ניקוי רעלים לפי גישת תל אורן
החיים המודרניים מלאים רעלים אורגניים, הנפוצים שבהם הם חומרי הדברה, זיהום תעשייתי, עשן סיגריות, אדי נפט ובנזין מכלי רכב, כמו גם אקסוטוקסינים ואנדוטוקסינים.
אקסוטוקסינים הם כל מיני "רעלים חיצוניים" שמוספים למזון כמו חומרי טעם וריח (גם הטבעיים), תרופות מרשם, הלוא הם התרופות, ושאר רעלים כביכול לגיטימיים שמוכנסים לכל מיני מוצרים שאנחנו צורכים.
אנדוטוקסינים הם הרעלים שהגוף שלנו פולט במהלך חילוף החומרים, בעת יצירת הורמונים בבלוטות, הורמוני סטרס כמו קורטיזול, חיידקים שמפרישים בגופנו רעלים, פטריות, עובשים, נבגים שמפרישים רעלים, מתכות כבדות ועוד ועוד.
אין אדם היום שחי באיזור עירוני והוא אינו "מורעל". הסימפטומים האופייניים הם כאבי ראש, כאבי שרירים, כאבי פרקים ושלד, הצטברות רעלים ברקמות שומן, בלוטות הורמונאליות, בעיות עור למיניהן, בעיות בריריות מע' הנשימה, אטופיק דרמטיטיס, אסטמה, בעיות בחילוף חומרים שגורמים לתסמונת העייפות הכרונית, פיברומיאלגיה ועד שלל נוירוזות ובעיות פסיכוטיות. מחלת הסרטן היא גם סימפטום להצטברות רעלים, כמו גם מחלות לב וכלי דם.
טיפול רפואי אגב, לפי ד"ר תל אורן, הוא בין הגורמים העיקריים להצטברות רעלים. תל אורן קורא לכל הנוטלים תרופות על בסיס קבוע לנסות להחליפן באופן מבוקר בטיפולים הוליסטיים למיניהם.
מה הגוף עושה כדי להיפטר מהרעלים?
לגוף שני אפיקים עיקריים לסילוק רעלים:
1. רעלים המומסים במים מסולקים באמצעות השתן, צואה, רוק, דמעות.
2. פירוק וסילוק חומרים מסיסים בשומן על ידי הכבד. חומרים מסיסי שומן עוברים בכבד ביו-טרנספורמציה, תהליך שבו החומר השומני הופך לחומר מסיס במים. לאחר תהליך זה, החומרים שהתקבלו מופרשים החוצה דרך השתן או המרה.
תהליך הביוטרנספורמציה בכבד מורכב משלב 1 ו-2 וביניהם שלב ביניים נוסף. תוצרי הפירוק של שלב 1 רעילים יותר מהמולקולות המקוריות. הכבד צריך לנטרל את הרעלים ולהגיע לשלב 2 כדי להפוך את הרעלים למומסים במים ולשנע אותם לכליות או לדרכי המרה והחוצה בשתן או בצואה.
הכבד ממיר את המולקולות הרעילות בשלב 1 באמצעות משפחה ענפה של אינזימים הנקראת ציטוכרום P450.
בשלב 2 התוצרים של השלב הראשון מוצמדים למולקולות גדולות ופולריות (מסיסות מים) (חומרים כגון: גלוטטיון, גליצין, סולפט, חומצה גלוקורונית). בתהליך זה מתקבל חומר מסיס במים. אם המולקולה גדולה יחסית, היא תופרש דרך המרה לצואה. מולקולה קטנה יותר תעבור דרך הדם לכליות ושם תופרש החוצה דרך השתן.
מדוע ניקוי רעלים הוא תהליך ארוך והדרגתי החייב בפיקוח?
פירוק וסילוק הרעלים בכבד הוא תהליך כימי מדעי ולכן נדרש פיקוח וכלים מדעיים כדי לבצע אותו נכון מבלי לגרום נזק.
כדי שמשפחת האנזימים הקרויה ציטוכרום P450 תוכל לפעול וכן כדי להגן על הכבד מפני המולקולות המגיבות שנוצרות בשלב 1, הגוף זקוק לפיטונוטריאנטים מהמזון – ירקות, פירות, חומצות אמינו חיוניות, ויטמינים מקבוצת B וכן לכמות נאותה של ויטמין C ו- E והרבה אנטיאוקסידנטים אחרים.
מכאן, שהכבד בזמן צום קצר, בהיעדר נוטריאנטים חיוניים, לא יוכל לבצע פירוק וסילוק של רעלים.
ד"ר תל אורן טוען במפורש כי אין "טיהור פלא". ניקוי רעלים הוא תהליך ארוך והדרגתי המחייב תמיכה תזונתית צמודה. פרק הזמן האידיאלי, על פי תל אורן, לבצע ניקוי רעלים עומד על 90 יום. אחרי תקופה זו האדם גם מסגל לעצמו הרגלי אכילה נכונים שמאפשרים לכבד שלו להמשיך ולהיפטר מרעלים בצורה יעילה.
מדוע ניקוי רעלים קצר או צום בן יומיים עשויים להזיק יותר מאשר להועיל ?
צום מיצים של יומיים, מסביר תל אורן, עשוי להחריף את המצב. הרעלים משתחררים מרקמות השומן ולא מספיקים להגיע לנטרול בכבד. אלה עלולים להגיע באמצעות מחזור הדם למוח וליצור יותר נזק מהמצב המקורי, בו אוחסנו ברקמה שומנית כלשהי.
מדוע אם כן יש אנשים שמרגישים טוב בעקבות צום המיצים קצר המועד? מאחר ובמהלך הצום אין החדרה זמנית של רעלים חדשים לגוף. הימנעות ממזונות המגבירים דלקתיות, גורמת לנו לתחושה טובה יותר, מסביר תל אורן, ומכאן ההרגשה הטובה שחשים אלו העורכים ניקוי קצר או צום מיצים בן יומיים עד שבוע.
כשלים נוספים שעלולים להתעורר בתהליך ניקוי רעלים:
• יש אנשים שהגנטיקה שלהם מחייבת מינון קטן פי 4 של תרופות, כדי שיוכלו לפנות אותם בכבד. למשל, יש אנשים שנוטלים קומדין, במינון לא נכון עבורם ועלולים לחטוף שבץ (ראה מקרה אריאל שרון, ראש הממשלה לשעבר).
• שלב השינוע של הרעלים שהפכו מסיסים במים החוצה באמצעות הכליות דורש PH בסיסי, (ה- PH האידיאלי לתהליך צריך להיות בסביבות 6-6.9). אחרת הכליות לא מסוגלות להיפטר מאותם רעלים.
• מיצי פירות גם הם נטל לכבד, היות והם עשירים בפרוקטוזה וההמרה שלה בכבד גוזלת משאבים. הכבד אינו מסוגל בו זמנית להתמודד עם חומרים שומניים וכמות גדולה של פרוקטוזה להמרה.
"כללי זהב" יומיומיים שיעזרו לתהליך נטרול הרעלים בכבד להתקיים:
1. להימנע מהכנסה של רעלים חדשים לגוף, שמקשים על הכבד לפנות את הקודמים. קרי, להימנע מסיגריות, קפה, שוקולד, תרופות ועוד.
2. לספק לכבד את כל הנוטריאנטים הדרושים לו, על מנת לקיים את הפאזה הראשונה והשניה ואת שלב הביניים לנטרול וסילוק הרעלים. תל אורן מדבר על תזונה תומכת המבוססת על ירקות ופירות אורגניים, בעיקר הוא ממליץ להתמקד במצליבים ובבצליים שמספקים לנו סולפורפנים וגופרית לתהליך הסולפציה. כמו גם עלים ירוקים המכילים כלורופיל המסייע בנטרול רעלים. כדי להיפטר מרעלים אנחנו זקוקים גם לחומצות אמינו חיוניות, למינרלים כדוגמת סלניום, אבץ, מנגן ועוד.
3. להשתמש באופן קבוע במכשירים לטיהור אוויר.
4. לשתות מים מטוהרים. תל אורן טוען שאם התזונה שלנו נכונה ומבוססת על ירקות ופירות אין צורך בשתיית מים מרובה. במיוחד לא לשתות בזמן הארוחה.
שרי קפלן סטודנטית שנה ג' לנטורופתיה בקמפוס ברושים, אוניברסיטת ת"א. בוגרת B.A בכלכלה ו- M.B.A במנע"ס באוניברסיטת בן גוריון.