DVG_FlyR
metabolix_Fly

כשהראש עושה דיאטה

מאת: לימור עברון גילת, מטפלת משפחתית ומנחת קבוצות הרזיה
זמן קריאה: 3 דקות
ניסים אמון, נזיר בדימוס ומהמורים הרוחניים הישראלים הראשונים, גילה שענייני האכילה מטרידים אותנו הרבה יותר מכפי שחשבנו. אז הוא התחיל לטפל בזה. ראיון
metabolix_IN

כשהרגש אוכלת (והראש עושה דיאטה)

יש משהו מעורר חשד במורים רוחניים. אולי משום כך הייתה השאלה הראשונה והמתריסה שלי, בחדר הקסום שנמצא בביתו של ניסים אמון שבמושב שבעמיקם: "נו, אז איך זה להיות גורו?". מזגו הנעים והמקבל של ניסים ושנים של מדיטציה, הם כנראה שמנעו ממנו להעיף אותי מכל המדרגות (לא היו הרבה…) והריאיון התחיל.

יליד 1963, ירושלים. בוגר יחידה קרבית, שחווה היטב על בשרו את מלחמת לבנון הראשונה על כל "חמודותיה", ובעקבותיה יצא למסע מקיף עולם. במזרח הוא נשאר שבע שנים, במהלכן היה לנזיר בודהיסטי. מאז הוא מלמד מדיטציה. אחרי המסע הוא חזר לישראל למשך שש שנים, לימד תודעה גבוהה במכללת מדיסין והתחתן עם קיבוצניקית. הם עברו לאי פארוס שביוון, שם נולדו להם בת ובן. מאז פרסם כמה ספרים בתחום הפסיכולוגיה והפילוסופיה של המזרח, ופיתח את שיטת הטרילותרפיה. מאז הכשיר חמישה קורסים של מדריכים שהתמחו בשיטה החדשה, המיועדת לעבודה עם קשת רחבה של מצוקות – הן מהתחום הנפשי והן הגופני.

להעיר את ההורה הפנימי

לאחרונה, מתוך העבודה עם אנשים, הוא מעיד כי חש בעלייה בביקוש להעמיק בתחום ההשמנה ואכילת היתר. מתוך העבודה עם בעיות אלה הבין כי שורשיהן רגשיים, וכי הדרכים להתמודד עמן הן, בעיקרן, פסיכולוגיות. באופן כללי ניתן לומר כי אמון מפריד בין הראש לרגש: בתוך כל אדם מתקיימת מערכת יחסים פנימית בין השניים, כאשר הראש הוא הזכר והרגש היא הנקבה. במקרה שלפנינו, מי שאוכלת כדי להתנחם זו הרגש.

מנגד, לוקח הראש הרציני את ההשמנה לכיוון ההיגיון והשכל. הוא מציע דיאטות וספורט בצד ביקורת קשה, אשמה וזלזול מעליב. הרגש הפגועה, שהראש לא מתיר לה להתבטא, לבכות, לרקוד או לנוח בצהריים, מתנחמת באכילה תוך שהיא אומרת לעצמה: "זה המקום היחידי בו אני חשה הנאה מסוימת ושקט מהראש". ואילו אמון מחדד כי "דיאטות הינן מתכון בטוח להשמנה". לפי הטרילותרפיה, האכילה המוגזמת היא רק תופעת לוואי לדיכוי של משהו אחר. "בגלל חוסר באהבה ותסכול", הוא אומר, "הרגש מפצה את עצמה באוכל".

ויש בסיפור דמות נוספת, ה"אני", שהוא "בעל הבית" או ההורה של שני הילדים הפנימיים – הראש והרגש. האני אמור לקבל קריאת השכמה, ולנתב את שני הגורמים בדרך שתיטיב עמם. אבל ההורה בדרך כלל רדום, ויש להעיר אותו כדי שייקח את המנהיגות. להעיר את ההורה הפנימי – זהו הפן הרוחני שנשען על תורת ההארה הבודהיסטית. כל עוד ההורה לא מתערב, הראש מנסה להשתלט על הרגש, אבל מגיע לתוצאות הפוכות מכפי שהיה רוצה.

"הראש", כך מסביר אמון, "מנסה לפורר את הביטחון של הרגש בעזרת ששה מנגנונים שאמורים לגרום לרגש להיות יותר ממושמעת ולאכול פחות":

1. הוא שותל ברגש זרעי חרדה.
2. הוא מטיל עליה אשמה ("אין לך כוח רצון"; "בגללך אנחנו לא מתקדמים בחיים").
3. הקטנה ("את לא יפה, לא חכמה, לא רוקדת יפה, עדיף שאיש לא יראה אותך").
4. התעלמות. (לא נותן מחמאות. לא אומר שהוא אוהב).
5. מציע לרגש תרופות, אומר לה שהיא "לא נורמאלית".
6. משכיח מהרגש את הרצונות והחלומות שלה.

בתגובה, הרגש הפגועה מתנקמת בראש ואוכלת מתוך מרדנות. זוהי מעין אכילה מחאתית. היא "עושה לו דווקא", וסותמת עם אוכל את הכאב ואת חוסר האונים. אמון סבור שכל נושא האכילה הנכונה והקשובה לגוף מזמן יצא מאיזון. ה"תיקון במשקל" לא ייפתר על ידי דיאטה של איפוק ומשמעת. התיקון לא יכול לבוא לידי ביטוי ברמה אחת, תוך התעלמות ממצוקות רגשיות עמוקות הרבה יותר. מבחינתו, הטיפול אמור להיות כלל מערכתי. הוא נוגע במערכת היחסים עם בן\בת הזוג, עם הילדים, עם מיניות, הרגלי אכילה, סוג אוכל, הטבעות פסיכולוגיות שנצרבו בנו ושימוש באוכל כפיצוי, ואחרון חביב וחשוב לא פחות: עד כמה אני מקריב את עצמי למען אחרים?

60 ק"ג + אג'נדה

ניסים סבור שאין אדם שאינו מעוניין לדבר על הדברים המעיקים עליו ומחבלים באיכות חייו. מאחר שהרקע האישי שלי כולל התמודדות עם השמנה קשה (60 ק"ג עודפים), והאג'נדה הטיפולית שלי בעלת דגש משמעותי על כל נושא הרגש ומה שאוכל אותו ואותנו, יכולנו לנהל את הדיאלוג הזה ממקום מקצועי ומפוכח.

 

לימור עברון גילת, מנחת קבוצות תמיכה להרזיה, מטפלת משפחתית ומתמחה בנטורופתיה

 

לימור עברון גילת

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. rachel azulay

    מאכילה הישרדותית עברנו לאכילה רגשית מנחמתאדם צריך לנחם את עצמו לפרגן לעצמו ברגעים הקשים שלו ולא לפנות מיד לאוכל בתהילים זה מוגדר כלחם עצבים.