כבר לא משמינים מנחת
אתם ממעטים באכילה ובכל זאת משמינים? להשמנה יש גם סיבות נוספות מלבד אכילה לא נכונה. לכן, לפני שמבצעים שינויים בתפריט, חשוב לגשת לרופא ולבצע בדיקות דם
הנה חלק מהסיבות להשמנה (שלא מאוכל):
תת פעילות של בלוטת התריס – בלוטת התריס מפרישה את ההורמונים האחראיים על ויסות חילוף החומרים. במצב של תת פעילות, הבלוטה לא מפרישה מספיק הורמונים וכתוצאה מכך כל מערכות הגוף פועלות בקצב איטי יותר, בין היתר גם חילוף החומרים.
גיל המעבר – בגילאים 40-60 מתרחשת בדרך כלל עליה של כ-5 ק"ג במשקל, כחלק מהשינויים של גיל המעבר (גם נשים וגם גברים). עליה זו היא טבעית ורצויה, מכיוון שהיא מקלה על תופעות גיל המעבר.
הפרעות הורמונאליות – למשל: הגוף לא מייצר מספיק אינסולין (הורמון האחראי על הכנסת סוכר מהדם לתאים), כתוצאה מכך יש עודף סוכר בדם, שהופך לשומן. דוגמא נוספת: בעיה בהורמונים במערכת העיכול, האחראיים על תחושת הרעב והשובע.
דלקת במערכת העיכול – כאשר המעי מודלק, קשה לו לספוג מולקולות גדולות (פחמימות וחלבונים). מולקולת השומן קטנה יותר ולכן נספגת יותר בקלות.
אלרגיה או רגישות למזון – אלרגיות מסוג זה גורמות לדלקת במערכת העיכול, מה שכמובן מפריע לתקינותה ומכאן מוביל להשמנה.
ידעתם שלחץ משמין?
גורם נוסף, שאיכשהו לא מרבים לקשר אותו להשמנה הוא לחץ נפשי.
וכשאני מדברת על לחץ, אני מדברת על כל דבר שמוציא אותנו משלוותנו. בין אם זה לחצים בעבודה, בעיות משפחתיות, דאגות כלכליות, רעלים סביבתיים, חבלה גופנית, עבודה תובענית, מתח בין בני הזוג, חוסר שינה, ועוד. לא חסרים לנו לחצים בחיים.
אפילו המחשבה על משהו מלחיץ שקרה או דאגה ממשהו מלחיץ שיקרה יוצרת את התגובות האופייניות ללחץ.
הלחץ מעורר מספר תגובות ביולוגיות המבוקרות ומווסתות על ידי בלוטת האדרנל, באמצעות הפרשת הורמונים.
החלק הפנימי של הבלוטה אחראי על הפרשת ההורמון אדרנלין (בין היתר) המעורר תהליכים גופניים רבים הקשורים לתגובה של "הילחם או ברח". ואילו השכבה החיצונית של הבלוטה מפרישה הורמונים הנקראים קורטיקוסטרואידים. חלקם משפיעים באופן ישיר על חילוף חומרים של גלוקוז (סוכר). הפרשת יתר של הורמונים אלו עלולים לדמות מצב של סכרת בדם.
אז איך לחץ גורם להשמנה?
כשאנחנו לחוצים, כל האנרגיה שלנו מתרכזת בלחימה או בבריחה מגורם הלחץ ולכן תהליכים אחרים בגוף, כמו לדוגמא תהליכי עיכול, לא מבוצעים כראוי.
במצבי לחץ, אחד ההורמונים המיוצרים בגוף הוא הקורטיזול, האחראי להפעלתן של כל התגובות הגופניות הקשורות בלחץ. נוכחות קורטיזול בדם גורמת לירידה בהורמון אחר האחראי על תחושת השובע. עקב כך, אנחנו נוטים לאכול יותר וסובלים מתשוקה מוגברת לסוכרים.
כלומר במצב לחץ תחושת הרעב גוברת, חילוף החומרים מואט ואנחנו מתחילים לצבור שומן. לחץ כרוני גורם לשחיקה של חילוף החומרים ובסופו של דבר להשמנת יתר.
שחרור מלחץ
קודם כל, חשוב לזהות את גורמי הלחץ ולהפחית אותם – עשו רשימה של גורמי הלחץ האפשריים בחייכם, מכל הבחינות, וחישבו על דרכים להעלים את כל אחד מגורמי הלחץ.
תזונה מאוזנת ונכונה תתמוך בבלוטת האדרנל ותעזור לה לתפקד כראוי – דגנים מלאים (אורז מלא, חיטה מלאה, שיפון, קינואה, כוסמת) וקטניות (עדשים, שעועית, אפונה, חומוס) מכילים ויטמיני B אשר מסייעים בהרגעת מערכת העצבים.
בצעו תרגילי הרפיה באופן יום יומי (יוגה, טאי צ'י, תרגילי נשימה, דמיון מודרך וכו').
למדו לנשום והתרכזו בנשימות שלכם.
תרגלו שיטות להפגת מתחים כמו יוגה, מדיטציה ואפילו צפייה בטלוויזיה (כן, כן) או קריאת ספר.
פעילות גופנית סדירה אף היא דרך מועילה להתמודדות עם לחץ. בתנאי שהיא מתבצעת באופן מתון וסדיר, אחרת, היא הופכת בעצמה לגורם לחץ.
לאתר של עינת שגיא