אביב בפול ווליום
איך יודעים שהגיע האביב? בשווקים אפשר להשיג פול ירוק טרי, אפונה טרייה, סלרי, לפת, גזר, סלקים וצנוניות רעננים, וכמובן שום ישראלי ירוק טרי. אלה הם רק חלק מהירקות הנהדרים המניבים באביב.
את הפול זורעים בסביבות ספטמבר אוקטובר והוא מניב באביב. מוצאו ממרכז אסיה, אתיופיה ומארצות הים התיכון. הפול גודל באזורנו עוד בתקופת התנ"ך למאכל ולמספוא. זהו המאכל הלאומי במצריים, אנחנו מכירים אותו בחומוסיות מככב לצד החומוס, ויש אנשים שרגישים אליו ולכן חשוב מאוד לפני שאנחנו מגישים פול לבדוק עם האורחים שלנו אם מישהו רגיש לפול. מי שרגיש יודע. יש אנזים שנקרא G6PD שאנשים בעיקר בני העדה העיראקית חסר להם אותו ולכן הם עלולים להיות רגישים לפול.
נכון, קצת טרחה של קילוף כפול נדרשת כדי ליהנות ממנו. קודם נשחרר את הפולים מהתרמיל החיצוני. מומלץ לעשות זאת עם כפפות כדי שהידיים לא ישחירו. לאחר מכן, נבשל את הפול במים רותחים ל-2 דקות, נסנן מהמים ונצנן אותם ואז לחיצה קטנה והם מגיחים מהקליפה השקופה.
בתחילת העונה, כשהפולים הירוקים קטנים, אני אפילו לא טורחת לקלף אותם מהקליפה השקופה. היא כל כך רכה שלא מרגישים אותה.
יש גם פול ירוק קפוא בשקיות. חולטים אותו במים רותחים כדקה, מסננים והוא מוכן לאכילה.
למה הפול הירוק טוב לנו?
הפול עשיר בחלבון, סיבים תזונתיים אשלגן וויטמיני B.
כוס אחת של פול מכילה 44% מהתצרוכת היומית המומלצת של חומצה פולית, הכה חשובה לנו להתפתחות תקינה של כל תא ותא בגופנו. לנשים הרות היא חשובה עוד יותר להתפתחות תקינה של העובר ולמניעת מומים במוחו ועמוד השדרה של העובר. כולנו צריכים חומצה פולית ליצור תאי דם אדומים בריאים ולמניעת אנמיה.
רוב הקטניות והפול בתוכן עשירות בברזל. כוס אחת של פול מכילה כ-3 מ"ג ברזל שזה כ-32 אחוז מהתצרוכת היומית המומלצת לגברים ו-14 אחוז מהתצרוכת היומית המומלצת לנשים. הברזל נחוץ בגופנו לא רק כדי לשאת את החמצן לתאים אלא גם משמש כאנטי אוקסידנט שמגן על תאי הדם הלבנים, אלה האחראים להגן עלינו מפני בקטריות.
אבץ – אנזימים הם חלבונים המשפעלים תהליכים כימיים בגופנו. כמעט 100 אנזימים תלויים בנוכחות אבץ כדי לבצע את תפקידם. ולכן האבץ הכרחי לגדילה ולהתפתחות תקינה וגם הכחחי לתפקוד תקין של מערכת החיסון. האבץ מכוס אחת של פול מספק כ-15% מהתצרוכת היומית המומלצת לגברים וכ-21% לגברים.
האם הפול משמין?
הפול הירוק מצוין לדיאטה בהיותו עשיר בחלבון וסיבים תזונתיים, שילוב מנצח למי שרוצה לרדת במשקל.
מחקר שפורסם בירחון European Journal of Clinical Nutrition בשנת 2010 מצא כי נשים בעלות עודף משקל שניזונות מדיאטה עשירה בחלבון וסיבים תזונתיים ירדו יותר קילוגרמים במשקל מאלה שצרכו דיאטה סטנדרטית דלת שומן ועשירה בפחמימות עם אינדקס גליקמי נמוך.
הפול הירוק חוגג בארוחת החג אצלנו על השולחן הטוניסאי המסורתי.
אוכלים אותו מבושל סתם ככה במים ואחר כך מוגש עם מלח גס וכמון כחטיף. מוסיפים אותו לקציצות, למרק, לשקשוקה, ויש תבשיל אחד, שאנחנו מחכים לו כל השנה שנקרא מסוקי, שמכיל בשר והמון ירקות אביב שהכוכב בהם הוא הפול הירוק, והוא מוגש בערב פסח. שוברים מצה מעל צלחת עם התבשיל, מערבבים ואוכלים.
אמא אומרת שבטוניס המצות היו קשות מאוד ואי אפשר היה לאכול אותן בלי להרטיב, אז היו מרטיבים במסוקי ואוכלים.
הנה שני מתכונים אביביים ונהדרים מבית אמא בגרסה צמחונית:
מסוקי טוניסאי אסלי של אמא ליליאן
ענת גרינברג, נטורופתית והרבליסטית קלינית