LiveWell_Fly
Liat_Fly

מתילקובלאמין - מי אתה?

מאת: סוזי כהן
זמן קריאה: 4 דקות
ויטמין B12 חשוב לאנרגיה, לשינה ולמערכת העצבים. מכיוון שיש לו כל כך הרבה תכונות טובות, אני כבר להוטה להגיע לדובדבן שבקצפת – העובדה שהוא יכול לעזור לאנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות ובעיות בריאות קשות.
SmartKish_In

ויטמין B12 מסיס במים. בחלק מהמזונות הוא מצוי באופן טבעי ולאחרים הוא נוסף באופן מלאכותי. הוא זמין בצורת תוסף תזונה וגם כזריקות הניתנות במרשם רופא. בכל צורה, ויטמין B12 מכיל את המינרל קובלט, ולכן, כל התרכובות הטבעיות שלו נקראות קובלאמינים. מתילקובלאמין ואדנוזילקובלאמין הן שתי הצורות הפעילות העיקריות של ויטמין B12 טבעי. ניתן להשיג גם גרסה סינתטית שנקראת ציאנוקובלאמין, המצויה בעיקר במזונות שונים ובתוספי תזונה. כדי שהגוף יוכל להשתמש בציאנוקובלאמין, הוא חייב להפוך אותה קודם למתילקובלאמין.

נדודי שינה ומלטונין

למרבה העניין, ויטמין B12 (ובמיוחד צורת המתילקובלאמין) מעודד הפרשה מהירה יותר של הורמון השינה מלטונין, ולכן, הוא מקל עלינו להירדם. בנוסף, הוא מאפשר לנו להתעורר מוקדם יותר, שכן הוא גורם לירידה ברמת המלטונין עם זריחת השמש. חלק מהאנשים הסובלים מבעיות שינה, אכן עשויים להפיק תועלת מוויטמין זה, אם כי יש לציין כי הוא אינו עוזר לכולם. המלטונין מווסת את השינה, ורבים מהקשישים הסובלים מחסר בוויטמין B12, מתקשים להירדם. אם אתם נוטלים תרופה שמרוקנת מהגוף ויטמין B12, אתם עלולים לפתח בעיות שינה, שכן כאמור, הוא זה שמעודד את הפרשת המלטונין.

טרשת נפוצה ותקשורת עצבית

אם אתם סובלים מתחושות נמלול או עקצוץ, ירידה בתחושה, כאבים עצביים או נוירלגיה (כולל טריגמינל נוירלגיה), שימו לב במיוחד למידע שאביא בפניכם. אם יש לכם היסטוריה של מחלות אוטואימוניות, דלקת מפרקים, נוירופתיה שמקורה בסוכרת, טרשת נפוצה, ALS או נוירלגיה כרונית, אתם חייבים לקבל כמות מספקת של ויטמין B12, ובמיוחד מתילקובלאמין. ויטמין B12 ממלא תפקיד חשוב בשיפור המסלולים המטבוליים היוצרים את המיאלין.

כעת כשאתם יודעים תוכלו להגן על סיבי העצב החשובים שלכם. חשוב לציין שוויטמין B12 אינו מפריע לפעילות של התרופות שאתם נוטלים. הוא חומר טבעי שלא יזיק לכם. רופאים נוטים לרשום תרופות נגד פרכוסים, משככי כאבים נרקוטיים ואינטרפרון כטיפול בבעיות נוירולוגיות, נוירלגיה וכאבים עצביים. אולם לדעתי, אין כל נזק בהוספת ויטמין B12 (במיוחד מתילקובלאמין) שיעזור לכם לשקם את המיאלין העוטף את העצבים.

דכאון וחוסר תיאבון

רמה נמוכה של ויטמין B12 גורמת לעייפות, ולעיתים גם לתשישות קשה בידיים וברגליים. תסמינים אופייניים נוספים הם דיכאון, כיבים בלשון, בפה ובחניכיים וחיוורון בעור ובשפתיים. כמו כן, עלולים גם להופיע תיאבון ירוד, בלבול ושכחה. חסר ב-B12 גורם לעיתים לנטייה לחבורות ולנוירופתיה היקפית, רעידות ברגליים ותחושת נמלול או עקצוץ בכפות הידיים והרגליים.

צמחונים וטבעונים נוטים יותר לחסר בוויטמין B12, מכיוון שהם אינם אוכלים בשר, המהווה את אחד המקורות העיקריים של רכיב תזונתי חיוני זה. כל מי ששותה אלכוהול, מתמודד עם לחץ נפשי ממושך או סובל מבעיה במערכת העיכול עשוי להפיק תועלת מתוספי B12. אנשים רבים מפתחים חסר בוויטמין זה בעקבות נטילת תרופה שמרוקנת אותו מהגוף. גם אכילת ג'אנק פוד וסוכר לבן מעובד מרוקנת את מערכת העיכול מרכיבים תזונתיים החיוניים לייצור הוויטמין או לספיגתו.

טופו ופולי סויה

ויטמין B12 על הצלחת

בעיקר מזונות מן החי, כמו כבד בקר, סלמון, בשר בקר, כבש, סרדינים, הליבוט, יוגורט, חלב פרה, גבינה כחולה וביצים. מקורות אחרים הם ספירולינה, שמרי בירה, טמפה, מיסו וטופו.

להרגיש טוב מבלי לשלם על כך ביוקר

לבריאות כללית: 500-250 מק"ג ביום.

למניעת השפעה מרוקנת ולהעשרת תזונה צמחונית או טבעונית: 5,000-1,000 מק"ג מתילקובלאמין ביום (הפחיתו את המינון אחרי 2-1 חודשים), יחד עם קומפלקס ויטמיני B. שילוב זה יעצים את ההשפעה החיובית של הטיפול. התוסף נמכר בצורת כדורים לבליעה או למציצה תחת הלשון ובצורת זריקות.

כדאי לדעת

מתילקובלאמין הוא הצורה הטובה ביותר של התוסף, שנקראת גם צורת המתילציה של B12. זו הצורה הפעילה שעושה את דרכה אל המוח ומערכת העצבים, ולכן עוזרת לטיפול בבעיות נוירולוגיות שונות.

אנשים רבים שמחפשים תוסף B12 טועים וקונים את צורת הציאנוקובלאמין, שאינה טבעית. זו גרסה סינתטית למחצה של הדבר האמיתי. היא נחשבת לבטוחה ומצויה במאות תוספים ברחבי העולם. כפי ששמה מעיד עליה, צורת הציאנוקובלאמין מורכבת מקבוצת ציאניד מסיס במים הצמודה למבנה הכימי שלה, בעוד שלצורת המתילקובלאמין יש קבוצת מתיל. זהו הבדל חשוב ביותר. המאגר הטבעי של B12 בגוף הוא בצורת אדנוזילקובלאמין, ולא בצורות המתיל או הציאנו. המתיל שבמתילקובלאמין עוזר להוריד את רמת ההומוציסטאין בגוף, חומר כימי דלקתי שמגביר את הסיכון למחלת לב. כמו כן, מתילקובלאמין הוא הצורה היחידה שיכולה לסייע בייצורו של חומר כימי נוגד דיכאון ומשכך כאבים שנקרא (SAMe S-אדנוזיל-מתיונין).

הציאנוקובלאמין זוכה לפופולאריות רבה ונמכר ברחבי העולם. אולם, מכיוון שאתם קוראים את הספר שלי ומעוניינים לדעת מה אני חושבת, חשוב לי להדגיש שאני מעדיפה את צורת המתיל. המתילקובלאמין נספג טוב יותר ונשאר ברקמות זמן רב יותר. אם כך, כשאתם קונים תוסף ויטמין B12, קחו איתכם זכוכית מגדלת, קראו את האותיות הקטנות שעל התווית וודאו שמדובר במתילקובלאמין ולא בציאנוקובלאמין. אם תשתמשו בצורת הציאנו, הכבד שלכם ייאלץ לעבוד קשה מאוד כדי לעבד אותו. יחד עם הכליות, הכבד יצטרך לעבור שורה של תגובות כימיות מאמצות וממושכות כדי להיפטר ממולקולת הציאניד ולהפוך את הציאנוקובלאמין למתילקובלאמין. עם זאת, אל תיבהלו! גם אם נטלתם את התוסף הפחות-איכותי, לא תמותו מהרעלת ציאניד. אין בו מספיק ציאניד כדי להרעיל אתכם.

אם כך, טלו תוסף מתילקובלאמין לבליעה. יש סוגים רבים של תוספים כאלה והם נמכרים בכל חנויות הטבע והבריאות. השורה התחתונה היא זו: העדיפו תמיד את צורת המתילקובלאמין על פני צורת הציאנוקובלאמין. מחקרים שהשוו בין שתי הצורות הוכיחו תמיד את עדיפותה של הראשונה. הממצאים היו ברורים ולא השאירו מקום לספק. נבדקים שנטלו את הצורה הטבעית של מתילקובלאמין, היו מרוכזים וערניים יותר וכמו כן, דיווחו על שינה איכותית ומרעננת יותר. אמנם תוספי מתילקובלאמין מעט יקרים יותר, אך לדעתי, האיכות המשופרת מצדיקה את ההפרש הקטן במחיר. הטיפול בתוספי מתילקובלאמין כרוך בשכיחות נמוכה יותר של רעילות, אפילו במינונים הנמוכים. לעומת זאת, עם ציאנוקובלאמין קל יותר להגיע למצבי עודף ולסבול מתופעות לוואי שליליות. הסיבה לכך היא שהגוף צריך לבצע תהליכי עיבוד רבים יותר, ובמשך הזמן, כמויות קטנות של מולקולות ציאניד עלולות להצטבר בגוף ולגרום לנזקים קלים לראייה.

מערכת הגנה תזונתית מתוצרת עצמית

מומחים טוענים כי במקרה של חסר בגורם האינטרינזי במערכת העיכול, נטילת ויטמין B12 דרך הפה לא תניב כל תועלת. החומר הזה הוא חלבון המופרש על-ידי תאים מסוימים בקיבה. אצל בני אדם, הוא עוזר לספיגת ויטמין B12 מהמעי. אם איננו יכולים לייצר את הגורם האינטרינזי או להשתמש בו כראוי, אנחנו עלולים לפתח מחלה שנקראת perniciousanemia. אם כך, אחת הדרכים שבהן נוכל לבנות לעצמנו מערכת הגנה תזונתית איתנה ולוודא שאנחנו מקבלים 100% מכמות ה-B12 הדרושה לנו, היא לעקוף את מערכת העיכול.

יש כמה דרכים שבהן נוכל לעשות זאת:

1. טבליות מתילקובלאמין למציצה מתחת ללשון (בדרך זו הוויטמין מגיע ישירות מהפה אל הדם).
2. זריקות תת-שריריות של מתילקובלאמין (בדרך זו הוויטמין מגיע מהשריר אל הדם).
3. תוספים משולבים המכילים מתילקובלאמין וגורם אינטרינזי (במקרה של בעיה בייצור הגורם האינטרינזי, התוספים המשולבים משפרים את סיכויי הספיגה של הוויטמין בגוף).

 

תגיות:
רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. keujv

    קניתי שם גם בנוזל ובכדורים לא יקר

  2. דורית

    ניסיתי כמה חודשים לקחת טבליות הערכים לא עלו, ברגע שלקחתי את התוסף בצורה הנוזלית בשילוב עם חומצה פולית הגעתי ל752. מדהים! והיום אני גם יכולה לתת לילדים שלי 🙂
    לא זוכרת את שם החברה אבל קניתי בעדן ואפשר לשאול שם.