Jeliat_Fly
SmartKish_Fly

6 סיבות לעבור לרואו פוד

מאת: נירה שניידר, מומחית להרזיה ולריפוי טבעי
זמן קריאה: 4 דקות
מה אוכלים אנשי הרואו פוד ולמה הם נראים כל כך שמחים ומלאי אנרגיה? נירה שניידר, מומחית למזון צמחי חי, עם שש סיבות טובות לעזוב את האוכל המבושל ולעבור לאוכל חי

צילום: 123RF

SmartKish_In

חי בריבוע

"התרבות המערבית שינתה אמנם את תנאי חייו של האדם, אך לא את הצרכים הפיזיולוגיים של גופו. מבחינה זו, הוא יצור הטבע וכמו כל החיות הניזונות ממזון חי בלבד, חייב גם הוא להיזון כמוהן. כל אותם מזונות, שהאדם אינו יכול לעכלם במצבם הטבעי, ועליו לבשלם תחילה, לא נועדו, כנראה, להיות חלק מתזונתו; ביכולתו לחיות ולהתקיים בלעדיהם".

(מתוך הספר "תזונת האדם ובריאותו" מאת יצחק בן-אורי)

רבות דובר על נפלאות תזונת הרו-פוד  (Raw Food)- מזון צמחי-חי שלא עבר כול תהליך התערבותי כגון בישול, טיגון, צלייה, אפיה או אידוי. מזון הנאכל כפי שהוא, בצורתו הטבעית ולעיתים עובר תהליך מינימלי של יבוש או חימום במייבש מזון, בטמפרטורה שאינה עולה על 48 מעלות צלזיוס. מה אוכלים אנשי הרואו פוד? פירות, ירקות, דגנים, קטניות, זרעים, אגוזים, שקדים, נבטים ונבטוטים. 

תזונה זו, שמקורה בטבע והיא טבעית לאדם מראשית היותו, מכילה שפע של ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, פחמימות מורכבות, שומנים במינון אופטימלי וכן את כל החומרים הנחוצים לפירוק וסילוק עודפי פסולת מן הגוף.

המתכונים כוללים מאכלים מפתיעים כמו פיצה, לזניה, פסטה, שייקים, סלטים,  קרקרים, לחמים, ממרחים, מתבלים, תחליפי גבינה, מרקים, קציצות, מנות ראשונות וקינוחים כמו גלידה, עוגה, עוגיות שוקולד ועוד, כשכל אלו עשויים אך ורק מחומרים חיים, טבעיים, בריאים  ומזינים.

אז הנה 6 סיבות לעבור לתזונת רואו פוד:

1. התפרקות כימית
תהליך הבישול, הורס את החיות שבמזון, את "אנרגיית החיים" שהוא מכיל וכמו כן מעכב את הספיגה בגוף, משנה את המבנה הטבעי של חומרי המזון, פוגע במרכיביו ומפחית מערכם התזונתי בצורה משמעותית ביותר. חומצות האמינו המרכיבות את החלבונים עוברות שינויים כימיים וחלקן משנה את צורתן כך שהן הופכות לרעילות לגוף האדם. סביר להניח שהשינויים הללו במזון גורמים לשינויים בתאים וברקמות הגוף, מה שעלול לגרום לנזקים בריאותיים חמורים. החום הנוצר בזמן הבישול גורם להתפרקות כימית של השומנים, וכך נוצרות חומצות שומן חופשיות שהגוף אינו מסוגל לעכלן. חומצות אלו משבשות את תהליך העיכול  של מזונות אחרים והופכות לרעילות לגוף. בנוסף לכך, כמות משמעותית ביותר של  מינרלים וויטמינים, הולכת לאיבוד בזמן הבישול.

2. איזון יחסי בסיס-חומצה בגוף
מזונות הרו-פוד יוצרים סביבה מאוזנת ביחסי בסיס-חומצה בגוף. ישנם מזונות אשר יוצרים לאחר תהליך העיכול סביבה חומצית וכאלו שיוצרים סביבה בסיסית בגוף. תפקוד תקין ונורמלי של גוף האדם תלוי בוויסות היחס בין בסיס וחומצה. איזון זה צריך להתקיים בכל נוזלי הגוף: דם, רוק, שתן ונוזלים תוך-תאיים.  הפרת איזון כרוני בין בסיסי לחומצה, עלולה לגרום למצב של חמצת או לעודף בסיס.

חמצת קלה (סטייה קלה מאד באיזון בין בבסיס לחומצה), היא צורת חוסר האיזון הנפוצה ביותר המאפיינת את העולם המערבי. כאשר הגוף חומצי, פוחתת אספקת החמצן לתאים ולרקמות הגוף. חוסר בחמצן מפריע לחלקים בתא האחראיים על יצור אנרגיה ומאט את קצב התחדשות תאי הגוף. סביבה חומצית מעודדת צמיחה של מיקרו-אורגניזמים מזיקים ומפריעה לגוף להשתמש ברכיבי התזונה מהמזון. במצב זה עלול להתפתח מצב של מחסור בערכי תזונה, עייפות ותשישות כרונית, פגימה בייצור הורמונים ואנזימים והשפעה לרעה על רמת הסוכר בדם.

גוף חומצי עלול לגרום לדלקת כרונית ולהגביר את היצור של רדיקלים חופשיים. מצב זה עלול לפגוע במערכת העצבים, לגרום בעיות בעור, דלקת מפרקים, דלקת המעי הגס, דלקת הסמפונות ועוד.

3. יתרון האנזימים
יתרון משמעותי של מזון צמחי חי הוא השמירה על האנזימים, שבדרך-כלל נהרסים בחום של למעלה 48 מעלות צלזיוס. האנזימים הנם מולקולות הבנויות מחלבון, המזרזים תהליכים ביו-כימים בגוף וחיוניים מאד לתפקודו התקין. קיימות שתי קבוצות של אנזימים:

• אנזימים מטבוליים, האחראים על פעולת חילוף החומרים של התא (בריאות הגוף תלויה בבריאות התא)
• אנזימי עיכול, האחראיים על העיכול הכימי של המזון.

תהליך יצור האנזימים בגוף הולך ופוחת עם השנים. הפוטנציאל האנזימתי תלוי בנתונים תורשתיים ובהרגלי תזונה ואורח-חיים.  כאשר אנו צורכים את אנזימי העיכול מהמזון הצמחי-החי,  נוצרת הקלה על תהליך העיכול משום שהצורך לאלץ את הגוף לייצר אנזימים ולנקז אותם ממאגר האנזימים המטבוליים יורד. בנוסף, הגוף מתפנה לייצור אנזימים מטבולים החיוניים כל-כך לבריאות האדם.

4. הפחתת משקל
הזנת הגוף על ידי מזון צמחי חי תבטיח ירידה במשקל עודף ושמירה על  משקל תקין לטווח ארוך בדרך בטוחה וטבעית. שמירה על משקל גוף תקין ויציב  תלויה בתגבור פעולת הבערה של המערכת המטבולית. הדגש הוא על תהליך שרפת המזון ולא רק על כמות הקלוריות. מערכת מטבולית הפועלת במלוא שיא תפוקתה תשרוף את המזון החודר לגוף ותהפוך אותו לאנרגיה ולא לרקמות שומן. אם כך תגבור פעילות המערכת המטבולית הוא המפתח לשמירה על משקל גוף מאוזן לטווח הארוך.

כאשר המערכת המטבולית פועלת במלוא תפוקתה, אפשר לצרוך כמויות גדולות יחסית של מזון מבלי להעלות במשקל. במידה והדגש בכל תוכנית הרזיה לא יושם על תגבור מערכת המטבולית, המאבק על ירידה ועלייה במשקל  ימשך לאורך כל החיים.

ניתן להשוות פעילותה של מערכת זו לאש הבוערת בגוף, שורפת את המזון והופכת אותו לאנרגיה. כמו האש השורפת את העץ, כך גם המערכת המטבולית שורפת את המזון והשומן בגוף האדם. בהתאם לכך, האש של מערכת מטבולית איטית לא תשרוף את עודפי השומן ביעילות, בעוד שאש של מערכת מטבולית הפועלת במלוא עוצמתה, תשרוף את המזון ותהפוך אותו לאנרגיה ולא לשומן. הפנמת עובדה זו היא הדרך לאיזון משקל הגוף למשקל אידיאלי ולשמירתו לאורך כל החיים. מזון צמחי חי יבעיר, יתדלק, ימריץ ויתגבר את אש המערכת המטבולית, שתשרוף ביתר יעילות את השומנים ותייצר אנרגיה בגוף.

5. שיפור במראה העור, השיער והציפורניים
תפקוד פנימי תקין של הגוף ייראה טוב גם כלפי חוץ וישפיע לטובה על מראה הציפורניים, השיער והעור.  הפעולה היעילה ביותר שניתן לעשות לשיפור מראם של שלושת אלה, היא לטפח את הבריאות הכללית על-ידי תזונה נכונה. בריאות ומראה הציפורניים, השיער והעור מקרינים את מה שקורה בגוף.  מצב של  העדר ערכי מזון חיוניים בגוף, כתוצאה מתזונה לקויה, ישפיע גם על המראה החיצוני. השיער, שלרוב נפגע ראשון ייראה עמום, דל, חלש, יבש, ומפוצל.

על העור, הזקוק לתזונה איכותית על מנת לבצע את תפקידו בהגנה על הגוף  מפני הנזקים החמצוניים, יופיעו סימני התקמטות והזדקנות. הציפורניים שמצביעות על האופן בו סופג הגוף מינרלים ייראו  שבירות, חלשות, סדוקות ומתפצלות. רכיבי התזונה הרבים,  הזמינים, האיכותיים,  עתירי הסיבים והנוזלים, ונוגדי החמצון הנמצאים בשפע במזון הצמחי-חי, יעניקו חומרי הזנה לציפורניים, לעור  לשיער ויביאו לשינוי דרמטי במראם.

6. שיפור מצב הרוח
בריאות אינה רק מצב של היעדר מחלות, זהו מצב של חיים מלאי אנרגיה בעוצמת תפקוד מרבית, חיבור לעוצמה הפנימית, חיים של מימוש, ללא מכאובים, מחושים, ליקויים או סימפטומים. תזונה זו תביא את הגוף למצב בו כל אבריו ומערכותיו מתפקדים באיזון ובהרמוניה אלו עם אלו.

 


רוצים לדבר על הכתבה? היכנסו לעמוד הפייסבוק שלנו
  1. טבעונאי

    טבעוני – העדפה למזונות שלא מהחי
    נא – מזון שלא עבר חימום מעל 48 מעלות

  2. מורן

    ישנם חסרונות ברורים כמו חסר בחלבון מלא, ועלולה להיות החמרת תופעות עיכול למיניהן אם קיימות. מזון חי המבוסס על ירקות בדרך כלל יותר קשה לעיכול מאשר מבושל ויוצר תחושת נפיחות ויכול להיות לא משביע מספיק.

    כששמעתי לראשונה על מזונא, אימצתי את הרעיון, ושילמתי מחיר על כך.

    כן להעשיר את התפריט היומי במזונות חיים וטריים, לא להיות 100% של שום שיטה, זה מאוד מיותר.
    אמצו את ההמלצות שמתאימות לכם באופן אישי.

    לבריאות