שתיית יין בחגים: בריאה או מזיקה? מה אומר המדע?
בין ראש השנה לשמחת תורה אנחנו מרימים לא מעט כוסות יין… יש ערבי חג, שבתות ועוד ארוחות חגיגיות בחול המועד.
עם הגעת סוכות, החלטנו שהגיע הזמן לשאול את השאלה: האם כל היין הזה בריא לנו?
הנה כמה תשובות, מבוססות מדע, שישנו את הדרך שבה אתם מביטים על הכוסית הבאה.
"גם כמות מתונה של אלכוהול מגבירה את הסיכון לסרטן"
אם בעבר האמינו שכוס יין ביום אינה מזיקה, ואולי אף בריאה, מחקרים חדשים מציגים תמונה שונה.
בתחילת 2023, הכריז ארגון הבריאות העולמי (WHO) כי אין דבר כזה "כמות אלכוהול בטוחה".
בשנת 2024, מחקר ענק של אוניברסיטת הרווארד הוסיף עוד נתון מטריד:
במחקר, שנמשך 25 שנה, השתתפו כ-40,000 נשים בנות 45–62.
הממצאים:
נשים ששתו יותר ממשקה אלכוהולי אחד ביום הגדילו את הסיכון שלהן ב-27% לחלות בסרטן השד. זאת לעומת נשים ששתו פחות ממשקה אחד בחודש.
בנוסף, נמצא כי גם כוס אחת ביום (כ-10 גרם אלכוהול) מעלה את הסיכון בכ-10%. זאת לעומת אי-שתייה או שתיית אלכוהול לעיתים רחוקות.
החוקרים סיכמו כי גם שתיית אלכוהול מתונה עלולה להגדיל את הסיכון לסרטן השד בנשים. הסיכון גדל בצורה ליניארית: ככל ששותים יותר אלכוהול, כך גובר הסיכון לחלות.
המחקר הונגש עבורנו על ידי מרכז המידע של האגודה למלחמה בסרטן.
משה בר-חיים, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, הוסיף כי התוצאות הדרמטיות הללו תומכות בהמלצות האגודה להימנעות מאלכוהול להפחתת הסיכון לסרטן השד.

מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, משה בר-חיים, ממליץ להמעיט בצריכת אלכוהול. צילום: דין אהרוני רולנד
מה שבריא ביין זה בכלל לא מה שאתם חושבים…
"האם יש ליין סגולות מרפא או תרומה לבריאות האדם? התשובה היא ללא ספק כן, אבל לא בהכרח מהזווית התזונתית", מפתיע אמיר פרלמן – מומחה לרפואה תזונתית, צמחים ופטריות מרפא, מייסד אי בי אר צמחי מרפא, ומנהל קליניקה המתמחה ברפואה פרואקטיבית.
"אמנם מחקרים רבים עסקו בנוגדי החמצון שביין האדום, כמו רזברטרול וקטכינים, להם מיוחסות שלל סגולות בריאותיות, אך חשוב להבין שיש שני צדדים למטבע.
למעשה, ביין יש גם אלכוהול/אתנול שאינו בעל תועלת בריאותית בשום כמות", הוא מדגיש.
"שתייה מופרזת בהחלט יכולה לפגוע בבריאותנו ומעלה את הסיכון לרוב המחלות שהחומרים הטובים שביין לכאורה מגינים מפניהם.
לשם דוגמה, על מנת לקבל כמות של רזברטרול שתניב הטבה בריאותית כלשהי יש לשתות כמות של יין שלכל הדעות איננה בריאה.
בוודאות התוצאה אז תהיה בגדר רב הנזק על התועלת.
ובכל זאת – ליין יש ערך חברתי עמוק, ושתייתו מהווה אקט חברתי מקרב הנלווה לשמחות, חגים, ארוחות רומנטיות וכדומה.
מחקרים כמו Harvard longevity study הראו חד משמעית כי קשרים חברתיים ותחושת שייכות הם קריטיים לאריכות ימים, בעוד בדידות פוגעת בבריאות יותר מעישון או אלכוהול.
לכן, שתייה חברתית חייבת להיות מתונה (קרי – כוס יין ולא בקבוק).
וכאשר היא במידה הנכונה, לפחות בעיניי, נכון לראותה כמקדמת בריאות, מחזקת תחושת שייכות ובעלת מקום ראוי בעיקר בשבתות, חגים ושמחות".
רוצים לדעת עוד על בריאות אמיתית? אמיר פרלמן יסביר בכנס אוכלים בריא 16 איך לצאת מסטטיסטיקת התחלואה. לקבלת הנחה לגולשי האתר הקלידו קוד קופון: 1313

אמיר פרלמן – ירצה בכנס אוכלים בריא 16. צילום: יהונתן פרלמן
"יין יכול להיות ביטוי לחיוך פנימי"
"במהלך החגים רבים נוהגים להרים כוס יין לסימן של שמחה וברכה", פותח ד"ר זוהר יגיל את דבריו.
"המחקר המדעי מצביע על כך ששתייה מתונה של יין אדום – כוס אחת ביום – עשויה להיות קשורה בהגנה על הלב, בהעלאת רמות ה-HDL ("הכולסטרול הטוב") ובהשפעות נוגדות חמצון ודלקת".
אבל ד"ר יגיל ממהר להבהיר: "המדע מדגיש שאין מדובר ב"תרופה" ושעודף אלכוהול מזיק".
הגישה הפילוסופית שלו מוסיפה ממד מעניין לדיון: "היין, מדרך הכנתו בימי קדם, מסמל את החיבור בין גוף לנפש.
כמו בחיוך הפנימי שאנו מתרגלים במדיטציה – חיוך שמרכך את התודעה, פותח את הלב ומזכיר לנו שהחיים נועדו גם לשמוח בהם – כך גם כוס יין בחג יכולה להיות ביטוי לחיוך פנימי, אם היא נצרכת מתוך מודעות, איזון וכבוד לגוף".
ד"ר יגיל ישתתף גם הוא בכנס אוכלים בריא 16, ויעביר סדנה ייחודית להורדת רמות הסוכר בדם בשיטת הסו ג'וק. לקבלת הנחה לגולשי האתר הקלידו קוד קופון: 1313

ד"ר זוהר יגיל – יו"ר איגוד הסו-ג'וק הישראלי. צילום: אלבום פרטי
"הבחירה הטובה ביותר לבריאותכם: הימנעות מוחלטת מאלכוהול"
ד"ר דלית דרימן, מומחית לרפואת המשפחה ורפואה פונקציונלית, לא משאירה מקום לספקות:
"התשובה הקצרה שלי למטופלים השואלים האם שתית יין מומלצת לבריאות היא: לא.
אלכוהול עצמו הוא חומר מזיק, וקווי ההנחיה למניעת סרטן ומחלות לב אינם ממליצים להתחיל לשתות מסיבות בריאותיות.
יחד עם זאת, במחקרים קליניים מבוקרים נמצאו בשתיית כמויות נמוכות של יין אדום שיפורים מתונים במדדי חמצון-חיזור, דלקת, פרופיל שומנים ומדדי קרישה – בעיקר כששותים כחלק מתזונה ים-תיכונית.
לצד זאת נראו תוצאות סותרות בלחץ הדם ובתפקוד כלי הדם.
אולם, חשוב לציין שחלק מההשפעות החיוביות יוחסו לפוליפנולים של היין, והודגמו גם עם יין אדום נטול אלכוהול – מה שמרמז על כך שהרכיבים הצמחיים ולא האלכוהול הם העיקר.
בנוסף, מרבית השותים יין אינם לוקחים בחשבון את הסיכונים הקיימים בצריכת יין רגיל שאינו אורגני:
תוספים וכימיקלים שונים
יינות תעשייתיים עלולים להכיל עשרות תוספים כגון חומרים משמרים, מייצבים, חומרי צבע, קצף, ואף כימיקל רעיל השם דימתיל דיקרבונט המשמש לסילוק מזהמים חיידקיים.
אף אחד מאלה אינו מצויין על התווית, משום שיין הוא למעשה המוצר התזונתי היחיד הנמכר ללא רשימת רכיבים.
עודף גופרית והיסטמין
שימוש מרובה בגופרית בתהליכי שימור והתססה ביינות התעשייתיים מוביל לרמות גבוהות של סולפיטים, היסטמין וטירמין.
הללו עשויים לגרום לכאבי ראש, סומק, גרד, פריחה ותחושת חום.
חומרי הדברה
כרמים תעשייתיים משתמשים החומרי הדברה ודשנים כימיים הפוגעים הן בבריאות הקרקע והן בבריאות האדם.
אז מה ניתן להסיק?
אם אינכם שותים – אין סיבה להתחיל מסיבות בריאותיות.
אם אתם כן בוחרים לשתות, שימו לב לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
יינות טבעיים, יבשים, ללא תוספים, מתוצרת כרמים קטנים ואורגניים, נחשבים לבחירה טובה יותר לגוף ולסביבה.
אך הבחירה הטובה ביותר לבריאותכם עדיין תהיה הימנעות מוחלטת מאלכוהול.

ד"ר דלית דרימן: "שתיית יין אינה מומלצת לבריאות". צילום: לילך אוזן
למאמרים קודמים בנושא אלכוהול ובריאות:
שתיית אלכוהול – המלצות חשובות לסוכרתיים ולכולם
צריכת קפאין ואלכוהול בגיל המעבר – בריאה או מסוכנת?
שלושת המזונות הגרועים ביותר למוח
החלטתם לשתות? בחרו באופציה הבריאה יותר
"יין ישמח לבב אנוש, עדויות לכך קיימות במקרא", אומרת אביטל סבג – מחברת רב המכר ״חמש עונות במטבח בישול טבעוני ברוח הזן״, חוקרת, מרצה ומטפלת בתזונה ורפואה סינית עתיקה.
"ואם מאז ועד היום מברכים על היין, נותר לנו רק לבחון איזה יין אנחנו רוכשים".
הצ'קליסט של אביטל לבחירת יין בריא יותר:
- אורגני: ענבים שגודלו ללא דשן וריסוס – זה אחד מהדברים שאני בוחנת בקפידה
- טבעי: יין שלא התערבו בו עם חומרים
- לא מסונן: היום, במיוחד בברלין, טרנד היינות הטבעיים והלא מסוננים, ממש נכנס חזק לברים ומסעדות . היין מוגש לא מסונן, צבעו עכור ולא סקסי, אבל טעמו ממש נטעם כמקור… שהם הענבים עצמם.

אביטל סבג – מעניקה טיפים לבחירת יין. צילום: גבריאל חורש סבג


