Jeliat_Fly
Bari15_Fly

תזונה פראנית

מאת: דיוויד פראולי מתוך הספר "יוגה ואיורוודה" בהוצאת פוקוס
זמן קריאה: 2 דקות
תזונה יוגית אינה רק סאטווית אלא גם פראנית, מלאת כוח חיוני הדרוש להמריץ את התודעה ואת הגוף העדין. במובן זה מאכלים שונים קשורים לפראנות שונות. מתוך חמש הפראנות, מאכלים פראניים הם בעיקר ירקות ירוקי עלים ונבטים שגדלים מהר, במיוחד באביב השופע בפראנה. כל אלה ממריצים, מקררים ומטהרים.

צילום: pixabay

Jeliat_In

צילום: נמרוד גנישר

תזונה יוגית אינה רק סאטווית אלא גם פראנית, מלאת כוח חיוני הדרוש להמריץ את התודעה ואת הגוף העדין. במובן זה מאכלים שונים קשורים לפראנות שונות.
מתוך חמש הפראנות, מאכלים פראניים הם בעיקר ירקות ירוקי עלים ונבטים שגדלים מהר, במיוחד באביב השופע בפראנה. כל אלה ממריצים, מקררים ומטהרים.

מזונות גולמיים המכילים הרבה כלורופיל והרבה עשבי מאכל, מגבירים פראנה, במיוחד בצירוף תבלינים ארומאטיים לא חריפים כמו זנגביל, כוסברה או מנטה.

מזונות אפאניים הם מזונות הגדלים מתחת לפני האדמה, במיוחד ירקות שורש כמו תפוחי אדמה, גזרים ובטטות, וכן פטריות שצומחות מהאדמה. מזונות כאלה מגבירים כוח, סבולת ואוג'ס, אך יכולים להיות כבדים קמעא. היות שנשמת הצמחים, דהיינו ג'יווה, שוכנת באדמה, השורשים מכילים כוח חיוני עצום. בקטגוריה הזאת כלולים גם שורשים מיוחדים כמו ג'ינסנג או שאטָבָרי וחומרים המחזקים את מערכת הרבייה שנשלטת על ידי אפאנה.

מזונות סאמאניים הם בעיקר דגנים מלאים, שיש להם אפקט מאזן (אם הם מתאימים), במיוחד אורז. זאת הסיבה שדגנים מלאים אמורים להיות הבסיס לרוב משטרי התזונה. מוצרי חלב, שהם מזונות שכבר עברו תהליך עיכול, גם הם סאמאניים. כך גם דבש וסוכר גולמי. מזונות כאלה מזינים אך אינם כבדים, אלא אם מפריזים באכילתם, והם קלים לעיכול.

מזונות ויאניים הם צמחים שמתפשטים על פני האדמה, כמו קישואים, מלונים, תות שדה, עגבניות וקטניות. אלה מחזקים וממריצים ועוזרים לאנרגיה להתרחב. בדרך כלל אוכלים אותם עם דגנים או עם מאכלים סאמאניים.

מזונות אודאניים הם פירות ואגוזים הגדלים על עצים. יש בהם יותר מיסוד האתר והם מזינים את התודעה ואת הלב. אפשר לאכול אותם ללא תוספות והם מאוד בריאים, קלים ומאזנים.

יוגה מדגישה מזונות בעלי פראנה סאטווית. פראנה סאטווית נמצאת בדרך כלל בצמחים שגדלים מעל פני האדמה, כמו פירות ואגוזים. צמחים שגדלים על האדמה כמו עגבניות או תות שדה נוטים לפתח רג'אס. צמחים שגדלים או שמתפתחים מתחת לפני האדמה נוטים לטאמאס. דוגמאות למאכלים אלה הם שום, בצל ופטריות. ברם אלה הם רק גורמים משניים. גם שורשים וירקות סאטוויים מאוד נפוצים.

תזונה יוגית בנויה בעיקר על מאכלי אודאנה, כמו פירות, כדי לעזור לפראנה לעלות; ועל מאכלי סמאנה, כמו אורז וחלב, כדי לשמור על האיזון. עם זאת מזון לפראנות אחרות גם הוא טוב. עלינו לוודא שאנו אוכלים מזון לכל חמש הפראנות ולא רק כל ששת הטעמים.

כאשר אוכלים מאכלים פראניים עלינו להיזהר ולשמור את הדושות שלנו מאוזנות. טיפוסי ואטה זקוקים למזון מזין שמחזק אפאנה. לכן נחוצים להם יותר ירקות שורש או שורשי צמחי מרפא. כל טיפוסי הדושה מפיקים תועלת ממזון סאמאנה, כמו דגנים מלאים, שיש להם טבע מאזן. בנוסף ייתכן שדרושים להם תבלינים לחיזוק אש העיכול ואש הפראנה (פראנאגני). זה נכון במיוחד אם התזונה בעיקר קרה, כפי שמאכלים פראניים נוטים להיות. פראנה שולטת ביסודות האוויר והאתר ולכן נחוץ לה חום האש, קרקוע האדמה והתכונות הלחות של מים כדי שתישאר מאוזנת.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו