בישול בריא לחולים במחלות מעי דלקתי
קשה להמליץ על כללים ברורים המתאימים לכולם. המחלה שונה מאדם לאדם ובעקבותיה ההמלצות התזונתיות המומלצות לו. יעוץ אישי וליווי של דיאטנית המתמצאת המחלה הוא הכרחי לאיכות חיים טובה עם המחלה.למרות זאת יש לא מעט מאכלים שקשים לרוב החולים והרבה טכניקות בישול המתאימות לכולם. כמה מהם מוצגות במאמר הבא על ידי שני מתכונים:
הודו אדום בקדירה ברוטב בירה
המתכון לדוגמא מתייחס היבטים שונים בבישול למחלות מעי דלקתי.
1. סיבים – חולים רבים מתקשים באכילת סיבים תזונתיים למשך תקופות ארוכות. הקושי מתרגם אצל כל אחד באופן אישי למזונות שונים.חלק ניכר מהחולים מתקשים בעיכול בצל ושום. חשוב להבין כי הטעם של הבצל והשום לא נמצא בסיבים, אלה בנוזל הארומטי שלו. לכן טכניקה חשובה בבישול תהיה חימום קצר של שמן זית וטיגון חתיכות גדולות של בצל ושום.בשעה שהטעם מתפשט בשמן אפשר להוציא את החתיכות ולהמשיך בבישול. יש לציין כי יש חולים להם טיגון לא עושה טוב, להם טכניקה זו לא מתאימה.
2. ברזל – חולים רבים סובלים ממחסור בברזל הנובע מסיבות שונות.אחד מקורות הברזל המומלצים לחולים אלו הם הנתחים האדומים של ההודו. קיימים שני סוגי נתחים כאלה: הודו אדום ושאוורמה. על מנת להשיג מתכון באיכות גבוהה אני ממליץ לרכוש בשר ממין נקבה. קשה להבדילו מבשר ממין זכר. אני ממליץ למצוא מוכר בשר אמין ולבקש את הנתח הרצוי.
מצרכים ל 5 מנות:
– מעט שמן לטיגון
– 1 בצל גדול חתוך
– 6 שיני שום מפורק לשיניים שלמות
– 1 ק"ג הודו אדום חתוך לקוביות
– 3 גזרים גדולים
– 250 גר' דלעת
– 3 בטטות
– 50 גר' חרדל
– 2 כפות דבש
– חצי ליטר בירה לבנה כהה
– מלח ופלפל
אופן ההכנה:
– חממו בסיר גדול 5 כפות שמן טגנו את הבצל והשום עד להשחמה
– סננו את השום והבצל מהשמן
– הוסיפו את קוביות ההודו וטגנו אותם עד להשחמה
– הוסיפו את כל שאר המרכיבים
– הוסיפו את הבירה, הביאו לרתיחה, ובשלו כשעה וחצי פסטרמה חמה ברוטב צאטני אגסים
המתכון הבא משתמש בנתח אחר של ההודו – החזה ומדגים היבטים נוספים בעקרונות בישול המתאימים למחלה:
1. כמו הבצל השום כך גם הגי'נג'ר הוא ירק עשיר בסיבים ולכן גם הוא יכול להוות קושי לחלק מהחולים. במתכון הבא הדרך שלנו להפיק את הטעם מהג'ינג'ר מבלי לצרוך את הסיבים שלו היא קשירתו בחוט והוצאתו בתום הבישול.באותו אופן אתם יכולים לקשור עשבי תיבול ומוצרים אחרים בהם אתם חפצים בטעמם ולא בסיבים שלהם.
2. בתום השימוש ניתן לשים את הצ'אטני בצנצנת סגורה ולשמור אותו במקרר. הוא יכול לשרת אתכם בתיבול אורז, עוף ומאפים רבים. לרובכם בוודאי אין כוחות ואין גם הרבה חשק לבלות במטבח. נסו להיכן תבשילים פשוטים שניתן לשמור אותם ולאכול בוורסיות רבות. גם את הפסטרמה ניתן כמובן לשמור, אבל אותה בהקפאה.
3. מלח – כפי שהינכם יודעים מלח אינו תורם לבריאות בכלל ולחולים במחלות מעי דלקתי בפרט. בייחוד בתקופות בהם לוקחים סטרואידים מומלץ להפחית בצריכה של מלח. המתכון של הפסטרמה מדגים כמה פשוט להכין מוצר אותו ואנו רגילים לקנות. בפעם הבאה שאתם רוכשים פסטרמה בחנות שימו לב לכמות הנתרן המצוינת על האריזה. את הכמות הזו אתם יכולים לחסוך ולשפר מאוד את הטעם שלה על ידי עשייה ביתית.
מצרכים לפסטרמה (עשר מנות):
– 1 פרפר הודו גדול במשקל של 2 ק"ג
– 1 שקית אפיה
– מלח ופלפל
מצרכים לצאנטי:
– 1/2 ק"ג אגסים קלופים וחתוכים לקוביות
– שורש ג'ינג'ר בגודל 5 ס"מ
– 2 כוסות חומץ בן יין לבן
– 2 כוסות סוכר
– 2 כפיות מלח
אופן הכנת הפסטרמה:
– קישרו את הבשר על מנת לקבל צורה יפה
– תבלו את חזה העוף במלח ופלפל והכניסו לשקית אפיה
– אפו בחום נמוך (כ 140 מעלות) כשעה וחצי (או עד לטמפ' של 70)
– הגישו עם הצ'אטני.
אופן הכנת הצ'אטני:
– הכניסו את כל החומרים לסיר והביאו לרתיחה
– קלפו את השורש וקישרו אותו בחוט קשירה לידית הסיר
– בשלו באש נמוכה כחצי שעה
– הוציאו את הג'ינג'ר בתום הבישול
– את שארית הצ'אטני ניתן לאכסן בצנצנת נקייה