דלקת סמפונות (ברונכיטיס) (Bronchitis)
מזונות מומלצים
כדי לדלל את הליחה הנוצרת והמופרשת, שתו כוס מים נקיים אחת לשעתיים, במהלך היום.
מרק עוף מתוצרת בית מדלל אף הוא את הליחה. הוסיפו שום או זנגביל כדי לשפר את הטעם וכדי לחזק את המערכת החיסונית.
כדי להפחית את כמות הכיח, אכלו מרק חם מגריסי פנינה.
בצל הוא תרופה עתיקת יומין. יש לו תכונות נוגדות-דלקת, ומשום כך כדאי לאכול ממנו לעיתים קרובות.
אם אתם סובלים מדלקת סמפונות חיידקית ואתם נוטלים אנטיביוטיקה, אכלו מדי יום מזונות מוחמצים כמו יוגורט, קפיר, כרוב כבוש ועוד. זאת כדי לחדש את מלאי החיידקים "הטובים" המסייעים לגוף ללחום בזיהומים.
מזונות שיש להימנע מהם
הימנעו מאכילת מזונות המעודדים את היווצרות הליחה כמו: חלב ומוצרי חלב (למעט מוצרי החלב המוחמצים שצוינו לעיל), שוקולד ובננות. כמו כן הימנעו מאכילת מזון מעובד, מזון מטוגן ומזון קלוקל. הימנעו גם מצריכת סוכר לבן, מאחר שהוא מתיש את המערכת החיסונית.
המלצות לתזונה בריאה בנושא דלקת סמפונות – ברונכיטיס מתוך הספר "תרופות סיניות ביתיות" מאת ד"ר ליהוא וונג בהוצאת פוקוס
כיצד תנהגו בחיי היומיום?
• הרבו בשתיית מים כדי לדלל את הליחה. מומלץ במיוחד להרבות בשתייה של תה ירוק חזק.
• אִכלו מזון שמתעכל בקלות, כגון צנון, תרד, עגבניות, כרוב סיני, מלון חורף, פולי סויה, אצת ים ניתן להחליף את אצת ה-kelp באצות שונות המתפקדות באופן דומה, ונקראות Hai Zao או Kun Bu – תפוזים, אגסים, תמרים, ערמונים, בצלים של שושן וזרעי לוטוס
• הפסיקו לעשן מיד. סיכוייהם של המעשנים ללקות בהתקף של דלקת הסמפונות גבוהים לעומת מי שאינם מעשנים.
מה אסור?
• הימנעו ממזון מטוגן. אל תאכלו מזון שמקורו מן הים, כגון דגים, סרטנים וחסילונים. אל תאכלו מזון מתובל, כגון פִלפל חריף, שום, בצל ירוק, חרדל וקינמון. בנוסף, כדאי להתנזר ממאכלי חלב, שעלולים להגדיל את כמות הלֵחה. גם מזון מלוח מדי או מתוק מדי אינו מומלץ.
טיפול תזונתי
• תה ירוק עם ביצה:
המצרכים: 2 ביצים, 15 גרם עלים של תה ירוק, 100 גרם סוכר חום.
אופן ההכנה: הניחו את עלי התה הירוק בסיר. הוסיפו 2 כוסות מים והביאו לרתיחה. הוסיפו ביצים וסוכר ובשלו עד שהביצים שלוקות למחצה. בעזרת כף, שִברו את קליפת הביצים כדי שהתה יחדור אל תוך הביצה. המשיכו לבשל עד שתיוותר רק כוס אחת של נוזלים. הסירו את הקליפות. אִכלו את הביצים ושתו את המרק פעם ביום. חִזרו על התהליך כל יום במשך שבוע.
• ביצים בדבש:
המצרכים: 1 ביצה, דבש.
אופן ההכנה: שִברו את הביצה אל תוך קערה. הוסיפו 1.5 כוסות מים ו-1 כף דבש. טִרפו את הביצה וערבבו היטב. אדו את התערובת במשך 5 דקות. אִכלו פעמיים ביום, ובחורף אף לעתים קרובות יותר.
• צנון עם לוטוס ואגס:
המצרכים: 225 גרם צנון, 225 גרם שורש לוטוס lotus root, אגסים אסייניים
Asian pears (או אגסים רגילים), ג'ינג'ר, דבש.
אופן ההכנה: הכינו מיץ מהצנון, שורש הלוטוס והאגסים באמצעות מסחטת מיצים. הוסיפו 1 כף דבש, ואדו במשך 5 דקות. הוסיפו 2 או 3 טיפות של מיץ ג'ינג'ר. חלקו ל-2 מנות. שתו פעמיים ביום, במשך שבוע.
• גרעיני משמש מתוק עם סוכר למקרה של דלקת הסמפונות מן הסוג הקר:
המצרכים: כ-3 גרם גרעיני משמש מתוק, 1 כפית סוכר חום.
אופן ההכנה: מעכו את הגרעינים לחתיכות קטנות. השרו אותם ב-1 כוס מים חמים עם 1 כפית סוכר חום. שתו את התערובת במקום תה.
• תה זיתים עם צנון, למקרה של דלקת הסמפונות מן הסוג החם:
המצרכים: 100 גרם זיתים, 100 גרם צנון דייקון (צנון יפני לבן).
אופן ההכנה: הכניסו לסיר את המצרכים עם 3 כוסות מים והרתיחו. הנמיכו את הלהבה ובשלו במשך 10 דקות. שתו את התערובת במקום תה.
• תה מיוחד, למקרה של דלקת הסמפונות מן הסוג היבש:
המצרכים: 30 גרם בצל שושן טרי, 15 גרם גרעיני משמש מתוק, 60 גרם אורז, 1 כף סוכר.
אופן ההכנה: סלקו את הקצוות של גרעיני המשמש. הניחו בסיר את האורז עם 3 כוסות מים, והרתיחו. הנמיכו את האש ובשלו במשך 15 דקות. לאחר מכן, הוסיפו את בצל השושן, גרעיני המשמש והסוכר. בשלו במשך 5 דקות נוספות. חלקו ל-2 מנות ושתו פעמיים ביום.
פירות וירקות: משמשים, פירות הדר, חמוציות, אגסים, ברוקולי, כרוב, גזר, ירקות עליים, בצל, פלפלים אדומים וירוקים, לפת וגרגר הנחלים.
צמחי מרפא: פלפל חריף, סמבוק, זרעי חילבה, שום, זנגביל, בן-אזוב רפואי, שוש*, חוטמית (נטופה רפואית), עלי סרפד, פטרוזיליה**, לחך, קורנית (תימין) וקינמון, עליו ניתן לקרוא בהרחבה כאן.
מזונות נוספים: קטניות, זרעי שומשום, גרעיני חמניות, זרעי דלעת, מוצרי סויה ויוגורט סויה.
* הימנעו מצריכת שוש במקרים של יתר לחץ דם. בשום מקרה לא מומלץ לצרוך שוש לפרקי זמן ארוכים.
** בתקופת ההיריון הגבילו את צריכת הפטרוזיליה ל-½ כפית (2 מ"ל) מהצמח המיובש או לגבעול טרי אחד מדי יום. אין לצרוך פטרוזיליה במקרה של דלקת כליות.