6 הרגלים בריאים וקלים ליישום לכבוד השנה החדשה
עם תחילת השנה החדשה 85% מאתנו מקבלים החלטות לגבי אורח החיים שלנו, אולם רק מחציתנו מצליחים להתמיד בהן לאורך תקופה של עד 6 חודשים.
היהדות מלמדת אותנו שישנם זמנים לאורך השנה בהם ניתן וכדאי לעשות מעשים מסוימים – ואחרים בהם עדיף להימנע או לנהוג אחרת. כך למשל, חודש תשרי הוא חודש שבו לעשייה שלנו יש עוצמה יוצאת דופן, בהשוואה למועדים אחרים. במהלך תקופה זו אנו זורעים את הזרעים והפירות אותם נקטוף במהלך השנה הבאה עלינו לטובה. לכן אין מועד טוב מזה לבחון את ההרגלים וההעדפות התזונתיות שלנו, לרענן את המזווה, להתנער ממנהגים שאינם מיטיבים עמנו, לבחון את תפיסת העולם שלנו ולפתוח דף חדש.
להלן כמה הרגלים ברוח האיורוודה, שתוכלו לאמץ בקלות וללא מאמץ כבר ממחר:
1. לא לוותר על ארוחת בוקר מזינה. קשה להתעורר בבוקר? חייבים להספיק לרכבת? צריכים להכניס את הילד לגן? בקיצור… אין לכם זמן לאכול ארוחת בוקר או שאתם חוששים "לפתוח את התיאבון"? נסו להתעורר 15 דקות לפני המועד הרגיל ולאכול ארוחה, בהתאם למידת הרעב, עונות השנה ויכולת העיכול שלכם.
למזונות שאנו בוחרים לפתוח עמם את הבוקר, קיימת השפעה על האופן בו ייראה יומנו. אלו יעניקו לנו את האנרגיה החיונית ונוטריינטים – אותו 'דלק' הנחוץ לנו לאחר צום הלילה וישפיעו על יכולת התפקוד ורמות הערנות והריכוז שלנו. מחקרים רבים משבחים את תרומת ארוחת הבוקר גם לשמירה על משקל תקין ויכולות קוגניטיביות טובות. כך למשל מומלץ ברפואה ההודית המסורתית שארוחת הבוקר תהיה חמה וקלה לעיכול. ניתן לאכול פירות מבושלים (תפוחי עץ, אגסים וכד') מבושלים, מוקפצים במעט שמן ותבלינים מחממים (קינמון, ציפורן, הל, אגוז מוסקט) או דייסת דגנים (קונג'י), הפופולארית בקרב עמי אסיה ומשמשת באיורוודה וגם ברפואה הסינית, להתאוששות והחלמה ממצבים בריאותיים שונים. ניתן להכין דייסה על בסיס אורז, שעורה, קינואה, אמרנט וכד' ביחס של 1/4 כוס דגן ו-11/4 כוס מים. המהדרין ממליצים לבשל את הדייסה על אש קטנה בבישול אטי של 8 שעות לאורך הלילה. לחלופין ניתן להסתפק גם במיץ ירקות סחוט טרי.
2. צהרים – הארוחה המרכזית של היום. אנשים לא מעטים אוכלים את הארוחה המרכזית המבושלת בשובם מהעבודה, בשעות אחה"צ או הערב המאוחרות. ע"פ האיורוודה ישנן שעות מסוימות במהלך היום בהן מומלץ לאכול, או להימנע ממזון. לגוף שלנו יש ריתמוס טבעי, שכדאי להיות קשובים לו ולהתנהל לפיו.
ממש כפי שהגוף שלנו "מתוכנת" להיות פעיל בשעות היום ולנוח ולישון במהלך הלילה, כך גם לגבי זמני ארוחה אופטימליים. ההתמודדות של הגוף עם המזון שאנו צורכים, דהיינו היכולת שלו לפרק, לעבד ולהטמיע את הארוחה, קשורה גם למנגנונים ביולוגיים בגוף, הפועלים בתזמון שונה. כך למשל, הזמן האופטימלי לאכילת ארוחת צהריים, שצריכה להיות הארוחה המרכזית של היום הוא בין 12:30–14:00, זמן 'פיטה' דושה, כאשר השמש נמצאת במרכז השמיים והאגני ('אש העיכול' שלנו) בשיאה.
תימוכין לכך ניתן למצוא במחקר משנת 2012 שבוצע בספרד על 420 משתתפים שסבלו מעודף משקל והשמנת יתר. מתוצאות המחקר מתברר שאנשים שהקפידו לאכול ארוחת צהריים בשעה קבועה מדי יום (לא יאוחר מ-15:00), הצליחו להפחית ממשקלם בצורה קלה ורבה יותר, בהשוואה לאנשים שאכלו את הארוחה המרכזית של היום בשעה מאוחרת יותר (22 פאונד בממוצע מול 17 פאונד בממוצע) במהלך תקופה של 5 חודשים. יתר המשתנים, מלבד שעת הארוחה היו זהים (צריכת קלוריות יומית, שעות שינה, פעילות גופנית).
3. מים בששון. על חשיבות שתיית המים נאמר כבר הכול, אבל לטמפ' המים קיימת משמעות גם כן. האיורוודה מלמדת אותנו כי יש להעדיף משקאות חמימים על פני קרים או קפואים, המחלישים את העיכול. עובדה מעניינת היא שלגוף נדרשות 5 דקות נוספות של עיכול, בכל פעם שאנו צורכים מזון או משקה בטמפרטורה נמוכה ממעלה מזו של חום גופנו (וכל מעלה נמוכה מזו תוסיפו 5 דקות נוספות!).
4. הסוף לשאריות. נוהגים לבשל מזון לכל השבוע? אוהבים לחזור עם קופסאות מההורים? כך או כך, אין ספק שתסכימו איתי שלאוכל טרי יש טעם משובח יותר מזה של אוכל שאחסנו במקרר או במקפיא מספר ימים. האיורוודה מספקת תירוץ נוסף להימנע מהרגל זה ולהעדיף אכילת מזון טרי שבישלנו באותו יום. לאחר 24 שעות (ואפילו פחות מכך), המזון מאבד מה'פראנה' – אנרגיית החיים שלו (המוכרת גם בשם צ'י). כמו כן, מנקודת המבט האיורוודית, כאשר אוכלים מזון 'ישן' הדבר גוזל מהגוף יותר אנרגיה מזו שהוא מעניק לה ופריטי המזון מאבדים מהיכולת שלהם להזין את רקמות הגוף בצורה טובה.
5. שמירה על שיגרה. מי מאתנו אוהב שיגרה? זו נשמעת כמעט כמו מילה גסה… שהרי כולנו רוצים 'לצאת מהשגרה', 'לשבור שגרה', מחפשים שינוי, גיוון, אולם לשמירה על שגרת יום, בכל הנוגע לסדר התנהלותנו לאורך שעות היממה, זמני ארוחות, מועדי השכמה ולינה ועוד, בהתאם לריתמוס של הטבע, יש תפקיד חשוב בשמירה על איזון הגוף ובריאותנו.
6. הוסיפו כורכום לתזונה שלכם. כורכום הוא אחד מהתבלינים הנחקרים בעולם. התבלין הצהבהב הזה נחשב לבעל יתרונות בריאותיים רבים: מסייע לטיהור הדם והכבד ושיפור תפקודי הכבד השונים, מצבי אנמיה, משפר את יכולת העיכול (בעיקר של חלבונים) והמטבוליזם ומקל על מגוון רחב של בעיות עיכול (גזים, אולקוס, שיקום פלורת מעיים), מסייע בהפחתת כולסטרול ורמת השומנים בדם, בעיות עור, סכרת, נחשב ל'אנטיביוטיקה טבעית' ומומלץ לטיפול במצבים דלקתיים, פטריות, טפילים וסרטן, מחלות מפרקים שונות, הקלה על גודש בסינוסים ודלקות אוזניים ומה לא?! מומלץ לשלב כורכום עם פיפרין (נמצא בפלפל שחור או בפיפאלי) לשיפור הספיגה שלו. אגב, ניתן להשתמש בכורכום גם כ'עזרה ראשונה' במקרה של חבלה קלה – לחיטוי ועצירת דימום.
היה מי שאמר ש'התחלה היא יותר ממחצית השלם', אז אם נעניתם לאתגר כבר עברתם את מחצית הדרך!
שתהא לנו שנה טובה של התחדשות ובריאות שלמה.