Jeliat_Fly
LiveWell_Fly

10 תוספי התזונה החשובים ביותר לפה בריא

מאת: ד"ר פה
זמן קריאה: 4 דקות
Bari15_In


השיפור המשמעותי ביותר בבריאות הפה ובהרגשה הכללית של המטופלים שלי מתרחש לאחר נטילה של תוספי התזונה המתוארים בפרק זה. כל השיטות לשיפור של בריאות הפה ולשמירה עליה שהוצגו עד כה חשובות מאוד, אך נטילה של תוספי תזונה מתאימים מעצימה לאין ערוך את בריאות הפה והבריאות הכללית.
דיון נרחב ברכיבים תזונתיים המועילים לבריאות הפה, בוודאי יכפיל או אפילו ישלש את עוביו של הספר הזה. עם זאת, אם אתם מעוניינים להעמיק את ידיעותיכם בנושא, קיימים ספרים טובים העוסקים בכך בהרחבה, לרבות רב-המכר מה שהרופא שלך אינו יודע על רפואה תזונתית עלול להרוג אותך מאת ד"ר ריי סטראנד, עוצמת הריפוי של תוספי התזונה מאת ד"ר רוברט אטקינס וסגולות הבריאות של נוגדי החמצון מאת ד"ר לסטר פאקר וקרול קולמן – שיצאו לאור בהוצאת "פוקוס". מנקודת מבטי, כרופא שיניים העוסק בתחום רפואת הפה והבריאות הכללית, אני משוכנע בחשיבות של תוספי התזונה הללו;
חזיתי במטופלים רבים שזכו לשיפור מדהים בבריאות הפה והבריאות הכללית שלהם בזכות נטילתם. אני אמנם עוסק ברפואת הפה והשיניים ולא ברפואה כללית, אך אסור לשכוח שהפה והשיניים מהווים חלק בלתי נפרד משאר איברי הגוף. כלומר, כל תוסף תזונה שאתם נוטלים למען בריאות הפה שלכם, ישפיע על הגוף כולו. למשל, ייתכן שהייתי מעוניין בכך שתוסף תזונה מסוים יגיע בשלמותו אל רקמת החניכיים, אך זאת לא הדרך שבה הדברים קורים. נכון שנטילה של החומרים המזינים הללו מיועדת לשפר את בריאות הפה, אך השפעתה החיובית על הגוף כולו יכולה להוות עבורכם הפתעה נעימה. ככל שיותר רופאים ורופאי שיניים ימליצו למטופליהם ליטול תוספי תזונה, תגדל המודעות הציבורית ליתרונות הבריאותיים המשמעותיים הטמונים בתוספים הללו, כמו 10 התוספים החשובים המפורטים בפרק הזה.
כדי להפיק מתוסף תזונה את התועלת שהוא יכול להעניק, חיוני שיהיה טהור, בריכוז המצוין על גבי התווית ובצורה שיכולה להיספג על-ידי הגוף בקלות. בוודאי לא תופתעו לדעת שיש בשוק תוספי תזונה שאינם מתמוססים כלל במערכת העיכול ולכן אינם נספגים למחזור הדם. מִנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) מקבל תלונות רבות בנוגע לתוספי תזונה שזוהמו בחיידקים, שברי זכוכית, חומרי הדברה, עופרת ומזהמים נוספים.1 בנוסף לכך, הוא מטפל במקרים שבהם הצהרות היצרנים על גבי התוויות בנוגע לכמות או לריכוז של תוספי תזונה מסוימים, אינה תואמת את תכולת האריזות; ברובם יש הרבה פחות חומרים פעילים מהמוצהר. אני בטוח שהדברים הללו אינם מכים אתכם בהלם, אך הם מציבים בפנינו בעיה אמיתית. אנשים נוטלים את תוספי התזונה הללו ומצפים לתוצאות – שלא מתרחשות. יתירה מכך, השימוש במוצרים כאלה עלול להיות מסוכן, אם הם מזוהמים בחומרים מסוכנים או בגופים זרים. האִמרה הידועה "זול עולה ביוקר" מתקיימת גם כאן, ולכן כדאי לבחור את תוספי התזונה בשיקול דעת, ולא רק לפי מחירם.
שוק תוספי התזונה מורכב ממגוון רב של מוצרים, בעלי איכות ומחיר המגוונים גם הם, עובדה הגורמת לבלבול רב. אני ממליץ על שימוש בתוספי תזונה טבעיים לחלוטין (רצוי אורגניים), המיוצרים בתנאי ייצור כשל תרופות והמכילים תמציות סטנדרטיות של מרכיביהם. פירוש הדבר הוא, שהתווית של המוצר אכן מקיימת את מה שהיא מבטיחה בנוגע לכמות או לריכוז של המרכיבים. בנוסף לכך, במוצרים כאלה נמצאים חומרים מזינים שזמינים לגוף (יכולים להיספג למחזור הדם), נקיים מכל זיהום מזיק. חשוב לדעת, כי מוצרים ממקור צמחי יכולים להיות חשופים למגוון רחב של מזהמים, כגון חומרי הדברה, דשנים כימיים, מתכות כבדות ועוד. מסיבה זאת, חשוב לוודא שהמרכיבים של תוספי התזונה שלכם אכן טהורים ויוצרו בתנאים המתאימים. אף שהייתי מעדיף שהיצרנים של תוספי התזונה יהיו נתונים לפיקוח הדומה לזה שקיים בתעשיית התרופות, במצב הנוכחי מוטלת עלינו, הצרכנים, האחריות לבצע בחירות מושכלות.
עשיתי כמיטב יכולתי כדי לפרוש בפניכם את כל היתרונות הבריאותיים הגלומים ב-10 תוספי התזונה החשובים ביותר לפה בריא. לרבים מהם יש השפעה חיובית על הגוף כולו והם מיטיבים גם עם הבריאות הכללית.


10 תוספי התזונה הדרושים לפה בריא
(לפי סדר חשיבותם)
1. ויטמין C
2. ביופלבונואידים
3. קואנזים Q10
4. תמצית של זרעי ענבים
5. מתיל-סולפוניל-מתאן 6. ויטמין E וסלניום
7. סידן ומגנזיום
8. תמצית של תה ירוק
9. קרוטנואידים
10. ויטמינים מקבוצה B


המלצתי היא ליטול את כל תוספי התזונה המוצגים כאן. בגופו של אדם הנוטל כמות הולמת של רק 9 מהם, ייווצר מחסור במרכיב שלא נטל. סביר להניח, שאדם כזה לא ייהנה מבריאות מיטבית של הפה או הגוף, מפני שכל הרכיבים התזונתיים הללו חשובים ומעצימים זה את פעולתו של זה. לכן, אי-נטילה של חלקם (אפילו של אחד מהם) תניב תועלת בריאותית פחותה.
1. ויטמין C
רמות נאותות של ויטמין C בדם, הנקרא גם חומצה אסקורבית (ascorbic acid), חיוניות לשמירה על חניכיים בריאות, ולמניעת הנזקים הבריאותיים שנגרמים במצב של חוסר. רוב האנשים מקשרים חוסר בוויטמין C למחלת הצפדינה (scurvy), שהייתה מופיעה אצל יורדי-ים בימים עברו, כיוון ששהו ימים רבים בספינות ללא אספקה של פירות וירקות. המחלה גרמה לחניכיים מדממות ונפוחות, אובדן שיניים ולעיתים גם מוות. אולם מחסור בוויטמין C אינו מאורע היסטורי – הוא עדיין כאן. התסמינים של מחסור בוויטמין זה עדיין כוללים חניכיים מודלקות ומדממות, כמו גם הפרעה לתהליכי ריפוי. המצבים הללו מופיעים אצל אנשים רבים, ודעתי היא שחלק ניכר מהאוכלוסייה הבוגרת סובל ממחסור כלשהו בוויטמין C.
אף שבאופן יחסי קל לספוג ויטמין C אם אוכלים מספיק פירות וירקות, רוב האנשים לא עושים זאת. אם לא אוכלים מספיק פירות וירקות ולא משלימים את החסר באמצעות תוסף תזונה, נוצר חוסר בוויטמין זה בגוף. בנוסף לכך, זמן מחצית החיים (הזמן שלוקח למחצית מכמות החומר להתפרק) של ויטמין C בדם הוא רק 3-2 שעות. מסיבה זאת, כדאי ליטול אותו במנות קטנות, כמה פעמים ביום, או להשתמש בתכשיר בעל שחרור מושהה.
היתרונות הגלומים בוויטמין C בנוגע לבריאות הפה ידועים ומוכרים, אך יתרונותיו הבריאותיים הכלליים עצומים, והדיון בהם חורג מהיקפו של הספר הזה. עם זאת, אין ספק בכך שכולנו נפיק תועלת מצריכה הולמת של ויטמין C, הן מהמזון והן מתוספי התזונה.
בין היתר, לוויטמין C יש פעילות נוגדת דלקת, נוגדת קרישה ומרחיבת כלי דם. מהסיבה הזאת מומלץ ליטול ויטמין C לפני טיפולי חניכיים: הסרת אבנית, הקצעת (החלקת) שורשים וניתוחים.
ויטמין C:
• מפחית את משך הזמן והחומרה של הצטננות.
• מגביר את היעילות של תרופות המיועדות לטיפול בזיהומים של דרכי הנשימה העליונות, כגון ברונכיטיס (דלקת של הסִמפונות).
• מגביר את הספיגה של ברזל.
• מקטין את ההשפעה של חומרים רבים המעוררים אלרגיה.
• מקטין את שכיחות ההיווצרות של קרישי דם בוורידים.
• מפחית יתר לחץ דם.
• מסייע במניעת סרטן.
מינון יומי מומלץ: 1,000-500 מ"ג.

רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו