אז איך חוזרים לשגרה
החגים בשעה טובה ומבורכת מאחורינו. אם גם אתם מתקשים לחזור לסדר היום התזונתי שלהם לאחר חודש של יותר מדי ארוחות חג, ארוחות חג שני, פיקניקים, מסעדות ואין סוף ביקורים משפחתיים וחשים כבדות, עייפות וחוסר ויטאליות – הטיפים הבאים בשבילכם.
הטיפים כתובים בלשון נקבה כיוון שקיבלתי פניות בעיקר מהמגזר הנשי, אך כמובן שההמלצות מיועדות לכל אחד מאיתנו.
1. החליפי את המילה "דיאטה" בכל מילה /משפט אשר יגרמו לך לתחושה נעימה וחיובית. לדוגמא:ממחר אני מתחילה ב "דרך לחיים בריאים ומודעים" (פחות מפחיד ,נכון?).
הפכי אותה למנטרה שלך. ברגעים של חולשה הזכירי לעצמך והדהדי אותה בראשך. זכרי שמדובר בתהליך (כל אחת והקצב שלה) המשלב מודעות, הקשבה לצרכי הגוף ולא במשהו קיצוני ואופנתי שסופו קושי ביישום בחיי היומיום שלך.
2. החליטי בכל שבוע מה את מפחיתה/מסירה מהתפריט (זכרי מה היא מטרתך), על מה את מסוגלת לוותר היום? ( צריכת מתוקים, נשנושים מול הטלוויזיה/ מחשב, מאפים, מזון מהיר ומתועש)
ולא לשכוח מה את מוסיפה לתפריט! איך את מעשירה אותו (ירקות עליים ירוקים, ירקות מתוקים- בטטה, סלק, דלורית, דגנים מלאים, קטניות)
3. מנוחה מאוד חשובה לתהליכי הרזייה, תשני מספיק שעות בלילה (למעט המניקות J), חוסר שעות שינה מגביר את מידת התיאבון , בעיקר לפחמימות פשוטות. משבש את קצב חילוף החומרים ומאט תהליך ירידה במשקל.
4. במקום ספירת קלוריות בדקי את איכות המזון, האם את מזהה את החומרים מהם מורכב המזון שלפנייך ? (תבשיל עדשים ואורז לעומת שניצל טבעול) לגוף קל יותר לפרק ולספוג מזון שהוא מכיר, וכתוצאה מכך חילוף החומרים טוב יותר והתוצאה – הרזייה בטוחה.
5. הקפידי על ארוחת בוקר מזינה וארוחות מסודרות – אל תרעיבי עצמך במהלך היום ותתעלמי מדרישת הגוף שלך למזון – למשל שתיית כוס קפה עד ארוחת הצהריים. הרגל זה מוביל לתגובה הפוכה מהרצוי – "התקפי זלילה" , נפילות סוכר ועייפות. קביעת ארוחות מסודרות וארוחות ביניים (קטנות) יעזרו בירידה במשקל וימנעו נשנושים מיותרים. אם יש לך יום עמוס לפניך, אל תצאי מהבית בלי אוכל בתיק:פירות,ירקות (אפשר חתוכים), אגוזים,כריך בריא ובקבוק מים.
6. החליפי את ה"טייס אוטומטי" – שנייה לפני שהיד מושטת לעוד חטיף/ קפה/ מאפה – קחי נשימה עמוקה. ניתן להחליף את העוגיות בפירות חתוכים, פירות יבשים, אגוזים וצימוקים , עוגיות בריאות (שבולת שועל עם דבש ,עוגיות טחינה) ולהיזהר מאכילה לא מבוקרת, לא מתוך מודעות או בקיצור מתוך "הטייס האוטומטי".
7. היי רכה ותומכת לעצמך , כפי שאת יודעת להיות לכל הסובבים אותך. שימי לב למחשבה הבקורתית: "שוב לא הצלחתי", "שוב נפלתי לשוקולד", "אני אף פעם לא ארזה"… אימרי לעצמך- "הכל בסדר" והעניקי לעצמך מחמאה על שינוי שכן הצלחת ליישם השבוע (פעילות גופנית/ הפסקת נשנוש לילה/ הפחתה בצריכת המאפים ועוד).
8. קחי אחריות על מה שאת מכניסה לגופך ובדקי האם האוכל מזין ותומך בך. צרכי מזונות טבעיים וטעימים כדי שלגוף יהיה קל לפרק ולעכל ולאפשר הרזייה. הסרת/הפחתת מזונות מעובדים, מטוגנים, מאפים, סוכרים, מיצים ממותקים והוספת דגנים מלאים, קטניות, נבטים, אגוזים ושקדים, פירות וירקות בשלל צבעים יאפשרו ירידה הדרגתית ובריאה במשקל, והחשוב מכל – שמירתו לאורך זמן.
9. טיפ מהמזרח: הצמידי את שתי כפות ידייך זו לזו ליצירת קערה, זו הכמות שעלייך לאכול בארוחה. האם את אוכלת הרבה מעבר לכמות זו? בחר/י ארוחה אחת (לפחות) באחד הימים הקרובים, ונסי לזהות מתי הגעת לשלב השובע ללא הכבדות – זה הזמן שנכון לחדול מאכילה.
גם בזמן שאת נהנית מאכילה הפני את תשומת הלב לזיהוי והרגשת תחושת השובע המדויקת. אופטימלי: תחושת שובע נעימה המלווה בסיפוק וחיוניות להמשך עבודתך. פחות מומלצת: תחושת כבדות, עייפות, אי נוחות בבטן כתוצאה מאכילה רבה מדיי.
10. תכנית לניקוי הגוף מרעלים – התחדשות! הגוף שלנו לא מתעלם מכל מה שהוא עובר בתקופת החגים. זוהי הזדמנות מצויינת להיכנס לתכנית ניקוי הגוף מרעלים, לבצע RESET למערכות הגוף . קשה להוריד במשקל כשהגוף עמוס ברעלנים ופסולת, ומערכת העיכול אינה פועלת באופן סדיר ובריא. אחת התוצאות הנלוות של תזונה לניקוי הגוף הינה שיפור המטבוליזם בגוף וירידה במשקל. (תכנית ניקוי הגוף יכולה להתבצע גם בסביבה הביתית, ללא היעדרות מהעבודה או מהמשפחה)
11. אמצי לעצמך טקס קטן לפני שאת מתיישבת לאכול (השתדלי להימנע מאכילה תוך כדי נסיעה, שיחת טלפון, טלוויזיה…). מזגי כוס מים ושתי באיטיות, הגישי לעצמך מנה קטנה תחילה, הקדישי דקה להודיה על המזון/ הרחת האוכל. אם את זו שבישלת העריכי את כשרונך. לעסי ואכלי באיטיות, תהני מהאוכל.
12. פשטות – אינך צריכה להיות שף גורמה בשביל להרכיב ארוחה פשוטה בריאה וטעימה. חשבי איך את משלבת ארוחות פשוטות, בריאות ומציאותיות שניתן להרכיב במהירות ובקלות. תכנני את היום מראש.
13. מה שנמצא על הצלחת לא פעם בא למלא תחושת ריקנות שלך, בדידות, מחסור באהבה עצמית, קושי . אולי היה לך יום מבאס בעבודה? רבת עם בן הזוג? שימי לב השבוע כשעולה הדחף לאכול מה יש שם בפנים? מה עולה? עצב.. כעס .. עייפות? רק התבונני, אפשרי לזה להיות.. תראי אם את יכולה להכיל את מה שעולה לפני שאת פונה לאוכל כדי שינחם אותך (הוא מנחם רק לרגע)..חשבי על משהו אחר שאת יכולה לעשות למען עצמך: אמבטית שמנים, לשתף בשיחה אדם קרוב אלייך, הליכה בטבע, מנוחה אם את עייפה ..את יודעת מה נכון עבורך.
ועכשיו שאלי את עצמך: מתוך כל הטיפים שקראת מה הכי דיבר אלייך? מה את יכולה להתחיל ליישם ממחר? אל תנסי לשנות את הרגלי האכילה שלך בן לילה. עשי שינוי אחד מדי שבוע. היי מודעת לצורת האכילה שלך.
כל אחד מאיתנו יכול לקחת אחריות על גופו ולשפר משמעותית את בריאותו והרגשתו, למנוע מחלות עתידיות ובעיקר להרגיש טוב יותר, היום!