SmartKish_Fly
SmartKish_Fly

קפה עם סוכרזית?

מאת: ד"ר דינה ראלט, מדענית וחוקרת תהליכי השמנה
זמן קריאה: 2 דקות
לאנשים ששותים משקאות דיאטתיים וממתיקים מלאכותיים יש סיכוי גבוה יותר להשמנה. נשמע מופרך? מסתבר שלא פשוט לעבוד על המוח עם תחליפים

צילום: 123RF אספרטיים ממתיק מלאכותי

Jeliat_In

אם גם אתם מתרחקים מסוכר כמו מאש אבל משתמשים במקום זה בכל הממתיקים המלאכותיים מתוך אמונה שזה עוזר לכם לא להשמין ולהיות בריאים יותר, כדאי שתחשבו שוב.

קבוצת פסיכולוגים מאוניברסיטת פרדו ערכה ניסוי פשוט ומעניין בו האכילו 9 חולדות ביוגורט מומתק בסכרין. חולדות מקבוצת הביקורת קיבלו את אותו יוגורט, רק מומתק בגלוקוז.

התוצאות היו חד משמעיות: 8 מתוך 9 החולדות מהקבוצה הראשונה השמינו יותר. ההשערה המתבקשת היא כי הממתיק המלאכותי גרם לחולדות לפרק יותר מזון או לאכול יותר ולהשמין. או שאולי הוא אינו מעלה את קצב המטבוליזם כפי שעושה סוכר.

תטענו בצדק שאנחנו לא חולדות והמנגנונים שלנו קצת יותר מורכבים אבל גם בבני אדם מתחיל להתעורר החשד שהגוף שמקבל מסר ש"יש כאן מתוק", דואג להשיג לעצמו, משאר המזון, את הקלוריות המובטחות שלא הגיעו עם הממתיק.

והמחקר הזה לא לבד. לאנשים ששותים משקאות דיאטתיים למשל יש סיכוי גבוה יותר להשמנה ולמחלות מטבוליות.

בניסוי נוסף שנערך על נשים ניתנה לקבוצה אחת סוכר ולקבוצה השנייה ממתיק מלאכותי. בבדיקת בבדיקת fMRI שנערכה נמצא הבדל באזורי ההפעלה במוחן של נשים משתי הקבוצות. מכאן משערים החוקרים כי מאחר והממתיק המלאכותי לא מעניק תחושת שובע כמו שמעניק הסוכר, ייתכן כי הוא קשור בהשמנה.

וכשיש השערות, תמיד יהיה מי שיבדוק אותן. מחקר שהוצג בכנס ENDO 2009: אכן הראה קורלציה בין שימוש בממתיקים מלאכותיים ובין הגברת הסיכוי (פי שניים) לסוכרת ולהשמנה.

מעניין לגלות כי חוקרים מליברפול הראו כי רצפטורים למתיקות (מלאכותית וטבעית כאחד) מצויים לא רק בפה אלא גם במעי הדק, והם יכולים להשפיע על מגוון תהליכי קליטת מזון ולהגביר את ספיגת הקלוריות בהתאם למסר ה"מתוק".

ניחא ההשמנה

המסקנה שממתיקים מלאכותיים תורמת להשמנה היא לא חד משמעית. אך בין אם הם תורמים להשמנה או לא, יש עוד הרבה נזקים שמתלווים לצריכתם.

אצל עכברים שהוזנו באספרטם למשל נמצאו גידולים במוח, וזאת בשל הפניל-אלנין שבו המגיב עם קולטנים במוח. ויש גם מי שטוען שהשכיחות הגבוהה של בעיות נפש אצל ילדים ובני נוער בתקופתנו שייכת בחלקה לשימוש הנפוץ באספרטם.

חוקרים ממיאמי מצאו קשר בין האספרטם ובין כאבי ראש אצל בני נוער ופעילות עם פורמאלדהיד.
Dermatitis. 2008 May-Jun;19(3):E10-1

כאן תמצאו רשימה של מחקרים בנוגע לרעילותו של האספרטם, למי שהספק עוד נותר בליבו.

מעניין כמה זמן ייקח עד שכולנו נפסיק להשתמש בממתיקים מלאכותיים ונעבור למתיקים טבעיים כמו סטיוויה או אגבה.

אתר כמוני, חברים לבריאות

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. דביר

    הי דניאלה,
    מה הם שלושת המטבוליטים שסוכרוז מתפרק אליהם בגוף האדם?
    אני בטוח שברגע שתבדקי את זה תראי שמחקרי en vitro שנעשים על עכברים לא כאלה משמעותיים ורלוונטים מעבר למציאת איזה שהוא קשר שיש לבחון אחר כך בניסויים על בני אדם…