Bari15_Fly
Jeliat_Fly

מלך האנטי אוקסידנטים

מאת: שרה ברק, מרצה ומטפלת אינטגרטיבית
זמן קריאה: 5 דקות
עץ המורינגה נמנה בין האנטי אוקסידנטים החזקים ביותר שהתגלו בטבע. טבלת ORAC סיווגה אותו כמי שמכיל פי אחד וחצי יותר אנטי אוקסידנטים מאשר פרי האסאי העשיר. איך כל זה עובד בגוף שלנו ומקרצף לנו את הרעלים?
SmartKish_In

נושא המזונות האנטי-אוקסידנטים ותפקידם בנטרול הרדיקלים החופשיים בגוף הוא נושא חם מאוד בתחום הרפואה הטבעית והתזונה ונמצא מחקרית כרלוונטי ביותר לטיפול במגוון עצום של מחלות, תופעות לוואי ואנטי אייג'ינג.

בכתבה זו אציג את הבעיה הקריטית שנוצרה במאה ה-21 ואת תפקידם של אותם רכיבים אנטי-אוקסידנטים בנטרול רעלים בגוף. בנוסף,  אציע פתרונות ישימים לטיפול ומניעה דרך ניהול אורח חיים נכון ותזונה נכונה ואציג שני מזונות-על רלבנטיים מאוד לנושא – עץ המורינגה ואצת הספירולינה.

המודעות לתזונה מלאה ומשופעת באנטי אוקסידנטים למניעה ולטיפול במחלות, תופסת תאוצה וחודרת לתודעה הציבורית של קהילת שוחרי הבריאות. גם בקרב הקהילה המדעית כבר קיימת הבנה שזהו אינו טרנד חולף, אלא מידע פורץ דרך שגרר בעקבותיו אלפי מחקרים אשר מסקנתם ברורה- זה פשוט עובד!  נשאלת השאלה, האם לתזונה נכונה ומשופעת באותם מזונות אכן יש את היכולת לרפא ולמנוע מחלות? התשובה היא, שברוב המקרים- בהחלט כן! יש בכוחם של האנטי אוקסידנטים המצויים בפירות, בירקות ובתבלינים לחולל פלאים בגוף. למנוע, לעכב ולטפל במגוון עצום של תחלואים בהתאם למצב ההתפתחות של המחלה ומצבו של החולה. ותמיד יפה שעה אחת קודם.

טבלת אוראק

למרבה הצער, הרפואה הקונבנציונלית כמעט ואינה שמה דגש על נושא התזונה בטיפול במחלות ובמניעתן. העיקרון שהוטבע עוד על- ידי הרמב"ם: "יהיו מזונותיך תרופותיך" נזנח, והטיפול הקונבנציונאלי מתרכז כמעט רק בתרופות ובניתוחים. כיום, כאשר המודעות לתזונה מאוזנת ונכונה כבר מגובה בכלים מחקריים אשר נותנים תוקף איתן לאותם תובנות עתיקות, שוב צומחת קרנה של התזונה כמזור, מרפא ומניעה. אחד התחומים המובילים הוא, כאמור, האנטי-אוקסידנטים.

אם נביט סביבנו נוכל להבחין בצורה ברורה בעלייה חדה מאוד של תחלואים ומחלות אוטואימוניות, סכרת, אלצהיימר, דלקות פרקים, פרקינסון, מחלות נווניות, אלרגיות, סרטן ותופעות לוואי קשות, לפעמים לא פחות מהמחלות עצמן, כגון השמנה, דיכאון ולחץ נפשי.

מהו השינוי שחל בעולם הגורם לאותה עליה בתחלואה?

התשובה לכך נעוצה בשתי בעיות עיקריות הקשורות אחת בשנייה, בעיקר באורח החיים המערבי בימינו:

– תזונה לא מאוזנת ובאיכות ירודה. מצב בו אנשים מתים מתת-תזונה עם קיבה מלאה!

– סביבה מוצפת ברעילות. רעילות הנובעת ממזון, מזיהום אוויר, מתכשירי טיפוח וטואלטיקה ועוד.

הרעלים מסווגים לשתי קבוצות:

1. רעלים פנימיים (אנדו טוקסינים) – הם למעשה פסולת אשר נפלטת במהלך פעילות נורמאלית של תאים כגון חומצת שתן, אמוניה, חומצת חלב, הומאוציטאין ועוד ורעילות שנוצרת מיחסי גומלין של גוף ונפש כתוצאה ממצבי לחץ דיכאון מתח, חרדות וכו'

2. רעלים חיצוניים (אקסוטוקסינים) – רעלים המיוצרים ע"י האדם כתוצאה מפיתוח תעשייתי של אלפי סוגים שונים של כימיקלים. אלו חודרים לגופינו דרך העור, הנשימה ומערכת העיכול.

ספיגה דרך העור

העור הוא האיבר הגדול בגוף (כ20% ממשקל גופנו!) כיום, הרבה רעלים נספגים דרך העור מתכשירי טיפוח לא בטוחים כגון: חומרי ניקוי, סבונים, שמפו, משחות שיניים, מי פה, מוצרי איפור ועוד, אשר מכילים כימיקלים כגון SLS ומתכות כבדות. כך, כמו בשיר המפורסם: killing me softly הם מחדירים "ברכות" רעלים הרסניים לגוף, על בסיס יומיומי, דרך העור, ישירות למחזור הדם ומשם לשאר אברי הגוף.

ספיגה דרך נשימה

זיהום אויר, עשן מכוניות, גזים תעשייתיים, עשן סיגריות, תרסיסים לטיהור אוויר, חומרי בידוד, מתכות כבדות כמו עופרת ועוד אלפי רעלים הנישאים באוויר, נספגים דרך צינורות הנשימה לריאות ועוברים לדם ולאיברים חבויים, כגון: רחם, שופכה, נרתיק וכד'.

מערכת העיכול

הרעלים נספגים לכל אורך מערכת העיכול, החל בריריות הפה וכלה במעי הגס. הרעלים מצויים במזון ובמים. במים מצויים רעלים כגון כלור לחיטוי וטיהור המים, פלואוריד, מתכות ואסבסט הנפלטים מצינורות הובלת המים ועוד. הרעילות במזון נובעת  ממזון מתועש, מרוסס ומהונדס, בשרים מעובדים, שומני טרנס, אלכוהול, חומרי שימור, חומרי טעם וריח, רכיבים כימיקלים ומסונתזים, שאריות רעלים מריסוס פירות וירקות לא אורגניים ודישון כימי מסיבי, אשר נשארים בפירות גם אחרי שטיפתם,הנדסה גנטית ועוד.

סימפטומים לרעילות

דלקות חוזרות, אין אונות, נפיחות, עצירות, אלרגיות, מחלות עור, חוסר חשק מיני, בעיות במעיים, שלשולים, כאבי ראש, סינוסיטיס, הופעת מחלות אוטואימוניות, מחלות מערכת עצבים, מחלות לב, סתימת עורקים, התפרצות סכרת, דיכאון ועוד.

השפעת הרעלים

הרעלים הנספגים בגופינו יוצרים תוצרי לוואי בגוף הנקראים רדיקלים חופשיים. אלו גורמים לחמצון תאים בריאים ע"י גניבת אלקטרון מאותם תאים, בדיוק באותו תהליך כימי אשר גורם להופעת חלודה על גופי מתכת שנקרא תהליך חִמצון-חיזור

 

האנטי אוקסידנטים, מונעי חמצון

האנטי אוקסידנטים הם למעשה תאים המשופעים באלקטרונים עודפים שמצויים בחלק מהפירות, הירקות, והתבלינים אשר דואגים לנטרל את ההשפעה החמצונית של אותם רדיקלים חופשיים,  ע"י נתינת האלקטרון העודף שלהם לרדיקלים החופשיים.

הצמחים פיתחו רכיבים אלו, כדי להתמודד עם רעילות וקרינה מהשמש וממזיקים. זהו מנגנון ההישרדות הטבעי שלהם.

כאשר האנטי אוקסידנטים מנטרלים את אותו רדיקל חופשי הם מונעים את התדרדרות מצב התאים ומתחילים לשקם את האזור שנפגע.

אנטי אוקסידט

צמחים רבים, תבלינים, פירות וירקות מכילים אנטי אוקסידנטים ברמה זו או אחרת. אך קיימת קבוצת מזונות הבולטת במיוחד בריכוזם של האנטי אוקסידנטים החשובים, זו קבוצת מזונות-העל. צמחים אלו משופעים באנטי אוקסידנטים בצורה בולטת  יותר מרוב הפירות והירקות שאנו צורכים בחיי היום יום ועוזרים מאוד בנטרול אותם רדיקלים הרסניים. בכתבה זו בחרתי להתמקד בשני מזונות-העל הרלוונטיים ביותר לנושא. הראשון, הוא עץ המורינגה אוליפרה שהוא מזון-העל האנטי אוקסידנטי החזק ביותר שהתגלה בטבע. המזון השני הוא אצת הספירולינה שהיא מזון-העל בעל הערכים התזונתיים הגבוהים ביותר הידועים לאדם.

טבלת ORAC טבלה המדרגת את עוצמת הפעילות של האנטי אוקסידנטים בצמחים – Oxygen Radical Absorbance capacity דירגה לאחרונה את עץ המורינגה אוליפרה בדירוג הגבוה ביותר, בין המזונות שאינם תבלינים, העומד על 157,000 נקודות (יותר מפי אחד וחצי מפרי האסאי!) 

השוואת ערכים

מגיע מההימלאיה הרחוקה

מקורו של עץ המורינגה במורדות ההימלאיה. ידוע אלפי שנים כעץ מרפא עוצמתי (בהודו נקרא עץ 300 המחלות!) וכמזון-על בעל ריכוז ערכים תזונתיים גבוהים במיוחד, כגון: חומצות אמינו, ויטמינים, מינרלים, אנטי אוקסידנטים וברזל. נתון זה נותן אסמכתא מדעית נוספת לעוצמת העץ ויכול להסביר חלק גדול מיכולות הריפוי הנרחבות שלו, ביניהן, חיזוק המערכת החיסונית, ריפוי דלקות פרקים וגאוט, הגברת חלב אם והעשרתו, טיפול ועיכוב גידולים סרטניים, טיפול במחלות אוטואימוניות ועוד.

צורת צריכה:  בתוך שייקים, סלטים ומטבלים ובכמוסות.

אצת הספירולינה, מזון-העל של NASA

הספירולינה הינה אצה חד תאית בעלת ערך אנטי אוקסידנטי גבוה מאוד ומצטיינת בעיקר בריכוז תכולת הערכים התזונתיים שלה, ריוכז שהינו כמעט בלתי נתפס. הספירולינה נחקרה רבות ע"י סוכנות החלל נאס"א (NASA) ואף נצרכת ע"י אסטרונאוטים במעברות חלל. מחקרי נאס"א התמקדו בעיקר בתכולת הויטמינים, המינרלים והברזל שבה, שככל הידוע אין שנייה לה בטבע. בנוסף, גילו כי הספירולינה מצטיינת ביכולות טיפול במצבי קרינה ודלקות, בעיות שכיחות מאוד בקרב אסטרונאוטים במשימות בחלל.

צורת צריכה: ניתן לצרוך בכמוסות ומומלץ לצרוך בשייקים.

קונטרה אינדיקציות (התנגדויות לתרופות)

הספירולינה מתאימה ומומלצת לרוב רובה של האוכלוסייה, אך אינה מומלצת לחולים הסובלים מפנילקטונוריה (אי סבילות לחומצת האמינו פֵנִיל-אַלַנִין). בנוסף, הספירולינה, בדומה למורינגה, מגבירה ומחזקת את מערכת החיסון. לכן, מומלץ להתייעץ עם רופא כאשר נוטלים תרופות להחלשת המערכת החיסונית.

שייק ספירולינה

המלצות בבחירת מוצרים: הדגשים העיקריים הם על מקור חומר הגלם ותווי תקן של המוצר. במורינגה חשוב מאוד שהצמח יהיה ממקור אורגני אשר גודל בתנאים אופטימלים, ללא ריסוסים ודשנים כימיים. בספירולינה חשוב שמקור החומר יהיה ממדינה בה קיים פיקוח קפדני כגון: הוואי, ארה"ב, היות ומגדלים רבים בסין ובהודו מזינים את האצות במזון ירוד ובתנאים סניטרים ירודים העשויים להכיל מתכות כבדות באבקה. האמור לעיל חשוב במיוחד כאשר מדובר בתוספים הניתנים לצורכי חיזוק המערכת החיסונית. בנוסף, חשוב לשים דגש על תווי התקן והיצור של המוצרים כגון GMP, ISO 9001 או ISO  22000 המבטיחים סטריליות של המוצר ואישורי משרד הבריאות.

פתרונות להפחתת הרעילות בגוף:

להעשיר תזונה פירות וירקות אורגנים עשירים באנטי-אוקסידנטים.

להוריד מהתפריט מזון הגורם לאלרגיה כמו מוצרי חלב, קמח לבן, סוכר לבן, אורז לבן.

לצרוך תוספים טבעיים ולא מסונתזים שעשירים באנטי אוקסידנטים.

להוריד מזון מעובד.

להשתמש ככל האפשר בחומרי טיפוח בטוחים לשימוש שאינם מכילים רעלים כגון S.L.S פלואוריד במשחות  השיניים, אלומיניום בדאודורנטים וכו'.

להימנע משימוש במוצרי טיפוח, היגיינה וניקיון רעילים.

שתיית מים מרובה, רצוי מים מינרלים ללא פלואוריד.

להימנע  מחשיפה לעישון ואוויר מזוהם.

פעילות גופנית להגברת הזעה.

להימנע ככל האפשר מקרינה כגון: קרינה סלולארית, שימוש במיקרוגל, שהות ממושכת בשמש ישירה.

מדיטציה ויוגה להשקטת הנפש וחווית רוגע מלווה בחשיבה חיובית .

הימנעות ממחשבות שליליות, לחץ ודיכאון.

הקפדה על שעות שינה.

להימנע מפעילות ספורט אקססיבית ומשחיקת יתר של הגוף.

לסיכום

התפתחות הטכנולוגיה, הרפואה והמדע במאה ה-21, הביאו עימם שינויים חיוביים אך גם חשיפה לרעלים.

עלינו לקחת אחריות על בריאותנו, על גופנו ועל רכישת ידע. הידע הוא אחד מהכלים העוצמתיים לריפוי.

חשוב שנדע ונקפיד על איכות המים והמזון שאנו צורכים, על שימוש במוצרי טיפוח והיגיינה ללא רעילות ועל ניהול אורח חיים רגוע ונטול לחצים. גוף האדם הינו מכונה מדהימה היודעת להגן על עצמה מנזקי הסביבה. אך גם המכונה המשוכללת ביותר חייבת להיות מוזנת בחומרי ההזנה האיכותיים והבטוחים ביותר. אני מאמינה שדרך מודעות אמיתית ומושכלת, שמירה על גופינו ושילוב אינטגרטיבי של דוקטרינות רפואה עתיקות ורפואה מערבית עכשווית, בכוחנו לשנות את סטטיסטיקת התחלואים לטובתנו. עלינו מוטלת האחריות לעשות שימוש מושכל ומאוזן בין הטבע למדע.

שרה ברק היא מטפלת אינטגרטיבית בעלת קליניקה פרטית עם ניסיון מקיף של 40 שנה בתחום הטיפול, רפואה קונבנציונאלית, רפואה סינית, דיקור, צמחי מרפא ותוספי תזונה. כיום, מרצה ויועצת בכירה בחברת MoringaVI  יצרנית תוספים על בסיס עץ המורינגה ומזונות-על ובחברת Neways העולמית. לייעוץ ראשוני טלפוני חינם והזמנת הרצאות ניתן לפנות בטלפון: קליניקה – 09-7494006   נייד –   052-8818842

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. אבנר

    אני משתמש במורינגה כבר מעל 5 שנים נגד גאוט וזה עושה פלאים.

    מומלץ מאוד. חשוב לציין שיש המון כדורים/תכשירי מורינגה שהם למעשה אבקות שאינן מהעץ. ממליץ בחום למצוא יצרן בארץ ולרכוש ממנו.

  2. מיכל

    פגשתי את שרה ואת צוות מורינגה-וי בכנס נטורופתים קניתי את המוצרים שלהם אחרי שממש התרשמתי מחברה שבאה באנרגיות טובות, מקצועיות ויש לה תוספים טבעיים, חזקים ומעניינים שניתן להכניס בצורה טעימה לאוכל של כל המשפחה. בינתיים, אם לשפוט לפי הבדיקות דם של בעלי, זה עובד מדהים.

  3. אפרת בן מנחם

    אני משתמשת במורינגה כבר מעל שנה בגלל אנמיה שאני סובלת ממנה כבר מילדות ואני חייבת לציין שזה המוצר היחיד שנתן תוצאות מהירות וללא תופעות לואי. אני כיום צורכת כף מורינגה ביום ובדיקות הדם התקופתיות שלי הן כשל אדם בריא, ללא אנמיה.

    ממליצה לכולם!!!

  4. יואב כ.

    שלום,

    שמי יואב ואני חולה גאוט בן 42 מחיפה ואני הולך לכתוב פה על ההתנסות שלי עם מורינגה בכלל ועם שרה ברק(כותבת המאמר) בפרט.
    מדבר בפירסומת בוטה המצדדת בשימוש במורינגה, אני כמו שאמרתי משוחד מאחר ואני צרכן נלהב של המוצר!!!

    ראוי לציין שאני בגובה 180 ובמשקל 105 ק"ג. לפני 4 שנים חשתי כאבים עזים מאוד בבוהן כף הרגל. לאחר שבועיים אובחנתי כחולה גאוט, מחלת פרקים כרונית (ללא מומלץ להיות חולה גאוט). התחלתי לקחת כולחיצין בהתקף וכמויות מטורפות של משככי כאבים כדי שאוכל לישון במהלך ההתקף כי להיות ער היה בלתי נסבל. למי שלא מכיר הכאבים גורמים לך לרצות למות, לא פחות, כל פעימת דופק מורגשת כמו פטיש התוקע מסמר בכף הרגל-ואני לא מגזים!!! חולי גאוט יודעים על מה אני מדבר.

    לאחר ההתקף הראשון הרופא המליץ על אלוריל ביום יום ועל כולחיצין בהתקף. אחרי שבועיים עם אלוריל התחלתי להרגיש מאוד רע ובדיקות העלו תפקודי כבד לקויים והייתי חייב להפסיק. הרופא אמר שאין מוצא והדבר היחיד זה דיאטה נטולת בשר ופורינים וקלכיצין בהתקף. מאז במשך שלוש וחצי שנים חיי לא היו חיים. כל חודש בערך היה התקף שהשבית אותי לשבוע, הכאבים היו עזים ולמרות הדיאטה, מיץ חמוציות, מיץ דובדבנים שחורים, זרעי סלרי, קינמון ועוד המצב לא השתפר.

    במקביל למחלה ובעיקבותיה התחלתי להתעניין בתזונה ולפני ארבעה חודשים בערך הייתי בכנס תזונה שם פגשתי לראשונה את שרה ברק, כותבת המאמר, משיחה איתה היא מייד ציינה שהמורינגה טובה מאוד לדלקות פרקים ובמיוחד גאוט- זה בלי שציינתי שיש לי גאוט. ואז נדלקתי!!!! אולי מצאתי פיתרון!!! אבל אני למוד אכזבות לא פיתחתי ציפיות. שרה הראתה לי שני מוצרים אחד מורינגה וספירולינה וכפסולות והשני מורינגה וזעתר באבקה ואני בחרתי בקפסולות בגלל שיותר קל לי לצרוך קפסולות וגם בגלל שיש בזה ספירולינה אז חשבתי מה כבר יכול להיות. היא ציינה שאני חייב להתמיד ובדרך כלל תוך חודש עד חודש וחצי רואים שיפור ואם יש התקף אז לפני שהוא מתגבר להגביר את המינון וזה אמור לעזור.

    שוב כמי שלמוד ניסיון אני מוכן לנסות הכל אבל לא מאמין עד שאני רואה שזה עובד ואכן התחלתי לקחת, שבוע ראשון הכל בסדר, שבוע שני הכל בסדר , שבוע שלישי הכל בסדר, שבוע שלישי אני מתחיל להרגיש כאב- מתקשר לשרה(היא נתנה לי את הטלפון שלה להתייעץ במקרה הצורך) היא אומרת לי להכפיל את המינון והפלא ופלא , יום אחרי, ההתקף נעלם עוד לפני שהתחיל.
    מאז אני לוקח מורינגה ולא חוויתי התקף נוסף כבר כמעט ארבעה חודשים, היו פעמיים התחלות התקפים אבל לא התקף שהשבית אותי עם כאבי תופת.

    אני חייב לציין שאני לא רופא ואני לא יודע עם על כולם זה ישפיע אותו דבר אבל עלי זה עובד נהדר!!! ואני ממליץ לכל חברי חולי הגאוט ולכל מי שאני מכיר . בנוסף אני רוצה להודות לשרה שחשפה אותי למורינגה היא ממש הצילה את חיי!!!

    ובנושא המחיר….. זה לא זול לצערי וזה עולה לי כ- 100 שקל בחודש, עברתי לאבקה כי היא יותר זולה ועושה את אותה עבודה(פרט לספירולינה שדי גורמת לתחושת שובע) החיסרון באבקה שיש לצרוך אותה בנוזל או ממרח עם טחינה או גבינה.

    אני רק מצטער שלא הכרתי את המורינגה לפני 4 שנים, היה נחסך ממני גיהנום.

    בברכה,
    יואב כ.

  5. שרה ברק

    המורינגה מתאימה ואף מומלצת לילדים מתחת לגיל 6.

  6. שרית בן ציון

    עץ המורינגה יכול לגדול כאן וממש בקלות.
    לא ברור לי למה המוצרים שמכינים ממנו כ"כ יקרים.

  7. מיכה

    שלום שרית,
    ניתן לגדל עץ בחצר. הערכים התזונתיים נמצאים בריכוז גבוה דוקא בעלים היבשים (אחרי התנדפות 84% מים). העיבוד הוא לא זול וכן גם הייצור במעבדות. מחיר של 120 ש"ח לחודש לבקבוק קפסולות הוא לא יקר בהשוואה לתועלת שהוא מביא בבעיות בריאות שונות.

  8. סמדר

    אנשים, יש מחירים מדהימים ללא תחרות
    גם לחברה להפצת מורינגה שהם עשר והם מוכרים את האבקה שהיא הרבה יותר כלכלית מכל מוצר של כמוסות
    וגם לחברת ״רק ספירולינה״ שיש להם ספירולינה וכלורלה ,שזה גם מזון על מדהים,פשוט מעולות באבקה במחיר הכי טוב שאני יכולתי למצוא
    שווה לקחת אבקות!! גם מתרגלים לטעם וזה ממש לא כזה סיפור בהשוואה לתמורה העצומה שמקבלים
    ממליצה בחום. תבדקו ברשת.

  9. AS30

    למה לומר "אנטי-אוקסידנטים" ולא "נוגדי חמצון"?

    מדוע לומר "שייק" ולא להשתמש בחלופה העברית "קציף"?

    אלרגיה = רַגֶּשֶׁת

    חברים תתחילו להקפיד על עברית נכונה. ההלעזות פוגעות לנו בשפה.

    תודה.

  10. ניקול

    לקחתי את כל מה שרשום לצומת ליבי עד שרשמת להימנע מפלואוריד. פלואור זה המרכיב החשוב ביותר למניעת עששת, זה רעיל מעל מינון המומלץ, לא נוכל להיפגע ממנו אם נשתה מים מהברז או אם לא נבלע את כל השרופררת של המשחת שיניים. הנזק שיכול להיגרם ללא פלואור הוא רב יותר…

  11. הילה

    ניקול, אני ממליצה לך לקרוא קצת יותר לעומק על הנושא ולראות שהכתבה צודקת גם בנושא הזה.
    https://bit.ly/Pjbu0Y