Jeliat_Fly
LiveWell_Fly

המאכלים שמתחפשים לבריאים

מאת: מערכת EatWell
זמן קריאה: 3 דקות
לא רק אנשים מתחפשים... את המאכלים הבאים רבים מאיתנו צורכים מתוך מחשבה שהם בריאים, אבל בעצם, מדובר בתחפושת מתוחכמת. אז מה נאכל במקום?

המאכלים שמתחפשים לבריאים. צילום: יח"צ

Bari15_In

אם גם אתם נוהגים לצרוך יוגורט דל שומן, גרנולה, מיצי פירות ועוד מאכלים שאתם מאמינים כי תורמים לבריאותכם, הכתבה הזו בשבילכם.

תמר ידין – דיאטנית קלינית ויועצת לחברת הרבלייף, מספרת לנו על מספר מאכלים שמתחפשים לבריאים, אבל עלולים להזיק לנו.

מיץ פירות סחוט

אין בריא ממיץ סחוט טרי, לא? לא.

על פי ידין, בעוד לאדם בריא מומלץ לאכול 2-3 מנות פרי ביום, המיץ הסחוט מכיל לפעמים אפילו 6 מנות פרי!

לכן, תכולת הסוכר בו גבוהה מאוד.

בנוסף, לרוב, בעת סחיטת המיץ הולכים לאיבוד סיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים הנמצאים בפרי השלם.

אז מה עושים? נהנים מהפרי השלם. ככה כמו שהוא – הכי בריא.

עדיף תפוז במקום מיץ תפוזים. צילום: pixabay

עדיף תפוז במקום מיץ תפוזים. צילום: pixabay

יוגורט דל שומן עם גרנולה

אם חשבתם שמדובר בארוחת בוקר מזינה, ידין מציעה שתחשבו שוב.

ראשית, בנוגע ליוגורט – ברגע שמדובר ביוגורט דל שומן, חשוב להבין שהיצרן היה צריך לשים משהו במקום השומן כדי שהיוגורט יישאר טעים.

מהי אותה תוספת? סוכר, כמובן.

הסוכר מכיל פחות קלוריות משומן.

לכן, כמות הקלוריות על האריזה תהיה נמוכה יותר, מה שגורם לנו להאמין שמדובר בבחירה בריאה יותר.

יחד עם זאת, ההשפעה המזיקה של הסוכר מוכרת לכולם.

הוא נספג מהר בגוף ובמקום שנרגיש שבעים – רק נרצה עוד ממנו.

בנוסף, צריכה גבוהה של סוכר עלולה לפגום בייצור האינסולין בגוף, מה שעשוי להוביל לסוכרת סוג 2.

לכן, אם בחרתם לצרוך יוגורט, עדיף לדבריה לבחור בכזה עם 9% שומן.

כתוספת ליוגורט היא ממליצה על פירות יער שמכילים ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים שיתרמו לתחושת שובע.

בנוגע לגרנולה המוכנה, לרוב היא תהיה עתירה בסוכר שנזקיו פורטו לעיל.

מה הפתרון? ידין מציעה שתכינו את הגרנולה בעצמכם: קנו שיבולת שועל וערבבו אותה עם גרעינים, פירות יער ומעט צימוקים.

גרנולה - רק בהכנה עצמית. צילום: יח"צ

גרנולה – רק בהכנה עצמית. צילום: יח"צ

מוצרים ללא גלוטן

כאשר יצרן מוריד את הגלוטן מהמוצר, הוא יחליף אותו לרוב במרכיבים שאינם בהכרח בריאים, כמו שומנים ושמרים, מסבירה ידין.

בנוסף, במוצרים אלו חסרים לרוב ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון המועילים לבריאותנו הכללית.

לכן, אם יש רגישות לגלוטן או צליאק, מומלץ להכין בבית מאכלים ללא גלוטן כמו לחם ללא גלוטן ועוגיות ללא גלוטן, מה שמאפשר שליטה על המרכיבים שבהם נעשה שימוש.

לשאר האוכלוסייה, ידין ממליצה לצרוך מאכלים שמכילים באופן טבעי פחות גלוטן, אך עדיין מספקים את שאר יתרונותיו של המאכל כמו לחם שיפון מלא ולחם כוסמין.

העובדה שמזון מסומן כנטול גלוטן לא הופכת אותו לבריא. צילום: pixabay

העובדה שמזון מסומן כנטול גלוטן לא הופכת אותו לבריא. צילום: pixabay

לכתבות של מומחים נוספים על מאכלים שמתחפשים לבריאים:

דגים: שכרו יוצא בהפסדו

חלב ותופעות הלוואי

חיטה? בואו נשאיר אותה מחוץ לתפריט

פופקורן בשקיות למיקרוגל

פופקורן הוא אכן חטיף דל שומן הנחשב לבריא יחסית.

יחד עם זאת, מתריעה ידין כי פופקורן להכנה במיקרוגל מכיל דיאצטיל וכן מגוון כימיקלים שעלולים לפגוע בבריאותנו.

בנוסף, אנחנו נוטים לאכול כמויות גדולות יחסית מהפופקורן.

לכן הכינו בעצמכם פופקורן בסיר ודאגו לאכול ממנו במידה.

מנה של פופקורן = כמה שנכנס בכוס פלסטיק קטנה.

פופקורן - אפשר לצרוך ממנו במידה אך לא משקיות לחימום במיקרוגל. צילום: pixabay

פופקורן – אפשר לצרוך ממנו במידה אך לא משקיות לחימום במיקרוגל. צילום: pixabay

שמנים צמחיים, כמו שמן תירס, שמן קנולה ושמן סויה

בניגוד לשמן זית, הידוע בסגולותיו הבריאותיות, שמנים אלו אינם נחשבים בריאים, אומרת ידין.

הם שמנים תעשייתיים שעוברים תהליך ייצור בעייתי הכרוך בחימום ושימוש בחומרים כימיים ורעלים הנועדו לשפר ריח וצבע.

לעומתם, שמן זית, שמן קוקוס ו-MCT  המופקים מכבישה קרה, דורשים פחות שלבי עיבוד ולכן מכילים רמה גבוהה יותר של נוגדי חמצון וחומרים מזינים.

השמנים התעשייתיים מורכבים בעיקר מחומצות שומן אומגה 6, שגם ככה כבר נצרכות בצורה מוגזמת בתזונה המערבית.

בנוסף, בעת החימום שלהם (בבישול או באפייה) או אפילו בעת אחסון שלהם בבית עלול להתרחש בשמנים אלה תהליך של חמצון.

שמנים צמחיים עלולים להזיק לבריאותכם. צילום: pixabay

שמנים צמחיים עלולים להזיק לבריאותכם. צילום: pixabay

אוכל לבישול מהיר במיקרוגל

לדברי ידין זה אולי עשוי להיראות כמו פתרון יעיל ומהיר לארוחה שאינה עתירת קלוריות, אך למעשה, הערך התזונתי של מזון מוכן כזה נמוך ביותר.

זוהי בעצם ארוחה שלמה מעובדת מאוד, חסרת חומרים מזינים חיוניים.

השימוש בתרכובות ותוספים סינתטיים, כגון חומרי צבע, חומרי טעם וריח מלאכותיים, נפוץ במוצרים אלה.

בנוסף הם כוללים לרוב רמות גבוהות מאוד של נתרן (מלח), מה שמעורר את בלוטות הטעם שלנו, וגורם לנו לצרוך עוד ועוד.

למרבה הצער, הגוף שלנו יפיק ערך תזונתי מינימלי מהמנה הזו.

על כן היא לא תספק אותנו לאורך זמן, והגוף שלנו ידרוש מזון נוסף.

מחקרים הצביעו על כך שאנשים שצורכים לעתים קרובות ארוחות מסוג זה הם בסיכון גבוה יותר לסוכרת, מחלות לב ושבץ.

אל תתפתו לנוחות של מנות מוכנות במיקרוגל. צילום: unsplash

אל תתפתו לנוחות של מנות מוכנות במיקרוגל. צילום: unsplash

חטיפים מוכנים מרכיבים בריאים

ידין מודה כי במבט ראשון, הרעיון נראה מושך: חטיפי תרד, חטיפי אננס, בננה צ'יפס ועוד.

הרי פירות וירקות ידועים כבריאים, אז למה לא לבחור בחטיף שמכינים אותו מפרי או ירק?

האמת היא שחטיפים אלו הם בעצם מזון מעובד.

ידין חושפת כי הכנת בננה צ'יפס, למשל, כרוכה בטיגון עמוק של הבננה והוספת צבעי מאכל, משפרי טעם ולעיתים קרובות גם סוכר.

גם חטיפי אננס מיוצרים בדרך כלל עם סוכר ומשפרי טעם.

לכן, תמיד עדיף לצרוך את הפירות והירקות הטריים, במקום להסתמך על אפשרויות ארוזות.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו