LiveWell_Fly
SmartKish_Fly

צ'פאטי

מאת: - מטפלת באירוודה - ייעוץ לגבי תזונה, צמחי מרפא וטיפולי מגע ברוח הרפואה ההודית המסורתית. ומנחה סדנאות למתמודדים עם חוסר איזון בבלוטת התריס
תודו שארוחה המבוססת על צ'פאטי בשילוב תבשיל ירקות ודאל, נשמעת כמו אלטרנטיבה בריאה, טעימה ומזינה לארוחת צהריים או ערב, שתתקשו לסרב לה

צילום: חגית אריאלי שיינפלד

SmartKish_In

צ'פאטי (CHAPATI) או רוטי (ROTI) הוא הלחם ההודי המסורתי, שנדמה ששום ארוחה אינה שלמה בלעדיו.

אותו לחם שטוח, המזכיר לנו, הישראלים מראה של פיתה בטאבון נחשב לבעל יתרונות רבים בבישול האיורוודי, ויש האומרים שעשוי אפילו להוות תחליף לא רע למצות, אולי בשל העובדה שהוא מבוסס על מרכיבים טבעיים, פשוטים ובסיסיים – קמח מלא, מים ומעט מלח, אינו עובר התססה, אינו מכיל שמרים, שמנים צמחיים ממקור נחות, חומרים משמרים ושאר מרעין בישין.

הסיבות לכלול אותו בתפריט

1. הצ'פאטי מבוסס על דגנים מלאים, בדרך כלל חיטה (בהודו נהוג להשתמש בקמח המכונה ATTA – קמח מלא, עדין ומנופה היטב ) ומהווה מקור מצוין לפחמימות וחלבונים, חומצות אמינו, ויטמינים ומינרלים.

2. מכיל ויטמיני B, ויטמין E, ברזל, סידן, זרחן, מגנזיום, אבץ, סלניום ואשלגן, החיוניים לתפקודי הגוף השונים.

3. עשיר בסיבים תזונתיים המסייעים לעיכול ובמניעת עצירות. וכן תורמים לאיזון רמות הסוכר והכולסטרול בדם ומעניקים תחושת שובע לאורך זמן.

4. ע"פ הרפואה ההודית המסורתית, נחשב לטרידושי ומפייס במיוחד את ואטה (האחראית על התנועתיות בגוף, תהליך הנשימה, סירקולציה של כלי דם ולימפה, תנועת המעיים, וסת, מערכת העצבים והמוח ועוד) ופיטה (האחראית על תהליכי העיכול והמטבוליזם, ייצור אנרגיה, ויסות הטמפרטורה בגוף, אינטליגנציה, ראייה, גוון עור ועוד).

5. דל בשומן.

6. דל בקלוריות (100 קלוריות בממוצע ליחידה של 50 גרם) ויכול להשתלב בקלות בתפריט דיאטה.

7. פשוט, קל וכייפי להכנה.

8. וט-ע-י-ם!!!

מתכון לצ'פאטי

המרכיבים

1 כוס קמח מלא/ 200 גרם קמח וכן מעט  קמח לקימוח משטח העבודה

1/4 כוס/50 מ"ל מים (הכמות עשויה להשתנות במהלך ההכנה)

קורט מלח

אופן ההכנה

1. שמים את הקמח והמלח בקערה. מוסיפים בהדרגה את המים, ומערבבים את החומרים יחדיו במשך מספר דקות, עד שמתקבלת עיסה רכה.

2. מניחים את הבצק בקערה, מכסים במגבת מטבח רטובה ומשהים ל-30 דקות.

3. מחממים מחבת מברזל יצוק על אש נמוכה – בינונית במשך כ-10 דקות. כשהמחבת חמה מאד, מנמיכים ללהבה הנמוכה ביותר. אגב, באופן מסורתי נוהגים להכין את הצ'פאטי על משטח ברזל יצוק בשם "טאווה".

4. לשים את הבצק שנית ומחלקים אותו לכדורים חלקים. הבצק דביק למדי, ויש לקמח את הידיים במעט קמח.

5. נוטלים חלק אחד מהבצק ומעצבים לכדור. מקמחים את משטח העבודה בנדיבות ומגלגלים את הכדור בקמח. מהדקים את הכדור למעין קציצה שטוחה

6. מרדדים את ה"קציצה" לעיגול (בהתאם לגודל והעובי הרצויים), ובמהלך הרידוד מקמחים את הבצק לעיתים קרובות

7. מרימים את הצ'פאטי, מורידים עודפי קמח, ומניחים על המחבת הלוהטת. מניחים לצ'פאטי להתבשל כדקה על אש נמוכה – עד שעל צידו העליון יופיעו נקודות לבנות.

8. הופכים את הצ'פאטי (ניתן להסתייע במלקחיים) ומטגנים כחצי דקה (אין צורך לשמן את המחבת).

9. מסירים את המחבת מהכיריים ומניחים את הצ'פאטי היישר על הלהבה הנמוכה. הצ'פאטי יתנפח תוך שניות. הופכים וקולים שניות אחדות. (הערה: לא חייבים להניח על הלהבה. אפשר להמשיך לחמם על המחבת).

צרו קשר עם חגית אריאלי שיינפלד



    * שדות חובה




    רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו