SmartKish_Fly
Bari15_Fly

מדריך סירים מקוצר

מאת: ד"ר גיל יוסף שחר (.M.D), מומחה ברפואת הרמב"ם
זמן קריאה: 2 דקות
זורקים את הנאופלם? הנה החלופות המומלצות: כלי זכוכית במקום הראשון, נירוסטה במקום השני ואחריהם ברזל וכלים בציפוי טיטניום. לגזור ולשמור

צילום: 123RF

Bari15_In

זכוכית – אין ספק שהכלים הבטוחים ביותר לשימוש הם כלי זכוכית/ פיירקס/ קורנינג (שכולם בעצם סוגים של זכוכית). זכוכית אינה מגיבה עם שום חומר ולא פולטת שום חלקיק, גם בטמפ' גבוהה. יש כיום גם סירים מזכוכית המיועדים לבישול.

החסרון של כלי זכוכית הוא שהולכת החום שלהם אינה טובה כמו הולכת החום של כלים ממתכת (כלומר, הזכוכית לא תתחמם במידה שווה בכל האזורים והדבר עלול לפגום במוכנות של התבשיל באופן אחיד). בנוסף, נוחות השימוש בהם היא פחותה בהשוואה לכלי מתכת, אך בריאותית הם היחידים שאין לגביהם כל חשש ועל כן אני ממליץ בחום רב על שימוש בהם לבישול ואפיה.


נירוסטה – אפשרות נוספת, שככל הנראה גם היא בטוחה, היא שימוש בכלי נירוסטה. נירוסטה היא בעצם פלדת אל-חלד (stainless steels) שהיא למעשה סגסוגת של ברזל, כרום וניקל. לכלים אלו אין ציפוי והקשרים בין המרכיבים של הסגסוגת הם חזקים ואמורים למנוע פליטה של חלקיקים למזון.

לא מצאתי מעבדה שבדקה האם במזון שבושל או טוגן בכלי נירוסטה נמצאו חומרים בעייתים, כך שוודאות מוחלטת כמו בכלי זכוכית אין לנו, אך לאור העובדה שהקשרים הכימיים בסגסוגת חזקים, סביר מאוד להניח שאין פליטה מכלים אלו ושהם בטוחים לשימוש.

ברזל – כלי מטבח מברזל גם הם נפוצים. גם להם אין ציפוי שעלול להכיל חומרים בעייתים. לא מצאתי מידע אמין המתייחס לשאלה האם חלקיקי ברזל נפלטים אל המזון בזמן הבישול.

ברזל הוא חומר רעיל כאשר הוא מגיע בצורה לא מבוקרת (בניגוד למזון שמכיל ברזל אורגני בכמות מבוקרת). ברזל מוליך חום בצורה טובה ועל כן הבישול הינו אחיד ואיכותי. החסרון המרכזי שלהם, מעבר לכבדות הכלים, היא העובדה שברזל נוטה להחליד ורצוי לשמן את הכלים לאחר השטיפה. לא ידידותי במיוחד.

טיטניום – כלי מטבח המצופים בטיטניום נחשבים לאיכותיים מאוד. טיטניום היא מתכת חזקה וקלה שאינה מחלידה כמו ברזל. טיטניום היא מוליכת חום מעולה, דבר התורם לאיכות הכנת המזון.

לציפוי טיטניום יש גם תכונות המונעות את הידבקות המזון ולכן מאפשר להשתמש בפחות שמן. ככל הנראה הכלים בטוחים לשימוש, אך עד שלא ייבדק הדבר בצורה יסודית, אין לנו וודאות מוחלטת בדבר.

חרסכלים עם ציפוי קרמי – אפשרות נוספת היא שימוש בכלים עם ציפוי קרמי של יצרנים, שנמצא שהציפוי שלהם אינו מכיל קדמיום ועופרת. יש עדיין מקום לחשש שמא הציפוי מכיל חומרים אחרים בעייתים וגם כאן הוודאות לבטיחות הכלים אינה 100% כמו למשל בכלי זכוכית. קשה לתת המלצה חד משמעית לכלים אלו, לאחר הממצאים של כולבוטק בנוגע לציפוי הקרמי. אין לנו גם מידע מה קורה כאשר הציפוי הקרמי נפגם (שכיח מאוד) ואיזה חלקיקים נפלטים אז למזון.

כלים עם ציפוי טפלון – לטפלון יש מקדם חיכוך נמוך במיוחד (הנמוך ביותר מכל הציפויים האחרים) ולכן הוא מונע הידבקות של המזון  ומאפשר לטגן ללא שמן, אך בטמפ' גבוהה הטפלון חשוד כמשחרר אדים רעילים ועל כן אני ממליץ להימנע משימוש בכלים עם ציפוי טפלון.

אלומיניום – אלומיניום הוא מוליך חום מעולה וגם קל משקל. אך זו מתכת רעילה (עלולה לגרום נזק למערכת העצבים) ואני ממליץ להימנע ממגע של מזון עם מתכת זו.

כלי חרס – חרס אמור להיות בטוח לשימוש אך יש לקנות כלים עם תו תקן שמאשר שאין בהם עופרת.

לסיכום, הכלים הבטוחים לשימוש ללא כל חשש הם כלי הזכוכית. כאלטרנטיבה לכלי זכוכית, לאור הידוע לנו כיום, אני ממליץ להשתמש בכלים מנירוסטה. יתכן מאוד שיש גם כלים נוספים בטוחים, אך אין לנו מידע אובייקטיבי ואמין לגביהם.

 

ד"ר גיל יוסף שחר (M.D.) הינו רופא קונבנציונאלי המתמחה ברפואה תזונתית, ניקוי רעלים וברפואת הרמב"ם. Gil_shachar@yahoo.com

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. PHD גדעון לבב

    עם תשימו בהם לימון או חומץ – חמוצים במסעדות או במלון, המאוחסנים והמוגשים בכלי נירוסטה, בטוח שהם מפרישים חומרים לא בריאים. אתה רואה בעין את השינוי שחל בציפוי. כרום הוא בריא לגוף בתנאי שהוא אורגני – עבר סינטזה על ידי הצמח. הכרום הבלתי אורגני בטוח שהוא מזיק. בכמות גדולה הוא ממש רעיל. כנ"ל לגבי ניקל, אם כי בקשר לניקל הכמות הנסבלת יותר גדולה.

  2. PhD גדעון לבב

    סיר נחושת עלול לעלות ירוקת (חלודה), שהיא ממש ממש רעילה במיידית. בזמנו היו מצפים כלים כאלה עם בדיל, להגנה מפני הירוקת. אבל גם בדיל היא מתכת בלתי רצויה.

  3. סיון

    מה עם בקבוקי שתיה מאלומיניום עם ציפוי פנימי. של חברת laken נניח?

  4. דנה

    כל מה שאתה טוען בכתבה נכון מאוד סיר חייב להיות מתכתכתי ומביין המתכות נירוסטה היא היחידה שגם מתאימה לייצור סיר וגם מספיק קשה כדי למנוע חדירת חומרים רעילים לאוכל .בבדיקה שערכתי כל צייפויי מכל סוג הוא נשחק וחודר למזון אני לא מכיר ציפויי שבריא למאכל גם ללא עופרת בקיצור מי שמחפש בריאות צריך לבשל בסירי נירוסטה בלבד

  5. סלרי

    מה לגבי טיטניום כירורגי רפואי?? יש היום חברה אחת בעולם שמייצרת כלים מהחומר הזה??

  6. רות

    רק סירי טיטניום. גם הכרום והניקל מהנירוסטה יוצאים לאוכל

  7. דד

    האם נירוסטה בציפוי אבן שיש זה דבר טוב? תודה