Bari15_Fly
Jeliat_Fly

מה זה בכלל הומוציסטאין?

מאת: זהבה דודסון, יועצת תזונה והרבליסטית בכירה, .M.Sc
זמן קריאה: 4 דקות
אם אתם עייפים כל הזמן, או שיש לכם אנמיה, סוכרת, מיגרנות, אם אתם חיים בסטרס, שותים הרבה קפה או אלכוהול, לא זזים הרבה או אם אתם צמחונים – כדאי שתרוצו לעשות בדיקת הומוציסטאין. זה יכול לשנות לכם את החיים
Jeliat_In

חומצות אמינו הן אבני הבנין של כל חלבון. בגוף האדם ישנן 22 חומצות אמינו בסיסיות, המשמשות לבניית החלבונים. גוף האדם אינו מסוגל לייצר 8 מהן, הנקראות חומצות אמינו חיוניות, וחייב לקבלן ישירות מן המזון.

אחת מחומצות האמינו החיוניות הללו היא המתיונין. בתהליך חילוף החומרים הופכת המתיונין לחומצת אמינו אחרת בשם ציסטאין, שהיא אחת מאבני היסוד של הגלוטטיון, נוגד החימצון החשוב בגוף. הומוציסטאין הוא תוצר ביניים בתהליך. כחצי מההומוציסטאין שנוצר חוזר להיות מתיונין, והיתרה הופכת לציסטאין. התהליכים מתבצעים בתיווכם של חומצה פולית, וויטמין B12 וויטמין B. גם ויטמין B2 ומגנזיום מעורבים בתהליך. במידה וקיים בגוף מחסור בויטמינים אלו, מתחילה רמת ההומוציסטאין בדם לעלות, וגורמת לו להצטבר כתוצר לוואי.

המתיונין נמצא בכמויות גדולות בבשר, דגים, חלב, גבינה, קמח לבן ובמזון משומר או מעובד. גופנו זקוק למתיונין על מנת להתקיים, אך בפועל, תזונה ממוצעת מספקת כמות מספקת שלו.

איך משפיעות רמות הומוציסטאין גבוהות על הבריאות?

במחקרים רבים התברר שאנשים שיש להם רמות גבוהות של הומוציסטאין בדמם הם בסיכון גבוה לפתח מספר מחלות:

מחלות לב וכלי דם (קרדיו-וסקולריות) ושבץ

ההומוציסטאין פוגע בדפנות כלי הדם וגורם להצטלקות, הקשיה והצרה של כלי הדם ולטרשת עורקים. הוא מגביר את קרישיות הדם, ולכן מגביר את הסיכון להיווצרות של קרישים בכלי הדם. קרישי דם עשויים להפחית או לחסום את זרימת הדם בכלי הדם ובכך לגרום להתקף לב, לשבץ מוחי, לחסימות דם עמוקות בוורידים, ולחסימת כלי דם בעיניים.

ההומוציסטאין גורם לחסימה מחודשת של עורקי הלב לאחר צינתור והכנסת תותב לעורקי הלב תוך כמה חודשים. מסתבר כי ההומוציסטאין מהווה גורם סיכון חשוב למחלות לב, אפילו יותר מכולסטרול.

אוסטיאופרוזיס ושברים בעצם הירך

במחקר שפורסם ביוני 2012 בעיתון המדע Bone התברר שרמות גבוהות של הומוציסטאין בדם מעלות באופן משמעותי את הסיכון לשברים בעצם הירך. המלצת החוקרים היא לבצע בדיקות שיגרתיות להומוציסטאין ובדרך זו לעזור בזיהוי הסיכון לשברים בעצמם הירך באוכלוסיה מבוגרת.

סוכרת

בעיתון המדעי Diabetes research and clinical practise  פורסם מחקר באפריל 2012 שבו התברר כי מתן חומצה פולית לחולים בסוכרת מסוג 2, הורידה את רמות ההומוציסטאין בדמם ושיפרה את היכולת לשלוט ברמות הגלוקוז בדמם בהשוואה לחולים שקיבלו פלסיבו.

ירידה בתפקוד קוגנטיבי ובזיכרון

רמות הומוציסטאין גבוהות פוגעות בתפקוד המוח. במחקר התברר, שמבוגרים בעלי רמה גבוהה של הומוציסטאין ללא ירידה קוגנטיבית שקיבלו במשך שלוש שנים חומצה פולית, הישגיהם במבחני זיכרון ובמהירות עיבוד חומר נלמד היו טובים יותר בהשוואה לקבוצה שקיבלה פלסיבו. במחקר אחר, בדקו את תפקוד המוח והיצטמקותו במבוגרים עם ירידה קוגנטיבית קלה. למשתתפים שקיבלו ויטמיני B6 ,B12 וחומצה פולית היתה, באופן מובהק, פחות הצטמקות מוחית וירידה קוגנטיבית.

אלצהיימר

במחקר שפורסם במרץ 2012 נמצא שקיים קשר בין רמות גבוהות של הומוציסטאין ורמות נמוכות של חומצה פולית להתפתחות מחלת האלצהיימר. במחקר אחר, המליצו החוקרים על סריקה מוקדמת של רמות הומוציסטאין בקרב מבוגרים החל מגיל 50. מתן ויטמיני B לאנשים עם רמות גבוהות של הומוציסטאים עשוי לעכב ואולי אף למנוע התפתחות אלצהיימר.

 

פרקינסון

במחקרים התברר שלחולי פרקינסון שאינם מקבלים את התרופה לבודופה ישנן רמות גבוהות יותר של הומוציסטאין בהשוואה לאוכלוסיה בריאה. תופעת הלוואי של התרופה היא העלאת רמות ההומוציסטאין. ההומוציסטאין חשוד כגורם המגביר את התמותה של התאים שמייצרים דופמין במוח. ואכן, מחסור בדופמין הוא אחד מהמאפיינים של מחלת הפרקינסון.

מחלות פסיכיאטריות

במחקרים נמצא כי לאנשים החולים בסכיזופרניה, הפרעה דו קוטבית, הפרעה אובססיבית כפייתית, דיכאון או חרדה ישנן רמות גבוהות באופן מובהק של הומוציסטאין בהשוואה לאוכלוסיה בריאה.

 

מומי לידה, רעלת הריון, הפלות חוזרות ושחלות פוליציסטיות

כדי למנוע מומי לידה חשוב מאד שנשים תתחלנה לקחת חומצה פולית שלושה חודשים לפני הכניסה להריון וגם בזמן ההריון. בדרך זו מונעים מחסור בחומצה פולית הגורמת לעליה בהומוציסטאין בדם ולממומי לידה. בנשים עם שחלות פוליציסטיות, רעלת הריון ו/או הפלות חוזרות נמצאו רמות גבוהות של הומוציסטאין.

 

מיגרנות וכאבי ראש, פיברומיאלגיה, עייפות כרונית  וטרשת נפוצה

במחקרים התברר שישנו קשר בין רמות גבוהות של הומוציסטאין למיגרנות וכאבי ראש, פיברומיאלגיה, עייפות כרונית, טרשת נפוצה.

פגיעה בשמיעה

רמות גבוהות של הומוציסטאין יכולות לפגוע גם בשמיעה.

בעיות נוירולוגיות

מחסור בויטמין B12 מעלה את רמות ההומוציסטאין בדם וגורם לבעיות נוירולוגיות. חשוב לאבחן מחסור זה בהקדם האפשרי כדי למנוע פגיעה בלתי הפיכה במערכת העצבים.

הגורמים שמשפיעים על רמות הומוציסטאין בדם:


תורשה

אחד מתפקידי החומצה הפולית הוא להפעיל אנזים העוזר לויטמין ‪B12‬ לפרק את ההומוציסטאין. פגם גנטי באנזים זה מעלה את רמות ההומוציסטאין בדם. אדם הנושא פגם גנטי זה,  חייב  לקבל מתזונה או מתוספים, כמות מוגברת של הרכיבים התזונתיים העוזרים בסילוק עודף ההומוציסטאין מהגוף.

גיל

ככל שהאדם מתבגר, עולות רמות הומוציסטאין. יתכן והסיבה לכך היא ירידה של רמת ויטמין B12 עקב בעיות ספיגה או בגלל חוסר אספקה מספקת של ויטמינים מקבוצה B מהמזון.

תרופות

ישנן תרופות הפוגעות בספיגת רכיבי מזון במערכת העיכול.

מחלות דלקתיות של המעיים

מחלות דלקתייות של המעיים יכולות לגרום לחוסר ספיגה של רכיבי מזון חיוניים אלו מהמזון.

אורח חיים

צריכת כמויות גדולות של קפה ו/או אלכוהול, חוסר פעילות גופנית, השמנת יתר, וסטרס יכולים לגרום למחסור בויטמינים מקבוצת B.

צמחונים או טבעונים

ויטמין B12 כמעט ואינו מצוי במזונות ממקור צמחי. המקורות העיקריים לויטמין זה הם: בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב. לכן לצמחונים וטבעונים סיכוי גבוה לפתח מחסור בויטמין זה.

מחסור בחלבון Intrinsic factor  בקיבה

מחסור בחלבון זה במערכת העיכול, יוצר בעיה בקליטת ויטמין B12 ממזונות במעי הדק.

אמינות תוצאה תקינה של  B12 בבדיקת דם סטנדרטית

בדיקת דם סטנדרטית לויטמין זה מודדת את רמות הויטמין הפעילות והלא פעילות (שאינו פעיל ביולוגית) יחדיו. במידה ולאדם רמות גבוהות של ויטמין B12 לא פעיל ורמות נמוכות של ויטמין פעיל, פירושו של דבר שקיים מחסור בויטמין זה בדם על אף שתוצאת הבדיקה תקינה לכאורה.

אם האדם סובל מעייפויות, אנמיה, מבעיות במערכת העצבים, בעיות בריאותיות מהנזכרות כאן, חשוב שיבצע בדיקת הומוציסטאין, שהיא בדיקה בלתי ישירה, לרמות הויטמין הפעיל בדם. ההערכה היא שאצל למעלה מ-80 אחוז מהאוכלוסיה קיים מחסור בויטמין B12.

רמות ההומוציסטאין בדם באוכלוסיית ישראל

רמת ההומוציסטאין הממוצעת באוכלוסייה בישראל גבוהה משמעותית מזו שבארה"ב ובמערב אירופה. בקרב גברים בישראל הרמה גבוהה במיוחד בהשוואה לנתונים העולמיים. קיים פער של כ- 40% בין רמת ההומוציסטאין הממוצעת בקרב גברים ונשים ללא תסמינים קליניים,  בגיל הממוצע של 48 שנה. הפער ברמת ההומוציסטאין בין נשים וגברים בעולם עומד על  12%-15%.

למי חשוב לבצע בדיקה של הומוציסטאין?

אדם הסובל מהמחלות שנזכרו בכתבה, צמחונים וטבעונים, לחולים במחלה כרונית בכלל, לאדם החי בסטרס, למרבה בשתיית קפה ו/או אלכוהול ולמי שאינו פעיל גופנית, ולכל שוחר בריאות.

איפה ניתן לבצע בדיקה של הומוציסטאין?

ברוב קופות החולים קשה מאד לקבל הפניה לבדיקה חשובה זו. בקשו בכל מקרה מהרופא בדיקה להומוציסטאין. אם לא תצליחו במשימה, כדאי מאד לבצע בדיקה זו באחת מהמעבדות הפרטיות המבצעות בדיקה להומוציסטאין. בדיקה זו עשויה, במקרים מסוימים, להציל חיים!

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. יעקב

    שלום זהבה

    עד כמה שידוע לי הרופאים כבר לא מייחסים חשיבות לנל

    עבר זמנו

    לצערנו קריטוריון חלש

  2. ליאן

    יצא לי לעשות את הבדיקה באופן אישי
    זו בדיקת דם שעולה כסף, ולא מעט כסף, אז (לפני כשנה) היא עלתה לי כ250 ש"ח

    הרמות יצאו נורמלי, אבל קרוב לקו העליון. וזה בגלל שהיה לי חוסר בB12 שהתחלתי לטפל בו ממש באותה תקופה באמצעות זריקות (לאחר שכדורי מציצה לא סייעו)

    לא הייתה שום בעיה להוציא את הבדיקה מהרופא, אבל הוא אמר לי שזו בדיקה שעולה כסף. קופות החולים לא מממנות את הבדיקה, אבל מאפשרות אותה