מומלץ פטריות לפני הגשם
אם מחפשים ירק שהוא כל כך שנוי במחלוקת, הבולט ביניהם הוא הפטרייה.
יש הנמנעים מאכילה של פטריות. הסיבה היא שהפטרייה היא ירק, טפיל החי על תחב, ריקבון ועובש, הנמצא אי שם בתחתית שרשרת המזון.
חשוב לי לציין כאן שבכל הנוגע לרפואת הצמחים, יש יתרון עצום בצמח, בעל יכולת הישרדות ייחודית או שונה. דוגמה לצמח כזה נתקלנו במאמר הקודם על שורש המאקה: שורש הגדל בתנאי גידול קשים ולכן מייצר עבור עצמו חומרי הישרדות. אותם חומרים מעניקים לנו בני האדם יתרונות בריאותיים רבים.
באשר לתחתית שרשרת המזון, ביחס לממלכת הפטריות אשר אינה בראש קבוצות המזון, האצות נמצאות להן בתחתית הרשימה, ואת יתרונותיהן כ"מזונות על" כבר ציינו (לכתבה על אצות).
ממלכת הפטריות
הפטרייה הינה ירק הישרדותי הנמצאת בשימוש האדם כבר אלפי שנים, גם כמזון וגם לצרכי רפואה. הן נמצאות תחת הקטגוריה של ירק או תבלין, אך למעשה שייכות למשפחת ה-fungi, ממלכת הפטריות.
היוונים האמינו כי הפטרייה נותנת כוח וחוזק ללוחמים בקרב. הרומאים האמינו שהפטריות הן מתנת האלים ונאכלו באירועים מיוחדים בלבד. במזרח הרחוק הפטרייה היא סמל לאריכות ימים, ובדת הטאואיסטית- אחת משלוש הדתות הסיניות, היא מזונם של החיים לנצח. לפיכך פטריה היא צמח מקודש, וניתן לראותה בקישוטים על חפצי ערך.
כיום יש יותר מ- 14,000 סוגים של פטריות. רק 3000 מתוכן אכילות וכ- 700 בעלות ערכים רפואיים, ורק 1% מוגדרות כרעילות.
במדינות מסוימות יש שעדיין נהנים מקטיף של פטריות טריות ביערות. זיהוי הפטריות יכול להיות משימה לא פשוטה, וכמובן שחשיבות רבה נתונה לזיהוי הנכון של הפטריות.
עד היום התמקדו בעיקר בפטריות הכוח היפניות: שיטאקי, מאייטאקי וריישי כפטריות ערכיות, ובצדק. אלו פטריות בעלות ערך רב לחיזוק מערכת החיסון, לדוגמה:
פטריית מאיטאקי
גדלה פרא ביפן כטפיל על עצים. המילה מאיטקי משמעותה "הפטרייה המרקדת"- אלו שמצאו פטרייה זו רקדו מאושר. בתקופה עתיקה ביפן מאיטקי היתה שוות ערך לכסף והוחלפה בעבור סחורות וטובין.
ביפן השימוש המרכזי לפטרייה זו הוא חיזוק המערכת החיסון. הפטרייה ידועה כאדפטוגן ומחזק כללי, כשהיא מאפשרת לאנשים בריאים לשמור על מצב בריאות תקין.
הפטריה ידועה כמאזנת רמות סוכר, לחץ דם וכולסטרול. פטרייה זו ניתן למצוא כפטרייה יבשה בחנויות תבלין, בקופסאות או באקסטרקט – מיצוי באלכוהול. את פטריית המאיטאקי היבשה יש לשטוף ולהשרות במים עד שהיא הופכת לרכה. לאחר מכן ניתן לשתות את מי ההשריה ולהכניס את הפטרייה המושרת לתבשילים.
הריישי
ganoderm lucidum או בסין כ- liny zhi. על פי אמונתם פטרייה זו מאפשרת ריפוי הוליסטי ולכן ניתן למצוא את פטריית הריישי בטיליוני מזל בנוסף לשימושים הרפואים. בעבר פטרייה זו הייתה יקרה ונדירה, מפני שקשה היה לגדל אותה באופן מסחרי. ב- 1980 נמצאה הדרך לגדל את הפטרייה בגידול מתורבת על מצע סטרילי, וכך הן הפכו לזמינות.
תפקידם של הפוליסכרידים בריישי הוא להילחם בגידולים סרטניים, חיזוק מערכת החיסון ולחימה בזיהומים ווירוסים, הטריטרפנים שנמצאו בו מורידים לחץ דם ומשפרים זרימה. הסטרולים עובדים על מערכת ההורמונאלית ומייצרים אנטי היסטמינים טבעיים המטפלים במצבי אלרגיה, והמחזקים הכלליים דואגים לבריאות הכללית ולאריכות ימים.
מכלול מרכיבים בריאותיים אלו יכולים לטפל במצבים של עייפות כרונית, וכמובן איך אפשר היום בלי נוגדי חמצון חזקים שגם הם נמצאים בין המרכיבים הבריאותיים שפטריית הריישי מספקת לנו.
לא רק מהמזרח
על פטריות הכוח היפניות נכתב לא מעט. לא רק פטריות יפניות יעילות לבריאות, אלא כל סוגי הפטריות ואפילו פטריית השמפיניון הלבנה (agricus bisporus). כן, זו הפשוטה שנמצאת בכל שוק ובכל סופר שכונתי. גם זו הוכחה כבעלת כוח טיפולי רב ותרומתה לבריאותינו רב.
לכל הפטריות אבל בעיקר השמפיניון ישנו מרכיב מעכב אנזים בשם ארומטאסaromatas, אנזים מעורב ביצור אסטרוגן ו- 5 אלפא רדוקטאז (אנזים שהופך טסטוסטרון ל DHT). הממצאים האחרונים מראים כי הפטריות הלבנות מקטינות סיכון לסרטן השד וסרטן הפרוסטאטה, במינונים של כ- 100 גרם פטריות ביום.
מה עוד יש בפטריות?
הן מכילות בין 80-90% מים ודלות מאוד בקלוריות.
יש בהן מעט נתרן וכ- 10% ממנת הסיבים היומית.
הפטריות מהוות מקור טוב לאשלגן, מינרל בעל יכולת להורדת לחץ דם וצמצום הסיכון להתקפים. בפטריית פורטובלו ממוצעת יש יותר אשלגן מבננה או מכוס מיץ תפוזים.
מקור טוב לסלניום ריבובלבין וניאצין- סלניום הוא נוגד חמצון יעיל בשילוב עם ויטמין E להגנה על תאים מפני חמצון. גברים המשלבים בתזונתם כמות יפה של סלניום מקטינים את הסיכון לסרטן הפרוסטאטה בכ- 65%.
כמובן שמומלץ וניתן לקנות פטריות טריות ולשלבן בתזונה. מלבד השמפיניון והפורטובלו ניתן למצוא בחנויות מגוון רחב של פטריות טריות, פטריות יער, חורש ופטריות מהמזרח. אפילו את פטריית השיטאקי ניתן למצוא כיום טרייה.
המלצתי היא לא לשטוף את הפטריות. רוב הפטריות זקוקות להברשה בלבד. יש אפשרות לקלף את הקליפה העליונה של פטריית השמפיניון או הפורטובלו ולגלות פטרייה נקייה לשימוש. במידה ולא ניתן לקנות את הפטריות טריות, ניתן לקנות את הפטריות יבשות. יש להשרותן במים כחצי שעה לפחות לפני השימוש (את מי ההשריה מומלץ לשתות).
מהפטריות היבשות ניתן להכין חליטה של תה על ידי טחינה של הפטרייה במטחנת קפה ולהשרות במים חמים ל- 20 דקות עד 4 שעות. יש לסנן את התה לפני השתייה. ניתן לשמור על הפטריות הטחונות במקום קריר ויבש, הן טובות לשימוש כל עוד הן שומרות על צבען. ניתן לשלבן עם תה ירוק או ג'ינסנג.
אזהרות
נשים בהריון, נשים מניקות וילדים מומלץ שיתייעצו עם איש מקצוע. אנשים עם מחלות אוטואימוניות גם הם צריכים להיזהר מפני שפטריות מעלות פעילות מערכת חיסון, ומערכת חיסון של אנשים אילו פועלת באופן מוגבר גם כך.
עם כך, לא רק שאין להימנע מאכילת פטריות, אלא קיימת חשיבות להרבות באכילה של מגוון פטריות, במיוחד כשהן מהוות טיפול יעיל למחלות החורף. זכרו שהן מכילות מרכיבים לוחמים בוירוסים נוגדי דלקת ונוגדי חמצון, מעלות את מערכת החיסון ולכן טובות כמניעה למחלות השפעת המאיימות עלינו ככל שהחורף מתקרב.
אז שיהיה לכולם בתאבון ולבריאות.
מקורות:
The gal encyclopedia of alternative medicine 3ed adition
https://www.forestmushrooms.com/medicine.html
פיטריות נחשבות גם למזון מסוכן ביותר בידי חלק ממומחי הבריאות, ובמיוחד הנבגים שלהם (שנמצאים בכיפה) שבנסיבות מסוימות עלולים להתפתח בגוף האדם ולהפריש רעלים שפוגעים בכבד. בכמוסות ישנו מיצוי של החומר הפעיל בפטריות ולכן אינן מסוכנות כמו אכילת גוף הפיטריה.
שמי מוטי אני הבעלים של עסק הנקרא "מזון-על רמות השבים"ניתן להשיג אצלנו פטריות של "מיקוליביה פטריות מרפא" .בהנחה ניכרת.ניתן להשיג בקפסולות של תמצית טהורה,או תערובות מוכנות מראש.ניתן להשיג אבקות טהורות,ותמציות טהורות. נא לפנות לאי-מייל superfoodrh@gmail.com אפשר גם בפייסבוק מזון-על רמות השבים.אני ממליץ למטופלי על צריכה יום-יומית של פטריות,כמניעה וטיפול מכולסטרול ועד סרטן.סוג הפטריות לצריכה ייקבע לאחר איבחון של צרכיי המטופל.
ניתן להשיג עוד מגוון גדול של מזונות -על מהחברות המובילות במחירים זולים בעשרות אחוזים במשך כל השנה ולא במבצעים נקודתיים.