LiveWell_Fly
SmartKish_Fly

מאוכל כל עד לטבעוני

מאת: חגית אריאלי-שיינפלד, איורוודה
זמן קריאה: 7 דקות
המושג טבעוני בפורמט העכשווי משמעו אדם הנמנע מאכילת רקמות בע"ח. אולם במקור משמעות המונח "טבעוני" הייתה אדם השואף לאכול מהטבע, להתמקד בטבע ולחיות בו. רשמים מכנס "אוכלי כל, צמחונים או טבעונים – כל ההשלכות, כל הטיעונים וכל התשובות" 21 נובמבר, 2013, תיאטרון גבעתיים
Jeliat_In

"כִּי מִקְרֶה בְנֵי-הָאָדָם וּמִקְרֶה הַבְּהֵמָה, וּמִקְרֶה אֶחָד לָהֶם־כְּמוֹת זֶה כֵּן מוֹת זֶה, וְרוּחַ אֶחָד לַכֹּל; וּמוֹתַר הָאָדָם מִן-הַבְּהֵמָה אָיִן, כִּי הַכֹּל הָבֶל", קוהלת ג', י"ט

אנחנו רגילים לצטט פסוק זה כדי לציין את עליונותו של האדם על הבהמה, אלא שהפסוק המקורי מקהלת משמעותו הפוכה, שלאדם אין יתרון על שאר הברואים בעולם. ובכל זאת מאז ינקותנו מוטבעת בנו תחושת העליונות על יתר בעלי החיים. והיא זו המקנה לנו מעין לגיטימציה לא פעם, לבסס את תזונתנו על מה שמכנה ד"ר תל אורן, מומחה לרפואה פונקציונלית – "אכילת רקמות", לצד צריכת מוצרי חלב, פירות וירקות. כקונטרה לתפיסה זו, פרחה במהלך שנות ה-50-60 תפיסת הצמחונות, שהפכה בשנים האחרונות, לצד הטבעונות למעין "דת חדשה", המלווה לא פעם בתעמולה רבת עוצמה ושלל מיתוסים, הגורמים לדיסאינפורמציה, חרדות וסטרס.

מטרת הכנס שלשמו התכנסנו הייתה לסייע לנו לפזר מעט את מסך הערפל ולבחון מחדש את אותן "אמיתות" ששתי המחנות מרבים לנופף בהן. עבור אלו שלא זכו להשתתף באירוע, להלן עיקרי הדברים. אבל לפני שנתחיל, בואו נעצור רגע ונחשוב. כיצד אתם מגדירים את העדפותיכן התזונתיות? האם אתם  אוכלי כל? צמחונים ? או טבעונים? והאם ההגדרה שאנו מכירים, אכן הולמת את המושגים הללו? תתפלאו, אבל יש הפתעות.

הגדרות

אוכלי כל OMNIVORE – בטבע ההגדרה מתייחסת לבע"ח שניזונים ממלכת בעלי החיים, כמו גם מממלכת הצומח. בני אדם מכנים את עצמם שכאלו שלא בצדק, כיוון שהאדם המודרני כיום מתבסס על מזונות שלא היו קיימים בעבר בטבע. זאת ועוד, גם ה"טבע" עבר מטמורפוזה מבחינות רבות. זה אינו הטבע הבתולי, ראשוני בו חיה האדם הקדמון, מן ההיבט הסביבתי, זיהומי, גנטי ועוד.

ההגדרה המקובלת כיום לצמחונות היא תזונה המבוססת על תפריט נטול אכילת בע"ח (בד"כ יבשתיים) מתוקף אידיאולוגיה, סיבות בריאותיות או טעם אישי. אם כי, לא פעם ניתן למצוא צמחונים שניזונים מתזונה לא בריאה (קמח וסוכר לבן) שהדאגה לטבע לא נמצאת בראש מעייניהם. בעוד שמן הראוי היה לדעת ד"ר תל אורן, שצמחונים מובהקים יחיו ע"פ חוקי הטבע.

המושג טבעוני בפורמט העכשווי משמעו אדם הנמנע מאכילת רקמות בע"ח וכל סוגי ההפרשות שלהם (חלב ומוצריו, ביצים ודבש). אולם במקור משמעות המונח "טבעוני" הייתה אדם השואף לאכול מהטבע, להתמקד בטבע ולחיות בו. לדעת ד"ר תל אורן ראוי להמיר את המושג טבעוני במושג "צמחוני מוחלט". הבחירה בתזונה המתבססת בעיקרה על עולם הצומח, אינה מסתכמת רק בהימנעות ממוצרים מן החי ברמות שונות ודאגה לבריאותנו, אלא מהווה חוזה לא כתוב עם הפלנטה בה אנו חיים לדאוג לשלומה, לצד הדאגה גם לזכויות בעלי החיים.

כדי להשלים את התמונה, נתן לנו ד"ר תל אורן סקירה היסטורית על מקור הצמחונות והמעבר לאכילת הבשר באירופה ובאסיה, וההשלכות הבריאותיות של השינויים הללו. לא נכביר במילים בהקשר זה, אבל נציין כי את התוצאות של עלייה בכמות ותדירות אכילת הבשר בחברה המערבית, אנו חווים על בשרנו מדי יום בדמותן של תחלואה במחלות כלי דם ולב, סכרת, השמנה, סרטן ועוד.

מעוניין להפוך לצמחוני/טבעוני וחושש שמא הדבר ייפגע בבריאותך? להלן מספר דברים שכדאי לך לדעת:

מיתוס מס' 1 – "צמחונות וטבעונות = מחסור בנוטריינטים"

לפי ד"ר עדיאל תל אורן ל-98-99% מהאוכלוסייה הכללית יש מחסור בפיטונוטריאנטים Phytonutrients מהצומח, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון בשל דרך האכילה שלנו, כמו גם לרבים מהטבעונים והצמחונים. אולם בשונה מאוכלי בשר, החסרים של טבעוני/צמחוני יהיו מצומצמים ומעטים (מחסור בברזל, 12B, ויטמין D וכו') ויגרמו לבעיות ותסמינים מהירים יותר, תוך זמן קצר. מאידך גיסא, אצל אוכלי כל המחסור בנוטריינטים יהיה רב יותר (כדוגמת אבץ ונוגדי חמצון) ויוביל לתחלואה במחלות כרוניות, איטיות והדרגתיות, שלא יבואו לידי ביטוי בשלבים הראשונים של התפתחות  המחלה, אבל השלכותיהם יהיו מרחיקות לכת.

אם כך, נשאלת השאלה, מדוע קיים חשש כה גדול ממחסור בויטמינים ומינרלים בקרב צמחונים וטבעונים? ד"ר תל אורן סבור כי לרופאים רבים (גם הטבעונים שבהם) קיימת נטייה לתלות את האשם בחסרים התזונתיים בקרב צמחונים וטבעונים – בתזונה נטולת הבשר ו/או החלב. (אצל אוכלי כל, אגב – האשם יהיה דיאטה עתירת שומן ובשר אדום, חוסר בפעילות גופנית, עישון וכד').
כלומר, ההתמקדות היא בסימפטומים החריגים ולא בגורם לבעיה.

לכן ,ההנחה ששינוי תזונתי לבדו יסייע לנו לחזור לנקודת המוצא שלנו, עשויה להתברר כשגוייה. חשוב להבין שכאשר אנו עושים שינוי תזונתי, וחשים שיפור במצבנו הבריאותי ובאיכות חיינו, אין הדבר נובע בהכרח מהמזון ממנו אנו ניזונים, אלא מן המזון שהפסקנו לצרוך! לאחר 2-3 שנים בהם שמרנו על תזונה צמחונית/טבעונית תיתכן הישנות או החמרה בסימפטומים מהם סבלנו בעבר, כיוון שכאמור לא טיפלנו בגורם למחלה ואין לזה כל קשר לחסרים תזונתיים.

מיתוס מס' 2 – שומן רווי וכולסטרול הם הסיבה למחלות כלי דם ולב

כיום קיימים מחקרים שונים הקוראים תיגר על הנחה זו. ד"ר תל אורן טוען כי צריכת שומן רווי לא מזיקה לנו בהכרח. קחו למשל את שמן הקוקוס, הנחשב לשמן היציב והבריא ביותר בעולם. המקור למחלות כלי דם ולב הוא צריכה של שומן טראנס, שומן מחומצן וצריכה גבוהה של שומן לצד כמות גדולה של חלבונים.

זאת ועוד, הכולסטרול כשלעצמו אינו מהווה גורם סיכון גבוה (אלא אם כן מדובר ברמה גבוהה מאוד). הכולסטרול מיוצר ע"י הכבד ונחוץ לנו לתפקודים שונים – ייצור ויטמין D, ייצור הורמונים חיוניים ופעילות במצבי סטרס וחיוני מאוד לבריאותנו. דווקא רמת כולסטרול הנמוכה מ-140 מהווה גורם משמעותי לתחלואה בסרטן! לכן חשוב שנפסיק לדבר על כולסטרול כגורם הראשון במעלה להימנעות מאכילת רקמות/בשר.

מיתוס מס' 3 – פירמידת המזון: מבטיחה לנו אספקה טובה של כל רכיבי התזונה הדרושים לנו לשמירה על בריאותנו

ד"ר תל אורן טוען כי פירמידת המזון של משרד החקלאות האמריקאי היא תוצר של הקשרים העסקיים והלחץ המאסיבי שמפעילים תאגידי המזון הענקיים על הממשל, ובמיוחד אלו העוסקים בייצור ושיווק של מוצרי בשר וחלב. בדבריו הוא מתבסס על מחקריו של פרופ' וולטר ווילט, מחוקרי התזונה המובילים בארצות הברית שפרסם מחקרים ומאמרים שונים המצביעים על כך ש"היצמדות לפירמידת המזון האמריקאי לא תורמת במאומה לצמצום שכיחותן של מחלות כרוניות שונות ומגוונות". ההיפך הוא הנכון. שני מחקרים גדולים שנערכו באוניברסיטת הרווארד הגיעו למסקנות דומות – שכאשר אנשים צורכים כמויות גדולות של בשר, הם צפויים לתוחלת חיים נמוכה יותר, תחלואה במחלות כלי דם ולב, סרטן ועוד, בהשוואה לצמחונים.

ד"ר תל אורן ממליץ לנו להימנע גם מחומרים שמעניקים לנו אנרגיה תוך זמן קצר, דהיינו סטימולנטים בדוגמת שוקולד קקאו, קפה. הללו נותנים לנו אנרגיה מלאכותית וגורמים להתמכרות מתוך רצון לחזור ולשחזר את אותה חוויה.

מיתוס מס' 4 – אכילת חלבונים בכמות גבוהה חיונית לשמירה על בריאותנו

לדעת ד"ר תל אורן, מרבית האוכלוסייה צורכת כיום כמות גבוהה של חלבונים, מזו הנחוצה לגוף. ניתן להסתפק במינון יומי של 50 גרם חלבון (30 גרם מינימום, 55 גרם לכל היותר) או 6-7% מהתצרוכת היומית. אדם שניזון ממזון מלא ומקבל מספיק קלוריות משומנים ופחמימות, לא אמור לסבול ממחסור בחלבון. מאידך, שימוש בעודף חלבון לצורך ייצור אנרגיה, עשוי לזהם את הגוף ולגרום למחלות שונות, בכללן סרטן הכבד. מומלץ במיוחד להימנע מאבקות וחטיפים העשירים בחלבון.

חלבונים שמקורם בבעלי חיים עשויים לגרום לדלקתיות כרונית בגוף, עקב תגובה חיסונית לקויה. זאת ועוד, מתברר כי חימום, בישול או פסטור רקמות בע"ח ומוצרי חלב גורמים ליצירת חומרים שונים הנחשדים כמסרטנים.

בנוסף ממליץ ד"ר תל אורן להימנע מאכילת מזון עתיר שומן בשילוב עם חלבון, שכן השילוב של שני החומרים הללו עשוי לגרום ל"עקה חנקתית", שמשמעותה מוות עצמי של תאים בגופנו. כדי להתגבר על הבעיה כדאי לשקול צריכה של ויטמין E בכמות גדולה.

מיתוס מס' 5 – צמחונים וטבעונים הם נראים אנשים חולניים ואינם בריאים בשל תזונתם

ד"ר תל אורן תומך במידה מסוימת בהנחה זו, אולם טוען שהסיבות לכך הן שונות ממה שנהוג לחשוב ואף מונה מס' סיבות אפשריות לדימוי שיצא לאוכלוסיית הצמחונים והטבעונים:

א.היבטים חברתיים פסיכולוגיים – בשל היותם מיעוט (כ-5% מהאוכלוסייה), הופכים צמחונים טבעונים רבים למבודדים חברתית. להיבט זה השפעות נפשיות ורגשיות, המשתקפות גם בבריאותם.

ב. מחסור קודם בנוטריינטים כדוגמת 12B, טרם המעבר לטבעונות, שהוחרף עקב השינוי התזונתי. אגב, ד"ר תל אורן סבור שרב האנשים נמצאים בקצה הגבול התחתון ואינם מודעים לכך.

ג. מחלה כגורם לשינוי – אנשים רבים הגיעו לצמחונות והטבעונות עקב תחלואה במחלות שונות, כדוגמת: גאוט, סרטן, מחלות כלי דם ולב וכו'. לעיתים התפריט החדש יסייע להם להרגיש טוב יותר ולפעמים נראה דווקא החמרה במצב, עקב אכילה לא מאוזנת. למשל, אנשים שנהגו לאכול בשר עברו לצרוך כמויות גבוהות מדי של פחמימות "ריקות" – לחמים, עוגות, סויה וכו' – כדי להשביע את רעבונם ועתידים לפתח רגישות/אי סבילות למזונות שונים ודלקתיות.

ד. אלמנט מוסרי – אנשים רבים מקבוצת הצמחונים ו/או הטבעונים הינם אנשים רגישים המעוניינים לעשות שינוי ולפעול למען בע"ח. הם חשים ש"העולם נמצא על כתפיהם" והדבר מסב להם צער ותחושה עמוקה של סטרס וסבל, המחבלים גם בבריאותם.

ה. חשוב לאבחן את הבעיה ממנה סבלנו מלכתחילה ולטפל בה מבעוד מועד. למשל – רגישות לגלוטן שנפוצה בשיעור של 80% מהטבעונים. שכן טבעונות לא תשים קץ לרגישות כזו או אחרת.

ו. השפעת הממסד (דיאטניות, קופות חולים) וחברים, האוהבים לייצר תסריטי אימה לגבי ההשלכות של טבעונות/צמחונות. בפועל מתברר כי דווקא בקרב אוכלי הבשר התחלואה במחלות כרוניות, גבוהה יותר.

מיתוס מס' 6 –  טחינה גולמית ו/או מונבטת טובה לבריאות

אוהבים להשתמש בטחינה גולמית? מקפידים לצרוך טחינה מונבטת? אם תשאלו את ד"ר תל אורן "אין צנצנת שיש בה טחינה גולמית שטובה לנו!". גרגרי הסומסום שעוברים הנבטה מתעפשים בזמן ההשריה במים וגם לאחר מכן, בשלב הייבוש ובשלב הטחינה (כאשר באים במגע עם נחושת וברזל). לכן הוא ממליץ לנו להכין טחינה ביתית המבוססת על גרגרי סומסום מלא שלא עבר קלייה.

מיתוס מס' 7 – מוצרי חלב מסייעים לשמירה על בריאות העצם ומניעת בריחת סידן

ברב המקרים הסידן שבמוצרי החלב אינו נספג בגוף וקיימת בעיה חמורה של בריחת סידן. בניגוד למה שמקובל לחשוב, בריחת סידן נובעת מתהליך דלקתי בעצם (החלבון אינטרלוקין 6 גורם לדלקתיות בעצם שבעקבותיה מתרחשת בריחת סידן). לכן הדרך לצמצם את מימדי התופעה לא תהיה דווקא באמצעות תזונה מועשרת בסידן שמקורה במוצרי חלב, כי אם באמצעות שמירה על תפריט אנטי דלקתי.

מיתוס מס' 8 – הימנעות מאכילת בשר גורמת לאנמיה

קיימות 2 סיבות שכיחות לאנמיה. הראשונה – דימום פנימי (עקב טחורים, פיסורה, וסת  או בעיה אחרת). השנייה – בעיית ספיגה שעשויה לנבוע מדלקתיות במערכת העיכול ו/או רגישות למזונות שונים. מתברר אגב, שדווקא רמה נמוכה של ברזל עשויה להגן על הגוף מפני זיהומים (כמו בהריון למשל). חשוב לדעת כי אצל צמחונים/טבעונים תהיה מלכתחילה רמה נמוכה של ברזל.

מיתוס מס' 9 – פעילות גופנית במכון כושר מסייעת לשמירה על בריאות הגוף

בניגוד למחשבה הרווחת, הדרך לשמירה על שרירים גמישים אינה עוברת במכון הכושר, כי אם דרך התזונה שלנו, באמצעות הימנעות מתזונה עתירת חלבון. ד"ר תל אורן ממליץ לנו להשקיע את התקציב החודשי המיועד לחדר כושר ברכישת מזון אורגני, ואת הזמן הפנוי שלכם להליכה בטבע. ואם אתם ממש עסוקים, יש לו במיוחד עבורכם תרגיל מיוחד שפותח על ידו ויסייע לכם להעלות את מסת השריר, גם בזמן צפייה בטלוויזיה. סקרנים? פרטים יבואו בהמשך.

תזונה טבעונית

ואם אתם מחפשים אחר סיבות נוספות לעבור לצמחונות או טבעונות, ד"ר תל אורן מציע לכם לחשוב על הדורות הבאים – איזו פלנטה אנחנו מותירים לבאים אחרינו? איכות אויר, מים, קרקע, מערכת אקולוגית וכיו"ב. יש הגורסים כי את רוב בעיות הרעב העולמי והמחסור במים ובקרקע פורייה ניתן היה לפתור אם האנושות הייתה עוברת לתפריט של מזון מהצומח.

מי מאתנו שבוחר לבסס את תזונתו על מזון מלא ממקורות צמחיים (ולא על מזון פחמימתי לבן ו"ריק") מקבל מתנה מהטבע – מזון עשיר יותר בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים.

ועכשיו, לאחר שכל המידע הזה פרוש בפניכם…מה תרצו להיות?! מה שלא יהיה, חשוב שהחלטתכם תהיה גם מושכלת ולאו דווקא אמוציונלית. שתבינו מהן המשמעויות הנגזרות מההחלטה ברבדים השונים של קיומנו בעולם.

אולי המקום הנכון להתחיל בו הוא לאו דווקא לנקוט עמדה חד משמעית לכאן או לכאן, אלא לאמץ יוזמות כגון "יום שני ללא בשר" – להפחית מצד אחד את צריכת הבשר השבועית, ומצד שני להגביר את צריכת הירקות והפירות באופן משמעותי. אימוץ שביל ביניים יסייע ליותר ויותר אנשים לשמור על אורח חיים בריא ויעורר גם את המודעות לשמירה על הפלנטה שלנו למען הדורות הבאים והקלה על סבלם של יתר הברואים.

 

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו