LiveWell_Fly
LiveWell_Fly

לכל עשב ניגון משלו

מאת: איילת בוקר נווה, המטבח הטבעי
זמן קריאה: 3 דקות
השימוש בעשבי תיבול טריים לא רק בריא במיוחד, הוא גם מצמצם את השימוש במלח ובאבקות תיבול עתירות נתרן ושומנים מוקשים. איזה עשבים חובה להחזיק במטבח
Bari15_In

שירת העשבים

מיום שהעולם מכיר את עצמו שמשו העשבים לתיבול המזון, לריפוי ואחזקת הבריאות, עד המאה ה- 19, שאז תפסו את מקומם התרופות הסינתטיות ולאחר מכן, במטבח, דחק את רגליהם האוכל המעובד והמהיר. בשנים האחרונות חזרו עשבי התיבול לככב ביותר ויותר מנות גורמה בשל טעמם המהלך קסם על כל פירה רחוב פשוט, וארון התרופות של רבים מאיתנו נושא על מדפיו (גם אם לא בבלעדיות) טינקטורות ומיצויים נוספים של הירוקים הבריאים הללו.

העשבים הללו, מסתבר, עשירים בויטמינים ומינרלים רבים, חומרים אנטי -בקטריאליים, אנטי -פיטריתיים, אנטי-דלקתיים ומכילים חומרים רבים המשפעלים את מערכת החיסון. הם מקור עשיר למגוון רכיבים צמחיים אקטיביים (פיטוכימיקלים), כגון הפנולים, קרוטנואידים וויטמין .C רבים מהפיטוכימיקלים הללו פועלים גם כנוגדי-חמצון.

נוגדי החמצון ניצבים כיום בחזית השיח המדעי והציבורי בשל חשיפתנו, בני התרבות הנוכחית, למסרטנים רבים ממקורות כגון זיהום אויר, קרינה, מזון מעובד/ מטוגן ועוד. רדיקאלים חופשיים אלה יודעים לפגוע בתאי הגוף ולקדם הזדקנות ומחלות. נוגדי החמצון מהווים מעין חומת מגן על רקמות הגוף מפני הרדיקלים החופשיים ובכך מסייעים בהקטנת הסיכון למחלות כמו: סרטן, טרשת, לב, שבץ, שיטיון (דמנציה), סוכרת, התנוונות רשתית העין, קטרקט, ומחלות נוספות.

פחות מלוח מוביל לפחות מתוק

ערך נוסף חשוב ביותר: השימוש בעשבי תיבול מצמצם את השימוש במלח ובאבקות תיבול עתירות נתרן, שומנים מוקשים ושאר מרעין בישין. והרי כבר למדנו, שאם המלח יפחת, יצטמצם גם חברו לפשע – הסוכר באופן אוטומאטי, כך שהרווח לבריאות הוא כפול ומכופל.

את עשבי התיבול כדאי לצרוך טריים ובאופן מגוון ככל הניתן. אפשר ורצוי לפנות מקום באדניות או בגינות לכל העשבים הללו וכך ליהנות מתוצרת טרייה, זמינה ובעיקר – לא מרוססת. לאלו מכם שמעקמים אף מאוכזב בשל גידולים שלא צלחו את האקריות, מומלץ לאמן את הילדים בציד של חיפושיות פרות משה רבינו ולפתוח בית תמחוי לחיפושיות. כל פרת משה רבינו שתחשק בארוחה דשנה, תגיע לעשבים שלכם ותאכל את כל האקריות לתיאבון… הרי לכם הדברה ביולוגית.

לכל עשב ניגון משלו

כפי שכבר כתבתי, כל העשבים הללו עשירים בנוגדי חמצון. בנוסף לכך, לכל עשב ספציפיות רפואית וארומטית משלו:

כל השפתניים – מרווה, אזוב, טימין, לבנדר, רוזמרין ואורגנו משפעלים מצויין את מערכת החיסון, אנטי בקטריאליים ואנטי דלקתיים. האזוב מצויין לאזן מהומה רבה על לא דבר – האלרגיה, הטימין שמכיל חומצה סליצילית מתפקד כאספירין ונוגד דלקות, והוא גם מכייח נפלא – מצויין לשיעולים.

המרווה עוזרת לו "לייבש" את הגוף מעודפי ליחה (שימו לב – לא למניקות, עלול לצמצם את יצור החלב) ובנוסף, היא נוגדת סרטן ומשמשת לשימור מזון. האורגנו מונע זיהומים פטרייתיים ונוגד סרטן, הלבנדר מרגיע ומחטא, הרוזמרין ממריץ, מאזן עיכול ומשפר ביצועים קוגנטיביים ע"י שפעול האצטיל כולין במוח, מחזק שורשי שיער ומצויין לאסטמה ואלרגיות.

אל תוותרו על המרירים

בנוסף על כל המתנות הללו, נותנים לנו השפתניים את הטעם המריר. המריר הזה, שהועף החוצה מהמזון המעובד, מהווה אבן יסוד הכרחית ביותר לעיכול תקין משום שכל ה – BITERS בטבע (כמובן לבד מהרעילים המוכרים) גורמים הפרשה של מיצי ואנזימי עיכול אל תוך מע' העיכול. לפעולה זו השפעה מכרעת על בריאותינו: אם יש לי עיכול תקין, זה אומר שהמזון שאכלתי התפרק לכל מרכיביו. זה אומר שהמולקולות מבוררות הייטב ושהפסולת תתארגן ליציאה מן הגוף, בעוד שחומרי הגלם להם זקוקים איברי הגוף, יהיו זמינים לספיגה באופן אופטימאלי ולא תיווצר חוסר ספיגה או לחילופין, ספיגה של מולקולות חלבון גדולות מדי העלולות לגרור את הגוף בבוא היום למחלה אוטואימונית או לאלרגיות.

שאר עשבי התיבול והחליטה, כגון עשב הלימון (למון גראס), לואיזה ומליסה מכילים חומר מדהים בשם ציטרל אשר פשוט מחסל תאי סרטן. החומר הזה נתגלה ע"י ד"ר רבקי אופיר ממרכז המחקר והפיתוח בערבה, המשמשת כחוקרת בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בן-גוריון.

לואיזה נגד סרטן

מדובר בכלבת בוקסר חולת לימפומה ש"גילחה" את שיח עשב הלימון בגינת בעליה ונרפאה כליל (יופי של אינטואיציה/ אינסטינקט, לא?). שגיאה בחלוקה ובריבוי תאי הגוף הינה דבר שבשגרה ומכיוון שאצל כולנו, ברגע זה ממש, נוצרים תאים מוטציוניים וסרטניים, אלא, שתודה לאל, מע' החיסון של רובנו מאתרת ומחסלת אותם, כדאי לעזור לה ולשתות באופן קבוע חליטת עשב לימון/ לואיזה/ מליסה. תכונה נוספת חשובה של השלישיה הזו: הרגעה – המצב המבוקש ביותר בתרבותנו.

השמיר והפטרוזיליה, הפשוטים לכאורה, מכילים כמויות עצומות של ויטמין C, חומצה פולית, ויטמין K וברזל. הכוסברה מצטרפת ומביאה באמתחתה לוטאין – לבריאות העין וקוורציטין – נוגד דלקת ואלרגיה. בנוסף, היא מסייעת בהורדת רמות סוכר בדם. את השלישייה הזו רצוי לצרוך על בסיס יומיומי כחלק ממולטי ויטמין.

אל תשכחו את הבזיליקום

העירית, שומית והבצל הירוק  מצטיינים ברמות גבוהות של קוורציטין – נוגד דלקת ואלרגיה, ואליצין – מוריד כולסטרול ונלחם בסרטן. כ"כ, מכילים ויטמינים: A, C, B, K ומינראלים רבים – ברזל, אשלגן, מגנזיום ואבץ.

אחרונים חביבים, שבלעדיהם לא נפתח שולחן: הבזיליקום – עשיר בפיגמנט לוטאין, חשוב בעיקר לבריאות העין, מכיל חומרים אנטי בקטריאליים ועשיר בוויטמינים, בעיקר בוויטמין K החיוני לקרישת הדם. בנוסף, נמצא שהבזיליקום מסייע בבקרת רמות הסוכר בדם אצל סוכרתיים.

הטרגון –  עשיר באשלגן, פלבונואידים ולימונן. הפלבונואידים פועלים כנוגדי חמצון, והלימונן תורם להפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן מסוימים. מחקר אמריקאי מצא שהטרגון מכיל רכיבים הידועים כמפחיתי לחץ דם, בנוסף, הוא מעורר תיאבון נפלא.

מטבל עשבי תיבול – כמה פשוט ככה טעים:

חומרים:

2 כוסות עשבי תיבול מעורבבים (כוסברה, נענע, טימין, טרגון, בזיליקום, פטרוזיליה, מרווה, זעתר, עירית, זוטה…)
4  שיני שום כתושות
4  כפות שמן זית
3  טיפות שמן שומשום כהה
מעט מאוד מלח – לפי הטעם.
אפשרות: מעט צ'ילי גרוס

הכנה:

קוצצים את כל העלים דק דק, (אפשר גם לטחון, אך לדעתי המטבל טעים יותר בטקסטורה גסה מאשר כמחית) מוסיפים את שאר החומרים, מערבבים ומגישים על מרק, תבשיל ירקות, דגן/ קטנית מבושלים, טופו, סלט, לחם, גבינות, דגים ועוד…

לאתר של איילת בוקר נוה

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו