SmartKish_Fly
Bari15_Fly

אל תתנו למאכלים המחופשים האלה לבלבל אתכם

מאת: - נטורופתיה, אירידולוגיה, דיקור. התמחות בטיפול במחלות כרוניות וסרטן, ניקוי גוף מרעלים, סדנאות בישול ואפיה בריאים
פורים אוטוטו מגיע והמנהג שהכי מזוהה עם החג השמח הזה הוא התחפושת. בתחום הקולינרי יש מאכלים שמתחפשים במשך כל השנה- חלקם לבריאים וחלקם למזיקים אף שאינם כאלה. זה הזמן להסיר מעליהם את המסווה הבריאותי/ המזיק ולחשוף את פרצופם האמיתי
Jeliat_In

הבריאים שמתחפשים למזיקים (ומהם כדאי לצרוך ללא חשש):

אבוקדו: רוב האנשים אוהבים אבוקדו אך נמנעים ממנו מחשש שהוא משמין. אמנם האבוקדו שייך לקבוצת השומנים, אך השומן שבו הוא חד בלתי רווי הפועל כנוגד חימצון . מה עוד יש בו באבוקדו שטוב לנו? גלוטתיון שהוא נוגד חימצון עוצמתי ביותר שחוסם פעילות של יותר מ 30 סוגי מסרטנים, בטא סיטוסטרול– רכיב דמוי כולסטרול המסייע בהעלאת רמת הכולסטרול הטוב ובהורדת רמת הכולסטרול הרע. וויטמין A החשוב ביותר לבריאות העיניים והעור, מסייע במניעת הזדקנות ומחלות לב ומחזק את מערכת החיסון. חומצה פולית (9B) המונעת התפתחות תאי סרטן וחשובה לכל אישה בגיל הפוריות על מנת למנוע מומים מולדים בעובר. ויטמין 3B  המסייע בהורדת רמת הכולסטרול הרע, חיוני לבריאות מערכת העיכול והעור ותומך במערכת העצבים. אשלגן שהוא  מינרל חיוני לפעולת שרירים תקינה, כולל שריר הלב ולהורדת לחץ דם וחומצות אמינו שמהוות אבני בניין לחלבון ועל כן לגדילה תקינה של ילדים, בריאות מערכת השלד ובפרט השרירים, שיקום רקמות, יצירת תאי דם אדומים ולבנים ועוד. בהחלט מומלץ לאכול כשליש אבוקדו בינוני בכל יום בלי ייסורי מצפון!

קקאו

קקאו = שוקולד? צילום: 123RF

 

שקדים ואגוזים שונים: גם מהם יש החוששים עקב תכולת שומן גבוהה- אך השומן שבהם מסייע לפרק כולסטרול ומעניק תחושת שובע לאורך זמן. המשפחה הזו מכילה שפע של רכיבים חיוניים כגון מגנזיום, סידן, אבץ, ויטמיני B  שונים, חלבונים ועוד. אל תוותרו על צריכת 2-3 סוגים של אגוזים/שקדים בכל יום. רק חשוב לא לקלות ולהמליח אותם (חוץ מקשיו ופיסטוקים שחובה לקלות עקב רעלנים שיש בהם אשר נהרסים בחימום).

קקאו: כשחושבים על קקאו חושבים על שוקולד ולכן הקונוטציה שלו היא שלילית. אגוז הקקאו הוא מזון על (super food) המכיל מגנזיום התורם לבריאות הלב והשרירים, אבץ, ברזל, נוגדי חימצון ועוד רכיבים נוספים שמועילים מאד לבריאותינו. בשוקולד יש בדרך כלל סוכר וחלב שהם אלו שהופכים אותו למוצר לא בריא. הוסיפו אבקת קקאו איכותית לעוגות ועוגיות והימנעו משוקולד ומשוקו תעשייתיים . שוקולד איכותי הוא זה המכיל לפחות 70% מוצקי קקאו או שוקולד שמכינים לבד בבית כפי שאני מלמדת בסדנאות הבישול הבריא שלי. שוקו רצוי להכין לבד מאבקת קקאו וממתיק כגון דבש/סילאן/סוכר קוקוס/סטיביה על בסיס חלב עיזים/שקדים/שיבולת שועל.

בטטה: בגלל טעמה המתוק חולי הסוכרת ושומרי המשקל נמנעים ממנה ומעדיפים לאכול תפוחי אדמה (שאין להם קשר משפחתי בכלל כפי שרבים סוברים) אך דווקא הבטטה מצוינת למי שיש סוכרת ולמי שרוצה להימנע מעליה במשקל: הבטטה מכילה סיבים רבים המאטים את קצב עליית הסוכר בדם וגורמים לתחושת שובע לאורך זמן רב. לעומתה, תפוח האדמה דווקא לא מכיל סיבים רבים ומעלה את רמת הסוכר בדם במהירות ומותיר תחושת רעב זמן קצר לאחר צריכתו. ההבדל בין תפוח אדמה לבטטה הוא כמו ההבדל בין לחם לבן (=תפוח אדמה) לבין לחם מקמח שיפון (=הבטטה). בנוסף, הבטטה היא ירק אנטי דלקתי רב עוצמתי- אל תוותרו עליה!

ביצים: בחלמון הביצה יש כמעט את כל כמות הכולסטרול שמותר לצריכה ביום ולכן אנשים עם עודף כולסטרול מעדיפים להימנע מצריכת ביצים, אבל חשוב להבין שמצב של יתר כולסטרול נובע מכבד לא מאוזן שמייצר כולסטרול בעודף ולא מצריכת כולסטרול דרך המזון. ואם כבר צורכים מזון עם כולסטרול רצוי שלא ממקור של עוף ובשר אלא דווקא מחלמון הביצה שמכיל כולין ולציטין הממוססים עודפי כולסטרול. חלמון הביצה גם מחביא בתוכו כמעט את כל הויטמינים והמינרלים החשובים ואף נוגדי חימצון המזינים את העיניים והמח. בהחלט חשוב לאכול ביצי חופש אורגניות ולהימנע מביצים לא אורגניות המכילות יותר אומגה 6 שהיא חומצת שומן המקדמת מחלות דלקתיות וכרוניות,  מעבר להיבט המוסרי של צורת הגידול הלא אנושית של התרנגולות בכלובי הסוללה הרגילים.

 

המזיקים שמתחפשים לבריאים (ומהם יש להימנע):

מוצרי דיאט: הסיבה לצריכת מוצרים דיאטטיים היא לרוב כדי להימנע מעליה במשקל ומעליה בערכי הסוכר בדם. מסתבר שממתיקים מלאכותיים ממש עובדים עלינו בעניין הזה כי לא רק שהם אינם מונעים עליה במשקל אלא אף גורמים להשמנה ולאי סבילות לאינסולין – מה שמויל למחלות מטבוליות כגון סוכרת, יתר לחץ דם וכולסטרול גבוה. במחקרים מדעיים שנערכו נראה שהממתיקים המלאכותיים גורמים לתאי השומן להתרחב ולצבור יותר שומן וכך לעליה ארוכת טווח במשקל. בנוסף, הממתיקים משבשים את חילוף החומרים בגוף, גורמים לעליה וירידה חדה ברמות הסוכר, מחלישים את מערכת החיסון, פוגעים בכליות ואף גורמים לסרטן!!! העדיפו להמתיק בסטיביה נוזלית, סילאן, סוכר קוקוס, דבש לא מחומם וסירופ מייפל טבעי.

 

לחם מקמח מלא

לחם מקמח מלא – בריא או לא? צילום: PEXELS

 

מיצי פירות: כאשר סוחטים פירות למיץ, הולכים לאיבוד הסיבים התזונתיים שבין תפקידיהם הרבים גם מאטים את קצב עליית הסוכר בדם. מתקבל נוזל מרוכז מאד בסוכר וע"פ ההערכות, כוס של 250 מ"ל מיץ פירות מכילה כ  115 קלוריות וכ 7 כפיות סוכר! כמובן שעדיף מיץ פרי טבעי מאשר משקאות מוגזים ומשקאות קלים שדינם כזריקת סוכר הישר לווריד, אך הם אינם תמימים כפי שחושבים ולכן אם כבר שותים אז מעט ולעיתים רחוקות.

חטיפי אנרגיה: אם תביטו בתווית הרכיבים שעל חטיפי האנרגיה תגלו רשימה מאד ארוכה של רכיבים. זיכרו: ככל שרשימת הרכיבים במוצר ארוכה יותר כך המוצר מעובד יותר, ופחות טבעי ובריא. חטיפי האנרגיה מכילים סוגי סוכר שונים כגון לתת, גלוקוז, פרוקטוז, מלטודקסטרין, סירופ תירס ועוד. בחטיפי אנרגיה רבים יש שלל חומרים משמרים, חומרים מתחלבים, שמנים צמחיים ועוד רכיבים שמתחילים באותE  שלרוב מעידה על הימצאות חומרים לא טבעיים המזיקים ביותר לבריאות ובעצם חוטפים את האנרגיה… חטיפי אנרגיה מומלצים שבאמת נותנים אנרגיה הם של חברת "נאות סמדר", roobar, "ממה", "ניצת הדובדבן" ועוד-  אותם ניתן למצוא בחלק מרשתות השיווק הגדולות ובבתי הטבע והם מכילים רק רכיבים טבעיים ואיכותיים.

גרנולה: הגרנולה היא מוצר שיכול להיות מאד בריא או מאד מזיק. אם ברשימת הרכיבים יופיעו כממתיק סוכר/גלוקוז/פרוקטוז/מלטיטול/סירופ תירס/לתת ויופיעו שמן צמחי או שמן צמחי מוקשה, הרי שמדובר במוצר מזיק. חפשו גרנולה איכותית ללא המתקה או עם המתקה של מייפל טבעי או סילאן. מוצרי גרנולה מומלצים לדוגמה הם של "רפאל", "מוזלי אדמה", "ניצת הדובדבן" ו"שורשי ציון".

לחם מקמח מלא: כיכרות הלחם המתהדרים בכך שהם מכילים קמח מלא פונים לקהל שאינו מודע לנזקי החיטה המלאה. חיטה הינה דגן מהונדס גנטית והיא אלרגנית וחומצית. החיטה המקורית היא הכוסמין וחשוב להשתמש בקמח כוסמין מלא או לרכוש לחמים מכוסמין או משיפון מלא. בנוסף, ברשימת הרכיבים של הלחם המלא תמיד תמצאו רכיבים לא ידידותיים כגון שמן צמחי, שמן צמחי מוקשה, סוכר, חומרים משמרים ועוד. לחם איכותי צריך להכיל 4 מרכיבים בלבד: קמח כוסמין/שיפון, שמרים/מחמצת, מלח ומים. לחמים מומלצים לדוגמה הם של חברת "הרדוף", "אלומה", "שדות", "טאוברד" ו "ד"ר מרק".

מוצרים מועשרים בסידן: לרוב מדובר על דגני בוקר וחלב אשר מוסיפים להם סידן מסוג "סידן קרבונט" שהוא סידן הנוטה ליצור אבנים בכיס המרה ובכליות. זהו גימיק שיווקי המזיק לבריאותנו, ובנוסף מחקרים אחרונים מראים שתוספי סידן (לא רק מסוג קרבונט) גורמים למחלות לבביות ולא מומלץ ליטול תוספי סידן כלל (ואם חייבים אז רק סידן ממקור של קורל הנקרא coral calcium). את הסידן מוסיפים למוצרים שהם גם ככה לא מומלצים כגון מוצרי חלב פרה שכבר כתבתי על נזקיהם ולדגני בוקר שרובם שווי ערך לממתק ומכילים כמויות אדירות של סוכר ושומן.

אל תתנו לתחפושות של המזונות לבלבל אתכם- היו מודעים ובחרו בתבונה- הבחינו בין ארור המן לברוך מרדכי גם בתחום הקולינרי.

צרו קשר עם אפרת נבון, נטורופתית, מדקרת ואירידיולוגית



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו