כיבים במערכת העיכול (Ulcers)
מאכלים מומלצים כנגד כיבים במערכת העיכול
בעבר סברו ש"תזונה רכה" (אכילת מזונות רכים ונוזליים) בטוחה ביותר ללוקים בכיבים במערכת העיכול, אולם הוכח כי צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים מסייעת לריפוי הכיבים. אכלו בעיקר סיבים תזונתיים מסיסים כמו שיבולת שועל.
בנוסף, הוכח כי ויטמין K מתקן נזקים שנוצרו ברקמות כתוצאה ממיצי קיבה. אכלו מספר מנות של ירקות ירוקים עליים מדי יום והרבו בשתיית מיצי ירקות.
ממצאי מחקרים מלמדים על כך שלמיץ הכרוב יש סגולות מופלאות לריפוי כיבים. שתו כליטר מיץ כרוב מדי יום. ניתן לדלל עם מים או עם מיץ גזר.
מוצרים מוחמצים יספקו לגופכם מלאי של "חיידקים ידידותיים" שיסייעו ללחום בחיידק ההליקובקטר פילורי. שתו קפיר או יוגורט המכילים "חיידקים ידידותיים" מדי יום.
אבץ פועל לריפוי מערכת העיכול. גרעיני דלעת ודגנים מלאים הם בין המקורות הטובים לאבץ.
הוסיפו שום לארוחות שלכם. מחקרי מעבדה העלו שהשום נלחם בחיידק ההליקובקטר פילורי.
מזונות שיש להימנע מהם
הימנעו מאכילת סוכר לבן, מזונות חריפים, פירות הדר ומיצי פירות הדר, קפה, תה שחור ומשקאות אלכוהוליים. כל אלה מעלים את רמת החומציות בקיבה או מעוררים גירוי בדופנות הקיבה.
עיינו בערך אלרגיה ורגישות למזון ואמצו את דיאטת האלימינציה המתוארת בו, כדי לבדוק אם אלרגיה למזון גורמת לכיב הקיבה או מחריפה אותו. אף שכל מזון עלול לגרום לכיבים, הרי שאלרגיה לחלב ומוצריו קשורה באופן ההדוק ביותר להפרעות במערכת העיכול.
בעבר, נהגו רופאים לתת חלב לשם ריפוי הכיבים, אולם מנהג זה כבר אינו קיים כמעט. כיום אנו יודעים שחלב למעשה מעודד את ייצור חומצת המלח. בנוסף, למקרים רבים של כיבי קיבה יש קשר לאלרגיה לחלב ולמוצריו.
• עבור הסובלים מכיבים עיכוליים חשוב מאוד להפסיק את העישון ואת צריכת האלכוהול.
• אין להגזים באכילה. כמות גדולה מדי של מזון תיצור עומס על הקיבה ותגרום לכיב.
• הימנעו לחלוטין מאכילה של מזון נא, קר, מטוגן או רווי שומנים. אין לאכול מזון קשה לעיכול.
• אל תאכלו מאכלים מתוקים, חמוצים, מלוחים או חמים יתר על המידה. המעיטו בשתייה של קפה או תה חזק. אל תשתו מי סודה.
כיצד תנהגו בחיי היומיום?
• יש לטפל בכיב בשלבים המוקדמים שלו. כאשר מופיעים התסמינים שהוזכרו לעיל, והם מלווים בריח רע מהפה, גשו לרופא. הטיפול יהיה קל יותר.
• השתדלו לאכול בשעות קבועות. אִכלו ארוחות קטנות לעתים קרובות. יש להעדיף רק אוכל שמתעכל בקלות.
• הרבו בשתיית מים. העדיפו יוגורט על פני חלב. אִכלו בננות בשלות ודבש לעתים קרובות. הרגלי אכילה אלה עשויים לגונן על המקום הנגוע בקיבה. לעיסת מסטיק, לדוגמה, מייצרת רוק בכמות מוגברת, והרוק סותר את החומציות בקיבה.
תרופות עממיות
• באמצעות 4 האצבעות של כף היד טִפחו על גב כף היד השנייה, במשך 3 דקות. זהו אזור הרפלקס
(Reflex zone) של הקיבה. החליפו ידיים, ובצעו אותה פעולה על כף היד השנייה. המשיכו במשך תקופה ארוכה.
• טלו אבקה של תפוחי אדמה מפוחמים:
המצרכים: כ-2 ק"ג תפוחי אדמה.
אופן ההכנה: רסקו את תפוחי האדמה במעבד מזון עד שהעיסה תיראה כמו מרק סמיך. מזגו אותה לשקית העשויה מבד כותנה. הניחו את השקית בתוך 3 כוסות של מים צלולים. סחטו ומחצו ללא הרף את השקית, עד שתופיע אבקה לבנה דמוית משחה. מִזגו את הנוזל לסיר והרתיחו עד שכמעט ייבש. הנמיכו את עוצמת הלהבה ואפו עד שהעיסה תהיה חומה. כאשר היא תיראה כמעין קרום שחור, טחנו אותה לאבקה דקה ואחסנו בבקבוק. טלו רבע כפית מן האבקה לפני הארוחות, 3 פעמים ביום, במשך 3 שבועות.
טיפול תזונתי
• דבש: אדו 100 מ"ל דבש בקערה. חלקו ל-3 מנות. אִכלו מנה אחת על קיבה ריקה
3 פעמים ביום, במשך 3 שבועות.
• מרק ביצים:
המצרכים: 1 ביצה.
אופן ההכנה: טִרפו את הביצה והרתיחו במים. אִכלו 30 דקות לפני ארוחת הבוקר ולפני השינה בכל יום.
• גרעיני שומשום עם סוכר חום ודבש:
המצרכים: גרעיני שומשום, סוכר חום, דבש.
אופן ההכנה: חממו היטב בבחישה את גרעיני השומשום. ערבבו את הגרעינים, הסוכר החום והדבש בכמויות שוות. אחסנו בבקבוק. אִכלו 1 כף מן התערובת לפני השינה.
• מרק אורז בג'ינג'ר:
המצרכים: 3 גרם ג'ינג'ר, 90 גרם אורז.
אופן ההכנה: רסקו את הג'ינג'ר לחתיכות קטנות. בשלו את הג'ינג'ר ב-4 כוסות מים, עד שייוותרו רק 3 כוסות. סננו החוצה את השארית. הוסיפו אורז מבושל כדי להכין מרק אורז. שתו פעם ביום.
• עיסת אורז עם תמרים אדומים
המצרכים: 90 גרם עיסת אורז (שעבר בישול ממושך), 7 תמרים אדומים, 25 מ"ל דבש.
אופן ההכנה: הוסיפו למצרכים 3 כוסות מים ובשלו במשך 20 דקות כדי שיתקבל מרק מאורז רך במיוחד. שתו פעמיים ביום במשך שבוע.
פירות וירקות: תפוחים, משמשים, בננות, אוכמניות כחולות, מלון מסוג קנטלופ, דובדבנים, ענבים אדומים (עם גרעינים), מנגו, פפאיה, כרוב, גזר, מלפפון, ברוקולי, ירקות עליים, בצל וגרגר הנחלים.
צמחי מרפא: ציפורני חתול, קינמון, ציפורן, שורש שן הארי, אכינצאה, שום, קמומיל גרמני, זנגביל, תה ירוק, שוש*, שורש חוטמית (נטופה רפואית), פטרוזיליה**, אבקה מקליפת גזע הבוקיצה וכורכום.
מזונות נוספים: שעורה, דייסות דגנים, שמן זית כתית מעולה, דבש, קטניות, זרעים ושיבולת שועל.
* הימנעו מצריכת שוש במקרים של יתר לחץ דם. בשום מקרה לא מומלץ לצרוך שוש לפרקי זמן ארוכים.
** בתקופת ההיריון הגבילו את צריכת הפטרוזיליה ל-½ כפית (2 מ"ל) מהצמח המיובש או לגבעול טרי אחד מדי יום. אין לצרוך פטרוזיליה במקרה של דלקת כליות
למידע נוסף, כולל המלצות טיפול נוספות ראו בספר "האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי" בהוצאת פוקוס.