LiveWell_Fly
Jeliat_Fly

מה שיוצא זה מה שנכנס

מאת: נירה שניידר, תזונאית בתזונה הטבעית ומומחית לריפוי טבעי
זמן קריאה: 2 דקות
טחורים זו בעיה שלא מדברים עליה, אבל זו בעיה כואבת שרבים סובלים ממנה. התזונה הנכונה ושינוי קל באורח החיים יכולים למנוע ולטפל במצב לא נעים זה. אילו ויטמינים כדאי לצרוך ומה כדאי לאכול?
Bari15_In

טחורים הם מצבור של וורידים מורחבים, דלוקים, נפוחים, מדממים וכואבים, הבולטים מפי הטבעת או הנמצאים בתוכו. מחלות טחורים אופייניות לאוכלוסיית החברה המערבית המתועשת.

הגורם העיקרי להיווצרותם הוא הפעלת מאמץ רב בהטלת צואה קשה, שתנועתה לאורך המעי היא איטית, ועלולה להביא למצב של עצירות, בה נדרש מאמץ גדול בעת פעולת מעיים. קשיות הצואה קשור קשר הדוק להרגלי התזונה, והיא עלולה להיווצר כתוצאה מצריכת מזון מתועש, מזוקק, קשה לעיכול, אלרגני, דל בסיבים תזונתיים ודל בנוזלים.

מאמץ מוגבר בזמן פעולת המעיים מגביר את הלחץ על הבטן, שמגביר את הגודש באגן. כיוון שלמערכת הוורידים הרקטלית אין שסתומים, כל לחץ מוגבר באזור האגן עלול לעודד היווצרות טחורים.

סיבות נוספות להיווצרות הטחורים

• ישיבה או עמידה ממושכות
• הרמת משאות כבדים
• עודף משקל
• חוסר פעילות  גופנית

נהוג לסווג את הטחורים על פי  מיקומם ודרגת חומרתם

טחורים חיצוניים מתפתחים בחלק התחתון של החלחולת ובולטים החוצה מפתח פי הטבעת. טחורים אלה יכולים להפוך לדלקתיים. במצב כזה צבעם כחול-סגול והם מכאיבים מאד, משום שמדובר באזור רגיש שיש בו מספר גדול של עצבים.
טחורים פנימיים נמצאים בתוך החלחולת. הם אינם נראים, ובדרך כלל לא גורמים לכאבים. קיומם מורגש רק כאשר מזהים דימום הקשור לפעולת המעיים.
הדרך היעילה והבטוחה ביותר למניעה ולטיפול בטחורים היא צריכת מזון עתיר סיבים וקל לעיכול. מזון כזה נמצא בשפע בתזונה הטבעונית: פירות, ירקות, קטניות, אגוזים, שקדים דגנים מלאים, נבטים, נבטוטים, זרעים וזרעונים.
הסיבים במזונות אלה ממריצים את תנועתיות המעיים, סופחים אליהם נוזלים ויוצרים מסה ג'לטינית השומרת על רכות הצואה. כך הם מגדילים את נפחה ואת קלות העברתה, ומונעים מצב של עצירות. שפע הסיבים מוריד את הלחץ הפנימי בתוך המעי ועל פי הטבעת. כך הוא מונע ומטפל במצבי טחורים.

תפריט מומלץ

כדי למנוע או לטפל בטחורים מומלץ להקפיד על תפריט עשיר במזונות אלה:

• מזונות אנטי דלקתיים.
• מזונות עשירים בביופלבונואידים, המפחיתים במידה ניכרת דלקות ומחזקים את נימי הדם.
• מזונות המכילים ויטמין K זמין לגוף המסייע לעצירת הדימום.
• מזונות פרוביוטים המונעים היווצרות קנדידה אשר מחריפה את מצב הטחורים.
• מזונות המכילים כמות גדולה של ויטמין E המשפר את זרימת הדם, מסייע במניעת היוצרות קרשי דם ומקל על העומס המוטל על מחזור הדם.

עצות למניעה ולהקלה

• להפחית או למנוע לחלוטין את הגורמים האחראים להגברת הגודש באגן, כגון מאמץ בזמן הטלת הצואה, ישיבה או עמידה במשך תקופות ארוכות והרמת משאות כבדים.
• להקפיד על פעילות גופנית סדירה הדורשת מאמץ. פעילות כזו ממריצה את זרימת הדם ואת אספקת החמצן לגוף  כולו, וגם לוורידים ולאזור פי הטבעת.
• לתרגל שעות התרוקנות קבועות – ישיבה של מספר דקות על האסלה בזמנים קבועים.
• למרוח  שמן קוקוס או חמאת קקאו.
• לשבת כחצי שעה באמבט חם.
• להשתמש במגבונים אקולוגיים (ללא אלכוהול, צבע וריח) במקום בנייר טואלט.
• להימנע משתיית משקאות המכלים קפאין או אלכוהול. אלה גורמים להתייבשות ומחריפים את מצב הטחורים.
• להימנע ממזונות מן החי כמו בשר אדום, עוף, דגים, ביצים ומוצרי חלב. כל אלה דלים בסיבים, ומכבידים על מערכת העיכול.
• להעדיף  אכילה של מספר ארוחות קטנות ביום במקום שלוש ארוחות גדולות.
• לאכול  שזיפים מיובשים או תאנים לפני ארוחת הבוקר (להעדיף תוצרת אורגנית).
• להוסיף כף שמן פשתה, או כף זרעי פשתה, או כף זרעי צ'יה טחונים לסלט הירקות.

השינוי התזונתי יכול להביא להקלה ניכרת במצב של טחורים, והוא מומלץ לכל מי שסובל מהבעיה.

 

נירה שניידר, תזונאית בתזונה הטבעית ומומחית לריפוי טבעי

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו