שום דבר באופן מופרז.