לא מפסיקים לנשנש בלילה? יש לזה הסבר מדעי
מחקר חדש מגלה שהסיבה העיקרית לאכילה עודפת בלילה היא התגובה המשתנה של המוח למזון בשעות משתנות לאורך היום והלילה.
לאחר רדת החשיכה, הקולטנים הפעילים במנגנוני החיזוק והתגמול שבמוח נעשים רגישים פחות. הדבר מוביל לכך שגם לאחר ארוחה גדולה, אפילו גדולה יותר מזו שאכלנו בצהריים, אנו חשים פחות 'מסופקים', ללא קשר לצרכים הפיזיולוגיים של הגוף.
מחקר חדש שנערך באוניברסיטת בריגהם יאנג בארה"ב (Brigham Young University in Provo, U) מצא שהסיפוק הביולוגי ממזון בזמן הלילה מצריך אכילה של יותר מזון מאשר אכילה דומה בשעות שבהן השמש מאירה.
במהלך המחקר, עקבו אחר הפעילות המוחית של 15 נשים באמצעות הדמיית fMRI (הדמיית הקשר בין פעילות מוגברת של תאי עצב במוח לבין התגובה במערכת הדם): הציגו בפניהן 360 תמונות של מזונות עתירי אנרגיה ודלי אנרגיה במהלך שתי פגישות נפרדות, אחת מהן ביום והשנייה בלילה.
המזונות עתירי האנרגיה והסוכרים שהוצגו בפני הנשים גרמו לפעילות עצבית מוגברת בשעות הבוקר (06:30-08:30). אותן תמונות של מזונות עתירי אנרגיה שהוצגו בשעות הערב (17:00-19:00) גרמו לפעילות עצבית מתונה.
נמצא כי המשתתפים במחקר 'חשבו' יותר על מזון ואכלו ממנו יותר בשעות הערב והלילה, בעוד שהמוח 'התרגש' יותר והיה מתוגמל יותר ממחשבות ואכילה של מזון בשעות הבוקר.
מגיב לאט ועל חשבוננו
הסבר החוקרים היה שהמוח שלנו 'מתרגש' ומסופק פחות ממזון כשאנו אוכלים ממנו בשעות הערב והלילה. כלומר, המערכת ההורמונלית, המופעלת על ידי המוח, מגיבה לאט יותר למזון בלילה. רבים אוכלים אכילה 'רגשית' דווקא בערב ובלילה – בדיוק בזמן שבו המוח מתוגמל פחות ומגיב פחות ביעילות ובמהירות, מה שגורם לנו לאכול יותר עד שאנו חווים תחושות עונג ושובע.
אנשים רבים מעידים על כך שתחושות הרעב והשובע אינן 'מוגברות' יותר בלילה, אך הם נמשכים לאכילה של מזון ובכמות עודפת מאשר היו רוצים מלכתחילה לאכול. הבנה של מחזוריות השעון הביולוגי בגוף של כולנו, עשויה לעזור בכך שנעשה מודעים יותר לעובדה שבשעות החשיכה והלילה, אנו לא באמת 'רעבים' והגוף אינו באמת 'מבקש עוד אוכל'.
מדובר במנגנונים המבוססים על השעון הביולוגי שמווסת את חילוף החומרים והתגובות של קולטנים ומנגנוני החיזוק והתגמול שבמוח. לאחר שקיעת השמש, השעון הביולוגי מכוון לפעילויות ביולוגיות שונות מאשר אלו שהוא מכוון אליהם מן הרגע שבו אנו מתעוררים ובהמשך שעות היום.
השורה התחתונה
מזון אינו מספק בלילה, כי כך אנו מתוכנתים גנטית.
אם נפנים עובדה זו היא תעזור לנו בהחלטה חשובה – לא לאכול בלילה.
אלירן דה-מאיו, נטורופתיה וצמחי-מרפא